У Верховній Раді мало охочих стати депутатами Нацзборів

Київ – У вівторок Президент Віктор Ющенко передав на розгляд Верховної Ради свій проект нової Конституції України. Парламентарі відреагували на представлені Президентом новації здебільшого негативно. А реалізацію окреслених Главою держави реформ вважають за нездійсненну.
Виступаючи зі щорічним посланням до Верховної Ради, Віктор Ющенко розпочав зі здобутків попередніх чотирьох років свого президентства.

Передусім Глава держави зауважив, що країна стала демократичнішою.

«Двічі опозиція приходила до влади шляхом вільних і чесних виборів. Уже чотири роки для нас звичною є свобода слова і вибору. Цього не було досі. Сьогодні це природно, немов повітря», – зауважив Президент.

Віктор Ющенко зазначив, що зараз ситуація в Україні складна, але не катастрофічна. Її можна виправити, проводячи адекватну викликам часу політику. Голова держави закликав до реформування майже в усіх сферах: економічній, соціальній, політичній, судовій та правоохоронній.

Двопалатні пристрасті

Гостре несприйняття в сесійній залі викликали слова Віктора Ющенка про необхідність запровадження в Україні двопалатного парламенту (парламентська президія двічі закликала депутатів до спокою).

«Я пропоную перейти до двопалатної побудови парламенту з одночасним зменшенням загальної чисельності народних обранців, – заявив Президент. – Крім цього, має бути нарешті виконана принципова вимога людей – скасування необмеженої депутатської недоторканності. Всі умови назріли. Показово, що більшість країн європейського континенту, які є унітарними, мають двопалатні парламенти (назву Чехію, Польщу, Францію). Державі потрібен парламент європейського зразка – Національні Збори України, що будуть поєднувати в собі і політичне, і територіальне представництво».

Невдовзі депутати не шкодували критики на адресу конституційних ініціатив Президента. Проти двопалатного парламенту виступили Голова Верховної Ради Володимир Литвин та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Також спікер Литвин зауважив, що у президентському проекті Конституції багато суперечностей.

Найстриманіше Ющенка критикував Янукович


Натомість лідер Партії регіонів Віктор Янукович Президента критикував стримано і здебільшого говорив про недієздатність уряду та необхідність дострокових парламентських виборів.

«Поки в Парламенті не буде створена дієздатна коаліція, не буде працювати уряд, – заявив лідер найбільшої опозиційної фракції парламенту. – Фактично, цей уряд – це уряд тимчасовий, який не знає, коли він піде у відставку. Тож і немає налаштованості на завтрашній день, тому уряд не може в таких умовах працювати ефективно… Пропозиція, яка сьогодні пролунала з боку Президента про зміни до Конституції, – я вважаю, пролунала трошки із запізненням».

Парламент налаштований на вибори, а не на реформи

Щодо інших пропозицій Президента, то головне зауваження депутатів із різних фракцій полягало в тому, що Президентові варто було б пропонувати реформи не в останній, а в перший рік своєї каденції.

«Аби Ющенко в 2005 році звернувся з таким посланням, ми б оцінили його як гідне, цікаве і переконливе, – зауважив віце-спікер Микола Томенко. – Але він виступив із цим зверненням у 2009 році».

Зараз, напередодні президентських виборів, Верховна Рада неспроможна до активної законотворчої діяльності. За таких умов окреслені Президентом реформи не мають реальних шансів на реалізацію. Адже чим менше часу залишається до президентських виборів, тим менш дієздатним стає парламент.

(Київ – Прага)