Помилка Затуліна

Депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін

Сімферополь – Відомий «друг» України, керівник московського Інституту країн СНД, депутат Державної Думи Росії Костянтин Затулін припустився серйозної помилки, яку тепер чимдуж намагається виправити. Днями він насмілився покритикувати вибір Кремля кандидатури майбутнього російського посла в Україні. Втім, це не перша і не остання помилка оголошеного небажаним в Україні російського політика.
Питання, хто стане наступним послом Росії в Україні, не довго залишалося без відповіді. 11 червня з’явився указ президента Росії про відставку Віктора Черномирдіна, а за два тижні профільний комітет Ради Федерації Федеральних Зборів Росії у справах СНД підтримав пропозицію Дмитра Медведєва про призначення колишнього міністра охорони здоров’я і соціального розвитку Михайла Зурабова послом Росії в Україні. Формальністю виглядає підтримка кандидатури екс-міністра і в Комітеті Державної думи Росії у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками.
Михайла Зурабова


Голова цього комітету Олексій Островський в інтерв’ю російській інформаційній агенції «Інтерфакс» висловив переконання, що його члени дадуть свою згоду на призначення пана Зурабова послом в Україні. «Закритість і непублічність пана Зурабова, про яку говорять деякі експерти, на мою думку, є значним плюсом для нового посла, оскільки публічні заяви деяких послів Російської Федерації найчастіше ускладнювали їхню діяльність у країнах перебування», – зазначив російський депутат.

Затулін проти Зурабова?

Очевидно, під «деякими експертами» Олексій Островський мав на увазі свого колегу по комітету Державної думи у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтина Затуліна, кандидатура якого на посаду посла теж обговорювалася в українських і російських мас-медіа. Цілком можливо, що цю ж кандидатуру цілком серйозно розглядали і в Кремлі. Тож Костянтин Затулін не втримався, щоб не вколоти конкурента.

Як пише «Комерсант», він висловився досить категорично: «Призначення Зурабова буде помилкою. Особливо якщо виходити з інтересів справи. Він не політичний діяч, а менеджер, до того ж непопулярний». За його словами, враховуючи, що в Україні незабаром президентські вибори, Росії там потрібна людина, яка висловлюватиме думки і позицію.

«Черномирдін не відповідав цим вимогам, а Зурабов і поготів. Ось посли США і Польщі в Києві цим активно займаються. А якщо наш посол набере в рот води, це буде незрозуміло всім. У Зурабова абсолютно немає дипломатичного досвіду, навіть такого невдалого, який був у Черномирдіна, який встиг до України попрацювати і з американцями, і на югославському напрямі. Втім, ми багато разів бачили, коли на важливі посади приходять люди, чиє призначення не пояснити», – зазначив Костянтин Затулін в інтерв’ю «Комерсанту».

Затулін за Зурабова!

Втім, уже за добу російський політик радикально змінив своє ставлення до кандидатури майбутнього посла. Справа в тому, що Костянтин Затулін «наїхав» на Михайла Зурабова ще коли не був відомий вибір Кремля. Коли ж документи на екс-міністра офіційно надійшли до обох палат російського парламенту, принциповість керівника Інституту країн СНД дала тріщину.

Від одразу ж вивісив на своєму офіційному сайті спеціальну заяву «Про призначення нового посла Росії на Україні». У ній він категорично заявив, що підтримає кандидатуру Михайла Зурабова на посаду надзвичайного і повноважного посла Росії в Україні.

Як повідомив пан Затулін, відповідно до регламенту палати, згоду на призначення посла від імені депутатів повинен дати профільний Комітет у справах СНД і по зв’язкам зі співвітчизниками. Він нагадав, що у ЗМІ Росії й України впродовж кількох тижнів називали і обговорювали багато можливих кандидатур наступника Віктора Черномирдіна, який залишив посаду посла Російської Федерації в Україні. Серед інших був названий і радник президента Росії Михайло Зурабов.

Зараз стало точно відомо, що саме він і буде запропонований на посаду представника Росії і російських інтересів в Україні, тож Костянтин Затулін висловив упевненість, що саме Михайло Зурабов стане наступним послом в Україні і пообіцяв підтримку цієї кандидатури. «Яким би не було моє особисте ставлення до попереднього досвіду Зурабова, його переваг і недоліків, тепер все обумовлюється фактом рекомендації, даної йому президентом Російської Федерації. Не було, і в цьому випадку, упевнений, не буде прецеденту, відповідно до якого депутатський корпус відмовив би президентові в призначенні на посаду посла того, кого президент вважає за потрібне», – заявив Затулін і пообіцяв, що депутати оцінюватимуть роботу нового посла «не виходячи із власних упереджень, а за результатами».

За словами російського політика, депутати розуміють відповідальність моменту в російсько-українських відносинах, і тому їм «не бракує бажання підтримати перші кроки Зурабова на нових для нього теренах, допомогти його відповідальній місії». Щоправда, Костянтин Затулін уточнив: «Якщо він вважає це для себе можливим та необхідним».

Двом «З.» в Україні місця буде мало?

Із місцевої преси відомо, що Костянтин Затулін за часів посла Черномирдіна фактично мав монопольне право у виборі українських (насамперед, кримських) адресатів російської фінансової допомоги за програмами підтримки «російських співвітчизників за кордоном». Саме за його сприянням найбільшими реципієнтами такої допомоги були Координаційна рада російських співвітчизників України на чолі з народним депутатом України, «регіоналом» із Севастополя Вадимом Колісниченком і Російська громада Криму на чолі з першим віце-спікером кримського парламенту, «регіоналом» Сергієм Цековим, а також більш дрібні організації, як Російська громада Севастополя, Російський молодіжний центр тощо.

Всі вони перебувають під відчутним впливом Костянтина Затуліна, а їхні керівники займалися політичною діяльністю під прапорами Партії регіонів чи Російського блоку. Втім, їхня інтегрованість у владу не вберегла Костянтина Затуліна від чергового видворення з України, як це сталося на початку червня. Як припускають місцеві оглядачі, обережна позиція Москви (в тому числі «рідної» для нього Держдуми) у скандалі з недопуском російського депутата до Криму показала кримському політикуму, що кремлівський вплив Костянтина Затуліна насправді набагато менший, аніж він демонстрував.

Тепер до цього прорахунку пана Затуліна додався ще один – із майбутнім послом. Один із кримських проросійських політиків, який критично ставиться до ролі Затуліна в розвитку російського руху в Криму, висловив переконання, що «двох «З.» для однієї України забагато».

Російська преса характеризує Михайла Зурабова як жорсткого управлінця і прагматичного політика. Найвірогідніше, його жорсткість і прагматизм стосуватиметься і Костянтина Затуліна та його кримських протеже. Втім, це буде потім. А поки що Костянтин Затулін публічно кається.

(Сімферополь – Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.