Ющенко готовий на дострокові вибори, але не бачить підстав

1 квітня парламент проголосував за ранні вибори Президента

Президент заявляє, що готовий оголосити дострокові президентські вибори, але таке рішення може бути ухвалене лише в пакеті з одночасними достроковими парламентськими виборами «на новій виборчій основі».

Із цією метою, сказав Віктор Ющенко під час поїздки до Хмельницького, він уже наступного тижня готовий внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону про вибори народних депутатів щодо проведення виборів за відкритими списками.

Іще однією умовою Президента є скасування депутатської недоторканності.

«Я не боюся якихось дострокових виборів, і Президента зокрема», – заявив Ющенко.

Водночас він наголосив, що насамперед необхідно з’ясувати доцільність проведення виборів.

Ющенко заявляє, що не бачить на сьогодні підстав розпускати парламент

«Я даю тверде слово: поки я біля керма України, я на жодний крок неконституційний не піду. Будьте переконані і передайте своїм дітям, що я не здатний на такі незаконні і неморальні вчинки», – сказав Президент.

Відповідаючи на запитання про те, що він нібито підготував проект указу про розпуск парламенту та можливе пряме президентське правління, Віктор Ющенко сказав: «Це дурість, байка, яку можуть вигадати лише ті люди, які міцно тримаються за свої крісла».

При цьому Президент висловив побажання, щоб у парламенті були знайдені можливості для стабілізації роботи.

За словами Ющенка, Верховна Рада має визначитись щодо існування більшості і щодо конституційного механізму формування уряду.

«Необов’язково мова має йти про розпуск парламенту», – сказав він, зауваживши, що Конституція сьогодні дає парламентові всі можливості для налагодження нормальної роботи.

Тільки якщо парламент виявиться нездатним все це зробити, тоді є лише одна законна підстава вийти з цієї ситуації – розпуск парламенту, сказав Ющенко.

Президент наголосив, що це останній крок із перелічених ним можливих варіантів розвитку подій.

Литвин: Одночасні дострокові вибори можливі, але за згоди Президента і парламенту

Голова Верховної Ради не виключає можливості провести одночасно і парламентські, і президентські вибори – у разі згоди на це і Президента, і Верховної Ради.

Проте Володимир Литвин сумнівається в можливості змінити виборче законодавство до їхнього проведення.

Він заявив, що в такій ситуації «Президент ухвалює рішення щодо узгодженої дати дочасних виборів парламенту», а Верховна Рада «ухвалює за згодою Президента рішення щодо дочасних виборів Президента України».

За словами Литвина, це необхідно для того, щоб «це була спільна дата, спільна позиція».

* * * * * * * * * * *

1 квітня Верховна Рада призначила проведення «чергових» виборів Президента на 25 жовтня цього року.

Якщо ця постанова буде виконана, таким чином скоротиться нинішній термін перебування Віктора Ющенка на посаді Президента.

Президент оголосив, що вважає постанову неконституційною і оскаржить її в Конституційному Суді.