Інерція мислення заважає визнанню УПА

Київ – Українська повстанська армія воювала проти німецьких військ у ІІ світовій війні. Визнання цього факту досі викликає спротив, попри документи з німецьких та українських архівів, що його підтверджують. Дослідники історії УПА називають конкретні дати та описують бої, а критики посилаються навіть на документи Нюрнберзького процесу.
Теза про співпрацю Української повстанської армії із німцями у ІІ світовій війні є наріжним каменем кампанії проти визнання УПА.

Між тим і Радянський Союз співпрацював із ІІІ рейхом, коли це видавалося вигідним тогочасному керівництву країни.

Коротку ситуативну співпрацю з Німеччиною, сподіваючись на здобуття незалежності для України, мала й Організація українських націоналістів. Але все скінчилася вже З0 червня 1941 року – одразу після проголошення у Львові Акту про відновлення Української Самостійної Держави та створення уряду на чолі з Ярославом Стецьком. Німці відреагували на це вороже і розпочали масові арешти членів ОУН.

Міфи й маніпуляції

УПА ж було створене у жовтні 1942 року і вже сам цей факт перекреслює деякі маніпулятивні «докази колаборації» УПА, стверджує керівник наукового відділу архіву СБУ Олександр Іщук.

Доказом співпраці УПА з гітлерівцями вважають створення двох батальйонів «Нахтігаль» та «Роланд». Але ці формування були створені в 1941 році за сприяння ОУН, тоді як УПА тоді ще не існувало.

УПА також приписують формування дивізії «Галичина» . Однак дивізія, хоч і складалася з українців, але була структурою німецької армії і не мала нічого спільного з українським визвольним рухом. Більше того, її створення було засуджено ОУН(б).

Досі має місце спеціально поширена радянською владою теза, що УПА була засуджена Нюрнберзьким трибуналом. Однак у жодному з 42 томів матеріалів Нюрнберзького процесу УПА навіть не згадується.

Документи свідчать, але правди не хочуть чути

Аналіз німецьких, радянських та українських документів дозволив історику Івану Патриляк стверджувати, що вже з лютого 1943 року утворився антифашистський фронт УПА.

З точки зору світової історичної науки – того, що відомо з документів про УПА, цілком достатньо, щоб визнати цю армію воюючою стороною у ІІ світовій війні, переконаний відомий в Україні та за її межами історик, професор Львівського університету Ярослав Грицак.

Він налогошує, що це стосується не лише УПА, а партизанських загонів в Югославії чи Франції.

«Для мне безсумнівно, що УПА воювала проти фашистів. Але сприйняти це усім заважає інерція мислення, успадкованого з радянського минулого, в якому не лише повстанська армія, а й навіть слово «український» чи «національний» викликало дуже негативну реакцію і майже прирівнювалося до фашизму. І тут навіть десятки добрих досліджень і монографій нічого не дадуть. Люди просто не хочуть чути правди. Треба стиснувши зуби перечекати», – вважає Ярослав Грицак.

Інерція мислення не зникає сама по собі, особливо коли її штучно підтримують. Тему визнання УПА використовують для розколу України, вважає екс-спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Тому він виступив з ініціативою всеукраїнського конкурсу для школярів та студентів «Спільна історія – спільне майбутнє».

Мета конкурсу – дослідити «історію УПА та героїв ВВв. Хай молодь розповість правду 26 мільйонам українців, які живуть на Сході і не знають цієї правди».

Документи:


(Київ –Прага)