У Росії консерватори ставлять під сумнів «універсальність» прав людини

Прага – Консерватори у Росії не святкують 60-ї річниці проголошення в ООН Загальної декларації прав людини. Натомість вони засуджують цей документ як вияв агресивного колоніалізму і спробу насадити «західні» цінності на інші держави. Тоді як Кремль дедалі активніше самоутверджується на міжнародній арені, консервативна політична еліта Росії висуває ідеологію, яка обґрунтовує недовіру до міжнародних інститутів і до західної критики на адресу Росії. Але така ідеологія не має одностайної підтримки у російському суспільстві. Такого висновку дійшов оглядач Радіо Свобода Роберт Коалсон.
Олександр Дуґін
Головним ідеологом нового російського консерватизму є Олександр Дуґін, який віднедавна очолює Центр консервативних досліджень у Московському державному університеті. «Я глибоко переконаний у тому, що концепція прав людини варіюється від однієї культури до іншої, від одного суспільства до іншого, оскільки варіюється концепція самої людини», – сказав Дуґін в інтерв’ю Радіо Свобода.

У російській культурі, на думку цього оглядача, переважає «колективна антропологія», за якою людина може реалізувати свій потенціал лише як складова цілого суспільства. Тому Дуґін переконаний, що російське розуміння прав і цінностей набагато ближче до ісламських традицій, аніж до західних. «В ісламській і православній традиції майже все збігається. Ми так само відкидаємо певні сторони світської, західної, європейської, індивідуалістичної концепції прав людини», – зауважує російський неоконсерватор.

У квітні 2006 року Російська православна церква ініціювала 10 Конгрес російського народу, який ухвалив Декларацію людських прав і гідності, яка кидає виклик Загальній декларації прав людини, схваленій ООН. Одним із авторів цього документу був Олександр Дуґін, так само як і митрополит Смоленський та Калінінградський Кирило, тепер один із головних кандидатів на престол патріарха Російської православної цервки. Як мовиться у московській декларації, є цінності, не менше важливі, ніж права окремої людини, такі як віра і Батьківщина.

Головний ідеолог Кремля також віддає перевагу державництву?

Важко сказати, наскільки впливова ідеологія нового консерватизму у Кремлі. Разом з тим російські лідери не приховують прихильного ставлення до православ’я.

А хресний батько неоконсервативної доктрини, Олександр Дуґін хвалить головного кремлівського ідеолога Владислава Суркова за еволюцію поглядів від лібералізму до консервативної ідеології. Такі цінності як демократія, громадянське суспільство, свобода і ринок є другорядними порівняно з державництвом, вважає Дуґін і каже, що бачить, як змінилися погляди Суркова саме в цьому напрямку.

На практиці про це може свідчити те, як Росія критикує за упередженість міжнародну систему спостереження за виборами, якою займається ОБСЄ. Натомість Москва закликає закордонних спостерігачів поважати національні органи влади, включно з виборчими структурами.

Так само Кремль називає заангажованим Європейський суд з прав людини. Минулого року тоді ще президент Володимир Путін підписав указ, який обмежує можливості росіян звертатися за захистом до Страсбурга. Як мовилося тоді, щоб подбати про більший захист прав росіян.

Авторів Конституції Росії надихав документ ООН

Голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін
Разом з тим у Росії цінності Загальної декларації прав людини не поховані остаточно. Авторів Конституції Російської Федерації 1993 року надихав саме документ ООН. Це нещодавно визнав голова Конституційного суду Валерій Зорькін. За Основним законом Росії, як наголошує Зорькін, найвищу цінність мають права і свободи конкретної людини.

Відомий російський правозахисник і колишній радянський дисидент Володимир Буковський згадує, що в радянські часи представники влади казали йому, що Загальна декларація прав людини ООН написана для Африки, а не для Росії. За його оцінкою, попри важливі правозахисні принципи, закладені у російській Конституції, на практиці інерція такого мислення триває і донині.

«Гадаю, що ті, хто сьогодні сидить у Кремлі, думають, що це для «третього світу», для країн, що розвиваються. Мовляв, радянським є чим пишатися, а на буржуїв ми дивимося згори. Це їхнє традиційне ставлення до будь-яких прав і норм міжнародних. Але вони будуть дуже сильно розчаровані, якщо будуть зневажати ці норми. Є моральний тиск світу, який вимагає дотримання принципів, закладених у Декларації ООН», – сказав Володимир Буковський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Російський правозахисник попереджає, що наруга над правами людини може обернутися і відтоком капіталу з країни, влада якої допускає приниження людської гідності.

Що таке «російські» цінності – суперечка триває

Крім цього, російським консерваторам важко довести, що їхні погляди поділяють пересічні росіяни. За даними Всеросійського центру досліджень громадської думки, третина росіян виступає на захист «традиційних російських цінностей і посилення захисту інтересів росіян».

Але організаторів цього дослідження вже розкритикували за упереджене формулювання запитань, щоб догодити «партнерській організації», правлячій партії «Єдина Росія». Як зауважує соціолог Борис Черняховський, існують різні російські традиції: є традиція царизму, є радянська традиція, але разом з тим і традиція російського лібералізму, яка на перше місце ставить права людини.

(Прага – Київ)