На зміни до закону про вибори Президента залишилося обмаль часу

Київ – Призначивши президентські вибори на 17 січня 2010 року, депутати відразу ж схаменулися, що виборче законодавство потребує вдосконалення. Європейські спостерігачі вже нагадали, що зміни треба внести якнайскоріше. Вдосконалення потребують правила формування виборчих округів та виборчкомів, списків виборців та оскарження
Зараз депутати-правники з фракцій Партії регіонів та БЮТ працюють над спільним законопроектом про зміни до закону про вибори Президента. Документ має буде готовий вже до кінця тижня. В кулуарах парламенту кажуть, ніби зміни стосуватимуться, перш за все, процедури оскарження результатів виборів та роботи територіальних виборчих комісій.

Однак ті, хто безпосередньо працює над спільним законопроектом, від коментарів утримуються. «Я нічого не коментую, нажаль, пробачте», – відповів Радіо Свобода один із депутатів, який працює над вдосконаленням виборчого закону, бютівець Андрій Портнов.

Депутати – наче студенти перед іспитом

Парламентарі кажуть, що змін до виборчого законодавства треба внести доволі багато, а часу до початку виборчої кампанії залишилося дуже мало.

«Це як студентам не вистачає однієї ночі до екзаменів, – каже голова комітету з правової політики депутат Сергій Міщенко. – Багато чого не було зроблено і тепер, в останній момент, ми латаємо дірки. Тому що на це забракло часу. Займалися «розборками».

ПАРЄ радить пришвидшитися

Тим часом, моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи закликає Україну якнайшвидше ухвалити необхідні зміни. Там занепокоєні, що правки до виборчого законодавства, ухвалені після спірного другого туру президентських виборів 2004 року, несли тимчасовий характер і не можуть бути застосовані до майбутніх президентських виборів.

«Враховуючи те, що президентські вибори в Україні скоро мають відбутися, комітет ПАРЄ закликає Верховну Раду терміново ухвалити зміни, щоб не дозволити повторення порушень, які виникали впродовж двох турів президентських виборів 2004 року», – йдеться в заяві Парламентської асамблеї Ради Європи.

Найбільші проблеми – з процедурою оскарження

На думку експерта з правових питань Комітету виборців України Євгена Радченка, аби уникнути післявиборчих ускладнень, необхідно визначитися щодо порядку оскарження результатів підрахунку голосів.

«Із оскарженням найгірша ситуація, – зазначає він. – Бо кодекс адмінсудочинства був прийнятий пізніше ніж закон про президентські вибори. Скарги про визнання виборів недійсними в чинному законі про вибори Президента розглядаються Верховним Судом. А в кодексі адміністративного судочинства це право надано Вищому адміністративному суду. В мене питання – що діє? Це насправді достатньо складно визначити. Якщо оця суперечка не буде вирішена законодавчо, ми будемо мати таку масу проблем із оскарженням, що вибори-2004 нам здаватимуться «квіточками».

Серед іншого депутати обговорюють також скорочення виборчої кампанії зі 120 до 90 діб. Але, чи встигнуть вони це зробити – наразі прогнозувати важко. Якщо змін до щодо тривалості виборчої кампанії внесено не буде, то вона стартує 19 вересня.

(Київ – Прага)