Візит примирення: Тимошенко і Путін задекларували новий етап у відносинах

Під час зустрічі Юлії Тимошенко і Володимира Путіна. 29 квітня 2009 р.

Київ – Прем’єр-міністри України та Росії Юлія Тимошенко та Володимир Путін домовилися про зменшення обсягів поставок російського газу та участь Росії в модернізації української газотранспортної системи. Це сталося у середу під час одноденного візиту голови українського уряду до Москви. Також український Прем’єр пообіцяла своєму російському колезі сприяти вступу Росії до Світової організації торгівлі. Загалом, візит Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви назвали «візитом примирення».
Сторони пішли назустріч одна одній у газовому питанні. Юлія Тимошенко подякувала Володимиру Путіну за те, що Росія погоджується на скорочення запланованих постачань газу до України. Адже згідно із січневими домовленостями, Україна мала б сплачувати штраф у разі недобору всього обсягу російського газу.

«Також хочу висловити подяку за те, що ми знаходимо взаєморозуміння щодо тих пунктів контракту, в яких йдеться про те, що ми повинні брати замовлений обсяг газу, – зазначила український Прем’єр. – Але ми сьогодні беремо стільки, скільки дозволяє криза, і сплачуємо за нього в повному обсязі. Важливо, що такі домовленості є».

Обидва чільні урядовці декларували закінчення періоду конфронтації у двосторонніх відносинах та готовність розпочати новий етап співпраці.

Натомість Володимир Путін висловив сподівання, що дискусія про участь Росії в модернізації української газотранспортної системи (ГТС) буде продовжена, а до того ж Україна належним чином захищатиме інтереси російських інвесторів.

Російський Прем’єр заявив, що задоволений станом економічної співпраці: «Мене тішить, що не руйнується і до певної міри навіть зміцнюється співпраця між окремими дуже чутливими і важливими галузями і окремими підприємствами».

Ревізія угоди та реконструкція ГТС

Хоча на переговорах йшлося про доволі широке коло питань, головною була енергетична складова. Українські експерти схвально оцінюють перегляд січневих домовленостей, проте доволі стримані в оцінках щодо перспектив російської участі в модернізації української ГТС.

«Звісно, що в січневих домовленостях було багато нерівновигідних для нас моментів, – каже експерт із енергетичних питань Олександр Тодійчук. – Україна укладала її під великим тиском, бажаючи якнайшвидше відновити транзит газу через свою територію. Проте Росія не один раз демонструвала, що хотіла б узяти під контроль українську ГТС, тому треба, щоб Україна була обережною».

«Моментальна» оцінка росіян

Як запевнив Радіо Свобода керівник Центру з вивчення пострадянського простору при Московському державному університеті Олексій Власов, більшість російських експертів схиляється до думки, що візит був вдалий і справді став «візитом примирення».

«Більшість експертів, – зазначив пан Власов, – і я до їх числа також належу, вважають, що серйозні зрушення сталися. В усякому разі, на даний момент. Бо все, що пов’язане з Україною, в Москві експертами сприймається буквально за станом на сьогодні. Так от, сьогодні можна сказати, що зближення позицій певне відбулося».

Як вдалий крок українського Прем’єра експерт оцінює той факт, що візит Юлії Тимошенко почався із зустрічі з головою Російської православної церкви патріархом Кирилом. На його думку, це справить позитивне враження не лише на росіян, але й на електорат на південному сході України.

(Київ – Прага)