Доступність посилання

ТОП новини
Чоловік проходить повз зруйнованої російським обстрілом будівлі у Покровську на Донеччині, 17 вересня 2024 року
Чоловік проходить повз зруйнованої російським обстрілом будівлі у Покровську на Донеччині, 17 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Лідер КНДР на зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Шойгу пообіцяв поглибити зв’язки з РФ

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пообіцяв поглибити зв’язки з Росією під час переговорів із секретарем Ради безпеки РФ Сергієм Шойгу, який перебуває в КНДР із візитом, повідомили державні засоби інформації у Пхеньяні.

Президент Володимир Путін відвідав столицю КНДР у червні, там він підписав угоду про взаємну оборону з Кім Чен Ином. На зустрічі з Шойгу, який до травня 2024-го впродовж 12 років очолював міністерство оборони РФ, Кім «підтвердив, що його уряд і надалі розширюватиме співпрацю» з Росією на основі цієї угоди.

Західні держави звинувачують Північну Корею в продажу всупереч санкціям боєприпасів до Росії, яка вже понад два з половиною роки веде повномасштабну війну проти України.

Генштаб: за добу відбулося 138 бойових зіткнень, найбільше – на Курахівському напрямку

Упродовж доби зафіксовано 138 бойових зіткнень, найактивніше сили РФ наступали на Курахівському напрямку, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ 14 вересня.

«За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 82 авіаудари, скинувши 105 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, з них 131 – із реактивних систем залпового вогню. Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали вісім ударів по районах зосередження особового складу та озброєння і військової техніки противника, а також по пункту управління, РЛС С-300 та двох засобах ППО окупантів», – ідеться в ранковому зведенні.

Понад половина боїв відбулася на двох напрямках – Курахівському (43 атаки військ РФ) та Покровському (28).

«На Покровському напрямку наші захисники відбили 28 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Новоолександрівка, Миролюбівка, Новотроїцьке, Селидове, Михайлвка, Новогродівка та Гродівка. На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 43 атаки противника у бік Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки», – вказано в повідомленні.

Також бої відбувалися на Харківському, Куп’янському, Лиманському (там було 24 атаки сил РФ), Сіверському, Краматорському, Торецькому, Времівському, Придніпровському напрямках.

На зустрічі у Вашингтоні Байден і Стармер підтвердили підтримку України, але обмеження на зброю не зняли

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер підтвердили свою «непохитну підтримку» України на зустрічі 13 вересня, йдеться в заяві Білого дому після переговорів. Документ не згадує тему послаблення обмежень на використання Києвом далекобійного озброєння вглиб по території Росії.

«Лідери провели поглиблену дискусію з низки питань зовнішньої політики, що становлять взаємний інтерес. Вони підтвердили непохитну підтримку України, яка продовжує захищатися від агресії Росії», – йдеться в повідомленні.

Сторони також висловили «глибоке занепокоєння щодо надання Іраном і Північною Кореєю летальної зброї Росії та підтримки Китайською Народною Республікою оборонно-промислової бази Росії».

Сполучені Штати обмежили використання Україною далекобійної зброї через побоювання, що це може спричинити ескалацію війни та, можливо, спонукати Росію застосувати ядерну зброю.

За кілька годин до початку переговорів речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не планують оголошувати про будь-яку нову політику щодо цього питання.

Зустріч Байдена і Стармера відбулася через день після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен завершив турне Європою, під час якого він почув неодноразові заклики України та її союзників щодо скасування обмежень. У Києві він сказав, що передасть ці заклики Байдену, зазначивши, що раніше Сполучені Штати адаптували свою політику відповідно до ситуації на полі бою.

У травні Байден змінив політику США, дозволивши Україні запускати надані США ракети по Росії, щоб захистити себе від великого російського наступу в Харківській. Але він зберіг обмеження на відстань, Україна може вражати цілі лише в регіонах поблизу свого кордону.

Українські військові атакують російське угруповання в Глушковському районі Курщини – дані ISW

Українські військові просунулися в Глушковському районі Курської області на тлі продовження штурмів у цьому районі 13 вересня, відзначають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

«Геолокаційні кадри, опубліковані 13 вересня, показують, що українські сили нещодавно просунулися на південь від Веселого (на південний захід від Глушково та за три кілометри від міжнародного кордону РФ з Україною). Російські джерела стверджували, що українські сили атакували на південний захід від Глушково в районі Нового Путі та Веселого та Медвежого (на схід від Веселого). Російський «воєнкор» заперечив заяви, що українські війська увійшли до Веселого», – ідеться в повідомленні.

Також триває протистояння українських і російських військових у тій частині Курської області, яка була захоплена ЗСУ раніше. Тут є обопільні просування сторін, відзначають експерти.

«Українські сили нещодавно просунулися в північно-східному Черкаському Порічному (на північ від Суджі). Геолокаційні кадри, опубліковані 13 вересня, показують, що російські сили діють у центрі Снагості (на південь від Коренєво), вказуючи на те, що російські війська нещодавно захопили весь цей населений пункт. Російські джерела стверджували, що російські війська захопили населені пункти Покровський і Обухівка (обидва на південний схід від Коренєво і Снагості), хоча ISW не знайшло візуальних доказів, які підтверджують ці заяви», – інформує сайт Інституту вивчення війни.

14 вересня CNN повідомило: українські сили в Курській області заявили, що російські сили розгорнули в цій області підкріплення з ПВК «Вагнер», які, ймовірно, перебували в Західній Африці. За повідомленням, ці сили краще оснащені та навчені, ніж регулярні російські сили в цій місцевості.

«Можливо, українські військові мають на увазі особовий склад Африканського корпусу або російську приватну військову компанію «Бригада Ведмідь (Медведь)», яка нібито повернулася із Західної Африки через вторгнення в Курську область», – пишуть дослідники.

Раніше цього тижня український OSINT-ресурс DeepState повідомив про погіршення ситуації на лівому (західному) фланзі українського угруповання, яке контролює частину Курської області РФ. За даними дослідників, російські військові «розпочали активні штурмові дії, переправивши бронетехніку спочатку через Сейм, а потім і через дрібніші річки».

Українські офіційні ресурси про зміну ситуації в Курській області наразі не повідомляли.

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

ППО збила 72 російські «Шахеди» з 76 уночі 14 вересня – Повітряні сили

У ніч на 14 вересня російські військові атакували Україну ударними БпЛА типу Shahed. Усього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 76 «Шахедів» із напрямків Курськ та Єйськ у Росії та мису Чауда в окупованому Криму, повідомляють Повітряні сили зранку 14 вересня.

«Відбивали повітряний напад авіація, зенітні ракетні війська, підрозділи РЕБ та мобільні вогневі групи Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито 72 ворожі ударні БпЛА в межах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Полтавської, Харківської, Київської, Донецької, Житомирської, Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької та Сумської областей. Крім того, два ворожі безпілотники локаційно втрачені на території України, ще два повернулися до Росії», – вказано в повідомленні.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

За добу Росія втратила ще понад 1200 військових – Генштаб ЗСУ

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 632 630 своїх військових, зокрема 1210 – за останню добу, повідомляє вранці 14 вересня український Генштаб.

Штаб також наводить дані про російські втрати в техніці:

  • танків – 8 674 (+3 одиниці за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 17 043 (+40)
  • артилерійських систем – 18 086 (+25)
  • РСЗВ – 1 186 (+1)
  • засобів ППО – 946 (+1)
  • літаків – 369
  • гелікоптерів – 328
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15 149 (+36)
  • крилатих ракет – 2 591
  • кораблів/катерів – 28
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 24 631 (+71)
  • спеціальної техніки – 3 084 (+13)

Росія й Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти. Також, за його даними, втрати Росії склали 180 тисяч військовослужбовців загиблими, і до 500 тисяч разом поранених і загиблих.

31 травня розвідка Великої Британії заявила, що, за її підрахунками, загальна кількість російських втрат (убитими і пораненими) з початку повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року, ймовірно, досягла 500 тисяч.

Жоден із паліїв військових авто не отримав від замовників обіцяних грошей – поліція

Жоден зі зловмисників, котрі скоюють підпали автомобілів військовослужбовців ЗСУ, «не отримав усіх обіцяних російськими замовниками грошей», розповів в ефірі телемарафону начальник поліції Києва Дмитро Шумейко, відповідаючи на запитання щодо підпалів автомобілів військових.

«Хочу запевнити, що ситуація у цьому напрямку під контролем. Такі випадки трапляються. Не можна казати, що є великий сплеск, ми ефективно протидіємо цьому, залучаємо всі можливості й сили поліції та СБУ», – зазначив він.

За словами Шумейка, «такі злочини скоюють різні групи осіб, причому столичні поліцейські зафіксували лише два випадки, коли паліями виявилися жінки».

«Мотивація у всіх цих людей одна – легкі гроші. Вони були впевнені, що правоохоронні органи їх не спіймають, обирали стоянки, подвір’я, які не сильно охоронялися… Ворожі спецслужби через соцмережі пропонують гроші – від 600 до кількох тисяч доларів за підпали авто. Але жоден із тих, хто погодився, цих грошей не отримав», – розповів начальник поліції Києва.

Ці особи, зауважив він, «у найкращому разі» отримували «невелику частину» обіцяних коштів.

«Але потім ворог починає шантажувати тих, хто погодився, тим, що передасть дані про них правоохоронним органам України… І варто говорити кожному: у цій категорії злочинів інших запобіжних заходів, окрім тримання під вартою, не обирається. Кожен, хто його вчинив, має розуміти, що до нього буде застосовано тільки цей запобіжний захід», – наголосив Шумейко.

Окремо він закцентував на тому, що «у ці злочини росіяни втягують і українську молодь».

«Зараз хотів би звернутися до батьків і освітян – потрібно говорити з дітьми й пояснювати їм, що наш ворог не має ні совісті, ні моралі та втягує у цю злочинну діяльність дітей. І чим більше ми будемо говорити про це з дітьми, тим, я впевнений, вони будуть менше (потрапляти на цей гачок – ред.)», – зазначив Шумейко.

Він також закликав громадян, які побачать подібні оголошення, насамперед у соцмережах, одразу повідомляти поліцію.

«Потрібно звертати увагу, якщо хтось крутиться навколо військових авто, фотографує, виявляє нетипову поведінку. Якщо особа не є мешканцем певного будинку, але тривалий час ходить поруч і щось вишукує – потрібно просто зателефонувати на 102 або 112, і поліція розбереться», – запевнив посадовець.

Він також наголосив, що «випадки побиття військових не є тенденцією ані у столиці, ані загалом в Україні».

На початку серпня начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський розповів в ефірі телемарафону, що українські правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів. За його словами, найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

У Білому дому відреагували на погрози Путіна щодо можливого застосування ЗСУ далекобійних ракет

Погрози президента РФ Володимира Путіна щодо того, що дозвіл Україні завдавати ударів західними ракетами по РФ начебто означатиме «пряму участь країн НАТО і європейських країн у війні в Україні» – «дуже небезпечна риторика, але в цьому немає нічого нового», повідомила під час брифінгу речниця Білого дому Карін Жан Пʼєр.

«Його коментарі (президента РФ Володимира Путіна – ред.) це безперечно дуже небезпечна риторика. Але вона не нова для Росії. Насправді це було головним повідомленням російської пропаганди в їхній війні. Це їхня агресія. Це те, що вони зробили», – зазначила речниця.

Вона повторила повідомлення про те, що «війна в Україні може завершитись в момент, коли Росія виведе свої війська з України».

Водночас у Білому домі заявили, що «політика США щодо ударів вглиб Росії американською зброєю станом на зараз залишається незмінною і сьогодні не очікується жодних великих оголошень стосовно цієї теми після зустрічі президента США Джо Байдена із прем’єр-міністром Британії Кіром Стармером».

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що завдавання Україною ударів високоточною західною зброєю по території Росії означатиме, що країни НАТО безпосередньо беруть участь у війні. За його словами, самі ЗСУ неспроможні завдавати таких ударів, це може статися лише з використанням даних із супутників НАТО, яких Україна нібито не має. Крім того, твердить Путін, лише військовослужбовці альянсу «можуть вносити польотні завдання до цих ракетних систем».

Україна має бути «важливим елементом» структури світової безпеки – Єрмак

Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування «надійної архітектури світової безпеки, у якій вона відіграватиме одну з ключових ролей», зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив на XX щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

«Формула миру – це шлях, щоб не лише закінчити цю війну справедливим миром, а й повернути справжній дух міжнародного права та силу Статуту ООН», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що «під час першого Саміту миру десятки країн за одним столом обговорювали перспективи відновлення справедливого миру. Усі вони заявили про повагу до суверенітету й територіальної цілісності України».

Керівник Офісу глави держави висловив переконання, що «Україна обов’язково буде в центрі майбутньої структури світової безпеки. Країна активно працює у напрямку формування її архітектури, результатом чого є вже 26 двосторонніх безпекових угод, а також Український договір (Ukraine Compact), ухвалений під час 75-го саміту НАТО у Вашингтоні».

За словами Єрмака, Україна підписує документи, «які не лише враховують поточну ситуацію, а й дають гарантії на майбутнє та фіксують відповідні зобов’язання партнерів».

Керівник Офісу президента зауважив, що «Україна врешті-решт має отримати запрошення до НАТО, і це буде найпростішим та найефективнішим кроком для гарантування її безпеки».

Загалом Україна уклала вже 26 двосторонніх угод на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

12 вересня президент України Володимир Зеленський назвав очікуваним контрнаступ російських військових у Курській області РФ і зазначив, що «це йде за нашим українським планом».

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

На Південноукраїнській АЕС експерти чули російські дрони – МАГАТЕ

На Південноукраїнській АЕС двічі за тиждень чули проліт ударних безпілотників біля станції, йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"На Південноукраїнській АЕС двічі за останній тиждень, 5 і 12 вересня, команда МАГАТЕ чула безпілотники і стрілянину, і їй було наказано сховатися, що підкреслює постійні ризики для українських АЕС», – кажуть у відомстві.

Зазначається, що після інциденту, який стався минулого тижня, керівництво АЕС та Державна інспекція ядерного регулювання України заявили, що безпілотники пролітали близько до станції.

«Команда МАГАТЕ не виявила жодних проблем з ядерною безпекою на станції після цієї події», – йдеться у пресрелізі.

Крім того, у четвер Держатомрегулювання повідомило МАГАТЕ, що «вранці безпілотники були помічені у районі ХАЕС».

Згідно зі звітом, «у понеділок одна з ліній електропередачі 330 кВ на Чорнобильській АЕС була відключена приблизно на 40 хвилин через технічну проблему, яка була швидко вирішена».

«Наступного дня на Рівненській АЕС було знову підключено лінію 750 кВ, відключеної після атак наприкінці серпня», – поінформували в МАГАТЕ.

Зеленський зустрівся з міністром оборони Данії: говорили про виробництво зброї і F-16

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Данії Троельсом Люндом Поульсеном.

Сторони обговорили аспекти двосторонньої взаємодії в оборонній сфері, зокрема постачання F-16 і спільне виробництво зброї, розповів український лідер.

«Дуже змістовна зустріч. Данія є першою країною, з якою ми почали спільне виробництво зброї. І вже ця зброя допомагає на фронті. Разом робимо «Богдани». Звичайно, говорили і про інші аспекти нашої взаємодії, зокрема F-16. Данія дійсно один із лідерів у підтримці нашої «оборонки», – сказав Зеленський.

Чергова зустріч Контактної групи з підтримки оборони України відбулася на авіабазі «Рамштайн» в Німеччині 6 вересня.

Війну можна завершити справедливо тільки на сильних позиціях – Зеленський

Війну із Росією «можна завершити справедливо лише на сильних позиціях, і українська влада робить для цього все можливе», зазначив президент України Володимир Зеленський в новому відеозверненні.

«Щойно була доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова. Доповідав сьогодні головком Олександр Сирський. Перший пріоритет – це зброя для наших воїнів на Покровському, Курахівському, Торецькому напрямках, на всіх Донецьких напрямках, загалом по фронту. Це і питання постачання, і питання виробництва – як в Україні, так і спільного із партнерами. Завдання - максимально зміцнити наші позиції та максимально тиснути на Росію. Цю війну можна завершити справедливо тільки на сильних позиціях. Усе для цього ми робимо. Все», – підкреслив Зеленський.

12 вересня президент України Володимир Зеленський назвав очікуваним контрнаступ російських військових у Курській області РФ і зазначив, що «це йде за нашим українським планом».

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

Польща запропонувала Україні позику на ремонт військової техніки – Сікорський

Уряд Польщі запропонував Україні міжурядову позику на понад 100 млн євро для закупівлі і ремонту польської техніки, яку використовує українська армія, на польських оборонних заводах, зазначив на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою глава польської дипломатії Радослав Сікорський.

«Узгодження між міністрами фінансів вже відбулися. У будь-який момент з позики можна скористатися»,– підкреслив Сікорський.

Як зауважив глава польської дипломатії, «донині Польща передала Україні близько 400 танків Т-72, PT-92 і Leopard 2, які захищають східні рубежі України, а деякі з них залучені в операції в Курській області. Варшава також передала Україні майже 50 САУ Krab, ПЗРК Piorun, елементи ППО».

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав 13 вересня Варшаву після візиту до Києва, де зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським та іншими українськими лідерами, а також узяв участь у саміті «Кримської платформи». Україна просить Сполучені Штати та інших західних партнерів надати згоду на застосування їхньої зброї вглиб по території Росії, станом на 13 вересня такого офіційного дозволу ще не отримано.

Під час зустрічі з держсекретарем США Радослав Сікорський укотре наголосив, що, на його переконання, Україна для захисту має право бити по території Росії західною зброєю.

Прокудін: житель Херсонщини загинув, намагаючись винести міну з поля

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив про загибель жителя області через «необережне поводження з вибухонебезпечним предметом».

За його словами, 47-річного чоловіка госпіталізували увечері 13 вересня з травмами грудної клітини, обличчя, рук та ніг.

«Чоловік дістав поранення, коли намагався винести міну з поля. На жаль, від отриманих травм чоловік помер у лікарні. Медики до останнього боролись за його життя», – висловив голова області.

Прокудін висловив співчуття родичам загиблого. Він також закликав жителів Херсонщини в разі виявлення небезпечних предметів відійти на безпечну відстань і викликати рятувальників або поліцію.

За даними ДСНС, станом на грудень 2023 року в Україні від початку повномасштабної війни через підрив на мінах або інших вибухонебезпечних предметах загинули 277 людей. Крім того, поранень зазнали 608 людей, із них – 74 дитини.

Рятувальники повідомляли, що потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

НАТО та ООН засудили удар Росії по судну із зерном в Чорному морі

НАТО засуджує ракетний удар Росії по цивільному зерновому судну в Чорному морі, заявила речниця альянсу Фара Дахлалла 13 вересня.

«Таким атакам немає виправдання. Вчорашній удар ще раз показує безрозсудний характер російської війни», – заявила вона в Брюсселі.

Також напередодні речник ООН Стефан Дюжаррік назвав атаку «яскравим нагадуванням про те, що цивільні судна продовжують стикатися з загрозами в Чорному морі».

«Напади на цивільні судна, портову інфраструктуру, в тому числі зерноперевантажувальні комплекси, заборонені міжнародним правом і мають бути припинені. Гарантування безпеки та стійкості експорту сільськогосподарської продукції через Чорне море залишається критично важливим для підтримки глобальної продовольчої безпеки та контролю світових цін», – заявив він.

Читайте також: На борту судна, що зазнало удару РФ у виключній економічній зоні Румунії, було 22 членів екіпажу – берегова охорона

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що російський ракетний удар у Чорному морі уразив вантажний корабель із пшеницею, який прямував до Єгипту.

Румунська влада заявила, що корабель перебував у морській економічній зоні Румунії, члена НАТО, коли зазнав удару. Судно перевозило зерно з Чорноморська, Україна, до Стамбула, коли воно зазнало удару, йдеться в пресрелізі берегової охорони.

Речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук повідомив, що вантаж судна прямував до Єгипту. Росія використала бомбардувальники Ту-22 для запуску ракет близько 23:00 за місцевим часом 11 вересня, повідомили у ВМС України.

Україна, один із провідних світових виробників й експортерів зерна, щомісяця відправляє близько чотирьох мільйонів тонн зерна Чорноморським коридором.

Сибіга зустрівся з Сікорським: говорили про Український легіон, винищувачі і ППО

Міністри закордонних справ України та Польщі Андрій Сибіга та Радослав Сікорський під час зустрічі 13 вересня обговорили «подальшу оборонну співпрацю та подальші кроки партнерів для зміцнення нашої держави».

«Сьогодні (13 вересня – ред.) ми обговорили подальшу оборонну співпрацю та ключові кроки союзників, необхідні для зміцнення України. Не має бути жодних обмежень у реалізації Україною права на самозахист - ані у далекобійній зброї, ані в ударах по законних цілях на території Росії. Дорогий Радеку, ціную дуже, що ми тут з тобою однодумці», – сказав Сибіга.

Міністр додав, що «обговорив із главою МЗС Польщі подальше втілення спільної безпекової угоди, зокрема створення Українського легіону, передачу винищувачів для України та інші безпекові питання».

За словами Сибіги, «Україна також веде дискусію з польськими партнерами щодо використання їх засобів протиповітряної оборони для збиття російських ракет та дронів на території України».

«Докладаємо максимум зусиль у роботі з партнерами для побудови коаліції сміливості, яка створить необхідні умови для цього рішення. Говорили також про внесок Польщі у втілення формули миру Президента України Володимира Зеленського. Польські партнери беруть активну участь в її реалізації та виступають у ролі лідера на напрямі енергетичної безпеки», – зауважив очільник української дипломатії.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав 13 вересня Варшаву після візиту до Києва, де зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським та іншими українськими лідерами, а також узяв участь у саміті «Кримської платформи». Україна просить Сполучені Штати та інших західних партнерів надати згоду на застосування їхньої зброї вглиб по території Росії, станом на 13 вересня такого офіційного дозволу ще не отримано.

Під час зустрічі з держсекретарем США Радослав Сікорський укотре наголосив, що, на його переконання, Україна для захисту має право бити по території Росії західною зброєю.

ОВА: російські війська по Куп’янську дроном, поранена цивільна

Російська армія атакувала Куп’янськ, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 13 вересня.

За його даними, російські загарбники застосували FPV-дрон з боєприпасом.

«Внаслідок ворожого удару постраждала 30-річна жінка, отримала вибухову травму та уламкове поранення», – повідомив Синєгубов.

Він додав, що медики надали постраждалій допомогу на місці.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони, зокрема, Харківщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовані атаки на цивільних.

Лисак: троє людей в Нікопольському районі постраждали через російську атаку

Російські війська атакували Нікопольський район, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак увечері 13 вересня.

«Через ворожі атаки у Нікополі 54-річна постраждала. Ще двоє – у Марганці. Жінка та чоловік – 63 і 60 років», – написав він у своєму телеграм-каналі.

Також у Нікополі, за даними голови області, обстріли пошкодили шість багатоквартирних будинків та п’ять приватних. Понівечені комунальне підприємство, медцентр, кафе, магазин, автомийка, 17 автомобілів та лінії електропередач.

Руйнування також зафіксовані в Марганецькій, Покровській, Червоногригорівській та Мирівській громадах, додав Лисак.

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

МКЧХ обмежить роботу офісу в Дніпрі після удару по своїй місії – речник організації в Україні

Міжнародний комітет Червоного хреста зупинить роботу дніпровського офісу після атаки на його персонал – про це в ефірі Радіо Свобода (Донбас.Реалії) повідомив спікер делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко.

Таким чином він відповів на питання про те, як зміниться робота Червоного хреста в прифронтових регіонах. За словами Власенка, делегація планує переглянути свої правила безпеки, які від 2014 року та до цієї атаки «працювали дуже добре».

«У нас є офіси у Харкові, Дніпрі та Одесі, а також головний офіс у Києві та офіс у Львові, ну і на протилежному боці у Донецьку та Луганську. Ось поки що наш дніпровський офіс припинив роботу на якийсь час», – сказав він.

Власенко зазначив, що МКЧХ проведе власне розслідування ситуації, щоб зрозуміти, чи «не було допущено ніяких помилок із нашого боку».

Читайте також: «Гуманітарні працівники не можуть бути мішенню» – Боррель засудив удар РФ по місії МКЧХ

«Але я думаю, що найближчим часом ми повернемось до нашої звичайної роботи, тому що ми працюємо тут, бо є населення, яке мешкає в прифронтовій зоні, яке потребує нашої допомоги», – додав речник.

Він уточнив, що удар по місії МКЧХ стався до того, як її співробітники почали роздавати гуманітарну допомогу, інакше «жертв могло бути набагато більше».

Коментуючи те, що керівництво МКЧХ так і не назвало відповідальних за атаку, Власенко заявив, що організація «точно не знає», хто в ній винен:

«В українській делегації раніше гинули співробітники – в жовтні 2014 року загинув наш співробітник у Донецьку. Але на моїй пам’яті гинули і наші співробітники в Секторі Гази, Ефіопії, Ємені. Ми ніколи не намагаємося нікого звинуватити, назвати. Для нас це дійсно трагедія. Щоразу, коли ми втрачаємо наших співробітників, це велика трагедія. Тому для нас не стільки важливо назвати якихось винних, скільки важливо зробити так, щоб це не повторилося в майбутньому».

Читайте також: МКЧХ «категорично засуджує» напад на свій персонал в Україні

Він додав, що в співробітників Червоного хреста немає засобів для самозахисту, їх «захищає лише емблема».

Напередодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в ході російського обстрілу села Віролюбівка на Донеччині загинули троє громадян України, які були штатними працівниками МКЧХ. Ще двоє працівників зазнали поранень.

«Про обстріл уже відомо, але МКЧХ, так само як і МФЧХ — мовчать! Жодної реакції, засудження чи висловлення співчуття! Таким чином це мовчання лише прикриває злочинну політику РФ!» – обурився омбудсман.

Він закликав Міжнародний комітет Червоного хреста «офіційно і публічно» визнати, що Росія порушила норми Женевських конвенцій.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) раніше засудив удар по гуманітарній місії, внаслідок якого загинули троє штатних співробітників організації, ще двоє дістали поранень. Водночас організація не уточнила, кого вважає причетним до удару по своїх співробітниках.

Родичі жителів Суджі просять Путіна і Зеленського про коридор для евакуації цивільних

Родичі жителів міста Суджа та Суджанського району Курської області РФ написали листа, в якому звернулися до президента Росії Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського, а також омбудсменів двох країн, Тетяни Москалькової та Дмитра Лубінця. Вони попросили організувати гуманітарний коридор для вивезення мирного населення із Суджанського району та розпочати переговори про евакуацію людей. Лист опублікувало видання «Новая газета».

Газета зазначає, що в Суджанському районі, де ЗСУ здійснюють військову операцію, за неофіційними даними, залишаються тисячі людей. У листі родичі пишуть, що Женевська конвенція про захист цивільного населення зобов’язує держави забезпечувати цивільним особам захист від військових дій, а також забороняє використовувати мирних жителів як «живий щит».

«Населення в обложеному місті не повинне зазнавати обстрілів та безпосереднього нападу. Однак ми розуміємо, що за умов міських боїв із застосуванням артилерії та авіабомб це неможливо», –йдеться у листі.

Автори листа нагадують, що 15 серпня Ірина Верещук, яка на той момент обіймала посаду віцепрем’єрки в уряді України, заявила, що Київ готовий відкрити гуманітарний коридор для жителів Курської області – як у бік України, так і в бік Росії. Вона також зазначала, що українська сторона чекає на офіційний запит РФ.

«Ми, родичі людей, які опинилися на території бойових дій, просимо вас сприяти якнайшвидшій організації гуманітарного коридору для вивезення мирного населення. Ми просимо офіційних осіб Російської Федерації та України розпочати переговори про евакуацію», – пишуть автори листа.

За даними на 12 вересня, звернення підписали 90 сімей, які мають близьких у Суджі та Суджанському районі.

11 вересня губернатор Курської області Олексій Смирнов повідомив, що понад 150 тисяч жителів «переселені в безпечні райони». Точної кількості людей, яких планувалося вивезти і які мають залишити прикордонні райони через наступ ЗСУ, не повідомлялося. 12 серпня Смирнов на нараді з президентом РФ говорив, що з прикордонних районів регіону виїхали близько 121 тисячі жителів, а всього евакуації підлягають 180 тисяч.

Останніми днями російські війська розпочали контратаки в прикордонних районах Курської області. 12 вересня міністерство оборони РФ оголосило, що російські війська повернули під контроль 10 населених пунктів у Курській області, але незалежного підтвердження ці дані не мають.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG