У ЗМІ з’явився проект Конституції, нібито розроблений БЮТ і Партією регіонів

За даними видання «Дзеркало тижня», яке помістило фотокопію документа на своєму сайті, цей проект Конституції, розроблений Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем, уже був переданий найближчому колу народних депутатів і Голові Верховної Ради Володимиру Литвину.

Газета вважає, що саме цей документ стане основою майбутнього політичного та економічного союзу двох найбільших політичних сил України, звісно, якщо цей союз відбудеться, зауважує видання.

Відповідно до цього документа, Україна перетворюється на парламентську республіку, де главу держави обиратиме Верховна Рада.

Проект Конституції також коригує порядок проведення парламентських виборів – вони мають проходити у два тури на пропорційній основі. При цьому другий тур не буде проводитися, якщо одна з політичних сил набере у першому турі кількість голосів, що забезпечить їй більшість депутатських мандатів.

********
Ющенко називає конституційним переворотом наміри створити коаліцію БЮТ і Партії регіонів

Президент Віктор Ющенка в інтерв’ю телеканалу «1+1», говорячи про можливу коаліцію між Партією регіонів та БЮТ, заявив: «Мета цієї політичної «сдєлки» полягає в тому, щоб закріпити на найближчі 10 років в Україні владу прем'єр-міністра за Тимошенко, але при цьому дати гарантію Віктору Федоровичу Януковичу, що він буде на цей же термін президентом України... Медведчук стоїть за цим процесом як гарант однієї з країн...»

«Річ у тому, що це конституційний переворот, це замах на українську демократію, де керуватимуть прем’єр і президент «по поняттях». І я вас попереджаю: стаєте біля президента лікоть до ліктя, нас мільйони, і ми не пропустимо цих шахраїв, щоб вони творили з країною те, що під диктовку вони мають намір робити», – наголосив Віктор Ющенко в інтерв’ю, яке транслювали в телеефірі в четвер увечері.

********
Литвин – за широку коалiцiю з чотирьох фракцiй

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за розширення коаліції фракцій БЮТ, «Нашої України – Народної самооборони» і Блоку Литвина за рахунок фракції Партії регіонів.

«Давайте будемо називати її, наприклад, об’єднаною коаліцією», – зазначив у четвер спікер парламенту.

За його словами, ідеальним варіантом було б створення більшості за рахунок усіх фракцій. Однак фракція Комуністичної партії буде продовжувати перебувати в опозиції, а її входження в коаліцію – малоймовірне, зазначив Литвин.

Спікер вкотре наголосив, що виступає проти проведення таємних переговорів щодо переформатування більшості та вважає, що після певних домовленостей, досягнутих у закритому режимі, парламентські фракції повинні перейти до відкритих переговорів.

Раніше фракція Блоку Литвина розкритикувала решту парламентських фракцій за ведення кулуарних переговорів із переформатування коаліції.