Доступність посилання

ТОП новини
Чоловік проходить повз зруйнованої російським обстрілом будівлі у Покровську на Донеччині, 17 вересня 2024 року
Чоловік проходить повз зруйнованої російським обстрілом будівлі у Покровську на Донеччині, 17 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Допомога КНДР Росії становить найбільшу загрозу для України – Буданов

Військова допомога, яку Росії надає Північна Корея, завдає Україні найбільшої шкоди, заявив очільник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов.

«Наша найбільша проблема з усіх цих союзників Росії – це Північна Корея. Тому що тим обсягом військової продукції, який вони постачають, вони фактично впливають на інтенсивність бойових дій», – сказав Буданов 14 вересня на конференції в Києві.

Його слова пролунали в той час, коли північнокорейський лідер Кім Чен Ин пообіцяв поглибити зв’язки з Росією. Київ спостерігає за поставками зброї з Пхеньяна до Москви і відчуває їхній вплив на полі бою. «Є пряма залежність. Вони постачають величезні обсяги артилерійських боєприпасів, що критично», – сказав Буданов.

Президент Росії Володимир Путін відвідав столицю КНДР у червні, там він підписав угоду про взаємну оборону з Кім Чен Ином.

Західні держави звинувачують Північну Корею в продажу всупереч санкціям боєприпасів до Росії, яка вже понад два з половиною роки веде повномасштабну війну проти України.

Зеленський: сили РФ за тиждень застосували проти України близько 30 ракет, сотні КАБів і дронів

Російські війська за цей тиждень застосували проти України близько 30 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб і майже 300 ударних безпілотників, повідомив президент Володимир Зеленський.

«Україні потрібна сильна підтримка партнерів у нашому захисті життя від російського терору: ППО, далекобійність, підтримка наших воїнів. Все те, що допоможе змусити Росію завершити цю війну. І я дякую всім у світі, хто це розуміє», – написав Зеленський у телеграмі.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Втрати РФ через війну проти України сягнули майже 634 тисяч військових – Генштаб ЗСУ

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 633 800 своїх військових, зокрема 1170 – за останню добу – такі дані станом на ранок 15 вересня наводить український Генштаб.

Там також заявили про втрати РФ у техніці:

  • танки ‒ 8680 (шість – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 17063 (+20)
  • артилерійські системи – 18109 (+23)
  • РСЗВ – 1186
  • засоби ППО ‒ 947 (+1)
  • літаки – 369
  • гелікоптери – 328
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15234 (+85),
  • крилаті ракети ‒ 2592 (+1)
  • кораблі /катери ‒ 28
  • підводні човни – 1
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 24684 (+53)
  • спеціальна техніка ‒ 3084.

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

31 травня розвідка Великої Британії заявила, що, за її підрахунками, загальна кількість російських втрат (убитими і пораненими) з початку повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року, ймовірно, досягла 500 тисяч.

ISW: операція ЗСУ на Курщині вимагатиме подальших передислокацій сил РФ і сприяє обмінам

Операція українських військ у Курській області Росії вимагатиме від РФ додаткових передислокацій сил з України, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Українські офіційні особи й джерела вказали, що наступ України в Курській області спонукав російську владу збільшити чисельність російського угруповання сил цьому регіоні більш ніж у три рази… Повідомлення про зростання чисельності російського угруповання в Курській області відображають те, як оперативний тиск, спричинений операцією ЗСУ, змусив російське військове командування передислокувати елементи з України до Курської області й направити новосформовані сили з Росії в цей район замість лінії фронту в Україні. Російська контрнаступальна операція з повернення території, захопленої українськими військами на Курщині, дуже ймовірно, вимагатиме навіть більше живої сили й техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому районі, а, отже, додаткових російських передислокацій із України», – йдеться в повідомленні.

Крім того, аналітики зауважують, що український наступ у Курській області стимулював Росію до проведення нових обмінів військовополоненими.

«Україна і Росія провели обмін військовополоненими 14 вересня – третій із моменту української операції в Курській області, яка, схоже, збільшила стимули для Росії брати участь в обмінах військовополоненими. Українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що наступ у Курській області посилив переговорну позицію України щодо обмінів військовополоненими з Росією після того, як Кремль постійно відкидав спроби України домовитися про обміни», – заявили в ISW.

«Частота обмінів військовополоненими між Україною і Росією значно зросла після українського наступу в Курській області 6 серпня, дві сторони обміняли загалом 267 військовополонених кожна в трьох окремих обмінах. З 1 січня по 6 серпня 2024 року Росія й Україна провели лише три інші обміни військовополоненими, що охопили приблизно 405 українських і 423 російських військовополонених», – додали у звіті.

Аналітики зазначили, що українські війська продовжують наступальні операції в Курській області РФ, зокрема просування в Глушковському районі й на північ від Суджі.

Генштаб: на фронті за добу зафіксували 164 зіткнення

На фронті протягом минулої доби зафіксовано 164 бойових зіткнення, найбільше з них – на двох напрямках, свідчать дані українського Генштабу.

«На Покровському напрямку наші захисники зупинили 41 штурм агресора у бік населених пунктів Суха Балка, Воздвиженка, Зелене Поле, Новоолександрівка, Новоторецьк, Гродівка, Красний Яр, Новогродівка, Михайлівка і Маринівка. На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 39 атак біля Селидового, Українська, Красногорівки, Долинівки, Желаного Другого, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки і Желаного Першого», – йдеться в повідомленні.

За даними командування, бої минулої доби також тривали на Куп’янському (17 зіткнень), Лиманському (19), Сіверському (13), Торецькому (12), Харківському (три), Краматорському (два), Времівському (шість), Придніпровському (вісім).

«Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів і населених пунктах два ракетних удари, застосувавши три ракети, а також 63 авіаудари – скинув 128 КАБ. Крім цього, здійснив 4657 обстрілів, із них 131 – із реактивних систем залпового вогню.

Як свідчать дані Генштабу ЗСУ, останнім часом на Курахівському напрямку відбувається значна кількість російських штурмів на фронті.

Проєкт DeepState повідомив у ніч проти 13 вересня про просування російської армії поблизу Курахового – в Красногорівці Донецької області.

Саме навколо Курахового – міста із майже 20-тисячним довоєнним населенням, в якому розташована одна із найбільших ТЕС Донбасу – досі відбуваються масовані механізовані штурми російських військ, пише проєкт Радіо Свобода Донбас.Реалії. На інших напрямках агресор дотримується тактики малих піхотних груп, які пересуваються пішки чи на мотоциклах.

Повітряні сили: війська РФ вночі атакували Україну трьома ракетами і 14 дронами

Російські війська в ніч на 15 вересня вдарили по Одещині двома балістичними ракетами «Іскандер-М» із окупованого Криму й однією керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої частини Запорізької області, а також атакували Україну 14 ударними дронами типу Shahed (із російського Курська і з Чауди в окупованому Криму), повідомили Повітряні сили ЗСУ.

«Повітряний напад противника відбивали зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи і підрозділи РЕБ Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито одну керовану авіаційну ракету Х-59 і 10 ударних БпЛА», – йдеться в повідомленні.

За даними Повітряних сил, протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській, Сумській, Полтавській і Миколаївській областях.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Унаслідок російського удару по передмістю Одеси загинула подружня пара – влада

Унаслідок російської ракетної атаки по Одеському району загинула подружня пара, розповів голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Надвечір ворог здійснив ракетний удар по Одеському району. Загинула подружня пара. Унаслідок російської ракетної атаки, попередньо, із забороненою касетною бойовою частиною, у передмісті Одеси пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди», – написав він.

За інформацією Кіпера, під час проведення обстеження виявлені тіла двох загиблих: чоловіка та жінки 1958 та 1962 років народження.

«Також постраждала 65-річна жінка. Вона отримала осколкове поранення голови та правого кульшового суглоба. Її госпіталізували у стані середнього ступеня важкості», – зазначив голова ОВА.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Зеленський: кожна затримка військового пакета має негативний наслідок на фронті

Для України важливо, щоб військова допомога партнерів надходила вчасно, розповів президент Володимир Зеленський у новому відеозверненні.

Зокрема, сьогодні Зеленський повідомив, що провів зустріч із делегацією конгресменів США. Він наголосив, що «важливо на всіх рівнях тримати партнерів повністю поінформованими щодо потреб та позицій України».

Крім того, за словами глави держави, «критично важливо те, щоб усі держави і особливо США, дійсно оперативно реалізовували домовленості досягнуті з Україною».

«Це має відчуватися на фронті. Кожна затримка з військовими пакетами має свій негативний наслідок на фронті. Кожне дійсно вчасне, швидке постачання має позитивний влив», – зазначив Зеленський.

Також президент додав, що «поінформував конгресменів щодо поточної ситуації та перспектив».

«Ви своє відспівали, передаємо вас чеченцям». Як українські полонені опиняються в Грозному?

Українська правозахисна група «Січ» займається допомогою незаконно затриманим цивільним та військовим, які перебувають на територіях підконтрольних російській владі. Сайт Кавказ.Реалії (проєкт Радіо Свобода) розмовляв з юристкою організації Юлією Полєхіною про те, як «Січ» допомагає звільняти українських полонених, які опинилися в Чечні. Читайте за лінком

Україна розпочала власне виробництво 155-мм артснарядів – Камишін

Україна розпочала власне виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм, розповів радник президента України Олександр Камишін в інтерв’ю Nettavisen.

Чиновник повідомив, що «під його керівництвом подвоїлося виробництво оборонної продукції в Україні».

«До кінця року воно потроїться. Ми продовжуємо рухатися вперед», – каже Камишин.

За словами радника, «важливою метою» для України вже давно є налагодження виробництва власних артилерійських снарядів калібру 155 мм.

Раніше ЗМІ писали, що українські оборонні компанії намагаються задовольнити найбільшу потребу військових, виробляючи власні 155-мм снаряди стандарту НАТО, які необхідні для артилерійських систем, але, як очікується, це виробництво розпочнеться не раніше липня.

Україна намагається наростити власне виробництво озброєння, щоб зменшити залежність від поставок західних партнерів. На початку лютого уряд України ухвалив три постанови щодо роботи оборонно-промислового комплексу, які стосуються закупівель, виробництва боєприпасів та ціноутворення на виробництво дронів.

Ядерна вісь зла і війна Росії проти України. Критика Заходу посилюється

«Ще на початку великої російсько-української війни було очевидним, що ми маємо справу не із черговим регіональним конфліктом і навіть не за боротьбою за контроль над пострадянським простором. А з конфліктом набагато більш серйозним, з війною, підсумки якої визначать самі норми поведінки держав і суспільств у найближчі десятиріччя», – зазначає політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. Його статтю читайте за лінком

Стефанчук зустрівся з делегацією членів Конгресу США: говорили про F-16, додаткові ППО і російські атаки

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч із делегацією членів Конгресу США, розповів він у фейсбуці.

«Вкотре підкреслив, що Україна високо цінує двопартійну і двопалатну підтримку Конгресу. Подякував Сполученим Штатам за безпрецедентну, всебічну і сталу допомогу, надану Україні для боротьби з російською агресією. Особливо за оборонну підтримку», – зауважив він.

За словами спікера ВР, «останніми тижнями Росія значно посилила свій терор, вбиваючи мирних людей, обстрілюючи та руйнуючи українську критичну інфраструктуру, зокрема й цивільну».

«Тож окреслив нагальні потреби України, передусім – це додаткові системи ППО», – додав він.

Стефанчук підкреслив, що «для України критично важливо мати можливість завдавати удари американською зброєю по військових цілях на території РФ».

«Обговорили важливість створення коаліції держав, які були б готові збивати російські ракети та БПЛА над територією України. Підняли також питання постачання додаткових літаків F-16, необхідність скорочення термінів підготовки та збільшення кількості місць для навчання українських пілотів та інженерів», – зауважив спікер.

Раніше Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Варшави з Києва, де зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським та іншими українськими лідерами, а також узяв участь у саміті «Кримської платформи». Україна просить Сполучені Штати та інших західних партнерів надати згоду на застосування їхньої зброї вглиб по території Росії, станом на 12 вересня такого офіційного дозволу ще не отримано.

ОВА: через російський обстріл загинув житель Херсона

Від отриманих травм після російського обстрілу Херсона помер місцевий житель, розповів голова ОВА Олександр Прокудін.

«На жаль, через російські обстріли загинув житель Херсона. 60-річний чоловік, який сьогодні вдень отримав важкі травми, помер у лікарні», – йдеться у дописі очільника ОВА.

Він зазначив, що «медики робили все можливе, аби врятувати його життя».

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

ОСУВ «Таврія»: російській армії бракує ресурсів, щоб воювати відразу на кількох напрямках

Російським військовим не вистачає сил для того, щоб воювати відразу на кількох напрямках. У зв’язку з цим «на деяких напрямках ворожої активності немає місяцями», розповів в ефірі телемарафону речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій.

За його словами, зокрема, «на Гуляйпільському напрямку вже майже місяць не спостерігаються російські штурмові дії».

«Для них наразі у пріоритеті Покровський та Курахівський напрямки в Донецькій області. Крім цього, їм треба перекидати підрозділи на Курський напрямок, щоб якось відповідати на наступ ЗСУ», – пояснив військовий.

Водночас Лиховій розповів, що «із Запорізької області росіяни кілька тижнів тому забрали частково підрозділи рівнів батальйонів, полків, бригад».

«У них там відбувається певне перегрупування, оперативна пауза. Вони проводять розвідку, поповнюють боєприпаси, можливо, готуються до нових штурмів», – підсумував він.

Сили РФ обстріляли Гуляйпільську громаду на Запоріжжі, загинули троє людей – влада

Російські війська обстріляли територію Гуляйпільської громади Запорізької області й влучили по сільськогосподарському підприємству, повідомив начальник ОВА Іван Федоров

« Поцілили по території одного з сільськогосподарських підприємств. Загинули троє людей», – йдеться у дописі.

За словами Федорова, всі загиблі були співробітниками підприємства, яке постраждало внаслідок обстрілу.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Додому з полону повернулись понад 50 працівників системи МВС – Клименко

Зі 103 українців, яких повернули 14 вересня з російського полону, 38 нацгвардійців, вісім прикордонників, четверо поліцейських і рятувальник, розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, «вдома ще 103 герої, з них 51 – із системи МВС».

«38 гвардійців, 8 прикордонників, 4 поліцейських та рятувальник. Зараз наші захисники у безпеці і зовсім скоро обіймуть своїх рідних», – зауважив Клименко.

За даним очільника МВС, «більшість з них – оборонці Маріуполя та «Азовсталі». Також є ті, хто обороняв Чорнобильську АЕС, Харківську, Донецьку, Київську області».

«Два обміни поспіль – унікальна робота усієї команди, яка докладає надзусиль, щоб повернути на рідну землю усіх військовополонених», – підкреслив міністр і подякував президенту України, керівнику Офісу президента та колегам з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими «за кропітку та напружену роботу, яка приносить результат».

«Пам’ятаємо про усіх наших людей, працюємо над їхнім поверненням», – запевнив Клименко.

14 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив обмін військовополоненими між Україною та РФ за формулою «103 на 103».

13 вересня Росія та Україна обмінялися утримуваними особами за формулою «49 на 49».

У Запоріжжі відбулася пробіжка на підтримку полонених військових-оборонців Маріуполя

У Запоріжжі 14 вересня відбулася пробіжка на підтримку полонених із Маріупольського гарнізону. У ній взяли участь близькі та друзі українських полонених, які обороняли Маріуполь, зокрема «Азовсталь».

Учасники акції пробігли близько семи кілометрів із національними прапорами і плакатами з написом «Біжу за полонених Азовсталь» набережною магістраллю міста.

За словами організаторів, мета заходу – привернути увагу якомога більшої кількості людей та структур, які можуть допомогти в процесі обміну до проблеми повернення українських військовополонених.

«Ми хочемо звернути увагу суспільства, щоб якомога більше людей долучалися до акції, бо ми, на жаль, бачимо байдужість містян. Багато говорять, що акції не приносять результат, але ми бачимо, що повільно, але обміни відбуваються. І вчора для нас була велика радість, що з «Азова», який півтора року не обмінювали, нарешті наші дівчата і хлопці повернулись додому. Ми плакали вчора разом із ними», – розповіла організаторка акції, запорізька волонтерка Стела Орел.

Окрім родин і друзів військових Маріупольського гарнізону, до акції також долучились сім’ї полонених і зниклих безвісти військових із інших підрозділів.

«Я біжу за свого сина, який потрапив невідомо куди. Поки він числиться безвісти з 20 квітня цього року. Але я вірю, що мий син живий, тому буду бігти за всіх. Не тільки за свого сина, а за всіх хлопців. Які, на жаль, зникли безвісти», – ділиться Тетяна, мати бійця 25-ї десантно-штурмової бригади, ця жінка прийшла на забіг разом із чоловіком.

У формі пробіжки акція на підтримку українських полонених у Запоріжжі відбувається вперше.

13 вересня Росія та Україна обмінялися утримуваними особами за формулою «49 на 49». 14 вересня в Україну повернулися ще 103 бійці, і серед них також були захисники Маріуполя.

Зеленський підтвердив обмін: «ще 103 воїнів вдалося повернути з російського полону»

Президент України Володимир Зеленський підтвердив обмін військовополоненими між Україною та РФ за формулою «103 на 103».

«Ще 103 воїнів вдалося повернути в Україну з російського полону. 82 рядових та сержантів. 21 офіцера. Захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та «Азовсталі», Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Воїнів ЗСУ, Національної гвардії України, прикордонників, поліцейських. Дякую нашій команді, що опікується обмінами, за такі хороші новини для України», – написав глава держави вдень 14 вересня.

Раніше про цей обмін повідомило міністерство оборони РФ. Воно відзначило, щосійські військові, які потрапили в полон у Курській області РФ перебувають зараз у Білорусі, їм надається «необхідна медична допомога». При поверненні російських військовослужбовців посередницьку роль грали Об’єднані Арабські Емірати, уточнює військове відомство РФ.

13 вересня Росія та Україна обмінялися утримуваними особами за формулою «49 на 49».

Депутат Держдуми пропонує підірвати ядерну бомбу над РФ. Торік це пропонувала очільниця RT Симоньян

Депутат Державної думи від владної партії «Єдина Росія» Андрій Колесник пропонує підірвати ядерну бомбу на території РФ. Він мотивував свою пропозицію тим, що, на його думку, багато іноземних політиків стали забувати про загрозу, яку несе ядерна зброя. Тому, вважає депутат, Росії варто нагадати світові про цю небезпеку.

«Треба десь зробити ядерний вибух, на якомусь полігоні. У нас зараз заборонені ядерні випробування, але, може, людям варто подивитися, до чого це все призводить насправді, варто почути. Якщо зняти мораторій, може, людство замислиться», – сказав Колесник у розмові з лояльним до російської влади виданням «Лента.ру», звернула увагу російська служба московського видання The Moscow Times.

У середині серпня російське пропагандистське агентство «РИА Новости», посилаючись на анонімне джерело, поширило інформацію про нібито підготовку атаки України на атомні електростанції в Курській області РФ ( місто Курчатов) та окупованій Запорізькій області (в Енергодарі). У відповідь Україна звинуватила Росію в поширенні неправдивої інформації.

Торік ідею підірвати ядерну бомбу «десь над Сибіром» уже висловлювала очільниця RT Маргарита Симоньян. У жовтні 2023 року вона сказала: «Дорогі і шановні колишні партнери, називаючи речі своїми іменами, ви ведете війну з нами, а ми змушені вести війну з вами, з усіма наслідками. І для цього необовʼязково навіть, як, царство йому небесне, Жириновський вимагав разом довбати по Вашингтону... Мені тут одна розумна людина розповіла те, про що я навіть не здогадувалася і не знала… Якщо зробити в сотнях кілометрах на нашій же території, десь над Сибіром, термоядерний вибух, то нічого страшного на землі не буде.

Ані ядерної зими, якої всі бояться, ані жахливої радіації, яка вбʼє всіх довкола, а кого не вбʼє, ті помруть упродовж десяти років від онкології – нічого цього. А буде виведена з ладу вся радіоелектроніка, всі супутники, ось ця камера, на яку я зараз знімаю, телефон, який поряд зі мною лежить... І ми повернемося з вами в рік якийсь 1993-й – дротові телефони, «дві копійки» в телефоні-автоматі... Я вам скажу: чудово ж жили, правда, я навіть зрадію».

На заяву головної редакторки RT тоді відреагував речник президента Росії Дмитро Пєсков. Він заявив, що Симоньян не працює в російських органах влади і не відображає офіційної позиції Кремля.

Столтенберґ: союз НАТО міг зробити більше, щоб запобігти війні в Україні

НАТО могло б зробити більше, щоб озброїти Україну і спробувати запобігти повномасштабному вторгненню Росії у 2022 році, сказав в оприлюдненому 14 вересня інтерв’ю генеральний секретар Північноатлантичного альянсу, який невдовзі залишає свою посаду.

«Тепер ми здійснюємо матеріальне забезпечення для війни – тоді ми могли б надати таке забезпечення, щоб запобігти війні», – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ німецькому щотижневику FAS.

Столтенберґ вказав на небажання альянсу надавати зброю, про яку Київ просив перед повномасштабним вторгненням Росії – через побоювання ескалації напруженості з Москвою.

Колишній прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберґ у жовтні піде у відставку зі своєї посади в НАТО. На посаді генерального секретаря Північноатлантичного альянсу 1 жовтня його замінить колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG