Сім’ї Масхадова погрожують чеченські керівники

Прага – 8 березня чеський правозахисний сайт Prague Watchdog оприлюднив листа Анзора Масхадова – сина вбитого 4 роки тому президента незалежної Ічкерії Аслана Масхадова. У листі мовиться, що посланці нинішнього президента Чечні Рамзана Кадирова намагаються примусити Анзора та інших членів сім’ї Масхадова, які зараз мешкають у Норвегії, повернутися до Чечні. Після того, як Анзор Масхадов відмовився розглядати пропозицію Кадирова, йому і його родичам почали погрожувати смертю. Так збіглось що лист сина Масхадова був оприлюднений у день четвертих роковин загибелі президента Чеченської Республіки Ічкерія.
Президент Чеченської Республіки Ічкерія Аслан Масхадов. Загинув 8 березня 2005 р.
Журналіст Радіо Свобода Андрій Бабицький зв’язався з Анзором Масхадовим по телефону і попросив його розповісти детальніше про цю справу.


– Справді, я турбуюсь, звичайно, за свою сім’ю, за своїх рідних, які перебувають сьогодні в Чечні. Бо на них багато разів чинили різний тиск, шантажували. До нас надходили дзвінки. Спершу це було кілька років тому, в Азербайджані, а після того такого типу тиску на нас, на нашу родину не було... І ось буквально тиждень тому знову, через якихось осіб нам передають таку інформацію, таке повідомлення, щоб ми повертались до Чечні, мовляв, квітучої, і казали: «У вас є рідні вдома, в Чечні, ви турбуєтеся про них?» У такому плані. Тобто, виходить так, що нас шантажують. Це було 4 рази. Востаннє нам прямо передали таке повідомлення: якщо ми не повернемося, то буде з нами щось дуже погане (з нами чи з нашими близькими).

– У своєму листі Ви пишете, що безпосередньо і Вам загрожували смертю.

– Так воно і виглядало, це повідомлення, мовляв, «якщо ти, Анзоре, не повернешся, то тебе і решту можуть навіть убити». Просто так і сказали прямо.

– А Ви звертались до поліції Норвегії з приводу того, що Вам погрожують?


– Так, я повідомляв тут, звичайно ж, я турбуюсь за свою родину і передав цю інформацію поліції, нехай вона вже над цим працює.

– А чому, на Ваш погляд, Вас обрали сьогодні як людину, яку чеченська влада хотіла б бачити в Чечні? Наскільки я розумію, Ви не займаєтеся суспільною діяльністю, ухиляєтесь від публічної політики, в чому ж проблема, на Вашу думку?

– Я можу лише зробити такий висновок: вони спеціально обрали людину на прізвище Масхадов. Адже я син президента, який загинув 8 березня 2005 року. Вони хочуть показати чеченцям, мовляв: «Ось, сім’я Масхадова повернулася додому, значить, усе добре. Чому ж ви не повертаєтеся?» Тобто, щоб підштовхнути народ на це. Але я на 100 відсотків упевнений – такого не станеться.

(Прага)