«Ми ніколи не мінятимемо місцями причини й наслідки» – Меркель

Німеччина – Німецьким нападом на Польщу 1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна. Ця подія, яка сталася 70 років тому, вплинула на перебіг усієї подальшої історії. Основні заходи, на яких вшановують пам’ять загиблих, відбуваються сьогодні в польському Гданську. Туди прибула й німецький канцлер Анґела Меркель. Тобто, колишні вороги сьогодні зустрічаються як друзі. Але також у самій Німеччині згадують про цей сумний ювілей.
Мабуть, кожний німецький школяр із уроків історії знає, що Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року з нападу Німеччини на Польщу. Про це йдеться у шкільних підручниках історії, на уроках політики та релігії.

«Німеччина спричинила Другу світову війну. Ми принесли світу безкінечні страждання», – заявила у вівторок канцлер Німеччини Анґела Меркель в інтерв’ю першому каналу німецького телебачення ARD, нагадавши, що війна забрала понад 60 мільйонів людських життів. Канцлер також запевнила: «Ми ніколи не мінятимемо місцями причини й наслідки».

Пам’ятні заходи по всій країні

Отже, про початок Другої світової війни сьогодні згадують не лише в Польщі, але й у Німеччині: радіо- та телеканали транслюють документальні серіали й окремо відібрані матеріали до цієї теми; в багатьох містах відбуваються пам’ятні заходи; минулими вихідними в церквах по всій Німеччині пройшли богослужіння, на яких згадали про страждання, завданні людству Другою світовою війною. Прем’єр-міністр федеральної землі Бранденбург Маттіас Плацек закликав німців не підтримувати на майбутніх парламентських виборах праворадикальні партії, які він назвав «духовними спадкоємцями паліїв 1939 року».

Плацек вважає також неприйнятним висування до Польщі вимог про відшкодування за наслідки депортації німців зі Східної Прусії. Депортація наприкінці війни й втрата територій на схід від Одеру й Найсе – це наслідки нацистських злочинів та «жахливої німецької окупаційної політики», сказав Плацек. За його словами, той, хто вимагає відшкодування за втрату територій зводить нанівець прагнення розбудовувати партнерські й дружні відносини між Німеччиною й Польщею.

Наслідки відчутні й сьогодні


За повоєнний час німецькі історики, вже ретельно дослідити й події, які передували початку війни. Цими днями згадується й про пакт про ненапад між Гітлером та Сталіним. Пакт Молотова-Ріббентропа, в якому йдеться про розподіл Європи, остаточно розв’язав руки нацистам.

Історик Вернер Бенекке, наприклад, вказує на два важливі наслідки такого панібратства між двома диктаторами. «Наприклад, один із додаткових протоколів конкретно змальовує усунення етнічного розмаїття в Центральній і Східній Європі. Німцям, які перебували в радянській зоні впливу, надавалася можливість переселитися в зону німецького впливу. Це стосується й українських та білоруських громадян, які в майбутньому мали опинитися у сфері німецького впливу. Катастрофа Центральної і Східної Європи – це насильницьке знищення того, чим була ця частина світу, а саме – яскравою мозаїкою етнічного, конфесійного та соціального розмаїття», – сказав Бенекке в інтерв’ю радіостанції «Дойчландфунк».

Інший наслідок, на думку Бенекке, – можна відчути й досі: це сьогоднішнє побоювання малих держав у Східній Європі, що їх можуть не почути й обійти. Адже 1939 року країни Західної Європи за них так і не заступилися. Бенекке переконаний, що побоювання бути обійденим всупереч чинним домовленостям сидить дуже глибоко і проявляється також у тому, що ці країни в питаннях безпеки не покладаються виключно на європейські структури, якщо взяти до уваги дискусію навколо спорудження в Східній Європі елементів американської системи ПРО або дебати навколо дій Росії на Кавказі.

Тим часом Німеччина й Польща активно спільно працюють над відновленням атмосфери довіри у двосторонніх відносинах. Зараз існує сотні німецько-польських структур, які займаються двостороннім обміном та спільним опрацюванням історії. Як сказав польський історик Роберт Траба, ще треба пройти далекий шлях, але напрямок, у якому рухаються обидві країни, є правильним.

(Німеччина – Прага – Київ)