Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила F-16 і його пілота. Як розбився західний винищувач?


Винищувачі F-16 ЗСУ в Україні, неділя, 4 серпня 2024 року
Винищувачі F-16 ЗСУ в Україні, неділя, 4 серпня 2024 року

У Генеральному штабі Збройних сил України підтвердили, що під час відбиття ракетного удару з боку РФ по території України, зазнав катастрофи винищувач F-16. Загинув і його пілот Олексій Месь, позивний «Мунфіш».

«Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув», – йдеться у дописі.

Це сталося 26 серпня, під час відбиття російського масованого удару. Льотчик Олексій Месь у повітряному бою знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА, повідомили Повітряні сили Збройних сил України у четвер. Пілот «врятував українців від смертоносних російських ракет... ціною власного життя», заявили у командуванні Повітряних сил України.

«29 серпня попрощатися з пілотом прийшли його побратими-льотчики, командири і підлеглі, друзі і колеги, сотні простих українців. Шану з неба полеглому пілоту віддала пара винищувачів МіГ-29. Політ над процесією виконали бойові друзі Олексія. Наказом Головнокомандувача Збройних сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно», – йдеться у дописі.

Олексій Месь – один із перших українських пілотів, який пройшов навчання на західних винищувачах F-16 у Данії. Побратими згадують, що він був майстерним льотчиком й відмінно виконав свої перші завдання на F-16, щойно вони прибули до України наприкінці липня.

Президент України Володимир Зеленський презентує винищувачі F-16 ЗСУ, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський презентує винищувачі F-16 ЗСУ, 4 серпня 2024 року

Раніше американське видання The Wall Street Journal (WSJ), посилаючись на чиновника із США написало, що український винищувач F-16 був знищений в авіакатастрофі.

За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масованого ракетного обстрілу з боку Росії в понеділок 26 серпня, сказав чиновник. Швидше за все, катастрофа сталася в результаті помилки пілота, йдеться у матеріалі.

А джерело CNN зауважило, що Збройні сили України не вважають, що причиною інциденту була помилка пілота. Розслідування катастрофи триває, і до участі в ньому будуть запрошені міжнародні експерти.

Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія Міністерства оборони України, яка працює в районі падіння літака, кажуть у Генштабі.

Вранці 30 серпня у Пентагоні відреагували на втрату F-16 Україною. Там знають про втрату, але допомоги у розслідуванні інциденту не надаватимуть. Київ з цього приводу не звертався, йдеться в заяві заступниці прессекретаря американського відомства Сабріни Сінгх.

Заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх
Заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх

Вона також підкреслила, що «лише українська сторона може коментувати цю катастрофу і причини аварії». США також «не коментують деталі інциденту чи подробиці щодо можливого електронного обладнання на борту винищувачів», наголосила вона.

Окрім того Сабріна Сінгх відмовилася говорити про кількість F-16, які вже перебувають в Україні або плануються до відправлення, назвавши це «питанням оперативної безпеки».

Однак вже о 13-й 30 серпня командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що до розслідування втрати F-16 долучилися США.

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук
Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук

«Безумовно, ми з’ясуємо причини авіаційної катастрофи. Ніхто нічого не приховував і не приховує! Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які уже долучилися до розслідування», – написав він у своєму телеграмі.

Олещук запевнив, що триває «детальний аналіз» події, аби встановити обставини та відповідальних.

Водночас командувач розкритикував народну депутатку Мар’яну Безуглу, яка раніше заявила, що літак нібито «був збитий власною ППО» українських військ.

Раніше президент Зеленський заявив, що Україна вперше застосувала винищувачі в бою, щоб збити російські ракети під час масованої атаки Росії.

Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина

У ніч на понеділок, 26 серпня, російські війська завдали масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема по паливно-енергетичному сектору країни. У Повітряних силах зазначили, що війська РФ запустили по Україні 127 ракет та 109 ударних БПЛА. В результаті протиповітряного бою збито 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БПЛА.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG