Україна закликає негайно відновити транзит російського газу до Європи

У листах Президента Віктора Ющенка президентові Росії Дмитру Медведєву та голові Єврокомісії Жозе Мануелеві Баррозу мовиться, що Україна надзвичайно занепокоєна ситуацією, що склалася з транзитом російського природного газу європейським споживачам.

Віктор Ющенко наголошує, що Україна не використовує для своїх потреб «жодного кубометра російського газу».

«З 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в підземних сховищахі повністю оплачений НАК «Нафтогаз України», – мовиться в листах, котрі цитує прес-служба голови держави.

Віктор Ющенко закликав президента Росії «негайно відновити оперативний транзит російського газу, а також негайно розпочати переговори на рівні керівників газотранспортних організацій стосовно прозорої та прогнозованої процедури забезпечення європейських споживачів російським газом».

Президент України також пропонує голові Єврокомісії Жозе Мануелеві Баррозу направити європейських спостерігачів на пункти пропуску російського газу для транзиту територією України, а також на головний диспетчерський пункт ВАТ «Укртрансгаз».

1 січня ВАТ «Газпром» припинив поставки газу до України через неузгодженість нового контракту на 2009 рік, проте продовжував здійснювати через українську територію транзит газу європейським споживачам.

Учора Росія почала різко скорочувати поставки газу європейським споживачам через територію України, а сьогодні вранці повністю припинила їх.

ЄС вимагає від Росії та України негайно відновити поставки газу до Європи

Тим часом голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав неприйнятною ситуацію, за якою безпека постачання газу до ЄС стала заручником у переговорах між Росією та Україною.

Баррозу також висловив переконання у тому, що «на кону» репутація обох країн як надійних партнерів ЄС.

При цьому голова Єврокомісії висловився за пошук стабільного та довготермінового рішення для гарантування надійних постачань газу до ЄС.

Сьогодні Баррозу провів телефонні розмови з обома прем’єрами, України та Росії.

Виступаючи на прес-конференції в Празі, столиці Чехії, яка головує в Євросоюзі, Баррозу повідомив: «Прем’єр-міністр (Росії Володимир) Путін сказав мені, що Росія постачає газ, призначений для Європейського Союзу, однак є декотрі проблеми з транзитом через Україну. Прем’єр-міністр (України Юлія) Тимошенко сказала мені, що вони не створювали жодних проблем із транзитом газу через Україну. Вони спроможні переправляти газ до Європейського Союзу за умови, якщо Росія подасть цей газ в українську мережу».

У свою чергу прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек заявив, що в разі, якщо до четверга, 8 січня, поставки газу до Європи не будуть відновлені, відносини Євросоюзу з Росією та Україною будуть поставлені під загрозу.

Тополанек зазначив: «Ми будемо намагатися на зустрічі в Брюсселі на рівні міністрів, за участю представників «Газпрому» та «Нафтогазу», знайти технічне вирішення проблеми, щоб за згоди обох сторін конфлікту могла почати працювати міжнародна команда спостерігачів, яка б працювала на російсько-українському кордоні, щоб ми могли спостерігати за поставками газу і могли відновити його транзит».

«Газпром» і «Нафтогаз» покладають одне на одного відповідальність за припинення поставок газу до Європи. Переговори керівників обох компаній після тижневої перерви продовжаться завтра у Москві – обидві сторони підтвердили це.

Путін підтримав пропозицію «Газпрому» припинити поставки газу Європі через Україну

Прем’єр-міністр Росії підтримав пропозицію Олексія Міллера про припинення поставок газу на кордон Росії з Україною. Виступаючи на зустрічі з головою «Газпрому» в Стрельні під Санкт-Петербургом, Володимир Путін наголосив, що такий крок необхідно зробити «якомога публічніше і в присутності міжнародних спостерігачів».

Між тим, за даними компанії «Нафтогаз України», поставки російського газу були припинені вже до цієї заяви – з самого ранку середи.

Керівник «Нафтогазу» Олег Дубина повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві: «Без попередження української сторони російська сторона закрила останній перехід російського газу до України «Суджа Велика» і таким чином зупинила експорт російського газу до Європи».

Олег Дубина також категорично спростував заяви Москви про те, що «газовий потік перекрила українська сторона».

«Україна не може фізично ані «закрити», ані «не пустити». Якщо Росія сьогодні ухвалить рішення і відкриє всі 6 потоків, то всі ці 6 потоків відкриються за її волею, а не за нашою. Це рішення російської сторони – закрити газ для транспортування в Європу», – заявив Олег Дубина на брифінгу в Києві.

Завтра голова «Нафтогазу» вилітає до Москви на продовження переговорів з «Газпромом», які 31 грудня закінчились безрезультатно.

МЗС України відкидає звинувачення Росії у крадіжках газу

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв заявив сьогодні на брифінгу: «Які б не були маніпуляції, шантажі, погрози, ми не відступимо від своєї позиції». За його словами, Україна попереджала своїх європейських партнерів щодо можливих звинувачень з боку Росії ще до того, як вони пролунали, оскільки такі звинувачення лунають вже не вперше.

Єлисеєв не виключив, що наступним кроком Росії буде вимога від України сплатити за нібито вкрадений газ.

Заступник міністра зауважив, що такі дії Росії є сигналом для Європи про те, що так само, як з Україною, вона може вчинити з будь-яким своїм партнером.

Костянтин Єлисеєв також наголосив, що ЄС зараз шукає методи захисту своєї енергобезпеки, і «Євросоюз не потерпить третьої енергетичної кризи».

Дубина: В Єврокомісії вважають «неадекватними» дії Росії щодо припинення поставок газу Європі

Керівник НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина повідомив у середу на брифінгу в Києві, що в телефонній розмові, яку він провів вранці з комісаром ЄС з питань енергетики Андрісом Пієбалґсом, останній заявив, що в Європейській Комісії вважають «неадекватними» дії Росії щодо припинення поставок газу через Україну на експорт в країни Європейського Союзу. «Він підтвердив, що дії російської сторони абсолютно незрозумілі й неадекватні», – сказав Олег Дубина.

Завтра керівник «Нафтогазу» має продовжити переговори у Москві з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером. Зустріч запланована на 12:00.

Експерти ЄС моніторитимуть обсяги російського газу для Європи

Про діяльність технічних експертів ЄС для проведення моніторингу обсягів природного газу, який Росія постачає для країн Євросоюзу, домовились у середу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляють
в управлінні у зв’язках із засобами масової інформації Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Прем’єр обговорила з Президентом Єврокомісії ситуацію, пов’язану із припиненням поставок Росією газу для країн Європейського Союзу і запевнила, що якщо Росія відновить постачання газу для країн ЄС, то Україна забезпечить його безперебійний транзит.

Тимошенко та Баррозу домовилися про невідкладне направлення технічних експертів ЄС, які б проводили постійний моніторинг обсягів природного газу, що його постачає Росія для потреб країн Євросоюзу.

Обидві сторони вважають за необхідне продовження переговорів між «Нафтогазом України» та «Газпромом» у конструктивному руслі.

Прем’єр-міністр також повідомила Президента Єврокомісії про те, що Україна забезпечує власні потреби природним газом власного видобутку та природним газом, який був накопичений Україною в сховищах у теплий період року.

Пізніше Баррозу зі свого боку повідомив, що отримав таку ж згоду на спостереження за обсягами газу і від Росії, на території якої поблизу кордонів із Україною й розташовані газовимірювальні станції: «Ми отримали запевнення і від прем’єр-міністра (Росії Володимира) Путіна, і від прем’єр-міністра Тимошенко, що вони обидва приймають міжнародних спостерігачів, які перевірятимуть на місці, як цей (транзит газу) насправді відбувається».

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

«Нафтогаз України» інформує (7 січня 2009 р.)

Так змінилася ситуація в газотранспортній системі України з 31 грудня минулого року до 1 січня нинішнього, коли російський «Газпром» припинив постачання газу для України й залишив тільки обсяги для транзиту до Європи
(дивитися зображення)

А таке було становище в газотранспортній системі України опівдні 6 січня цього року; протягом усього цього дня «Газпром» поступово знижував обсяги постачання транзитного газу для європейських споживачів
(дивитися зображення)

Уранці 7 січня в газотранспортну систему України взагалі перестав надходити транзитний газ від «Газпрому»; поставки російського газу до Європи через українську територію повністю припинилися
(дивитися зображення)

Протягом шести днів січня «Нафтогаз» передав європейським споживачам 74 мільйони кубометрів газу, які недопоставив «Газпром», із власних ресурсів
(читати повідомлення)