Доступність посилання

ТОП новини

Ukrainian Freedom Orchestra втретє зазвучить у світі


 «Український оркестр свободи» свторили після повномасштабного вторгнення Росії в Україну
«Український оркестр свободи» свторили після повномасштабного вторгнення Росії в Україну

З 12 липня по 04 серпня 2024 року відбудеться третій міжнародний тур Ukrainian Freedom Orchestra – «Українського оркестру свободи» під керівництвом канадсько-української диригентки Кері-Лінн Вілсон.

У Варшаві сьогодні почалися двотижневі репетиції оркестру. Його створили після повномасштабного вторгнення за підтримки Національної варшавської опери та Метрополітен-опера. Музиканти, які увійшли до колективу це українці біженці від війни і мігранти. Також частина виконавців приїжджає із України. Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» поспілкувався із музикантами.

Зліва на право: директор Національної Варшавської опери Вальдемар Домбровський, диригентка Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон, директор Метрополітен-опера Пітер Гелб
Зліва на право: директор Національної Варшавської опери Вальдемар Домбровський, диригентка Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон, директор Метрополітен-опера Пітер Гелб

Оркестр під диригуванням Кері-Лінн Вілсон щороку вирушає у літній тур Європою та Америкою. Цього року «Оркестр Свободи» традиційно виконає 9-ту симфонію Бетховена в україномовній версії.

Ми продовжуємо боронити Україну на культурному фронті та боротися за свою свободу
Кері-Лінн Вілсон

«9-та симфонія Бетховена, яку ми виконаємо, це потужне послання про силу добра над злом. Ми продовжуємо боронити Україну на культурному фронті та боротися за свою свободу», – зазначила Вілсон.

За словами одного з ідейних натхненників створення «Оркестру Свободи» генерального директора Метрополітен-опера Пітера Гелба, щодо польської частини туру, то крім Варшави, концерти відбудеться у Ґдині та Сопоті. Вперше Ukrainian Freedom Orchestra виступить у Парижі, у Луврі.

Оперний театр у Варшаві
Оперний театр у Варшаві
Памʼятайте, скільки буде потрібно, ми завжди будемо з вами
Пітер Гелб

«Тур – це чергове нагадування світу про те, що треба боротися за свободу і за Україну. Памʼятайте, скільки буде потрібно, ми завжди будемо з вами», – сказав Пітер Гелб.

Водночас директор Національної опери Вальдемар Домбровський висловим сподівання, що вже скоро «Оркестр Свободи» заграє свій «концерт перемоги»:

«Я мрію, щоб наступний тур Ukrainian Freedom Orchestra почався у Варшаві, а потім буде Харків, Одеса, Київ, Львів Києві, Львові – усміхнена Україна. Від усього серця вам цього бажаю».

Крім 9 симфонії Бетховена оркестр виконає опера «Турандот» Джакомо Пуччіні. Кожен концерт розпочинатиметься виконанням спеціально написаного з цієї нагоди твору «Свобода» відомої української композиторки Вікторії Польової. Також традиційно під час кожного виступу звучатиме гімн України.

Ірина Соловей – скрипалька Ukrainian Freedom Orchestra
Ірина Соловей – скрипалька Ukrainian Freedom Orchestra

Скрипалька з Харкова Ірина Соловей вже третій рік поспіль гратиме в «Оркестрі Свободи». Від початку повномасштабного вторгнення вона вимушено встигла пожити у трьох країнах – на початку війни весь колектив Харківського театру опери і балету, де вона працює, виїхав до Литви, потім була Словаччина. Зараз музикантка живе у Польщі.

Поверетатися нема куди. Квартира згоріла ще на початку війни
Ірина Соловей


«Я дуже хочу додому, але поки що немає куди повертатися. Ще на початку війни згоріла квартира, весь будинок згорів. Тож де ми будемо далі жити, не зрозуміло. Живемо, скажемо так, одним днем», – ділиться з Радіо Свобода Ірина Соловей.

Львівський віртуоз Олександр Божик вперше зіграє в Ukrainian Freedom Orchestra. У Варшаві музикант зустрів багато колег, з якими не бачився роками, зокрема, через повномасштабне вторгнення. Скрипаль Львівської національної опери каже, що для нього честь доєднатися до демонстрації української культури у світі. Він гратиме у групі перших скрипок.

Олександр Божик – скрипаль Ukrainian Freedom Orchestra
Олександр Божик – скрипаль Ukrainian Freedom Orchestra

Репертуар, за словами Божика, для нього добре знайомий: «Колись, коли я працював в Кореї, то в мене було 15 «Турандотів» Пуччіні за 15 днів. Я цю музику прекрасно знаю. Так само як в 9 симфонію Бетховена, але під керівництвом нашої маестро Кері-Лінн для мене це буде вперше. Це буде надзвичайно великий досвід для мене».

Ukrainian Freedom Orchestra дасть 7 концертів на найвідоміших музичних майданчиках Європи та Америки.

  • Зображення 16x9

    Наталка Волосацька

    Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. В професії – понад 20 років. До команди Радіо Свобода приєдналася у 2023 році. До того тривалий час працювала спеціальною кореспонденткою загальноукраїнського телеканалу у Львові і Варшаві.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG