Річницю Харківських угод відзначили акціями протесту і підтримкою Президента

З'їзд партії «Наша Україна» під стінами парламенту, Київ, 27 квітня 2011 року

Київ – У середу партія «Наша Україна» провела біля Верховної Ради відкритий з’їзд, на якому зажадала денонсації Харківських угод 2010 року «газ в обмін на флот» та Московської газової угоди 2009 року. За акцією нашоукраїнців спостерігали не лише правоохоронці, а й прихильники чинного глави держави, які перекрили опозиціонерам підхід до будівель парламенту та президентської адміністрації.

Річниця ратифікації «харківських угод»



Вранці близько тисячі представників «Нашої України» зібралися неподалік будівлі Верховної Ради на з’їзд. Основною в промовах була теза про згубність харківських домовленостей між президентами України та Росії, внаслідок яких російський Чорноморський флот залишається в Криму ще на 25 років, а Україна натомість фактично не отримала знижки в ціні на російський газ.

Лідер партії Віктор Ющенко назвав минулорічний «харківський договір» «Переяславською угодою сучасності». Він також наголосив, що Харківські угоди потрібно розглядати спільно з корупційною, за його словами, Московською газовою угодою 2009 року, оскільки Україна зазнала через неї багатомільйонних збитків.

«Я знаю, що так званими «харківськими угодами» ніхто в цій країні не буде гордитися. Рано чи пізно 27 квітня увійде в нашу історію днем нашої ганьби. Життя підтвердило, що ці антиконституційні угоди не вирішили жодного українського питання», – заявив Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко
Ющенко закликав не тішити себе ілюзіями


Захід проходив під гаслами: «Янукович – порожняк!» та «Ціна на газ зросла удвоє – брехливу владу геть з ганьбою». Після закінчення з’їзду делегати вирушили до будівлі Адміністрації Президента, щоб вимагати денонсації угод. Натомість лідер партії Віктор Ющенко залишився, щоб поспілкуватися з журналістами.

Він закликав не тішити себе ілюзіями щодо можливості отримати від Росії дешевий газ. За словами Віктора Ющенка, досі залишається невизначеним розмір орендної плати за базування в Криму Чорноморського флоту.

«Виявляється, платою за дислокацію чужої армії у нас є зниження ціни на газ, яку спочатку підняли невиправдано політичні запроданці. Маємо результат: ми програли дискусію по газу, ми програли дискусію по Конституції щодо недопущення розміщення на українській території чужого солдатського чобота», – підбив підсумки Віктор Ющенко.

Аргументи регіоналів: українці заощадили 100-200 гривень щомісяця
Акція на підтримку президента Віктора Януковича, Київ, 27 квітня 2011 року

Від будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента нашоукраїнців відділяли прихильники чинного глави держави, які прийшли підтримати Харківські угоди та свого Президента. Здебільшого, це була учнівська молодь та люди пенсійного віку. За словами депутата-нашоукраїнця Андрія Парубія, підтримати главу держави ці люди прийшли не безкоштовно, а за 80 гривень.

Акція протесту з нагоди річниці ратифікації Харківських угод, до яких долучилося 14 опозиційних політичних сил та низка громадських організацій, завершилася у Києві вже увечері.

У свою чергу Партія регіонів поширила заяву, в якій зазначає, що категорично не сприймає «істеричні заклики окремих політичних сил» щодо нібито необхідності денонсації підписаних між Україною та Росією домовленостей і назвала «штучно спланований протест» провокацією. Регіонали розглядають Харківські угоди «як беззаперечну перемогу української дипломатії».

Партія регіонів наголошує, що завдяки харківським домовленостям Україна змогла домогтися «суттєвої знижки ціни на російський газ, врятувала від неминучого знищення базові галузі вітчизняної промисловості». У заяві також відзначається, що «підписання угоди обернулося значними перевагами не тільки для бюджету країни, але й для кожної української родини», зокрема, забезпечило економію при оплаті за опалення житлової площі 100-200 гривень щомісячно.