Доступність посилання

ТОП новини

Чий «Корал»? Український слід у курортному бізнесі в Криму під прапором РФ


В української компанії «Санаторій «Корал» є клон, зареєстрований за російським законодавством в анексованому Криму. Власники компанії-клона – колишня дружина ексрегіонала Ельбруса Тедеєва, дружина президента Міжрегіональної академії управління персоналом Ростислава Щокіна та борець-білорус із проросійськими поглядами Віктор Крейдич. Починаючи з 2015 року ООО «Санаторий «Коралл» отримав від московської влади понад 2 мільйона доларів. Це, стверджують юристи, можна розцінювати як колабораційну діяльність. При цьому не всі засновники російської фірми визнають себе засновниками: мовляв, документи підробили. Детальніше – у спільному розслідуванні «Схем» та видання «Бюро».

Боротьба і кумівство

Санаторій «Корал» – це шестиповерхова блідо-рожева будівля у приватному секторі Євпаторії, в селищі Заозерне. Звідси до узбережжя Чорного моря – близько кілометра.

Пансіонат «Корал» у 2005 році придбало «Приватне підприємство – фірма «БНА» з Рівного, а через п'ять років його співвласницями стали обраниці двох друзів. Фаїна Тедеєва – на той час дружина народного депутата від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва та Наталія Щокіна – дружина президента Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП) Ростислава Щокіна.

Тедеєва і Щокіна об`єднує спорт і кумівство. Перший – олімпійський чемпіон з вільної боротьби, другий – майстер спорту і президент Асоціації спортивної боротьби Києва. На території МАУП, очолюваної Щокіним, минулоріч провели Всеукраїнський турнір імені Ельбруса Тедеєва. Фаїна Тедеєва розповіла журналістам «Схем», що розлучилася з ексрегіоналом дев'ять років тому, однак підтвердила його давні товаристські відносини з Ростиславом Щокіним: «вони куми, чоловік (колишній – ред.) хрестив у них (Щокіних – ред.) дитину».

Ростислав Щокін, народний депутат України Жан Беленюк та Ельбрус Тедеєв, 2023 рік
Ростислав Щокін, народний депутат України Жан Беленюк та Ельбрус Тедеєв, 2023 рік

Разом зі Щокіною і Тедеєвою у 2010 році співзасновником фірми «БНА» став і білорус Віктор Крейдич. Він також спортивний функціонер: майстер спорту з боротьби, призер чемпіонатів СРСР, зараз – заступник голови Білоруської федерації боротьби.

І хоча Ростислав Щокін заявив «Схемам», що Крейдич – це людина, яка «колись була знайома» і з ним родина не підтримує стосунки «дуже-дуже давно», білоруський борець залишався бізнес-партнером Наталії Щокіної в Україні майже до кінця 2022 року.

За даними аналітичної платформи YouControl, Щокіна залишалась співвласницею ТОВ «Санаторій «Корал» (таку назву отримала фірма «БНА», що володіє санаторієм, після перейменування в 2013-му році) аж до листопада 2022-го.

«Львівські бандерівці – це не наші люди»

Бажання українських партнерів дистанціюватися від Віктора Крейдича після початку повномасштабного вторгення РФ можна легко пояснити: він має проросійські погляди, підтримує військову агресію проти України та бере участь у заходах за участі російських силовиків.

З 2018 по 2020 роки Крейдич був членом міжнародного громадського оргкомітету з проведення заходів до 75-річчя «Великої перемоги». У засіданнях цього комітету брали участь, зокрема, представник головного військово-політичного управління Міноборони РФ полковник Сергій Гусєв та голова оборонного комітету Держдуми РФ генерал-полковник Володимир Шаманов.

Віктор Крейдіч (ліворуч), представник головного військово-політичного управління Міноборони РФ Сергій Гусєв (праворуч)
Віктор Крейдіч (ліворуч), представник головного військово-політичного управління Міноборони РФ Сергій Гусєв (праворуч)

З лютого 2022-го Віктор Крейдич є головою правління «Товариства дружби «Росія – Білорусь» з боку Білорусі, а також входить до так званої «Ради зі зміцнення дружби» «Білорусь – Україна – Росія – Китай».

Від імені цих структур Віктор Крейдич виступав із проросійською та антизахідною риторикою.

«Багато людей по-справжньому люблять народи Білорусі та Росії. Звісно, туди ближче до заходу, львівські бандерівці – це не наші люди. А Київ, Одеса, Харків – це наші друзі та брати. Ми маємо це зміцнювати, розвивати. Сподіваємося, за якоїсь нашої незначної допомоги ми можемо створити спільний союз. І там буде Україна», – говорив Крейдич за тиждень до початку повномасштабної війни.

Віктор Крейдич
Віктор Крейдич

Саме ж російське вторгнення 2022 року одна з очолюваних Крейдичем організацій назвала «спецоперацією проти загрози, яку Росія побачила з боку українського режиму».

Джерела «Схем» в українській спецслужбі повідомили: щодо Крейдича «ведеться контррозвідувальна робота». Та чи формальне розірвання стосунків знімає питання з його багаторічних партнерів, які й досі ведуть діяльність в Україні? У пошуках відповіді на ці питання, «Схеми» занурились у їхні взаємовідносини, починаючи із вторгнення РФ на Донбас, анексії Криму у 2014 році і аж до березня 2024 року.

Кримський клон і російські рублі

Важливі зміни в діяльності ТОВ «Санаторій «Корал» сталися в 2014 році, коли Росія окупувала Кримський півострів.

У листопаді в реєстрі юридичних осіб РФ з'явився клон української компанії – російське ООО «Санаторий «Коралл» із тими ж засновниками. Його частки розподілилися так: 60% у Наталії Щокіної, 20% – у Фаїни Тедеєвої і 20% – у Віктора Крейдича. Директором компанії став Юрій Пивоваров, і на той час, і нині – керівник українського ТОВ «Санаторій «Корал».

Через рік російський «Корал» почав активно співпрацювати з владою Москви: на компанію «посипалися» замовлення.

За даними російської аналітичної платформи «Спарк», з 2015 до середини 2022 року «Корал» уклав 25 контрактів, 21 з яких виконав. Головний замовник – «Дирекція з забезпечення діяльності організацій праці і соціального захисту Москви» (московська муніципальна структура), найпоширеніший предмет закупівлі – «надання послуг санатарно-курортного лікування».

За підрахунками журналістів «Схем» за період з 2015 по кінець 2022 років, російський «Корал» отримав від влади РФ контрактів на 196,48 мільйона російських рублів (це 2,2 мільйона доларів США). Останню угоду з «Дирекцією з забезпечення діяльності організацій праці» укладено у травні 2022 року. Крім цього, ООО «Санаторий «Коралл» у часи епідемії COVID-19 отримав російської державної підтримки на суму близько 20 тисяч доларів США.

За оцінкою співробітниці науково-дослідної лабораторії Львівського державного університету внутрішніх справ Інни Вишневської, в таких діях «вбачається склад кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.111-1 КК України «Колабораційна діяльність». За її словами, «в цьому випадку мова йде про провадження господарської діяльності, яке полягає у наданні туристичних послуг. Взаємодія з державою-агресором полягає у тому, що ці контракти укладені з державною казенною установою РФ і послуги були надані саме за її замовленням».

Крім того, юристка із «Регіонального центру прав людини» Катерина Рашевська зазначає, господарська діяльність на окупованих українських територіях може підпадати під санкції.

Катерина Рашевська
Катерина Рашевська

Заперечення і звернення до російського суду в Криму

«Ми не знаємо нічого про те, що відбувається на окупованих територіях», – каже Ростислав Щокін, чоловік співзасновниці російського «Кораллу» Наталії Щокіної, з яким поспілкувалися «Схеми» після кількох невдалих спроб з нею поговорити. І це – головний аргумент захисту і Щокіна особисто, і Світлани Машкової, яка представилася адвокаткою-представницею Наталії Щокіної.

За інформацією, отриманою журналістами від джерела на адмінмежі між материковою Україною та Кримом, Наталія Щокіна щонайменше двічі відвідувала окупований півострів після 2014 року.

У відповідь на це Машкова наполягає: «Наталія Володимирівна їздила (в Крим – ред.) на відпочинок (до 2022)», ці поїздки не були пов'язані з «Коралом», а до 2022 року Щокіна взагалі не знала, що в української компанії є російський клон».

Водночас, журналісти знайшли рішення Арбітражного суду республіки Крим у Сімферополі, який розглядав звернення Наталії Щокіної. Вже після початку повномасштабного російського вторгнення вона просила визнати збори учасників ООО «Санаторий «Коралл» недійсними і ліквідувати підприємство.

Юристка Машкова у коментарі журналістам каже, що звернутися до невизнаного українською владою суду було рішенням не Щокіної, а її «неназваного представника». Його, мовляв, «уповноважили зʼясувати обставини незаконної перереєстрації та вжити заходів для припинення зловживанням правами Н.В.».

Світлана Машкова стверджує, що на протоколах зборів про перереєстрацію компанії за законами РФ стоять підроблені підписи Наталії Щокіної. Але Щокіна категорично відмовилася надати суду зразки підпису для порівняння – мовляв, це «неприпустимо і неможливо зробити». При цьому, зауважимо, раніше Щокіна, відвідуючи Крим для відпочинку, без застережень надавала російським прикордонникам власний паспорт. А паспорт містить не лише підпис власника, а й біометричні дані.

Підпис тут і підпис там

Журналісти «Схем» отримали протокол зборів від листопада 2014 року, на яких ухвалювалося рішення про реєстрацію російського ООО «Санаторий «Коралл» у Криму у «зв’язку з приведенням у відповідність до законодавства Російської Федерації». На ньому є підпис і Наталії Щокіної, і Фаїни Тедеєвої. Віктор Крейдич, як зазначено, був відсутнім.

У розпорядженні журналістів є ще один протокол загальних зборів учасників ООО «Санаторий «Коралл» з підписами Щокіної і Тедеєвої – про зміни до статуту.

Світлана Машкова каже, що протоколи «сфальшовані». І підписи Щокіної також. Водночас, за словами юристки, її клієнтка не зверталася до українських правоохоронних органів із цього приводу.

А от інша підписантка – Фаїна Тедеєва – не така категорична. Вона допускає, що могла підписувати протоколи: «Може, і є там мої підписи, я була тоді ще у шлюбі. Якісь документи підписувала, але абсолютно не вникала... Я що – вникала в них? Я навіть не читала. Це коли було? 10 років тому? Ви зараз пожартували? З цим краще звертатися до Ельбруса».

Ельбрус Тедеєв на дзвінки та повідомлення журналістів не відповів.

Фаїна Тедеєва та Ельбрус Тедеєв з донькою, 2014 рік
Фаїна Тедеєва та Ельбрус Тедеєв з донькою, 2014 рік

49-річний Ельбрус Тедеєв, судячи з публікацій в ЗМІ, нині живе в Україні і намагається підтримувати спортивну репутацію. Час від часу він бере участь у публічних заходах (згаданий Всеукраїнський турнір на його честь на території МАУП Щокіна), вручає дипломи бакалаврів випускникам Національного університету фізичного виховання і спорту України. При цьому маючи за плечима депутатство в лавах Партії регіонів (називав Віктора Януковича «царем і богом») та голосування за проросійські Харківські угоди та диктаторські закони 16 січня 2014.

Журналісти поспілкувалися також із Юрієм Пивоваровим, який значиться директором і в українському ТОВ «Санаторій «Корал» і в російському ООО «Санаторий «Коралл». Саме його уповноважили на зборах у листопаді 2014 року подати пакет документів у російську податкову. Він заявив, що Щокіна і Тедеєва були свідомі того, що у 2014 році компанія перереєстровується у відповідності до російського законодавства. «Вони і володіють (російським підприємством – Ред.). Як би ми без них це робили? Що це за нісенітниця?», – обурився Пивоваров. Світлана Машкова, у свою чергу, назвала ці слова неправдивою інформацією.

Журналісти «Схем» знайшли підписи Тедеєвої і Щокіної на документах українських компаній. Візуально можуть здатися подібними, але для професійного порівняння, повідомили журналістам експерти, потрібні не скани, а оригінали документів і юридичне значення може довести лише офіційна замовлена українськими правоохоронцями експертиза.

Хід Крейдича

У листопаді 2022 року російська податкова вирішила призупинити діяльність ООО «Санаторий «Коралл», а в березні 2023-го – виключити компанію з реєстру. Однак у березні 2024-го до керівника російської міжрайонної податкової в Криму звернувся Віктор Крейдич і попросив зупинити рішення про припинення діяльності. Податкова погодилася.

То ж станом на момент публікації цього матеріалу, у російському реєстрі юридичних осіб – усе без змін: власниками «Коралу» є українки Наталія Щокіна, Фаїна Тедеєва та білорус Віктор Крейдич.

«Я громадянин Республіки Білорусь! І цим пишаюся! І до України не маю жодного відношення! А домисли та інтриги мене не цікавлять», – такий коментар дав журналістам Крейдич.

Таким чином, родина Ростислава Щокіна, який очолює найбільший економіко-гуманітарний заклад вищої освіти України МАУП, заперечує свою причетність до російської компанії у Криму. Попри те, що документи, які є у російських реєстрах, свідчать про інше.

При цьому бізнес-партнерка Наталії Щокіної, колишня дружина ексрегіонала Ельбруса Тедеєва Фаїна, допускає, що могла підписувати якісь документи на прохання свого чоловіка. У тому числі і щодо реєстрації бізнесу за російськими законами на окупованому півострові.

ООО «Санаторий «Коралл», засновниками якого відповідно до російського реєстру є і Щокіна, і Тедеєва, отримало мільйони доларів від влади РФ. А це, за оцінкою юристів, може свідчити про колабораційну діяльність.

Фахову та правову оцінку цій історії могли би дати українські правоохоронні органи, зокрема ті, які відповідальні за викорінення російських впливів в Україні під час великої війни.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG