Газовий кредит: гроші в обмін на реформу

Київ – Міжнародні фінансові інституції погодилися виділити компанії «Нафтогаз» кредити на загальну суму 1,7 мільярда американських доларів, проте достеменно невідомо, за яким графіком надходитимуть ці кошти. За неофіційною інформацією, до жовтня цього року, коли Україна має закупити основні обсяги газу, до Києва має надійти лише 300 мільйонів доларів. За таких умов отримання кредиту не знімає питання про пошук коштів необхідних для закупівлі газу.
На закупівлю газу Україна просила в міжнародних фінансових інституцій 4 мільярди американських доларів. Натомість їй пообіцяли виділити лише 1,7 мільярда. За словами члена парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу депутата-нашоукраїнця Тараса Стецьківа, цих коштів мало би вистачити для закупівлі необхідних обсягів газу для внутрішніх українських потреб. «Я думаю, що уряд просив більшу суму у зв’язку з тим, що, крім власних потреб, влітку необхідно закачувати газ для транзиту в зимовий період», – каже він.

Тарас Стецьків наголошує на важливості отримання цих коштів вже у продовж серпня: «Терміновість грає величезну роль, бо у третьому четвертому кварталі цього року буде найнижча ціна на газ».

Проте у «Нафтогазі» не знають, впродовж якого часу надходитимуть ці кредити. «Ми зараз графіку ще не знаємо, – зазначає речник «Нафтогазу» Валентин Землянський. – Це питання не до нас». За не підтвердженою офіційно інформацією, до жовтня цього року, коли мають відбутися основні розрахунки за газ, до «Нафтогазу» має надійти лише 300 мільйонів доларів – для поповнення обігових коштів.

Європа сподівається на «газовий мир»

У Брюсселі вважають, що кошти мають витрачатися не лише на закупівлю блакитного палива, але й на реформу газової галузі. «Значний пакет фінансової допомоги Україні допоможе Києву здійснювати щомісячні розрахунки за газ і сприяти важливим реформам у справі модернізації газової галузі, – каже речник Єврокомісії Марк Ґрей в інтерв'ю Радіо Свобода. – Ми віримо, що це суттєво зменшує ризик подальших газових конфліктів, є важливим кроком вперед, і тепер ми сподіваємося, що Україна проведе необхідні реформи».

Також європейські експерти кажуть, що Україна може використати на закупівлю газу кошти третього траншу кредиту Міжнародного валютного фонду. Проте в Києві стверджують, що ці кошти «вже розписані». «Гроші МВФ підуть на покриття зовнішніх боргів і дефіциту бюджету, – наголошує депутат Тарас Стецьків. – Думаю, що з грошей МВФ ні копійки не піде на газовий сектор».

Реформи назріли, але на носі вибори

Координатор з питань реалізації Меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук вважає, що домовленість про отримання кредиту хоча й не вирішує проблем із закупівлею газу, проте створює сприятливі умови для продовження переговорів. «Звичайно, 300 мільйонів доларів не вирішать питання в цілому, але це хороший початок, – каже він. – Це не крок, але півкроку у хорошому напрямку. На цьому тлі процеси можуть отримати позитивну динаміку».

На думку українських експертів, отримання коштів від європейських кредиторів не вирішує всіх питань галузі, а натомість має стимулювати початок реформи в газовій галузі. Проте наближення президентських виборів навпаки відтерміновує початок структурних реформ, зокрема – і в такій складній для України галузі як паливно-енергетична.

(Київ – Прага)