Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Зима буде надзвичайно складною» – ООН про атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України

Російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести до ще більш руйнівних наслідків, заявили спостерігачі ООН із прав людини.

В оприлюдненій 19 вересня доповіді Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй із прав людини в Україні, що ґрунтується на результатах візитів на місця, інтерв’ю з технічними експертами, представниками енергетичних компаній, місцевими жителями і посадовцями, описано далекосяжні наслідки російських атак.

В ООН наголосили, що руйнування енергетичної інфраструктури ставить під загрозу життєво важливі послуги, як-от водопостачання і водовідведення, опалення, охорону здоров'я, освіту й економіку, а особливо страждають вразливі групи населення, зокрема літні люди, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи і малозабезпечені сім’ї.

«Наслідки для цивільного населення від цих атак були цілком передбачуваними, – постраждали мільйони людей», – підкреслила голова ММПЛУ Даніель Белль.

«Ця зима буде надзвичайно складною, – додала вона. – Люди, ймовірно, зіткнуться з регулярними відключеннями електроенергії по всій країні. Будь-які нові атаки, що призведуть до триваліших відключень, можуть мати катастрофічні наслідки».

В ООН закликали Росію негайно припинити атаки на енергетичну інфраструктуру України, зазначаючи, що знищення критично важливих енергооб’єктів порушує принципи міжнародного гуманітарного права, що покликані захищати цивільних осіб.

Міжнародне співтовариство у місії ООН закликали спрямувати першочергову допомогу на ремонт і відновлення енергосистеми України.

«Наслідки цих атак будуть довготривалими і потребують комплексного підходу, – сказала Даніель Белль. – Національні й міжнародні партнери повинні об’єднати зусилля для відновлення критично важливої інфраструктури і притягнення до відповідальності винних осіб за скоєну шкоду».

В ООН нагадали, що в період з 22 березня до 31 серпня російські збройні сили здійснили дев’ять масштабних хвиль скоординованих атак на енергетичну інфраструктуру України, завдавши ударів по об’єктах у 20 з 24 областей, що перебувають під контролем України, включно з Києвом. Ці атаки, із застосуванням ракет, боєприпасів і безпілотників, завдали серйозної шкоди ключовим об’єктам енергетики, зокрема тепловим, гідро- та сонячним електростанціям. Внаслідок ударів загинули щонайменше 18 людей, ще 84 – зазнали поранення.

У доповіді наголошується, що російські удари призвели до втрати близько 9 гігават виробничих потужностей, що становить половину обсягу, необхідного Україні в зимовий період. За даними однієї з великих енергетичних компаній, на яку посилається доповідь, внаслідок атак 2024 року було пошкоджено втричі більше енергоблоків, ніж узимку 2022-2023 року.

Пошкодження спричинили віялові відключення електроенергії по всій країні, у деяких містах під час літньої спеки вимкнення тривало по 12 і більше годин на добу. У доповіді наголошується, що взимку ці наслідки можуть бути ще серйознішими через низьку температуру. За прогнозами експертів, опитаних ММПЛУ, взимку відключення електроенергії триватимуть від чотирьох до 18 годин щодня.

«Вартість українського дрона – це горня кави у Пентагоні»: слухання в Конгресі та уроки від України

Стримування Росії у війні з Україною обходиться американським платникам податків значно дешевше ніж безпосередня участь у війні. Отже США мають фокусуватись на цьому, кажуть очільники Комісії зі стратегії національної оборони, відкоригувати пріоритети та ефективніше використовувати кошти на національну безпеку. Про що іще йшлося, зокрема щодо війни в Україні, на слуханнях в Конгресі США 18 вересня, детальніше – Голос Америки.

Україна, яка стоїть перед обличчям екзистенційної загрози, втілює інновації у військових технологіях та концепціях зі швидкістю, значно більшою за уряд США, вважають учасники слухань Комітету Палати представників США зі збройних сил в Конгресі.

ОВА: через російські обстріли на Сумщині загинули дві людини, є поранені

Внаслідок російських обстрілів Сумської області загинули дві людини, ще двоє поранені, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«Краснопільська громада: ворог вдарив з РСЗВ (10 вибухів), артилерії. Внаслідок артобстрілу поранені двоє цивільних, дві цивільні особи загинули», – йдеться у повідомленні.

За даними місцевої влади, вночі та зранку російські війська здійснили 19 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів області. Атак зазнали Сумська, Бездрицька, Миколаївська, Юнаківська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Есманьська громади.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Боєприпаси з Індії надходять в Україну, попри протести Росії – Reuters

Артилерійські снаряди, продані індійськими виробниками зброї, були перенаправлені європейськими замовниками в Україну, і Нью-Делі не втрутився, щоб зупинити торгівлю, незважаючи на протести з боку Москви, пише агентство Reuters із посиланням на 11 індійських і європейських урядовців і чиновників оборонної промисловості, а також аналіз митних даних. Всі ці особи говорили на умовах анонімності, зважаючи на чутливість питання.

Передача боєприпасів для підтримки оборони України від Росії відбувається вже понад рік, стверджують джерела і свідчать дані митниці.

Індійські правила експорту зброї передбачають використання зброї заявленим покупцем, який ризикує припиненням майбутніх продажів у разі несанкціонованих передач. При цьому, як заявили два з опитаних агентством індійських чиновників, Індія не вжила ніяких дій для обмеження поставок до Європи.

Кремль порушував це питання перед Індією щонайменше двічі, в тому числі під час липневої зустрічі між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і його індійським колегою, повідомили троє індійських чиновників.

Міністерства закордонних справ і оборони Росії й Індії повідомлення агентства не коментували. У січні речник МЗС Індії Рандхір Джайсвал заявив, що Індія не відправляла і не продавала Україні артилерійські снаряди.

Два джерела в уряді Індії і два джерела в індійській оборонній промисловості повідомили Reuters, що Делі виробляє лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовуються Україною, причому один чиновник зазначив, що це менше ніж 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом після початку повномасштабної війни.

За повідомленням, серед європейських країн, які надсилають індійські боєприпаси в Україну, є Італія й Чехія, яка очолює ініціативу з постачання Києву артилерійських снарядів з-за меж Європейського союзу.

Міністерства оборони України, Італії й Чехії не відповіли на запити агентства про коментарі.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у серпні перебував зі своїм першим візитом в Україні. Під час візиту він заявив, що Індія виступає за досягнення миру в Україні дипломатичним шляхом, водночас із повагою до суверенітету і територіальної цілісності держави.

Як повідомляло напередодні візиту видання Bloomberg, Моді вирішив відвідати Київ, щоб спробувати збалансувати зв’язки з Вашингтоном і Москвою, але виключив роль посередника в припиненні російської війни в Україні.

Однак, за даними журналістів, Індія погодилася передати повідомлення між Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним.

8 і 9 липня премʼєр Індії Моді був із візитом у Росії. За інформацією індійських ЗМІ, він домовився з російським лідером Володимиром Путіним щодо звільнення з російської армії громадян Індії, яких обманом відправили на війну проти України.

Візит Моді до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Зранку 9 липня український лідер заявив, що «це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві у такий день» (маючи на увазі комбіновану ракетну атаку 8 липня, ціллю якої, зокрема, стала дитяча лікарня «Охматдит»).

Індія, попри дедалі тісніші відносини з Вашингтоном, відмовилася приєднатися до санкцій Заходу проти Москви, натомість співпрацює з Росією як дешевшим джерелом нафти.

Військові РФ влаштували блокаду жителям окупованих сіл на Запоріжжі – Оріхівська МВА

Жителі деяких окупованих населених пунктів Запорізької області перебувають у повній блокаді, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» начальник Оріхівської міської військової адміністрації Микола Вініченко. За його словами, люди не отримують гуманітарну допомогу, при цьому військові РФ не випускають жителів з окупації.

«На даний час у нас три населених пункти окуповані – це Нестерянка, Копані, Мирне. Залишається там в Нестерянці 78 осіб, у Копанях – 54 людини, у Мирному залишаються дві дитини. На даний час гуманітарна допомога їм не надається. Останній раз це було в серпні – їм привезли крупи і тушонку. Воду люди збирають дощову, переважно харчуються тим, що виросло в городі. Обстрілюються ці населені пункти щодня, дуже багато дронів літає, людей не випускають. Раніше люди могли поїхати до Токмака, а на даний час зробили їм блокаду. Нічим не допомагають і нікуди їх не випускають», – розповів начальник МВА.

За його даними, кількість військових РФ у цих населених пунктах не зменшується, пересуваються вони переважно вночі, коли місцевим заборонено виходити з будинків. Також окупанти проводять постійні обшуки й перевірки цивільних, додав Вініченко.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати незалежного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи перевірити їх.

Раніше цього місяця речник оперативного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що на Запорізькому напрямку за останній місяць поменшало російських штурмів на фронті. За його словами, на деяких ділянках фронту армія РФ не наважується на активні бойові дії. Речник не виключає, що це повʼязано з відводом певної кількості російських військ із цього напрямку.

За добу війни РФ втратила 14 танків, РСЗВ та понад 20 артсистем – дані Генштабу ЗСУ

Росія за час свого повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 638 040 військових, зокрема 1130 – за останню добу, повідомив вранці 19 вересня український Генштаб.

Також українське командування оприлюднило свої дані про втрати Москвою військової техніки:

  • танки ‒ 8705 (+14 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 17093 (+13)
  • артилерійські системи – 18177 (+23)
  • РСЗВ – 1189 (+1)
  • засоби ППО ‒ 947
  • літаки – 369
  • гелікоптери – 328
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15417 (+63)
  • крилаті ракети ‒ 2592
  • кораблі /катери ‒ 28
  • підводні човни – 1
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 24839 (+55)
  • спеціальна техніка ‒ 3109.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Розвідка Великої Британії 17 вересня заявила, що російські втрати від початку вторгнення оцінюються в понад 610 тисяч осіб убитими й пораненими.

Загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон – таку оцінку 17 вересня навела газета The Wall Street Journal.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Число вбитих українських військових WSJ оцінило у 80 тисяч, російських – у приблизно 200 тисяч. Поранені близько 400 тисяч людей в українській армії і 400 тисяч – у російській, пише газета.

Cили РФ вранці завдали удару по Куп’янську, постраждали шестеро людей – влада

Російські війська вранці завдали удару по Куп’янську, постраждали шестеро людей, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«19 вересня 6:27 Куп’янський р-н, м. Куп’янськ. Внаслідок обстрілу постраждали три жінки та троє чоловіків віком від 50 до 85 років. Стан у всіх – середній», – написав він у телеграмі.

За його словами, напередодні російські війська вісім разів обстрілювали різні населені пункти Куп’янського району.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Повітряні сили: українські військові збили 42 БПЛА та ракету, якими вночі атакувала РФ

Українські військові збили 42 ударні безпілотники та керовану авіаційну ракету Х-59/69, якими вночі Росія атакувала Україну, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

Протиповітряна оборона працювала у дев’яти областях – Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Житомирській, Рівненській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській.

За даними Повітряних сил, у ніч на 19 вересня сили РФ вдарили по Харківщині трьома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області, однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із повітряного простору окупованої частини Запорізької області, а також 42 ударними БпЛА типу Shahed (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ).

За даними місцевої влади, через російську атаку Запорізького району загинула людина, є поранені. Також вночі сили РФ завдали удару по Харкову. В ОВА повідомили про влучання у двох районах міста, постраждалих немає.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Генштаб ЗСУ: на Покровському і Курахівському напрямках за добу було майже 90 боїв

Протягом минулої доби на фронті було 187 бойових зіткнень, повідомляє у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

Найінтенсивніше противник атакує на Покровському та Курахівському напрямках.

На Покровському напрямку українські захисники зупинили 46 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Красний Яр, Гродівка, Новогродівка, Маринівка, Миролюбівка та Михайлівка. Найбільша концентрація російських атак була поблизу Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 40 атак – противник намагався просунутися в районах населених пунктів Костянтинівка та Георгіївка, також атакував у бік Цукуриного, Українська, Дального та Желанного Першого.

Загалом російські війська минулої доби атакували на 12 напрямках – окрім Покровського та Курахівського, на Харківському, Куп’янському, Лиманському, Сіверському, Краматорському, Торецькому, Времівському, Гуляйпільському, Оріхівському та Придніпровському.

Виконувач обов’язків пресофіцера 33 ОМБр Назар Войтенков в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів, що на населений пункт Курахове, що неподалік Покровська на Донеччині, російська армія наступає з трьох сторін.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 5 вересня заявив, що на Покровському напрямку вдалося зупинити просування сил РФ.

ОВА: сили РФ КАБами атакували Запорізький район – загинула жінка, є поранені

Через російську атаку керованими авіабомбами по території Запорізького району загинула жінка, ще дві поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Іван Федоров.

«Росіяни щонайменше чотири рази ударили по Комишуваській та Новоолександрівській громадах. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджені приватні будинки та майно», – написав він у телеграмі.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

«Що з цього вийде, говорити зарано»: про Курську операцію та фронт екскомандувач НАТО Веслі Кларк

Про ситуацію на фронті, операцію ЗСУ в Курській області Росії та передачу Іраном балістичних ракет Росії Радіо Свобода запитало в Веслі Кларка, екскомандувача сил НАТО в Європі, генерала армії США у відставці. З ним ми ексклюзивно поспілкувалися під час ХХ щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, організованої Фондом Віктора Пінчука.

– Я вважаю, що Курська операція була дуже ефективно проведена. Я побачив багато інновацій і багато ініціатив, і було приємно бачити, як українські військові перехопили ініціативу у Росії. Але про те, що з цього вийде, говорити поки що зарано. Це залежить як від дій Росії, так і від ефективності України.

Але мені здається, що Україна, безумовно, перебуває у вигідному становищі, тому що якщо у вас є новостворена оборона, а росіяни виходять в атаку колоною, в цей момент ви можете їх розгромити.

Отже, це спосіб вести наступальну оборону, який може спрацювати. Тим часом, Покровськ потрібно утримати, тож це виклик, і, сподіваюсь, він буде успішним.

ISW: удари по об’єктах на території РФ можуть вплинути на наступальні операції на фронті в Україні

Продовження українських ударів по тилових російських логістичних об’єктах на території Росії призведе до ширшого оперативного тиску на російських військових, окрім окремого знищення запасів боєприпасів та логістичних об’єктів. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що влітку 2022 року українські війська здійснили серію ударів HIMARS по російських складах боєприпасів на території окупованої Україні, що змусило сили РФ розосередити склади боєприпасів і знизило ефективність російської логістики на той час.

У ISW вважають, що повторні удари по складах боєприпасів на території Росії, які спричиняють подібні до удару в Торопці збитки, можуть змусити російське військове командування схвалити аналогічне рішення про реорганізацію і розосередження систем підтримки і логістики в Росії для пом’якшення наслідків таких ударів.

Російські війська, можливо, не усунули вразливі місця на багатьох об’єктах через простір укриття, який створили обмеження на використання Україною західної зброї. Аналітики зауважують, що зняття обмежень на використання західних систем і подальший розвиток власного потенціалу України з завдання ударів на великі відстані може дозволити Києву більш ефективно використовувати такі російські вразливості.

Українські удари по об’єктах на території Росії можуть вплинути на наступальні операції на всьому фронті в Україні, якщо українські війська матимуть матеріальну базу, можливості і дозвіл на проведення масштабної кампанії з завдання ударів по об’єктах матеріально-технічного забезпечення і підтримки на території Росії, резюмують в Інституті вивчення війни.

У ніч проти 18 вересня українські дрони завдали удару по складу головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ в Торопці Тверської області, повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в СБУ. За даними джерела, на складі зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», тактичних ракетних комплексів «Точка-У», КАБи та артилерійські боєприпаси.

У Торопці місцева влада оголосила про евакуацію населення з району, де виникла пожежа внаслідок удару дронів.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в російські регіони регулярно прилітають бойові дрони, внаслідок чого є руйнування і жертви. Міноборони Росії стверджує, що атаки ведуться з українського боку.

Київ заявляв, що удари по Росії спрямовані проти військової, енергетичної і транспортної інфраструктури, які є ключовими для воєнних зусиль Москви.

Російська влада майже ніколи не повідомляє про повний масштаб шкоди, завданої українськими ударами.

Влада про атаки РФ по Харкову: є влучання у двох районах міста

Російські війська вночі атакували Харків, є влучання у двох районах міста, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Близько 5:00 окупанти вдарили КАБом в Індустріальному районі. Влучання в землю між гімназією та дитячим садочком. Пошкоджено вікна. Постраждалих немає», – написав він у телеграмі.

За його словами, ще одне влучання було у Салтівському районі – пошкоджено вікна у житлових будинках, без постраждалих.

Міський голова Харкова Ігор Терехов додав, що другий «приліт» КАБу був біля депо в Салтівському районі міста.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

«На цю хвилину – без постраждалих» – Синєгубов про удар РФ по Харкову

Пізно ввечері 18 вересня російські військові здійснили обстріл Харкова балістичними ракетами, повідомили представники місцевої влади.

«За попередніми даними, зафіксовані удари у Шевченківському районі Харкова на відкритій території… На місці удару виникла пожежа. На цю хвилину – без постраждалих», – написав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Міський голова Харкова Ігор Терехов вказує, що інформація щодо постраждалих уточнюється, а обстеження місць ракетних ударів триває.

«За уточненими даними, удари прийшлися по лісосмузі Шевченківського району. Тип ракет, якими били по Харкову, встановлюється. На місці «прильотів» пожежа. Постраждали житлові будинки, розташовані неподалік від епіцентрів вибухів – вибиті шибки», – повідомив Терехов.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

На фронті з початку доби 18 вересня відбулося понад півтори сотні бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ

На фронті від початку доби 18 вересня відбулося 153 бойові зіткнення, понад половина від загальної кількості боїв відбулася на Покровському та Курахівському напрямках, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

«Російські загарбники завдали по території України одного ракетного удари з використанням однієї ракети, 59 авіаударів, скинувши 79 керованих авіаційних бомб. Крім цього, залучили для ураження 532 дрони-камікадзе та здійснили майже 3300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах», – ідеться в повідомленні.

За цими даними, на Покровському напрямку «противник 39 разів атакував у районах Новоолександрівки, Новоторецька, Гродівки, Новогродівки, Миколаївки, Красного Яру, Воздвиженки, Миролюбівки та Маринівки». «Наші захисники відбили 37 штурмів, ще два боєзіткнення тривають», – вказує Генштаб.

«На Курахівському напрямку ворог здійснив 40 спроб прорвати нашу оборону поблизу Желанного Першого, Українська, Цукуриного, Дального, Георгіївки та Костянтинівки. 38 боєзіткнень завершено, ще два – досі тривають», – додають українські військові.

Бойові дії також відбуваються на Харківському, Куп’янському, Лиманському, Сіверському, Краматорському, Торецькому та Времівському напрямках.

«Можливі перебої з електроенергією» – Сумська ОВА про наслідки нового авіаудару військ РФ

Російські військові 18 вересня «вкотре здійснили авіаційний удар по обласному центру», повідомила Сумська ОВА о 23:03.

«Ворог продовжує терор мирного населення Сумщини, завдаючи ударів по об’єктах критичної інфраструктури області. Можливі перебої з електроенергією. Аварійно-рятувальні служби працюють над ліквідацією наслідків ворожої атаки», – інформує місцева влада.

«Через російський удар у Сумах знеструмлені усі об’єкти водоканалу, через кілька годин вода подаватиметься в місто з пониженим тиском, повідомили в КП «Міськводоканал», – інформує «Суспільне».

«Чекаємо на повернення»: бердянці, які виїхали з окупації, відзначили день свого міста

«Ми зібралися, щоб нагадати всім, що Бердянськ – це Україна.Ми зібралися, щоб сказати, що ми пам’ятаємо про бердянців, які перебувають в окупації. Ми думаємо про них і дуже хочемо повернення додому. Повернення Бердянська в Україну і повернення нас до Бердянська», – так почала свою промову Ксенія Клейнос, бердянка, яку війна вигнала з дому. 17 вересня у трьох українських містах – Києві, Запоріжжі та Львові – відзначали день Бердянська, міста, яке, досі під російською окупацією. Проєкт «Ти як?» (Радіо Свобода) відвідав захід у Львові і поспілкувався з бердянцями.

У Львові відзначення дня міста біля моря відбулося в кав’ярні «Дзендзик», яку Ксенія Клейнос відкрила, перебравшись сюди після початку повномасштабної війни. Дзендзик, пояснює переселенка, це острів біля Бердянська. Власниця кав’ярні назвала так заклад, бо хотіла, щоб він став острівцем затишку і єднання для бердянців у Львові, щоб люди могли тут збиратися і відчувати атмосферу дому.

У Львові була представлена фотовиставка «Мій Бердянськ», організована з відібраних картин, надісланих жителями Бердянська.

«Найголовніше тепер – рішучість його реалізувати»: Зеленський розповів про готовність плану перемоги

Вже повністю підготовлений український план перемоги. Опрацьовані усі його пункти і усі ключові акценти, розповів президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 18 вересня.

«Немає й не може бути жодної альтернативи миру, жодного заморожування війни чи будь-яких інших маніпуляцій, які просто перенесуть російську агресію на інший етап. Нам потрібна надійна й тривала безпека для України, а отже – усієї Європи», – сказав президент.

Зеленський додав, що найголовніше тепер – рішучість його реалізувати.

У Львові посилили контроль у школах через повідомлення про можливі теракти

Правоохоронці перевіряють усі школи Львова через повідомлення в телеграм-каналах про можливі теракти у навчальних закладах міста 19 вересня, інформує мер міста Андрій Садовий.

«Наразі ніхто не може сказати точно – це ІПСО (інформаційно-психологічна спецоперація спецслужб – ред.) чи реальні погрози. Давати визначення всім подіям, які цього тижня відбуваються у Львові, мають правоохоронні органи», – написав міський голова.

За офіційною інформацією, 16 вересня зловмисники розтрощили одне з центральних кафе міста. У ніч з 17 на 18 вересня невідомі підпалили одразу вісім об’єктів у місті, серед них будівлю кінотеатру. Після цього телеграм-канали стали поширювати інформацію про ймовірні теракти.

Таким чином «намагаються залякати», але «розум має залишатися холодним», закликає мер Львова, і просить не піддаватись на провокації.

«Зранку біля входу до кожної школи поліцейський і представник школи перевірятимуть всіх, хто заходить. У навчальний заклад можуть увійти лише поліція, працівники школи та учні», – написав міський голова.

Повідомлення про замінування в різних громадських місцях, у тому числі і в школах, регулярно надходили в Києві та інших українських містах перед початком російського повномасштабного вторгнення. Тоді це були телефонні дзвінки, тепер як засіб поширення подібної інформації використовують телеграм-канали.

Курський фронт і його наслідки. Чи підтримував цю ідею Залужний?

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG