Бій Ющенка і Тимошенко за голів областей триває

Київ – Протистоянння між Президентом і Прем’єр-міністром щодо керівників облдержадміністрацій триває. Черговий хід за Юлією Тимошенко. Вона розкритикувала роботу п’яти місцевих керівників, і вкотре запросила їх на засідання уряду.
Керівники областей були запрошені на сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів. Однак у Секретаріаті Президента заявили, що цього не буде. Заступник керівника Секретаріату Роман Безсмертний назвав такі дії уряду некоректними, оскільки, каже він, відповідно до Указу Президента від 11 лютого 2008 року, уряд зобов’язаний погоджувати відрядження місцевих голів із Президентом.

Натомість Прем’єр-міністр знову наголошує: за Конституцією голови ОДА підпорядковується уряду. Тож на наступне засідання Кабміну Юлія Тимошенко знову запрошує місцевих керівників, щоправда, лише з тих п’яти регіонів, які показали високий рівень інфляції у травні.

«Сумська область, Запорізька, місто Київ, Донецька, Дніпропетровська області демонструють найгірші показники по країні, які не мають ніякого обґрунтування, крім абсолютно недбалого ставлення до своїх обов’язків якраз керівників ОДА цих п’яти областей. Я буду з ними сьогодні мати окрему телефонну розмову. Мені б хотілося почути пояснення, чому цих п’ять областей тягнуть всю Україну на низькі рівні інфляційних показників», – зазначила Юлія Тимошенко.

Керівники ОДА не винні?

Втім, на думку директора Міжнародного інституту приватизації Олександра Рябченка, інфляція не може бути однаковою у всіх регіонах. Існує низка об’єктивних чинників, і не від керівників областей залежить, який рівень зростання цін у тому чи іншому регіоні, каже пан Рябченко.

«Вони можуть звітувати не за те, що у них таке зростання ціни відбувається, а за невиконання рішення уряду чи за невиконання Указу Президента. Економіка існує у межах всієї країни, вона не існує окремо у Запорізькій чи Львівській областях. Інфляція існує загалом у всій державі, і не може існувати в окремому місті. Вплив на інфляцію має здійснюватися не адміністративним чином. І не керівники областей винні у тому, що в цих регіонах іде зростання ціни», – зауважив Олександр Рябченко.

Він також зазначає, що суперечки між Президентом та Прем’єр-міністром щодо впливу на керівників областей негативно впливають на економіку в цілому. І стосується це передусім залучення інвестицій.

Політичні торги

Президентсько-прем’єрське протистояння за вплив на керівників областей триває уже давно. Воно почалися ще за часів Прем’єра Януковича. Щоб його владнати, каже політичний експерт Костянтин Малєєв, потрібно або змінювати Конституцію, або це буде предметом систематичних політичних торгів.

«У нас у країні немає традиції поділу влади, тому кожна зі сторін політичного процесу намагається загарбати усю владу без винятку. Питання, хто кому підпорядковується і чи є в країні хтось, хто має всю владу, чи вона якось розподілена, для цієї країни буде ще довго стояти, як надзвичайно актуальне», – зазначив політичний експерт.

Що ж стосується змін до Конституції, то поки що це питання затихло. І у Блоці Юлії Тимошенко, і у президентському середовищі нині його не педалюють. Це головним чином пов’язане із тим, що ні в кого зі сторін немає ресурсів, щоб провести свій варіант конституційних змін через парламент. Але, на думку експертів, уже найближчим часом питання змін до Основного Закону знову актуалізується.