Мета Ізраїлю в Смузі Газа – вивести із гри «Хамас»

Ізраїль - Колона військової техніки на кордоні зі Смугою Газа, 29 грудня 2008 р.

Прага – Судячи з оцінок ізраїльських військових у четвертий день бомбардувань Смуги Газа, ці воєнні дії скоро не закінчаться. «Хамас» нарощує ракетні обстріли міст півдня Ізраїлю і переконує палестинців у необхідності нарощування війни проти ізраїльських сил. Експерти кажуть, що й Ізраїль готується до серйозніших операцій з метою, якщо не знищити «Хамас», то хоча б нейтралізувати його в Смузі Газа. Низка оглядачів кивають на Вашингтон, який би, на їхню думку, при бажанні міг би радикально вплинути на ці події. Бо інакше кількість жертв серед мирного населення неухильно зростатиме.
Судячи із заяв ізраїльських військових і політиків, мета цієї війни – «фундаментальна зміна ситуації з безпекою» на півдні Ізраїлю – може бути здійснена лише в разі виведення з воєнної і політичної гри «Хамасу». Про це заявив і заступник міністра оборони Ізраїлю Матан Вільнаї, ця ж мета випливає і з висловлювань міністра громадської безпеки Аві Діхтера. «Спецоперація, розпочата Силами оборони Ізраїлю, буде продовжена доти, допоки ми не досягнемо, як я вже казав, нового терміну і реального періоду спокою. І ми збираємося тут вжити всіх можливих засобів. Ми розпочали з повітряних ударів. Всі цілі є воєнними – «Хамас» та інші терористичні організації», – наголосив Аві Діхтер.
Експерти також вважають, що політичні лідери «Хамасу», зокрема керівник політичного бюро руху Халед Машаль, налаштовані надто радикально щоб сподіватися на швидке перемир’я. Про це розмірковує сьогодні на сторінках європейських видань французький громадський діяч Марек Хальтер, який прямо спілкується з Машалем. Він і його однодумці, як зауважує Хальтер, закликали донедавна до «повного знищення єврейської держави», а сьогодні переконані, що лише силою можна змусити Ізраїль погодитися з проголошенням палестинської держави в межах кордонів 1967 року.
«Самі арабські країни бояться некерованої войовничості «Хамасу»
Деякі впливові оглядачі, зокрема – із «Нью-Йорк Таймс», вважають сьогодні, що допоки ситуація зовсім не вийшла із-під контролю і кількість мирних жертв не почала «зашкалювати» всі реальні межі, потрібно задіяти комплекс кроків і, насамперед, спільні дипломатичні дії Єгипту, Саудівської Аравії та США, котрі зможуть змусити сторони сісти за стіл мирних переговорів. Зрештою, як пише в редакційній статті згадана «Нью-Йорк Таймс», самі арабські країни бояться некерованої войовничості «Хамасу», бо це може вкрай негативно вплинути на населення цих держав.
Поки-що ж США не здійснюють в Смузі Газа та Ізраїлі ніяких дипломатичних кроків. У Білому Домі вважають, що Ізраїль здійснює адекватні дії для необхідної самооборони проти терористичних випадів і що саме «Хамас» має припинити ракетні обстріли Ізраїлю та погодитися на мирні переговори.
Тим часом войовничість палестинських та інших арабських бойових рухів наростає, що видно на прикладі «Хезболи» в Лівані. Та й деякі ізраїльські політики на кшталт міністра інфраструктури Бенджаміна Бен-Єлізера застерігають, що надмірні сподівання на успішну наземну операцію ізраїльської армії проти «Хамасу» «є помилковими».
(Прага – Київ)