Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Енергетична інфраструктура восьми областей потрапляла під обстріли РФ минулої доби – Міненерго

Під російські обстріли минулої доби потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській областях, повідомило Міністерство енергетики України 18 вересня.

За повідомленням, у Сумській області внаслідок обстрілу території підстанції знеструмлювалося обладнання, побутові й промислові споживачі. Живлення частково відновили. При повторному обстрілі підстанції виникла пожежа, її загасили.

«У Полтавській області під час повітряної тривоги вимикалась повітряна лінія. Під час огляду виявлено сліди низової пожежі, спричиненої обстрілом. У Донецькій області внаслідок бойових дій знеструмлювались підстанції, побутові споживачі й шахта. На момент інциденту у шахті перебувало 89 працівників, їх виведено на поверхню. Живлення частково відновлено», – йдеться в повідомленні.

Також, за даними Міненерго, у Київській області під час тривоги знеструмлювалися підстанції, через що без електропостачання залишалися побутові споживачі у двох областях. Живлення вже відновили, додали в міністерстві.

У міністерстві нагадали, що загалом від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомили, що в ніч на 18 вересня російські війська завдали по Україні удару трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору окупованої Херсонщини і 52-ма ударними безпілотниками з районів Курська і Єйська в Росії, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Українським військовим вдалося збити 46 ударних БпЛА. «Крім того, через активну протидію засобів РЕБ Сил оборони України, п’ять БпЛА локаційно втрачені, ще один ворожий ударний безпілотник полетів у Росію. Також внаслідок протидії керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей. Є пошкодження сільськогосподарської техніки, попередньо, обійшлось без жертв і постраждалих», – йдеться в повідомленні.

Графіки вимкнень електроенергії в Україні перестали застосовувати від 7 вересня. До цього обмеження застосовувалися з дня чергового масштабного обстрілу об’єктів енергетики України російськими військами 26 серпня. В «Укренерго» цю атаку Росії на українську енергосистему назвали наймасштабнішою від лютого 2022 року. За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки постраждали загалом 15 областей України.

Влітку в Україні періодично діяли графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

Українські дрони завдали удару по складу з «Іскандерами» та КАБАми у Тверській області РФ – джерело

Дрони СБУ, ГУР та ССО вночі завдали удару по складу головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ в Торопці Тверської області, повідомило Радіо Свобода поінформоване джерело в СБУ.

За даними джерела, на складі зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер», тактичних ракетних комплексів «Точка-У», КАБи та артилерійські боєприпаси, дрони «стерли з лиця землі» склад.

«СБУ разом з побратимами із Сил оборони продовжує методично зменшувати ракетний потенціал ворога, яким той нищить українські міста», – повідомило джерело.

Раніше стало відомо, що у Торопці Тверської області Росії через удар дронів виникла пожежа. Влада оголосила про евакуацію населення з району, де триває гасіння вогню.

Телеграм-канал Astra з посиланням на місцевих жителів повідомляв, що був атакований склад із боєприпасами. За повідомленням, у Торопці розташована військова частина 54169, і її вже щонайменше двічі раніше атакували дрони.

Російське Міноборони 18 вересня відзвітувало про нібито знищення 54 безпілотників у низці областей. Однак про ситуацію в Тверській області там не інформували.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в російські регіони регулярно прилітають бойові дрони, внаслідок чого є руйнування і жертви. Міноборони Росії стверджує, що атаки ведуться з українського боку.

Київ заявляв, що удари по Росії спрямовані проти військової, енергетичної і транспортної інфраструктури, які є ключовими для воєнних зусиль Москви.

Російська влада майже ніколи не повідомляє про повний масштаб шкоди, завданої українськими ударами.

Дані WSJ про українські втрати перебільшені – Костенко

Дані газети The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих на війні з Росією українських військових є завищеними, вважає народний депутат від партії «Голос», секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко. Про це він сказав Радіо Свобода (проєкту Свобода. Ранок).

«Я думаю, це перебільшені дані. Однозначно. Ті, що є. Саме, якщо ми говоримо про загиблих, ті що в нас визнані», – сказав народний депутат.

Костенко вважає, що і число у 50 тисяч загиблих може бути завищеним або приблизним, хоча зазначає, що точної інформації про українські втрати він не має.

«Якщо брати минулі два роки, то в нас десь приблизно однаково було по 19 тисяч. І це вважалося тільки ті, хто офіційно були, видані свідоцтва про смерть. Ми знаємо, що є ще люди, які є безвісти зниклими. Я думаю, що тут приблизно порахували ту ж саму цифру. Безпосередньо в мене немає самих точних даних, щоб сказати, що ці дані є на 100 відсотків вірними. Я думаю, що вони є приблизними (тут йдеться про 50 тисяч – ред.)», – сказав Костенко.

Щодо того, чи зможе Україна продовжувати оборонятися, зважаючи на втрати, Костенко вважає, що мобілізаційний ресурс у країні є. За його словами, все залежить від здатності держави провести мобілізацію і викликів, які ставитиме Росія.

«Це буде залежати від того, які бойові дії проти нас буде вести Російська Федерація, як нам буде потрібно реагувати безпосередньо на те, що робить Росія. Якщо Росія буде проводити мобілізацію, нам треба буде теж проводити мобілізацію і брати мобілізаційний ресурс. Він є. В нас солдати, в нас є люди, які можуть воювати. Вони просто на даний момент не хочуть іти в армію», – сказав депутат.

Загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон – таку оцінку 17 вересня навела газета The Wall Street Journal.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Число вбитих українських військових WSJ оцінило у 80 тисяч, російських – у приблизно 200 тисяч. Поранені близько 400 тисяч людей в українській армії і 400 тисяч – у російській, пише газета.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти.

«Є велике поліпшення зі звітуванням України про зброю» – генеральний інспектор Пентагону

Надану Україні американську допомогу на початку 2024-го призначили перевіряти інспекторів одразу кількох американських відомств. І кожне з них має різні види контролю, заявила амбасадорка США Бріджит Брінк, зауваживши, що щодо військової допомоги, яка складає більшу частину пакету, є строгі протоколи відстеження наданої зброї.

Оскільки США є найбільшим донором оборонної допомоги Україні, звітність про неї часто стає предметом дискусій політиків у Вашингтоні. Деякі конгресмени, які не голосували за допомогу Україні, заявляли, що американські гроші нібито витрачаються в Україні без звітності. Чи це підтверджено і як саме відбувається нагляд за допомогою Україні, журналістка Голосу Америки Оксана Бедратенко розпитала генерального інспектора Пентагону Роберта Сторча. Його служба наглядає за тим, щоб кошти Пентагону, найбільшої урядової установи США, витрачались належним чином.

Повітряні сили повідомили про 46 збитих дронів РФ, один «полетів у Росію»

У ніч на 18 вересня російські війська завдали по Україні удару трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору окупованої Херсонщини і 52-ма ударними безпілотниками з районів Курська і Єйська в Росії, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Українським військовим вдалося збити 46 ударних БпЛА. «Крім того, через активну протидію засобів РЕБ Сил оборони України, п’ять БпЛА локаційно втрачені, ще один ворожий ударний безпілотник полетів у Росію. Також внаслідок протидії керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей. Є пошкодження сільськогосподарської техніки, попередньо, обійшлось без жертв і постраждалих», – йдеться в повідомленні.

Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Херсонській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Вінницькій, Сумській і Полтавській областях, додали в Повітряних силах.

Тим часом, голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович повідомив, що у Кропивницькому у ніч на 18 вересня через російську атаку пошкоджені кілька житлових будинків і загинула людина.

За його словами, також легкі поранення отримала 90-річна жінка – їй надали допомогу, госпіталізації не потребує.

У Сумській ОВА повідомили, що російські війська в ніч на 18 вересня завдали авіаційного удару по енергетичних об’єктах міста Суми, застосувавши безпілотники типу «Шахед».

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Генштаб: на фронті за добу було 194 зіткнення

На фронті протягом минулої доби зафіксували 194 бойових зіткнень, повідомив вранці 18 вересня український Генштаб. Найбільш активними напрямками, як і раніше, є Покровський і Курахівський.

«На Покровському напрямку наші захисники відбивали 51 штурмову і наступальну дію агресора у бік населених пунктів Гродівки, Новоторецького, Новогродівки, Миколаївки, Українська, Олександрополя, Воздвиженки, Маринівки і Зеленого Поля. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Гродівки і Новогродівки. На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 49 атак у напрямку Цукуриного, Желанного Першого, Гірника, Катеринівки, Георгіївки і Костянтинівки, противник активно застосовував штурмову й бомбардувальну авіацію», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними Генштабу, на Лиманському напрямку було 14 російських атак, на Куп’янському – 13, Торецькому – 15, Краматорському – 10, Времівському – шість.

«За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів і населених пунктах один ракетний удар із застосуванням чотирьох ракет, а також 72 авіаудари, зокрема, скинув 120 КАБів. Крім цього, здійснив 4800 обстрілів, з них 154 – із реактивних систем залпового вогню», – йдеться в повідомленні.

Минулого тижня російська армія вперше за кілька місяців найбільше штурмувала не на Покровському напрямку, засвідчили дані українського Генштабу. Лідером став Курахівський напрямок.

Виконувач обов’язків пресофіцера 33 ОМБр Назар Войтенков 12 вересня в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів, що на населений пункт Курахове, що неподалік Покровська на Донеччині, російська армія наступає з трьох сторін.

Саме навколо Курахового – міста із майже 20-тисячним довоєнним населенням, в якому розташована одна із найбільших ТЕС Донбасу – досі відбуваються масовані механізовані штурми російських військ, пише проєкт Радіо Свобода Донбас.Реалії. На інших напрямках агресор дотримується тактики малих піхотних груп, які пересуваються пішки чи на мотоциклах.

Війська РФ завдали авіаудару по енергооб’єктах Сум – влада

Російські війська в ніч на 18 вересня завдали авіаційного удару по енергетичних об’єктах міста Суми, застосувавши безпілотники типу «Шахед», повідомила вранці обласна військова адміністрація.

«Попередньо, люди не постраждали. Проводиться ліквідація наслідків ворожого удару», – йдеться в повідомленні.

В ОВА наголосили, що внаслідок російських атак енергосистема області працює в напруженому режимі, споживачів просять зменшити споживання електроенергії, особливо у пікові години.

За даними адміністрації, силами протиповітряної оборони Сумщини в ніч на 18 вересня були знищені 16 російських «Шахедів».

«Вночі й зранку росіяни здійснили 37 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 57 вибухів. Обстрілів зазнали Сумська, Миколаївська, Хотінська, Юнаківська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська, Путивльська, Шалигинська громади», – додали в ОВА. Про постраждалих не повідомляють.

Пізно ввечері 16 вересня російські військові, застосовуючи БпЛА типу «Шахед», завдали удару по Сумській області – по місту Конотоп і по обласному центру, повідомляла обласна військова адміністрація.

Згодом в ОВА повідомили, що російські безпілотники вночі 17 вересня атакували об’єкти енергетичної системи на Сумщині. Через масовану атаку РФ постраждали населені пункти Конотопського, Охтирського і Сумського районів. Через удари в Сумах не було світла і води.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

В ООН заявили, що готові прибути на Курщину на запит України, але потрібен дозвіл РФ

В Організації Об’єднаних Націй готові прибути на контрольовану Україною територію Курської області РФ, але потребують дозволу від Росії, заявив речник ООН Стефан Дюжаррік, повідомив 17 вересня «Голос Америки».

Так він прокоментував відповідний запит Міністерства закордонних справ України. 16 вересня МЗС повідомило, що звернулося до Організації Об’єднаних Націй і до Міжнародного комітету Червоного Хреста із закликом приєднатися до заходів гуманітарного реагування в районах Курської області Росії, які перебувають під контролем Збройних сил України.

Тим часом, офіційна представниця Червоного Хреста Галина Балзамова у коментарі російському державному агентству «РИА Новости» заявила, що співробітники організації готові відвідати зайняті ЗСУ регіони, але лише за умови гарантій безпеки від обох сторін конфлікту.

Російська влада ці заяви поки не коментувала, а заяву МЗС України Москва назвала провокацією. Представник Кремля Дмитро Пєсков висловив сподівання, що обидві організації дадуть «тверезу оцінку» заявам Києва.

Українська армія увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа, і про понад тисячу квадратних кілометрів контрольованої території й сотні взятих у полон солдатів російської армії.

У Курській області РФ діє режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З прикордонних районів, за офіційними даними, евакуйовано понад 130 тисяч людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців й убезпечитись від російських ударів.

Втрати військ РФ у війні перевищили 637 тисяч осіб – Генштаб ЗСУ

Росія за час свого повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 637 010 військових, зокрема 1130 – за останню добу – свідчать дані українського Генштабу станом на ранок 18 вересня.

Щодо втрат техніки, то в Генштабі заявили про такі:

  • танки ‒ 8691 (+6 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 17080 (+3)
  • артилерійські системи – 18154 (+25)
  • РСЗВ – 1188
  • засоби ППО ‒ 947
  • літаки – 369
  • гелікоптери – 328
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15354 (+25)
  • крилаті ракети ‒ 2592
  • кораблі /катери ‒ 28
  • підводні човни – 1
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 24784 (+45)
  • спеціальна техніка ‒ 3109 (+18).

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

Розвідка Великої Британії 17 вересня заявила, що російські втрати від початку вторгнення оцінюються в понад 610 тисяч осіб убитими й пораненими.

Загальні втрати військових Росії й України з початку повномасштабної війни РФ 2022 року могли перевищити мільйон – таку оцінку 17 вересня навела газета The Wall Street Journal.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки Росія й Україна відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Число вбитих українських військових WSJ оцінило у 80 тисяч, російських – у приблизно 200 тисяч. Поранені близько 400 тисяч людей в українській армії і 400 тисяч – у російській, пише газета.

«Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії» – Вільям Тейлор

Коли Америка дозволить бити далекобійною зброєю вглиб території Росії? Та як на хід війни вплинуть вибори президента США? Про це в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода поділився думками Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні. З ним зустрілися на полях ХХ щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, організованої Фондом Віктора Пінчука. Також Тейлор назвав умови справедливого миру для України та оцінив поставки іранських балістичних ракет до Росії.

У Тверській області РФ після удару безпілотників евакуюють населення

У Торопці Тверської області Росії в ніч на 18 вересня внаслідок удару дронів виникла пожежа, влада оголосила про евакуацію населення з району, де триває гасіння вогню.

Крім того, російські державні агенції новин повідомили, що робота дитячих садків і шкіл тимчасово зупинена в Західнодвінському муніципальному окрузі Тверської області РФ 18 вересня. За повідомленнями ЗМІ, жителів Торопця евакуюють у сусіднє місто Тверської області – Західну Двіну.

Тим часом, телеграм-канал Astra з посиланням на місцевих жителів пише, що атакований склад із боєприпасами, і публікує фото й відео детонації. За повідомленням, у Торопці розташована військова частина 54169, і її вже щонайменше двічі раніше атакували дрони.

Влада області й Міноборони Росії про це не повідомляють.

Про удари безпілотників у ніч на 18 вересня також повідомили у Смоленській, Брянській, Орловській, Тульській областях Росії.

Влада і військові України ситуацію не коментували.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в російські регіони регулярно прилітають бойові дрони, внаслідок чого є руйнування і жертви. Міноборони Росії стверджує, що атаки ведуться з українського боку.

Київ заявляв, що удари по Росії спрямовані проти військової, енергетичної і транспортної інфраструктури, які є ключовими для воєнних зусиль Москви.

Російська влада майже ніколи не повідомляє про повний масштаб шкоди, завданої українськими ударами.

Армія РФ атакувала Запорізьку область: двоє загиблих, 5 поранених – влада

Російські військові атакували Запорізьку область, розповів голова обласної військової адміністрації Іван Федоров.

«Росіяни масовано атакували Запорізьку область: двоє загиблих і п’ятеро поранених», – каже голова ОВА.

Відомо, що постраждала Комишуваська громада. Там понівечені кілька приватних будинків та інфраструктурний об’єкт.

«Наразі відбувається пошук людей під завалами, деталі уточнюються», – додає очільник ОВА.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Генштаб ЗСУ: на фронті відбулось майже 140 боєзіткнень, із яких 34 ще тривають

На передовій у вівторок, 17 вересня, відбулось 139 бойових зіткнень, майже чверть з них наразі й досі триває, йдеться у новому оперативному зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«На Харківському напрямку російські терористи один раз штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська. За наявною на цей час інформацією, українські захисники на Харківському напрямку ліквідували та поранили п’ятдесят вісім окупантів, знищили дві артилерійські системи, 44 БпЛА, п’ять одиниць автомобільної та одну одиницю спеціальної техніки, також було пошкоджено п’ять артилерійських систем, один автомобіль та дві одиниці спецтехніки окупанта», – кажуть у ЗСУ.

Водночас, «тринадцять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку поблизу населених пунктів Синьківка, Новоосинове, Кругляківка, Андріївка, Колісниківка, Петропавлівка та Лозова. Підрозділи Сил оборони відбили 12 наступальних дій. Ситуація напружена, триває одне боєзіткнення».

«На Лиманському напрямку за день російські війська 12 разів атакували українських захисників в районах Чернещини, Дружелюбівки, Макіївки, Торського та Невського. Також авіація агресора завдала ударів некерованими авіаційними ракетами по Твердохлібовому», – зазначили у Генштабі.

Крім того, відомо, що на Краматорському напрямку «українські воїни відбивали шість спроб загарбників просунутись поблизу Часового Яру, Ступочок, Кліщіївки та Білої Гори. Вісім атак відбито, одне боєзіткнення триває».

«Основні зусилля ворог концентрує на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, агресор 34 рази атакував в районах Гродівки, Новоторецького, Орлівки, Миколаївки, Українська, Олександрополя, Воздвиженки, Маринівки та Зеленого Поля. 30 атак українські захисники вже відбили, ще чотири боєзіткнення тривають. Сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили понад 220 військовослужбовців вбитими та пораненими, чотири автомобілі та один мотоцикл знищено. Також наші оборонці суттєво пошкодили танк та п’ять автомобілів противника», – зазначили у Генштабі ЗСУ.

«Ми багато часу втрачаємо на вмовляння»: як поліція евакуює дітей із прифронтового Донбасу

Дітей вдягають у бронежилети. Садять до бронеавтомобілів. Спершу їхній шлях проляже до шелтеру в області, а потім геть далеко від дому: у західні регіони України. Так діти залишають Донбас.

Евакуація сімей з дітьми з трьох громад – Покровської, Лиманської і Костянтинівської на Донеччині – стала примусовою. І попри стандартні фрази про рішення виїжджати, бо страшно, які часто можна почути від місцевих, які дуже довго трималися у прифронтовій зоні, для багатьох із них вирішальним фактором стала не воєнна небезпека – а прихід поліції. Адже залишати дітей під російськими снарядами та FPV тепер заборонено адміністративно.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) побували на декількох евакуаціях та поспілкувалися із дітьми та батьками. У кожної родини своя історія, нерідко – трагічна.

Вашингтон уже ознайомився з планом перемоги Зеленського – посол США в ООН

Сполучені Штати Америки вже ознайомились із планом перемоги президента України Володимира Зеленського, повідомила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє «Голос Америки».

«Ми бачили мирний план президента Зеленського. Ми вважаємо, що він викладає стратегію і план, які можуть спрацювати. І ми повинні зрозуміти, як ми можемо зробити свій внесок у це, контактуючи з усіма главами держав, які будуть присутні тут, у Нью- Йорку. Тому ми сподіваємося добитися деякого прогресу», – зазначила дипломат.

За її словами, «США ніколи не втрачали надії знайти шлях до миру, це стосується як ситуації у Секторі Гази, так і ситуації в Україні».

Томас-Грінфілд висловила сподівання, що «вдасться досягти певного прогресу для завершення війни».

Шольц назвав «стратегічною метою» для Німеччини співпрацю з країнами Центральної Азії

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, виступаючи 17 вересня в Астані на другому саміті країн Центральної Азії, що розвиток співпраці з їхніми країнами є «стратегічною метою» для Німеччини.

«Ніколи раніше обмін між нашими суспільствами не був таким тісним – і він постійно зростає: політично, економічно і культурно», – сказав Шольц, додавши, що Берлін хоче «продовжувати і ще більше інтенсифікувати це».

Шольц наголосив, що «особливо в часи глобальної невизначеності ми потребуємо близьких, надійних міжнародних партнерів».

Востаннє Шольц зустрічався з лідерами Центральної Азії на їхньому першому саміті з Німеччиною, який відбувся у Берліні у вересні 2023 року.

Господар другого саміту, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, висловив вдячність німецьким структурам, які налагодили співпрацю між «однією з провідних країн світу з точки зору економічних і технологічних інновацій» і країнами Центральної Азії.

«Обʼєднавши схід і захід, північ і південь, Центральна Азія може стати центром тяжіння технологій, локалізації виробництва і випуску продукції з високою доданою вартістю», – сказав він, додавши, що регіон «відкритий для співпраці в різних сферах».

МЗС: підозрюваний у ймовірному замаху на Трампа ніяк не повʼязаний з Україною

Підозрюваний в ймовірному замаху на кандидата в президенти США Дональда Трампа – Раян Веслі Рут не має жодних звʼязків з українськими державними установами.

Представник українського Міністерства закордонних справ Георгій Тихий на брифінгу у Києві закликав світову спільноту утримуватись від штучної привʼязки дій чоловіка з Україною.

«Так, ми бачимо з новин, що підозрюваний раніше публічно підтримував Україну. Але дивіться, є сотні мільйонів людей у Сполучених Штатах, які підтримують Україну. І очевидно, що це різноманітна група людей. Ми закликаємо всіх утриматися від штучної привʼязки дій підозрюваного до України», - сказав речник МЗС.

Тихий наголосив, що Україна рішуче засуджує цей «злочинний акт і всі форми політичного насильства». Він також заявив, що підозрюваний ніколи не мав ніякого відношення до Збройних сил України.

«Він не має жодних звʼязків з українськими державними інституціями і ніколи не воював за Україну у складі Міжнародного легіону чи інших підрозділів Збройних сил», – додав Тихий.

У СБУ кажуть, що затримали співробітницю оборонного заводу Запоріжжя, яка шпигувала для Росії

У Запоріжжі СБУ викрила двох місцевих жителів, «котрі на завдання російської воєнної розвідки готували координати для повітряних ударів по об’єктах військової та критичної інфраструктури регіону», йдеться в повідомленні пресслужби відомстві.

Відомо, що «серед пріоритетних цілей ворога були системи протиповітряної оборони, пункти дислокації Збройних сил України і підприємства оборонно-промислового комплексу. У зоні інтересу були також маршрути переправлення на передову української зброї та боєприпасів».

«Одним із агентів виявилася співробітниця стратегічного оборонного заводу Запоріжжя. Жінка передавала росіянам інформацію про розташування цехів, де виробляють військову продукцію, а також звітувала про ракетні ураження підприємства, на якому працювала. Іншого фігуранта правоохоронці затримали «на гарячому», коли той шпигував за підрозділами ЗСУ, що базуються в Запоріжжі», – кажуть в СБУ.

У відомстві уточнили що «чоловік не лише обходив місто, щоб зібрати розвіддані, а й «утемну» випитував потрібну інформацію під час побутових розмов зі знайомими».

У лікарні помер чоловік, поранений внаслідок атаки дрона у Херсоні – влада

У лікарні помер чоловік, який зазнав поранення внаслідок атаки дрона по Херсону, розповів голова міської військової адміністрації Роман Мрочкою

«Травми 63-річного чоловіка, яких він зазнав внаслідок скиду ворогом вибухівки із дрона у Дніпровському районі близько 15.00, виявилися несумісні з життям», – зазначив Мрочко.

Чоловік помер у лікарні, хоча медики до останнього боролися за його життя, уточнив голова МВА.

17 вересня сили РФ скинули вибухівку з безпілотника на Дніпровський район Херсона. Спочатку було відомо про 4 поранених.

«Острів Бессарабія» чи територіальний ексклав. Нова загроза національній безпеці України

А ви знаєте, що в Україні віднедавна є територіальний ексклав, такий самий, як Аляска в США чи Калінінградська область в РФ?

Реалії війни змінюють політичну географію України не тільки на сході. Загрозливі зміни відбуваються і на півдні Одещини, хоча про них мало хто говорить вголос. Та, на моє глибоке переконання, проблему Бессарабії не можна зводити до суто регіональних клопотів, це – в тому числі й через строкату етнічну мапу цього чудового закутка української землі – один із ключових викликів національній безпеці.

Острів Бессарабія

Суть проблеми полягає в тому, що південь Одещини (паралельні назви – Бессарабія/Буджак) є територіальним виступом України. Це термін з політичної географії, який означає, що певна територія виступає за основну лінію кордону й оточена іншими країнами або морем.

Якщо глянете на карту, то побачите, що весь південь Одеської області природньо відмежований від решти території велетенським Дністровським лиманом.

Раніше зв’язок з «континентальною» частиною країни забезпечувався завдяки наявності моста в Затоці. Але ще на початку вторгнення росіяни завдали кількох ракетних ударів по мосту й вивели його з ладу.

Таким чином Бессарабію фактично відрізали від решти України, адже проїхати до неї можна тільки транзитом через молдовську територію (Маяки-Паланка).

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG