Президент Білорусі здійснює «офіційний візит» із «чадами і домочадцями»

Готель «Гранд» у гірськолижному містечку Капоаніке, де розмістився Олександр Лукашенко з родиною та обслугою

Прага – Президент Білорусі Олександр Лукашенко перебуває у Сербії з офіційним візитом. Так повідомила президентська прес-служба. Однак у Сербії білоруського президента зустрічали не в офіційній резиденції в столиці, в на популярному курорті, куди Олександр Лукашенко подався з численним почтом. Президентський супровід включає 150 осіб обслуги, що має забезпечити відпочинок президента та його родини.
Офіційна інформація про цей візит звучить сухо-протокольно. Президент Білорусі проведе зустрічі з керівництвом країни і представниками ділових кіл. «У центрі уваги – питання розширення торговельно-економічних стосунків, перспективи регіональної європейської співпраці, актуальні питання міжнародного порядку денного», – мовиться в повідомленні прес-служби президента. Насамкінець цього повідомлення сказано, що президент проведе в Сербії кілька днів відпустки.

Коли ж білоруська офіційна делегація прибула до Сербії, то здивуванню місцевих журналістів, які збиралися висвітлювати цей візит, не було кінця. Як повідомляє сербська преса, в суботу літак «Боїнг-737» із понад 150-ма пасажирами на борту приземлився в аеропорту міста Ніш, що на півдні Сербії. Оминаючи столицю, кортеж із 50 автомобілів, що перевозив президента Лукашенка, його дорослих синів із родинами та численну обслугу, попрямував відразу до гірськолижного містечка Капоаніке і розмістився у найпрестижнішому готелі «Гранд».

У готелі, хоч і здивувалися, що в офіційній делегації опинилися сини президента з родинами, няньками, охоронцями і кухарями, але зустріли гостинно. Представник готелю Ярослав Ступавський так сказав про це кореспонденту Белградського бюро Радіо Свобода: «Він для нас такий самий дорогий гість, як і будь-який інший наш гість. Не в правилах нашого готелю робити заяви щодо політиків. Він має статус VIP-гостя. Він тут із приватним візитом, на відпочинку з родиною, з синами. Наскільки нам відомо, із сербськими політиками він не зустрічався. Він катається на лижах, плаває, займається нордичною ходою».

Прес-служба президента каже про «повну маячню»

У президентській прес-службі спростовують ці повідомлення із Сербії. Керівник прес-служби президента Павло Легкий сказав кореспонденту Мінського бюро Радіо Свобода: «Інформація про те, що президент привіз із собою ескорт із Мінська у кількості 150 осіб і по повітрю було перевезено 50 автомобілів – це повна маячня, яку навіть коментувати не хочеться. Кількісний склад делегації у декілька разів менший від названого. Вся делегація чудово вмістилася в один літак».

За повідомленнями сербських ЗМІ, офіційна делегація складається з 30 осіб, які розташувалися у 15 номерах готелю. Сам президент живе у президентському люксі, а його родичі займають цілий поверх. Президентська прес-служба намагається спростовувати і це, заявивши, що «в цьому готелі немає президентських номерів, і взагалі все дуже скромно».

Якщо порівнювати ціни з австрійськими курортами, куди раніше любив їздити президент Білорусі, поки йому не заборонили в’їзд до Євросоюзу, то сербські ціни дійсно набагато менші. А от у тому, що в готелі «Ґранд» таки є президентські номери, може пересвідчитися кожен, хто відвідає інтернет-сайт готелю.

(Прага – Київ)