Нове наближення Білорусі до ЄС

Комісар Євросоюзу з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер

Мінськ – Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер сьогодні вперше перебуває з офіційним візитом у Білорусі. Вона проведе переговори з президентом Олександром Лукашенком, міністром закордонних справ Сергієм Мартиновим, з лідерами опозиційних партій та неурядових організацій.
Мету візиту Беніта Ферреро-Вальднер сама оголосила за кілька днів до свого приїзду до Мінська – вона хоче підштовхнути білоруську владу до подальшої демократизації. Ферреро-Вальднер збирається обговорити внутрішню ситуацію в Білорусі та напрямки можливої співпраці Мінська та Брюсселя у випадку, якщо така демократизація буде-таки проводитися білоруським урядом.

Зокрема пані Вальднер звернула увагу на необхідність дотримання у Білорусі демократичних свобод, прав людини, на повагу до незалежних ЗМІ, на можливості вільної, без страху арешту, діяльності для активістів опозиції.

У своїй заяві перед візитом Беніта Ферреро-Вальднер зауважила, що Білорусь вже зробила певні кроки у правильному напрямку, і це було позитивно оцінено ЄС, коли офіційний Мінськ запросили до програми Східного партнерства Євросоюзу, але потрібні подальші кроки.

«Коли ЄС побачить переконливий прогрес у цьому напрямку, він зможе багато чого пропонувати Білорусі у різних галузях, які представляють взаємні інтереси. Подальші взаємини між ЄС та Білоруссю будуть залежати від того, який вибір зробить Мінськ», – відверто заявила Беніта Ферреро-Вальднер.

Мінськ під тиском Москви

Візит Комісара ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства готували ще у квітні, втім в останній момент на пропозицію офіційного Мінська, його перенесли. Тепер же президент Білорусі сам попросив пані Вальднер якнайшвидше приїхати.

За словами спостерігачів, це пов’язане з третьою стороною – Росією. Двосторонні взаємини Білорусі та Євросоюзу багато в чому визначаються тим, як поводить себе Росія. У квітні, коли Білорусь запросили до участі у програмі Східного партнерства, Росія пропонувала Білорусі певну економічну підтримку. Але у травні Росія почала поводити себе дещо жорсткіше стосовно Білорусі, а у червні Москва розпочала проти Мінська так звану молочну війну – заборонила імпорт білоруської молочної продукції. Президент Білорусі виступив з кількома демаршами проти такої політики Москви та фактично попросив підтримку зі сторони Заходу. І те, що Ферреро-Вальднер приїхала – вважають першим знаком такої підтримки.

(Мінськ – Київ – Прага)