У Польщі відзначили 70-ті роковини початку Другої світової війни

Європейські лідери під час церемонії з нагоди 70-х роковин початку Другої світової війни. Гданськ, 1 вересня.

Прага – У Польщі у вівторок відбулися заходи з нагоди 70-х роковини від початку Другої світової війни. Саме 1 вересня німецькі війська атакували польські терени. У церемонії в Польщі взяли участь керівники 20 держав, включно з лідерами Росії та Німеччини. Хоча від війни вже сплинуло багато часу, розгорілася гаряча міжнародна дискусія, хто саме її розпалив.
Урочистості розпочалися на світанку на півострові Вестерплатте біля Ґданська, що на півночі Польщі. Там пролунали перші постріли війни, яка тривала понад 5 років і забрала життя понад 50 мільйонів людей. Польський прем’єр закликав не забувати уроків війни. «Ми зустрічаємося тут, щоб згадати, хто розпочав війну, хто її розпалював і хто був жертвою війни та агресії», – сказав Дональд Туск.

Сімдесят років тому Німеччина сподівалася, що майже дві сотні польських вояків, які обороняли Вестерплатте, здадуться через кілька годин. Але вони протистояли трьом тисячам німецького війська цілий тиждень у битві, що стала символом польського опору.

Напередодні роковин початку війни розгорілися гострі дискусії щодо ролі Радянського Союзу у розпалюванні конфлікту. Західні історики вважають, що зелене світло атакувати Польщу дав німцям таємний німецько-радянський пакт.

Президент Польщі Лех Качинський у вівторок назвав його ударом в спину: «Цей удар був із більшовицької Росії, згідно з пактом Молотова-Ріббентропа».

Така оцінка поширена у Польщі та в інших європейських державах, але обурює офіційну Москву. Нинішнє керівництво Росії наполягає на тому, що Сталін не мав іншого вибору, бо західні держави самі перед тим підписували угоди з Гітлером.

Промовляючи на урочистій церемонії в Ґданську, російський прем’єр заявив, що всі пакти з нацистами протягом 1934-39 років були морально неприйнятними і безглуздими. За словами Володимира Путіна, Державна дума Росії засудила пакт Молотова-Ріббентропа, і тепер подібне мають зробити інші держави, які домовлялися з нацистами. (Насправді, всупереч твердженню Володимира Путіна, Державна дума Росії не засуджувала пакту Ріббентропа-Молотова. Підписання таємного додаткового протоколу до пакту засудив свого часу З’їзд народних депутатів СРСР своєю постановою від 24 грудня 1989 року «Про політичну і правову оцінку радянсько-німецького договору про ненапад від 1939 року». У Держдумі, навпаки, кілька разів лунали пропозиції відмовитися від оцінок, що містяться в цій постанові, але до розгляду вони не дійшли. – Радіо Свобода)

У Росії бачать польський слід у розпалюванні війни

Водночас у Москві Служба зовнішньої розвідки Росії 1 вересня заявила, що саме Польща несе часткову відповідальність за Другу світову війну. Агенція РІА-Новости цитує генерала Лева Соцкова, який сказав, що напад на Польщу був розплатою за «короткозорість деяких польських політиків». Ба, більше. Російські розвідники, посилаючись на свої архіви, заявили, що саме «польське керівництво планувало знищити Радянський Союз і з цією метою розпалювало сепаратизм на Кавказі, в Україні і в Середній Азії.

Подібні заяви російських розвідників про таємну співпрацю поляків з німецькими спецслужбами з’явилися 29 серпня і тоді офіційна Варшава їх спростувала та обурилася.

Тим часом у вівторок у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров різко розкритикував резолюцію Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка прирівняла нацизм до сталінізму. За його словами, такого не було навіть за часів холодної війни.

«Нікому не спадало на думку порівнювати нацистську загрозу, що означала поневолення і знищення цілих народів, і політику Радянського Союзу, що став єдиною силою, спроможною протистояти збройній потузі гітлерівської Німеччини», – заявив Лавров.

Ніхто на Заході не піддає сумніву те, що Радянський Союз зазнав найбільших втрат у війні з нацизмом. Але водночас багато людей у Східній Європі вважають, що Москва замінила німецьку окупацію радянським тоталітаризмом.

У 1940 році радянські війська вбили понад 20 тисяч польських офіцерів та інтелектуалів у Катині під Смоленськом. Кремль покладав відповідальність за розправу на нацистів і лише в 1990 році переглянув таку версію. Дискусії про Катинь і дотепер затьмарюють польсько-російські відносини. У вівторок прем’єри Польщі та Росії домовилися про взаємний доступ до архівів, щоб з’ясувати, зокрема, обставини цієї трагедії.

(Прага – Київ)