Доступність посилання

ТОП новини

Путін проти «європейського» плану реконструкції українських газогонів


Прага – Російський прем’єр-міністр Володимир Путін різко розкритикував домовленості між Україною і Європейським Союзом щодо модернізації української газотранспортної системи. Він назвав домовленість «непродуманою та непрофесійною», оскільки вона, за його словами, не враховує інтереси Росії, як постачальника газу, що транспортується територією України до Європи.

Різкі заяви і відкладення міжурядових консультацій з Україною – такою була реакція російського керівництва на угоду, яку в понеділок підписали Європейський Союз і Україна.

Від обурення тим, що при модернізації українських газогонів інтереси Росії «не були враховані», Володимир Путін важко підбирав слова. «Документ, про який ми зараз говоримо, є щонайменше, непродуманим і непрофесійним. Тому що обговорювати подібні питання без основного постачальника просто несерйозно», – зазначив голова російського уряду.

На зустрічі Ради безпеки Росії президент Дмитро Медведєв заявив, що Москва відкладає міжурядові консультації з Україною, намічені на наступний тиждень для вивчення подробиць угоди між Україною і ЄС.

Проект, на який Євросоюз пообіцяв надати Україні 2,5 мільярди євро, передбачає модернізацію газотранспортної системи, яка була збудована майже 40 років тому, і не була розрахована навіть на цей термін експлуатації. В обмін на інвестиції Київ пообіцяв викорінити корупцію та збільшити прозорість роботи своєї газотранспортної системи.

Російські компанії вже раніше пропонували свою допомогу Україні в модернізації газогонів. «Газпром» пояснював свою наполегливу пропозицію тим, що він удосконалює свою власну мережу газогонів на російській території, і хотів би взяти участь у модернізації української ділянки для того, щоб обидві системи працювали злагоджено. Проте умови, за яких би «Газпром» отримав у власність частку газотранспортної системи, не влаштовували Київ.

ЄС: Росія виграє в будь-якому разі

Євросоюз вважає, що в будь-якому разі Росія виграє від модернізації української газотранспортної системи, навіть якщо не буде брати участь у цьому безпосередньо. Адже, за словами президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, таким чином російська сторона отримає надійного транспортера свого газу до Європи.

«Газотранспортна система, що пролягає територією України є однією з важливих енергетичних артерій, яка підтримує функціонування європейського організму. Упродовж років вона залишиться стратегічно важливою для Європейського Союзу, України та Росії протягом наступних десятиліть», – заявив президент Єврокомісії.

Але Росія вважає, що важливість цієї системи і дає їй право голосу у вирішенні її долі, адже газ, як наголошують у Кремлі, надходить із Росії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG