Доступність посилання

ТОП новини
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року
Найгарячіше за останню добу – на Курахівському напрямку – 49 атак РФ за підтримки авіації. Донеччина, 16 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Влада попередила про зупинку водопостачання у Сумах, поновити подачу обіцяють за кілька годин

Через складну ситуацію в енергетиці у Сумах після 21:00 у вівторок водопостачання припиниться і водонасосні станції наповнюватимуть резервуари, повідомив виконувач обовʼязків Сумського міського голови Артем Кобзар.

Внаслідок нічного авіаційного удару в Сумах було знеструмлено всі обʼєкти водоканалу.

Як зазначили у «Місьководоканалі», чотири водозабори в Сумах переведені на аварійно-резервне живлення і здійснюють наповнення резервуарів чистої води.

«Після наповнення резервуарів, а це кілька годин, будуть запущені в роботу насоси другого підйому і відновлена подача води», – йдеться у повідомленні.

Раніше в «Укренерго» повідомляли, що електропостачання в Сумах планують відновити до вечора 17 вересня.

Пізно ввечері 16 вересня російські військові, застосовуючи БпЛА типу «Шахед», завдали удару по Сумській області – по місту Конотоп і по обласному центру, повідомляла обласна військова адміністрація. За даними місцевої влади, над Сумщиною сили ППО збили 16 «Шахедів».

Згодом в ОВА повідомили, що російські безпілотники вночі атакували об’єкти енергетичної системи на Сумщині. Через масовану атаку РФ постраждали населені пункти Конотопського, Охтирського та Сумського районів.

Читайте також: Електропостачання в Сумах мають відновити до вечора – «Укренерго»

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Міндовкілля: в Україні триває ліквідація 20 лісових пожеж, найскладніша ситуація у двох областях

Станом на 17 вересня в Україні триває ліквідація 20 лісових пожеж, йдеться в повідомленні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

«За минулу добу в Україні погасили понад 50 пожеж, але ще 20 знаходяться в стані ліквідації. Найскладніша ситуація у Полтавській та Харківській областях, де через суху погоду та обстріли горять ліси», – кажуть у відомстві.

Відомо, що «на Полтавщині загальна площа, пройдена вогнем, становить близько 700 га, на Харківщині два осередки площею разом близько 150 га. Також тривають пожежі на Дніпропетровщині, Київщині, Донеччині».

«Загалом цього року в Україні сталося 440 пожеж площею 400 га. 60% від усіх пожеж — понад 900 на 15,6 тис. га – виникли через воєнні дії. Решта є наслідком людської недбалості та умисних підпалів. Збільшення випадків спалювання сухої рослинності громадянами на полях погіршує ситуацію з пожежами на території України. Хоча така практика є незаконною, вона досі залишається поширеною», – кажуть у пресслужбі.

Підготували вміст військового пакета, який може зміцнити Україну згідно з планом перемоги – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський провів дві наради, розповів він у новому відеозверненні 17 вересня.

За словами глави держави, «перша нарада була щодо військового наповнення плану перемоги для України».

«Разом працював із військовим командуванням. Підготовлено хороший, сильний зміст для військового пакету – саме того, що може відчутно зміцнити Україну згідно з планом перемоги», – сказав Зеленський.

Друга нарада стосувалась збільшення повітряного флоту F-16 та відбулась з командуванням Повітряних сил, уточнив Зеленський.

З боку Росії загинуло удвічі більше: західні журналісти порахували втрати з початку повномасштабної війни

З окупованих територій України вдалося повернути ще 10 дітей – Кулеба

З окупованих південних територій України вдалося повернути ще 10 дітей, повідомив 17 вересня голова громадської організації Save Ukraine Микола Кулеба.

Серед них ­– двоє дітей-сиріт і двоє мають батька, який служить в ЗСУ, зазначив Кулеба.

«Одній із врятованих сімей росіяни погрожували забрати їхніх пʼятьох дітей, коли дізналися, що ті не відвідують пропагандистські уроки. Для цього батьків викликали у відділок поліції повісткою, наче злочинців. Хоча цим «злочином» було те, що їхні діти не хотіли ходити в російську школу, бо там не давали знань, а лише «промивали мізки». А одного разу росіяни прийшли до них додому і забрали українські паспорти батька і старшого брата», – йдеться у дописі.

Також, вказано у повідомленні, вдалося повернути двох братів 6 і 8 років, які 2,5 роки не бачилися зі своєю мамою. Незадовго до початку повномасштабної війни їхня вагітна мама поїхала народжувати дитину у пологовий будинок у місто, а діти залишилися з бабусею і дідусем в селі. Складність порятунку цих дітей була в тому, що їхній тато служить у Збройних силах України, і ці діти перебували у розшуку РФ.

За даними України, за час війни в Росії та на окупованих територіях опинилися понад 20 тисяч українських дітей.

Б'ють навмисне і хваляться: навіщо Росія нищить готелі у прифронтових містах?

Готелі в прифронтових регіонах стають ціллю російських атак – лише за останні чотири тижні ракети вразили сім закладів на півдні і сході України: у Вилковому на Одещині, Краматорську, Запоріжжі й тричі у Кривому Розі.

Жертвами цих атак були лише цивільні – журналісти, зооволонтери, мама з дитиною. Втім, російська пропаганда у бравуючому тоні повідомляла про «іноземних найманців» та місця дислокації ЗСУ, які буцімто розміщувалися всередині, а також – що жага військових селитися у примітних готелях радує, бо російському підпіллю не потрібно вишукувати їхні сховки. Однак ні в знищених готелях, ні поблизу військові не перебували.

Волонтери, медійники, учасники гуманітарних місій, представники міжнародних організацій, бізнесмени, рідні військових – люди, які зупиняються у готелях прифронту, щоразу ризикують бути міщенню. Про цілеспрямованість таких атак заявляли і журналісти, і правозахисники, і український президент. Тож фахівці з безпеки радять українцям, які їдуть у зону бойових дій по роботі, не селитися в таких місцях. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) покажуть, чому те, що готелі давно перетворилися на мішень, – не перебільшення.

Які готелі постраждали?

«У прифронтових містах, особливо на Донеччині, Луганщині та в інших регіонах, де ведуться активні бойові дії, дуже важко знаходити місця, де можна поселитися і переночувати. Але, на жаль, це не наші правила. Це правила, писані кров’ю, пораненнями і правила, писані нашим ворогом, який обстрілює місця скупчення людей. Особливо, якщо вони знають про такі готелі, де селяться журналісти та працівники інших міжнародних місій, туди «прилітає». Це було вже не один раз», – каже медіаекспертка ГО «Інститут масової інформації» та тренерка з безпеки для журналістів Ірина Земляна.

Ось найбільші готелі на територіях, близьких до бойових дій, які постраждали від атак російської армії за два з половиною роки повномасштабної війни.

«Краматорськ», 2022 та 2023

Однойменний готель розташований у самому центрі міста. Вночі 18 серпня 2022-го біля нього утворилася вирва від падіння російської ракети, сильно постраждала половина будівлі – номери, які виходили на задній двір. Ракета влучила у вузол розподілу води, електрики і газу. Вибухова хвиля винесла вікна і міжкімнатні двері, поруйнувала меблі всередині. Також постраждали довколишні будинки і споруди.

Ліван: посол Ірану серед поранених в результаті вибухів пейджерів – медіа

Щонайменше вісім людей загинули, а посол Ірану в Лівані зазнав поранення 17 вересня після того, як на півдні Лівану одночасно вибухнули пейджери, повідомляють ЗМІ з посиланням на угруповання «Хезболла» і ліванські джерела.

У заяві «Хезболли» йдеться, що під час «одночасних» вибухів було підірвано кілька пейджерів, якими користувалися його члени.

Видання Associated Press з посиланням на міністра охорони здоровʼя Лівану пише, що щонайменше вісім людей загинули та 2750 зазнали поранення, 200 із них у критичному стані.

Посол Ірану в Бейруті Моджтаба Амані зазнав поранення, повідомили іранські ЗМІ. Інформаційне агентство Fars, близьке до Корпусу вартових ісламської революції, процитувало неназване інформоване джерело, яке повідомило, що Амані має «поверхневе поранення» в результаті вибуху пейджера.

Пейджери, що вибухнули, були останніми моделями пристроїв, які «Хезболла» імпортувала в країну протягом останнього місяця, повідомило агентство Reuters з посиланням на три неназвані джерела.

За повідомленнями з Лівану, в результаті вибуху пейджерів на півдні Лівану і в його передмістях постраждали «сотні» членів ліванського угруповання «Хезболла», в тому числі бойовики і гуманітарні працівники.

Агенція-підрядник Кремля з дезінформації запускала та розкручувала політичний проєкт Медведчука – «Схеми»

Російська «Агенція соціального дизайну» або «АСД» політтехнолога Іллі Гамбашидзе стоїть за запуском і медійним супроводом «політичного руху» «Другая Украина» прокремлівського політика Віктора Медведчука, якого в Україні обвинувачують у державній зраді. Про це ідеться у матеріалі проєкту Радіо Свобода «Схеми».

У витоку внутрішніх документів «АСД», доступ до якого «Схеми» отримали у межах медіаконсорціуму, журналісти виявили файл, де сформульовані основні завдання, визначена цільова аудиторія, ідеологія проєкту, напрямки та види робіт, а також зазначені показники ефективності.

Найактивніше війська РФ діють на Курахівському напрямку, де відбулося 22 атаки – Генштаб

Від початку доби 17 вересня на фронті відбулося 88 бойових зіткнень, з них більш як половина – на Курахівському та Покровському напрямках, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«Найбільша кількість боєзіткнень на цей час на Курахівському напрямку. За підтримки авіації загарбники 22 рази намагалися просунутися поблизу Цукуриного, Желанного Першого, Гірника, Георгіївки та Костянтинівки. Шість боєзіткнень наразі не завершені», – йдеться у дописі.

Також на Покровському напрямку війська РФ здійснили вже 19 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Гродівки, Новоторецького, Орлівки, Миколаївки, Українська та атакували у бік Зеленого Поля, кажуть у штабі.

Бойові дії також тривають на Лиманському, Куп’янському, Харківському, Торецькому, Сіверському, Краматорському, Времівському, Оріхівському та Придніпровському напрямках.

Виконувач обов’язків пресофіцера 33 ОМБр Назар Войтенков в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів, що на населений пункт Курахове, що неподалік Покровська на Донеччині, російська армія наступає з трьох сторін.

ДСНС: на Донеччині через обстріл РФ загинув рятувальник, ще четверо поранені у Харкові

Вранці 17 вересня унаслідок обстрілу військами РФ села у Покровському районі Донеччини загинув рятувальник, повідомили у Державній службі із надзвичайних ситуації.

Також сьогодні російська армія вдарила авіабомбами по Харкову.

«На даний момент відомо про чотирьох рятувальників, які зазнали поранення – у момент атаки вони гасили пожежу у лісосмузі. Троє працівників перебувають у важкому стані», – йдеться у дописі.

Сьогодні, 17 вересня, в Україні відзначають День рятівника.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок російської агресії проти України загинули 97 працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, 395 – були поранені, ще четверо перебувають у російському полоні.

«Потрапити в це місто складно і небезпечно»: про життя в Очакові Миколаївської області (відео)

«Україна має завдати максимального болю Росії»: екскомандувач ВПС Британії про те, як зупинити війну

Шон Белл служив бойовим пілотом і віце-маршалом Королівських військово-повітряних сил Великої Британії, а також обіймав кілька інших посад у британському міністерстві оборони. Зараз він працює військовим аналітиком на телеканалі Sky News.

В інтерв'ю грузинській службі Радіо Свобода Белл сказав, що Україна «знаходить способи боротися по-іншому» у війні з Росією, наголосивши на операції, яку проводить ЗСУ у Курській області Росії, а також на ударах українських безпілотників по російській енергетичній інфраструктурі та військових об'єктах на території РФ.

У ВМС заявили про знищення складу боєприпасів РФ під Маріуполем

Підрозділи Військово-морських сил ЗСУ днями знищили сховища з боєприпасами поблизу окупованого росією Маріуполя на Донеччині, повідомила пресслужба ВМС у вівторок.

«За підтвердженими даними, внаслідок удару було знищено як інфраструктуру сховищ, так і тони боєприпасів, які загарбники накопичували для застосування на території України», – вказано у дописі.

Суд у Росії посилив вирок учаснику опитування Радіо Свобода

Московський міський суд посилив вирок Юрію Коховцю, призначивши йому п’ять років колонії замість примусових робіт за участь в опитуванні, яке проводила російська служба Радіо Свобода два роки тому. Про це повідомляють RusNews і «Медіазона» із зали суду.

Коховця визнали винним у поширенні фейків про російську армію з мотивів політичної ненависті. В останньому слові Коховець повторив, що на момент участі в опитуванні не знав про існування кримінальної статті і не думав, що відео з опитуванням буде опубліковане.

До суду Коховець прийшов без речей: вони з адвокатом сподівалися, що колишній вирок – п’ять років примусових робіт – суд залишить без змін. Рішення суду вони планують оскаржувати.

Військові РФ стратили бійця ЗСУ? Що відомо зараз

Вранці 17 вересня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що російські військові, ймовірно, стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перев'язаними скотчем руками.

«Рівень варварства та кровожерності неможливо осягнути. Такі дії є грубим порушенням Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими! Скільки ще світ дивитиметься, як Росія відкрито демонструє зневагу будь-якими нормами та законами?», – написав він.

Лубінець надіслав листи до міжнародних організацій, МКЧХ та ООН, щоб вони зафіксували чергове порушення прав людини з боку Росії.

На фото, опублікованому в мережі, на мечі є напис «За Курськ». За деякими даними, подія сталася у Новогродівці Донецької області – місті-ключі до Покровська.

Офіс генерального прокурора повідомив про початок розслідування за фактом ймовірної страти українського військовослужбовця представниками російських збройних сил. Кримінальне провадження відкрите за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Війська РФ вдарили КАБами по Харкову: шестеро постраждалих, зокрема рятувальники – влада

Шестеро людей, зокрема четверо рятувальників, постраждали в Харкові 17 вересня внаслідок російського удару, повідомив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, відомо про два удари КАБами по Київському району, один із яких був по відкритій території.

Постраждалим надають медичну допомогу, зазначив Терехов.

Голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов додав, що два цивільні чоловіки 19 і 25 років перебувають у легкому і середньому стані.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема Харківщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Нова Єврокомісія: посилення ролі країн Балтії на тлі невизначеності щодо майбутнього розширення ЄС

Після деяких затримок і чималих проблем через, зокрема, меншу кількість жінок, ніж раніше, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня представила свою нову команду Європейської комісії на наступні п’ять років.

Скажімо так: великими переможцями є країни Балтії та Польща, які отримали потужні позиції. Про інші країни центральної та східної Європи так не скажеш. Подивимося, що буде з розширенням ЄС.

Зрозуміло, що Балтія здається близькою серцю фон дер Ляєн.

Звичайно, ми вже знали, що колишній прем’єрка Естонії Кая Каллас станеВверховним представником з зовнішньої політики ЄС.

Зеленський: в Україні через агресію Росії загинули 97 працівників ДСНС

Внаслідок російської агресії проти України загинули 97 працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, 395 – були поранені, ще четверо перебувають у російському полоні, повідомив президент Володимир Зеленський 17 вересня, у День рятівника.

За словами голови держави, за час повномасштабного російського вторгнення українські рятувальники понад 170 тисяч разів виїжджали на місця обстрілів і ліквідували більше ніж 20 тисяч пожеж, а сапери ДСНС знешкодили понад пів мільйона вибухонебезпечних предметів.

Як повідомили у пресслужбі президента, під час зустрічі з особовим складом Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Зеленський, зокрема, вручив орден «Золота Зірка» рідним загиблого Героя України, підполковника служби цивільного захисту Артема Костирі.

«Підполковник понад 70 разів брав участь у ліквідації наслідків російських обстрілів. Після деокупації Харківщини організував відновлення майже сотні пошкоджених пожежно-рятувальних підрозділів. Завдяки йому вдалося евакуювати понад 2400 людей. Артем Костиря загинув цього року 13 липня під час ліквідації наслідків ворожого обстрілу, коли російські окупанти завдали повторного удару балістичною ракетою», – йдеться в повідомленні.

День рятівника в Україні відзначають щороку 17 вересня.

У Росії вбили опозиційного активіста Віталія Іоффе

У російському Санкт-Петербурзі вбили опозиційного активіста Віталія Іоффе, повідомила Радіо Свобода його близька родичка.

Російські ЗМІ також повідомили про вбивство Іоффе з посиланням на його дочку й інші джерела.

Близький до Кремля Telegram-канал Mash написав, що 20-річного жителя Санкт-Петербурга затримали за підозрою у вбивстві. Про мотиви його дій не повідомляють.

Іоффе був відомий своєю критикою російської влади. Він відкрито засуджував вторгнення Росії в Україну.

Вперше Віталій Іоффе вийшов на протестну акцію в Петербурзі після окупації Криму в 2014 році. У 2022 році разом із активістом на антивоєнні мітинги почали ходити його старша дочка і дружина.

Віталій Іоффе неодноразово проводив одиничні пікети на підтримку політв’язнів, обвинувачених у «фейках» і «дискредитації» армії РФ.

Війська РФ обстріляли Глухів, дві людини поранені – прокуратура

Російські військові 17 вересня завдали авіаударів по цивільній інфраструктурі Глухова на Сумщині, дві людини поранені, повідомила обласна прокуратура.

«За даними слідства, 17 вересня 2024 року близько 10:00, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, окупанти скинули, за попередніми даними, три керовані авіабомби на цивільну інфраструктуру міста Глухів Шосткинського району. Унаслідок атаки ворога отримали поранення батько й син, яким 64 і 34 роки», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додали, що також були пошкоджені щонайменше 20 приватних домоволодінь.

За даними відомства, проводиться досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни.

Російські війська регулярно обстрілюють Сумщину.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG