Україна буде в НАТО, коли досягне необхідних критеріїв – новий генсекретар

Новий генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. 3 серпня 2009 р.

Позицiя нового генерального секретаря НАТО Андерса Фоґа Расмуссена щодо членства України i Грузiї в Альянсі базується на попередньому рiшеннi союзникiв – цi країни будуть членами органiзацiї, коли досягнуть необхiдних стандартiв.

Про це Расмуссен заявив сьогодні в Брюсселi на своїй першiй прес-конференцiї, вiдповiдаючи на запитання, чи залишаються цi країни «реальними кандидатами».

«Моя позицiя однакова з тим, як це було вирiшено союзниками по НАТО. Дозвольте менi вам нагадати, що пiд час бухарестського самiту ми вирiшили одностайно, що Грузiя i Україна можуть стати членами НАТО в майбутньому, коли вони досягнуть необхiдних критерiїв. На цьому етапi вони не досягли необхiдних критерiїв. Тут i зараз це – гiпотетичне питання», – зазначив вiн.

Расмуссен також нагадав, що в груднi минулого року НАТО ухвалило рiшення «почати практичну спiвпрацю з Україною та Грузією, ставлячи за мету розвиток їхнiх вiйськових можливостей, реформування їхнiх армiй». «Я думаю, це – правильний пiдхiд», – додав вiн.

Расмуссен за партнерські відносини НАТО з Росією

Новий генсекретар НАТО виступає за розвиток «справжніх партнерських відносин» із Росією.

На прес-конференції в Брюсселі Андерс Фоґ Расмуссен також заявив, що Північноатлантичний альянс має домагатися від Росії повного дотримання її міжнародних зобов’язань, зокрема, поважати територіальну цілісність країн-сусідів.

Водночас, за його словами, НАТО не може дозволити, щоб «розбіжності в деяких питаннях псували відносини загалом».

Андерс Фоґ Расмуссен вступив на посаду генерального секретаря НАТО 1 серпня, змiнивши Яапа де Гоопа Схеффера.