Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Маріуполь «відбудовує» компанія з орбіти внука ексгенпрокурора РФ Юрія Чайки – «Схеми»


22-річний онук колишнього російського генпрокурора є співвласником десяти компаній у Росії
22-річний онук колишнього російського генпрокурора є співвласником десяти компаній у Росії

Ремонтом багатоповерхових житлових будинків у захопленому і зруйнованому армією РФ Маріуполі займається російська компанія з орбіти внука Юрія Чайки – колишнього генерального прокурора Росії, а нині повноважного представника президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі. Це у спільному розслідуванні встановили журналісти «Схем» (проєкт української служби Радіо Свобода) та видання «Бюро».

За повідомленнями пропагандистських російських ЗМІ, ремонти підʼїздів, заміну електрощитових, роботи зі скління у місті Маріуполі, зокрема в Орджонікідзевському районі, на вулицях Олімпійській та Азовстальській, здійснює компанія «Премиум», роботою якої не задоволені місцеві мешканці.

Росія зводить нові будинки на місці розбомблених під час російського штурму Маріуполя, 15 лютого 2023 року
Росія зводить нові будинки на місці розбомблених під час російського штурму Маріуполя, 15 лютого 2023 року

Журналісти встановили, що співзасновником ООО «Премиум» (з грудня 2023 року компанія перереєстрована у Луганську за російським законодавством, до цього працювала в Ульяновську в РФ) є громадянин Росії В’ячеслав Кобець. Він є головою правління групи компаній «МБК», що займаються, зокрема, залізничними перевезеннями, торгівлею та будівництвом. У цю групу входить фірма «Первая гранитная мастерская». Вона випускає тротуарну та фасадну плитку в Новосибірській області. Бізнес-партнер Кобця в «Первой гранитной мастерской» – Сергій Артемович Чайка.

Це 22-річний онук колишнього російського генпрокурора Юрія Яковича Чайки. Сергій Чайка є співвласником десяти компаній у Росії, що проводять різноманітну діяльність: це вирощування зернових, надання в оренду транспорту, послуги у сфері дизайну, будівництва та інше. У власності Сергія, за інформацією з витоків із російської бази ДАІ, – Toyota Land Cruiser 200 та Mercedes-Benz E-Class. На фото у соцмережі Вконтактє Сергій Чайка позує у кріслі приватного літака, у формі автогонщика та на тлі льодової арени. Журналісти звернулися до Сергія Чайки за коментарем через Telegram, але відповіді не отримали.

Сергій Чайка, онук Юрія Чайки
Сергій Чайка, онук Юрія Чайки

Родина Чайки побудувала бізнес-імперію з інтересами в різних сферах – від соляної промисловості та девелопменту до розвитку міських просторів та вивезення сміття, йдеться у розслідуванні.

Юрій Чайка, ексгенеральний прокурор Росії, повноважний представник президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі
Юрій Чайка, ексгенеральний прокурор Росії, повноважний представник президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі

У 2015 році російський «Фонд боротьби з корупцією» оприлюднив розслідування про можливу корупцію серед членів родини генерального прокурора Росії Юрія Чайки та інших високопоставлених співробітників прокуратури та щодо побудови ними бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві» і зв’язках зі злочинними угрупованнями. Юрій Чайка заявив, що розслідування немовби «замовив» британський підприємець Вільям Браудер. Він, у свою чергу, відкинув ці звинувачення.

Президент Росії Володимир Путін звільнив Юрія Чайку з посади генпрокурора у січні 2020 року та призначив на посаду повноважного представника президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі.

Російські війська захопили Маріуполь у травні 2022 року, після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.

Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Серед них – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

Форум

XS
SM
MD
LG