Баррозу головуватиме у Комісії ще один термін

Франція - Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції після його переобрання, як президента Європейської Комісії. Страсбург, 16 вересня 2009 року.

Брюссель – Без суперників і під вогнем критики, чинний голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу в середу був обраний на другий термін на цій високій посаді. До останнього моменту його кандидатуру відкидали представники лівих сил Європарламенту. Та перемогу колишньому португальському прем’єру принесли європейські консерватори, ліберали та євроскептики. Їхні голоси й поклали кінець періоду невизначеності щодо лідерства в Єврокомісії на наступні п’ять років.
Під оплески присутніх у сесійній залі Європарламенту, його голова Єжи Бузек оголосив про переобрання Баррозу лідером Комісії Євросоюзу. Два з половиною місяці дискусій, критики й пошуків можливого нового кандидата таким чином закінчилися без сюрпризів.

Проте кандидатура португальського консерватора Жозе Мануеля Баррозу, що з 2004 року перебуває на посаді голови Єврокомісії, упродовж тривалого часу блокувалася євродепутатами-соціалістами й зеленими. Вони вважають, що в нинішніх реаліях потрібен інший лідер для головного виконавчого органу Євросоюзу. «Реакція пана Баррозу на фінансово-економічну кризу була надто кволою й повільною», – заявляють вони. Вчора у Страсбурзі Жозе Мануель Баррозу представив свою нову програму і намагався їх переконати в іншому.

«Давайте йти разом!»

«Якщо ви хочете мати потужну Комісію, що протистояла б країнам-членам, які проявляють національний егоїзм, то ви повинні надати Комісії сильну підтримку, якої вона потребує, – заявив Баррозу в Європарламенті. – Тож давайте вирушимо до цієї європейської подорожі разом».

Кандидатуру португальського політика висунули й підтримали всі лідери держав та урядів Європейського Союзу ще на червневому саміті. Його опоненти намагалися відкласти вибори голови Єврокомісії до того часу, коли стане зрозуміло, чи набере чинності відкинута ірландцями Лісабонська угода. Цей документ передбачає зміни як у складі Європейської комісії, скажімо, кількість комісарів, так і в інших головних установах Європи.

Проте минулого тижня депутати вирішили не чекати нового ірландського референдуму, що запланований на 2 жовтня.

«Мої суперники – екстремізм, чистий націоналізм та крайній популізм»


Зрештою, переобраний переважною більшістю голосів Жозе Мануель Баррозу сьогодні заявив, що усвідомлює нову відповідальність, яку на нього покладають європейці. «Новий мандат дає мені багато влади, і я використаю її, щоб служити європейським інтересам», – зазначив він, виступаючи сьогодні перед пресою. «Інтенсивні дискусії, що точилися навколо моєї кандидатури стали мені допомогою і свідченням демократії», – зауважив Жозе Мануель Баррозу.

«Моя партія, як голови Комісії, – це Європа, – наголошує Баррозу. – Дуже важливо усвідомити, що мої суперники – це не демократичні партії. Мої суперники – екстремізм, чистий націоналізм та крайній популізм. Це мої суперники і не лише мої, а й усіх демократичних та проєвропейських сил. Саме цим я й буду займатися упродовж наступного мандату».

Вакантні місця на високі європосади ще є

На черзі або збереження старого складу Єврокомісії, або обрання нових європейських комісарів. Це питання буде вирішене упродовж наступних двох місяців.

Проте основна боротьба найближчим часом розгортатиметься навколо крісла Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки. Хав’єр Солана, мандат якого закінчується у жовтні, вже заявив, що не має наміру залишатися на цій посаді на третій термін.

(Брюссель – Прага – Київ)