Доступність посилання

ТОП новини

У світі зараз триває понад пів сотні воєн. Скільки людей загинуло в Україні та Газі – звіти


Вовчанськ – одне з українських міст, яке знищила Росія. 28 травня 2024 року
Вовчанськ – одне з українських міст, яке знищила Росія. 28 травня 2024 року

Станом на початок 2024 року у світі велося 59 воєн, це найбільший показник за останні майже пів століття. Такі дані оприлюднили у своїх звітах PRIO і Uppsala Conflict Data Program проєкт Уппсальського університету у Швеції, де аналізують збройні конфлікти (сучасна міжнародна термінологія використовує термін «конфлікт» для позначення воєн), що забирають понад тисячу життів на рік.

Про що йдеться у звітах? Головні тези передає Голос Америки.

Минулого року відбулася найбільша кількість міждержавних конфліктів з 1946 року, йдеться у висновках Інституту дослідження проблем миру в Осло (PRIO). Відповідно до аналізу, останні три роки характеризувалися найвищим рівнем насилля за останні три десятиліття, а 2023 рік виявився одним із найжорстокіших років після закінчення Другої світової війни.

Дані також показують різке збільшення кількості загиблих у боях, спричинене трьома збройними конфліктами:

  • громадянською війною в ефіопському регіоні Тиграй,
  • російським вторгненням в Україну
  • та бомбардуванням Гази
Полонені. Тігрей, Ефіопія
Полонені. Тігрей, Ефіопія

За оцінками шведських дослідників, у 2023 році загалом у боях загинуло 122 тисяч людей.

Причому понад 71 тисяч людей були вбиті в Україні та близько 23 тисяч — у Газі менше ніж за три місяці 2023 року.

Неміжнародні конфлікти

Дослідники Міжнародної академії гуманітарного права і прав людини у Женеві виділяють більше збройних протистоянь, й зазначають, що більшість конфліктів є не міжнародними (тобто без залучення інших країн та неурядових груп).

На Близькому Сході та у Північній Африці (включаючи Ізраїль, Палестину, Сирію, Ємен, Лівію, Ірак, Єгипет та інші) 45 конфліктів,

В Африці 5 збройних конфліктів (зокрема у ЦАР, Судані, Південному Судані, Сомалі, ДРК),

В Азії 21 конфлікт (включи Афганістан, Бірму, Пакистан та інші),

У Європі 7 конфліктів (окрім повномасштабного російського вторгнення в Україну, дослідники включаючи туди Нагірний Карабах, Придністров'я, Південну Осетію та Абхазію)

При цьому, швейцарські дослідники підкреслюють, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну не змінило їхню класифікацію збройних конфліктів у регіоні, адже за критеріями міжнародного гуманітарного права, між Росією та Україною існував міжнародний конфлікт із 2014 року, оскільки окупацією Криму Росія порушила суверенітет і територіальну цілісність України.

«Що змінилося з лютого 2022 року, так це інтенсивність насильства та його вплив на цивільне населення», наголошують дослідники.

Смуга Гази. Наслідки обстрілу. 18 грудня 2023 року
Смуга Гази. Наслідки обстрілу. 18 грудня 2023 року

А що 2024-й рік?

Раніше про те, що зараз у світі триває найбільша кількість конфліктів з часів Другої світової війни повідомив звіт «Глобальний індекс миру» від міжнародного дослідницького центру з Австралії Інститут економіки та миру (IEP).

За підрахунками центру, у 2024 році у світі точиться 56 конфліктів, а залученими до них є 92 країни – усередині чи за межами своїх кордонів.

Автори звіту зазначили, що у 97 країнах ситуація стосовно миру погіршилася більше, ніж будь-коли з моменту започаткування «Глобального індексу» у 2008 році, а 108 країн стали «більш мілітаризованими».

Дослідники також підрахували, що глобальні економічні наслідки насильства зросли до 19,1 трлн доларів, що за підсумками 2023 року становить 13,5% світового ВВП.

110 мільйонів людей є біженцями або внутрішньо переміщеними особами через насильницькі конфлікти.

Форум

XS
SM
MD
LG