Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: у Карлових Варах стартував кінофестиваль, на якому презентують новий фільм Сенцова


Прем’єра фільму українського режисера запланована на 30 червня у секції «Спеціяльних показів» фестивалю. На прем’єрі у Карлових Варах очікують і самого Олега Сенцова.
Прем’єра фільму українського режисера запланована на 30 червня у секції «Спеціяльних показів» фестивалю. На прем’єрі у Карлових Варах очікують і самого Олега Сенцова.

У Чехії розпочався щорічний Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах, на якому, серед іншого, відбудеться світова прем’єра документального фільму під назвою «Реал» режисера, колишнього бранця Кремля, а нині українського військового Олега Сенцова.

Кадри стрічки «Реал» були зафіксовані на тактичну камеру на шоломі Олега Сенцова. Фільм триває 90 хвилин і знятий одним кадром без монтажних склейок. Сам Сенцов у коментарі виданню Deutsche Welle розповів, що кадри фільму були зняті в один з днів українського контрнаступу минулого літа в напрямку Роботиного на Запоріжжі.

Прем’єра фільму українського режисера запланована на 30 червня у секції «Спеціяльних показів» фестивалю. На прем’єрі у Карлових Варах очікують і самого Олега Сенцова.

«Відомий кінорежисер, активіст, лавреат премії Сахарова, колишній в’язень Кремля та військовослужбовець Олег Сенцов зараз захищає свою батьківщину як лейтенант української армії, до якої він приєднався в перші дні російського вторгнення в лютому 2022 року. Під час одного з штурмів його БМП була знищена ворожою артилерією. Його спроби організувати евакуацію частини свого підрозділу були ускладнені нестачею боєприпасів та безперервним російським вогнем. Операція отримала назву «Реал», а однойменний фільм Сенцова – це унікальний імерсивний досвід, який пропонує гіпердокументальний погляд на реальність війни очима її безпосереднього учасника», – каже артдиректор кінофестивалю у Карлових Варах Карел Ох.


На фестиваль у Карлових Варах прибув голівудський актор і амбасадор глобальної ініціативи з підтримки України United 24 Віґґо Мортенсен. Цього року він отримає нагороду від президента кінофестивалю. Мортенсен відомий за роллю Арагорна у трилогії «Володар перснів». Він вже прибув до Карлових Вар, де презентує свій новий фільм «Мертві не завдають болю». Мортенсен неодноразово висловлював підтримку Україні і засуджував агресію Росії. Одне з відео на підтримку України Мортенсен записав у футболці із тризубом.


Червоною доріжкою пройшов також і оскароносний Джефрі Раш, який цього року є членом журі кінофестивалю. Він відомий за своїми ролями у франшизі «Пірати Карибського моря» і «Король говорить».


На кінофестивалі запланований показ фільму ще одного українського режисера – Слави Лєонтьєва. Документальний фільм «Порцелянова війна», який він зняв у співавторстві із американським режисером Бренданом Белломо, розповідає про «людей, змушених з дня на день залишити своє попереднє життя, щоб стати на захист своєї батьківщини».

У вересні 2021 року відбулася прем’єра фільму «Носоріг» Олега Сенцова на Венеціанському кінофестивалі. Стрічка отримала «Бронзового коня» як найкращий фільм Міжнародного кінофестивалю у Стокгольмі.

2015 року Олега Сенцова засудили в Росії до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у тероризмі. У вересні 2019 року режисер повернувся в Україну в рамках обміну увʼязненими.

Напочатку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну 2022 року Олег Сенцов вступив до територіальної оборони. Він воював у Луганській та Донецькій областях. Наразі Сенцов служить у 47-й окремій механізованій бригаді ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG