ЄС може додатково надати 350 мільйонів євро для Східного партнерства – Ферреро-Вальднер

Комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер

Прага – Цими днями комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер відвідує Грузію, Вірменію та Азербайджан. У Тбілісі вона дала інтерв’ю кореспондентові Радіо Свобода.
На прохання пояснити позицію ЄС щодо визнання Росією незалежності самопроголошених Абхазії та Південної Осетії Беніта Ферреро-Вальднер заявила, що ЄС не приймає визнання цих двох республік і виступає за територіальну цілісність Грузії.

Вона нагадала про те, що в Женеві вже відбулися три раунди політичних переговорів щодо цієї проблеми. Наступний раунд відбудеться в лютому.

Ферреро-Вальднер назвала позитивним те, що ситуація в регіоні поліпшилася. У цьому вона мала можливість особисто переконатися. Найважливіше, за її словами, що немає більше інцидентів, немає стрілянини, і сторони поважають одна одну. «Це є добрим підґрунтям для політичних переговорів, які будуть важкими...», – сказала вона.

Про Східне партнерство і політику сусідства

Найбільше уваги, однак, комісар ЄС присвятила розповіді про різницю між створеним цього року Східним партнерством і Європейською політикою сусідства, яку запропонували ще 2003 року. «Політика сусідства, – сказала вона, – пропонує країнам на сході... і на півдні можливість наблизитися до ЄС... Наша ідея завжди полягала в тому, що це має бути двосторонній процес Європейського Союзу і кожної країни».

Що ж стосується Східного партнерства, то, сказала вона, його пропонують шістьом східним країнам: Україні, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдові, а також і Білорусі. Однак, Білорусь сюди, наразі, ще не входить, бо є багато застережень щодо її демократичності. Щодо решти п’яти країн, то така пропозиція в принципі набере чинності лише тоді, коли вони виконають те, чого від них вимагають. Йдеться, зокрема, про свободу засобів масової інформації, свободу зібрань та інші речі...

І тоді, сказала Ферреро-Вальднер, ми будемо готові до наступного кроку. А наступний крок передбачає можливість кожної з цих країн підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Вона при цьому додала, що країни, які підпишуть угоду про асоціацію, зможуть підписати угоду про вільну торгівлю з Євросоюзом, якщо вони є членами СОТ. Вона при цьому попередила, що це може забрати певний час.

Ще один крок, про який сказала комісар ЄС, – можливість полегшення візового режиму і підписання меморандуму про енергетичну безпеку і співпрацю в цій галузі.

Особлива увага – підвищенню добробуту

Ферреро-Вальднер вважає, що країнам шістки особливу увагу належить приділяти соціально-економічному розвиткові. Саме це, на її переконання, дозволило країнам ЄС досягнути добробуту.

Єврокомісар повідомила, що вона запропонувала виділити упродовж 2010-13 років додатково 350 мільйонів євро шістьом країнам Східного партнерства, щоб вони могли фінансувати інші, додаткові проекти. Країни-члени Європейського Союзу, щоправда, мають ще схвалити цю пропозицію комісара ЄС.

Ферреро-Вальднер також особливу увагу звернула на необхідність всіх країн Східної Європи співпрацювали між собою. Це ще більше посприяє розвиткові Східного партнерства.

(Прага – Київ)