«Що думає Росія»? – європейські експерти намагаються читати думки Кремля

Брюссель – Чи розуміє Європа Росію? На думку європейських експертів, не до кінця. Політика Євросоюзу щодо Росії не матиме успіху, доки вона опиратиметься на помилкові аналізи та хибні припущення. Такого висновку дійшли експерти агенції «Європейська рада із зовнішніх стосунків» у своєму дослідженні «Що думає Росія?» Щоб впливати на Росію, кажуть експерти, потрібно вивчити цю країну. Однак саме дослідження викликало критику в інших політологів.
Дослідження європейських політичних експертів базовані на публікаціях російських авторів, більшість із яких були або є радниками Путіна й Медведєва. Представники експертної групи «Європейська рада із зовнішніх стосунків» дійшли таких висновків. «Росія не хоче бути, як Євросоюз, а серед її населення зростає недовіра до Європи». Інші результати спостережень запевняють, що Європейський Союз припускається багатьох помилок, будуючи свої стосунки із Кремлем. «Політичні дебати у цій країні набагато складніші, ніж протистояння прихильників демократії та послідовників Путіна», – пишуть політичні експерти. «Та й загалом, – переконані вони, – Захід втратив інтерес до того, що насправді відбувається у Росії».

Аманда Акчакоджа, з брюссельського Центру європейської політики, частково погоджується із авторами праці «Що думає Росія». «На Заході, у Євросоюзі справді не розуміють, що являє собою Росія і не мають широкої уяви про її історію, – каже вона. – Я впевнена, що російська політика дуже складна і більшість людей на Заході не мають часу та бажання, щоб її зрозуміти».

Загадки «путінського режиму»

«Європейці тільки намагаються посилити ті ідеї й принципи, котрі їм видаються правдивими, – зазначила у розмові з Радіо Свобода Аманджа Акчакоджа. – Загалом, є дуже багато нерозуміння між обома сторонами. Та й росіянам теж слід було б краще зрозуміти європейців».

Коментуючи висновки, зроблені аналітиками «Європейської ради із зовнішніх стосунків», відомий російський політолог Андрій Піонтковський каже, що вся справа у «путінському режимі».

«Помилка Євросоюзу в тому, що він не розуміє сутності «путінського режиму», – пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода провідний російський політичний аналітик. – Він не розуміє, що це режим «користократії», що ті 10-15 осіб, які правлять Росією, вони ж нею й володіють. Тому й вся ця цілодобова пропаганда на російському телебаченні, щоб переконати населення, що Захід – це дурень, який хоче розчленити, знищити, розкрасти Росію. А демократія, на якій Європа настоює, – це якраз і є той інструмент, за допомогою якого Захід намагається Росію розкрасти».

За словами Андрія Піонтковського, російські публікації, на яких базоване дослідження «Що думає Росія», вибрані невдало. «Їх автори на високих зарплатах працюють на Кремль, створюючи йому вигідну піар-картину», – зазначає політолог.

Економічна криза зміцнила Росію?

Останній, доволі несподіваний висновок європейських експертів, твердить: економічна криза зміцнила путінську Росію. Власне, це твердження ґрунтується на публікації Валерія Фадєєва, редактора впливового російського ділового журналу «Експерт».

Проте з цим абсолютно не згодні ні брюссельський політолог Аманда Акчакоджа, ні, тим паче, її російський колега Андрій Піонтковський.

«Загальновідомо, якого важкого удару завдала криза російській економіці, – каже пані Акчакоджа, – тому важко повірити, щоб від цього виграли росіяни чи її лідери».

Тим часом, пан Піонтковський каже, що стан нинішньої Росії доволі об’єктивно оцінив навіть її президент Дмитро Медведєв. Російський експерт наводить приклад публікації глави російської держави, де він розповідає і про зростання тіньової економіки в Росії, і про недорозвинену демократію, і про росіян, що помирають від алкоголізму...

(Брюссель – Прага – Київ)