Путін даремно повірив Тимошенко (європейська преса)

Прага – У пресі триває обговорення нового загострення стосунків між Росією та Україною. Оглядачі по-різному коментують рішення Кремля перенести міжурядові консультації з Україною, але чимало з них вважає, що на Київ очікують нові суворі санкції Москви. Це деякі газети пов’язують із явним невдоволенням у Кремлі новою газовою декларацією ЄС і України, де не знайшлося ключового місця для Росії.

Московська газета «Время новостєй» вважає, що Україні дорого будуть коштувати газові переговори з Європою в обхід Росії. Це видання вважає, що Києву загрожує не лише ще більше похолоднішання у політичних стосунках із Москвою, але й конкретніші санкції. «Время новостей» не виключає, що російський прем’єр Володимир Путін може передумати і забрати назад свої слова про те, що він не хоче «добивати партнера» (Україну), і таки запровадити згадані ним санкції щодо неповерненого боргу «Нафтогазу України», а також стати на відповідну позицію щодо 11 мільярдів газу опального нині «РосУкрЕнерго». Московське видання нагадує, що Тимошенко обіцяла Путінові спільно модернізувати українську газотранспортну систему, але «зрештою зробила все навпаки». І останні «футбольні коментарі» українського прем’єра та слова щодо спільної газової декларації ЄС і Києва – «це просто перемога» – можуть викликати, як пише «Время новостей», «нові різкі слова з Москви».

Ще одне московське видання – «Ґазета» – вказує на те, що декларація між ЄС і Україною щодо модернізації української ГТС викликала у Росії справжній шок: адже це, за словами Москви, «означає не лише суттєве зростання тарифів на транспортування газу, але й кардинальну зміну системи їхнього розрахунку і веде до кардинального перегляду всіх чинних контрактів і договорів».

Російські «Ведомості» відзначають, що Росія давно очікувала, що Україна змушена буде «здати» їй всю свою ГТС або ж на крайній випадок створить спільний із «Газпромом» консорціум, а Київ раптом «віддав усі мережі лише Європі».

Московська «Нєзавісімая ґазета» вважає, що Росія даремно так гарячкує, бо питання модернізації української ГТС – це справа тривала, у якій без Москви не обійдуться. Цей часопис також вказує на заяву комісара ЄС із енергетики Андріса Пієбалґса, який висловив жаль із приводу того , що Росія «неправильно сприйняла декларацію ЄС і України за підсумками газової конференції…У нас і в думках не було наміру ослабити позиції «Газпрому», – сказав чільник ЄС і додав, що Єврокомісія продовжить співпрацю з Росією, щоб «якось загладити це невдоволення».

(Прага – Київ)