Євро-2008: «Об’єднаймося проти расизму!»

Київ – Завтра у Базелі матчем збірних Швейцарії та Чехії розпочнеться футбольний чемпіонат Європи. За цим дійством спостерігатимуть мільйони глядачів по цілому світу, адже футбол – це більше ніж спорт. Футбол давно став предметом національної гордості (або ганьби), уособленням тієї чи іншої держави (або континенту), змаганням цілих політичних систем. А пройде Євро-2008 під гаслом «Об’єднаймося проти расизму!», з ініціативи УЄФА та футбольних федерацій країн-учасниць нинішнього футбольного шоу. Чому чиновники і спортсмени вирішили оголосили «всенародну війну» виявам расизму і ксенофобії?
За перебігом Євро-2008 на стадіонах Австрії і Швейцарії спостерігатимуть державні і громадські діячі, зірки кіно і музики, представники різних континентів. Тож УЄФА користається нагодою, щоб провести своєрідні акції виховання вболівальників у дусі толерантності, пояснив європейським мас-медіа напередодні чемпіонату Президент УЄФА Мішель Платіні.

«Суперзірка» світового футболу вісімдесятих років, активний борець із виявами ксенофобії, а нині чільник європейського футболу, Мішель Платіні навів приклади расизму і ксенофобії з боку вболівальників: образливі вигуки на адресу футболістів із африканського континенту; письмові гасла расистського і нацистського змісту; побиття фанатів із темною шкірою після матчу – на жаль, ці явища притаманні фан-спільнотам багатьох країн.

Голова представництва міжнародної організації міграції Джефрі Лейбовіц, коментуючи ультраправі виступи вболівальників на українських стадіонах, відзначає: «Одна річ – те, що ми чуємо про зростання ксенофобії у контексті нападів на іноземців – вихідців із африканського континенту, з Азії і Кавказу. Інша річ, що це тенденція, притаманна не лише Україні. Європейські психологи відзначають: у суспільстві культивуються радикальні настрої».

Представник футбольного клубу Динамо – Київ Валерій Шершень каже, що клуб веде роз’яснювальну роботу клубу зі своїми вболівальниками.

«Це негативне явище, його варто засуджувати і не допускати проявів. Я дуже часто буваю у фан-секторі київського «Динамо» – безпосередньо у секторах, які називають «ультрас-трибуни», це активні вболівальники. Там про цю проблему також говорять, із такими настроями, щоб убезпечити використання свого руху від екстремістів, людей, які можуть пропагувати расизм», – запевняє представник київського «Динамо».

УЄФА: Виховати культуру сприйняття інших традицій і культур

УЄФА на нинішньому європейському чемпіонаті використовує досвід німецьких та англійських служб безпеки футболу: це і недопуск «ультра-фанів» на трибуни, і превентивні затримання найактивніших із них.

І європейська, і світова федерації футболу мають так званий «чорний список» уболівальників із різних держав, яким унаслідок екстремістських випадів заборонено відвідувати міжнародні футбольні матчі.

Виховати у фанатів культуру сприйняття інших традицій і культур і має на меті акція УЄФА «Єднаймося проти расизму!» Адже насправді футбол – це змагання, в якому ані колір шкіри, ані рідна мова гравця не мають жодного значення.

Головне – талант, повага до колег і супротивників, результат. А слово «ГОЛ!!!» звучить однаково майже всіма мовами світу, і значення його не потребує перекладу чи пояснень.