Список винних у Голодоморі налічує 136 осіб – голова архіву СБУ

Володимир В'ятрович

Українські історики встановили, що список людей, винних у Голодоморі на території України в 1932-33 років, налічує на сьогодні 136 осіб. Про це повідомив директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Володимир В’ятрович.
За його словами, фахівці на базі архіву СБУ підготували список цих людей, і їм можна висунути звинувачення в організації Голодомору.

«Це найвище керівництво Комуністичної партії України і каральний орган партії – головне політичне управління, а також безпосередньо люди, які підписували документи, що свідчать, що Голодомор було організовано, а також ті, хто підписував численні вироки», – пояснив В’ятрович.

Він нагадав, що порушена нещодавно СБУ кримінальна справа за фактом геноциду 1932-33 років ґрунтується на матеріалах і архівах СБУ.

В’ятрович також констатував, що якби використовувалися архіви інших країн, зокрема й російські, матеріалів було б ще більше.

Голова архіву нагадав, що українська сторона неодноразово зверталася до керівництва Росії, щоб отримати доступ до російських архівів, зокрема, архівів ФСБ і президентських архівів.

Учора лідер Партії регіонів Віктор Янукович назвав порушення СБУ кримінальної справи за фактом геноциду «провокацією» проти Росії. Натомість голова СБУ Валентин Наливайченко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що порушення справи «не є кроком проти Росії, чи кроком проти будь-якої держави або народу».