НАТО попереджає Росію і підтримує Грузію

Яап де Гооп Схеффер на прес-конференції в Брюселі. 19 серпня 2008 р.

Прага – НАТО попереджає, що не може мати таких відносини з Росією як раніше доти, доки російські війська не покинуть Грузії. Водночас Альянс оголосив про те, що поглиблює відносини з офіційним Тбілісі. Про це йшлося на позачерговому засіданні міністрів закордонних справ НАТО у вівторок у Брюсселі. Росія називає таку позицію упередженою.
26 держав НАТО заявили, що вони «серйозно розглядають» наслідки, які матимуть дії Росії в Грузії. Генеральний секретар Альянсу Яап де Гооп Схеффер заявив, що Москва не виконує умов мирного плану, про який Євросоюз домовився з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Тому поки російські війська повністю не покинуть Грузії, не буде і регулярних контактів із Росією.

«Якщо ви мене запитаєте, як стосовно Ради НАТО-Росія? Ми не скасовуємо цю Раду, але поки російські війська фактично окупували значну частину Грузії, я не можу бачити проведення Ради НАТО-Росія на будь-якому рівні», – зазначив Яап де Гооп Схеффер.

Грузини засідатимуть в НАТО за зразком українців

Разом з тим міністри НАТО вирішили створили новий форум під назвою Комісія Грузія-НАТО, щоб зміцнити відносини з Тбілісі. Подібна структура вже 11 років діє у контактах Альянсу з Україною.

НАТО пошле до Грузії експертів, щоб з’ясувати, якої шкоди було завдано в результаті воєнних дій. Будуть перевіряти дороги, лікарні, стан комунікацій, водопостачання. Але, як сказав один західний урядовець, можливо Альянс допоможе частково відбудувати і військову інфраструктуру Грузії.

У Брюсселі Грузію також вкотре запевнили, що у майбутньому вона може стати членом НАТО. Хоча навіть експерти, які з симпатією ставляться до Тбілісі, визнають що війна з Росією неминуче сповільнить цей шлях.

Для врегулювання конфлікту буде потрібна допомога світу, переконана державний секретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс.

«Буде потреба у міжнародних миротворчих силах як складової ширшого розв’язання конфлікту в Південній Осетії та Абхазії, бо зараз там немає нейтральних миротворців. Гадаю, що це цілком очевидно, що Росія стала учасницею цього конфлікту», – заявила Райс.

Несподівана єдність в Альянсі

Перед засіданням у штаб-квартирі НАТО чимало оглядачів припускали, що воно може засвідчити розкол в Альянсі. Раніше до жорсткого курсу щодо Москви закликали східноєвропейські члени НАТО і Сполучені Штати. Німці та французи, серед інших, були за помірковану позицію. Але прогнози про розкол не справдилися, зауважує брюссельський оглядач Радіо Свобода Ахто Лоб’якас.

«Я спілкувався з дипломатом НАТО, який був присутній на засіданні, і він каже, що попри всі очікування, внутрішньої боротьби не було. Була несподівана єдність. Росія не дотрималася слова, і це матиме наслідки для її відносин із НАТО та ЄС. Є серйозна стурбованість, яку поділяють усі члени Альянсу, через те, що Росія більше не є партнером, якому можна довіряти», – наголосив Лоб’якас.

Росія називає Альянс упередженим

Зі свого боку Москва назвала заяву міністрів закордонних справ НАТО необ’єктивною та упередженою.

«Мені здається, що в НАТО намагаються агресора перетворити на жертву. Намагаються відбілити злочинний режим, намагаються врятувати режим, що провалився, і беруть курс на переозброєння нинішніх лідерів Грузії», – сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Він зауважив, що Росія не мала наміру анексувати грузинські території, а виведення російських військ на позиції, які вони займали до конфлікту, триватиме протягом 3-4 днів.

Невелика колона російських танків та іншої важкої техніки покинула у вівторок грузинське місто Ґорі. Росія каже, що це початок обіцяного виведення військ, а грузини називають це «шоу».

(Прага – Київ)