Доступність посилання

ТОП новини
Аеророзвідники 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. Донеччина, 5 вересня 2024 року
Аеророзвідники 25-ї окремої повітрянодесантної бригади. Донеччина, 5 вересня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський: Україна вже випустила зброї та техніки втричі більше, ніж торік

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Україна цього року випустила зброї та техніки втричі більше, ніж торік.

«Завдання України максимально чітке: маємо зробити нашу державу настільки сильною та ефективною, щоб Росія відчувала, що на кожен її удар буде наша відповідь. Виконати це завдання можливо лише на основі достатнього виробництва вітчизняної зброї. Лише за цей рік вже вдалося випустити зброї та техніки втричі більше, ніж торік. Є вагоме зростання з виробництва боєприпасів, зокрема для артилерії. Україна на системному рівні розгортає виробництво надзвичайно важливих речей – боєприпасів для вітчизняних дронів», – заявив він під час зустрічі з представниками оборонної сфери.

За його словами, важливі результати є у виробництві ракет.

«Кількісні та якісні показники щодо ракет вже відчутно більші і будуть ще більші», – додав Зеленський.

Президент зауважив, що в оборонно-промисловому комплексі зростає частка приватних компаній – вже чотири з п’яти ОПК є недержавними компаніями.

Міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін уточнив, що сьогодні президент зустрівся з керівниками оборонних підприємств України – людьми, які керують виробництвом озброєння, розвивають його, ремонтують, модернізують, часто під обстрілами і в умовах нестачі дефіцитних компонентів.

«Зараз оборонка – необхідна умова нашого виживання. Увесь вільний світ не виробить стільки, скільки потрібно зараз нашим Збройним Силам. Але ми розвиваємо власне виробництво усіма можливими шляхами.Ми як держава робимо все, щоб підсилити оборонні підприємства. Даємо рівні можливості приватним виробникам порівняно з державними. Приватний сегмент розвивається значно швидше за державний, і ми сприяємо цьому зростанню», – написав у телеграмі Камишін.

На початку грудня Володимир Зеленський заявив, що Україна не прагне тільки залежати від партнерів, але зацікавлена в співпраці, зокрема, у виробництві озброєння. Пізніше після оборонної конференції у США Київ повідомив про домовленості з двома американськими компаніями про спільне виробництво в Україні боєприпасів калібру 155 мм.

Заступниця міністра стратегічної промисловості Анна Гвоздяр повідомила раніше Радіо Свобода, що в Україні наразі 200 приватних виробників дронів – більше, ніж державних підприємств, які на цьому спеціалізуються.

Мінінфраструктури: АМПУ отримала від Франції катер для підтримки судоходства на Дунаї

Франція передала Адміністрації морських портів України лоцманський катер для підтримки судноплавства на ріці Дунай – про це заявило Міністерство громад, територій та інфраструктури 27 грудня.

За повідомленням, катер PILOTINE XIV передали Ренійській філії державного підприємства у рамках Меморандуму про взаєморозуміння між українським міністерством та Міністром екологічної трансформації та консолідації територій Франції. Борт курсуватиме на Дунаї.

«Наразі на українській ділянці Дунаю працює вісім лоцманських катерів. Отриманий від французької сторони катер допоможе збільшити оборотність флоту та зменшить час простою причалів та суден», – додає Мінінфраструктури.

Росія вийшла із Чорноморської зернової ініціативи влітку цього року. Після того армія РФ активно атакує ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

Росія вивела в Чорне море ще один бойовий корабель – Сили оборони півдня

Росія вивела в Чорне море п’ять бойових кораблів, ракетоносіїв серед них немає, повідомляють у телеграмі Сили оборони півдня.

«Ворог вивів у Чорне море 5 бойових кораблів. Ракетоносії залишаються в пунктах базування», – йдеться у повідомленні.

Вранці 27 грудня повідомлялось про чотири російські військові кораблі у Чорному морі, носіїв крилатих ракет «Калібр» серед них не було.

Напередодні після удару українських сил по порту Феодосії в окупованому Криму, внаслідок якого, за даними української сторони, був знищений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ», російських кораблів на чергуванні в Чорному й Азовському морях не було.

Після цього удару міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс заявив, що за останні чотири місяці було знищено 20% російського Чорноморського флоту. Він зазначив, що домінування Росії в Чорному морі зараз поставлене під сумнів.

СБУ: на Львівщині протягом року відкрили понад 300 справ щодо держзради, виправдання війни, вже є 84 вироки

Протягом 2023 року Служба безпеки України у Львівській області відкрила 347 кримінальних проваджень за статтями державної зради, колабораційну діяльність, виправдання збройної агресії Росії проти України. На сьогодні винесені 84 вироки – 37 людей визнали винними і засудили за державну зраду, вони відбувають покарання.

Як повідомила речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська, серед засуджених є житель Донеччини, який співпрацював з окупантами у східних регіонах України, надавав ворогові інформацію про розташування Сил оборони. Чоловік переїхав у Львівську область під виглядом внутрішньо переміщеної особи і тут збирав розвіддані для Росії.

«Ця особа намагалась ці дані передавати ворожій стороні, але була вчасно виявлена і судом позбавлена волі терміном на 13 років. Ще одна справа стосується коригувальника ворожих ракет, який фотографував військові та оборонні об’єкти на Львівщині. Ворог використовував ці дані для здійснення наступних ракетних ударів. Суд визнав чоловіка у державній зраді і судова колегія засудила його до 13 років позбавлення волі. Також засуджені десятки бойовиків терористичних організацій незаконного збройного угруповання «ДНР», яких було взято в полон протягом цього року», – розповіла речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

За її словами, під вартою перебуває і очікує на рішення суду агент російських спецслужб, який був завербований до повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

«Він був звичайним працівником державного підприємства, інженером на східних теренах України і отримував вказівки від російських спецслужб. Мав змогу пересуватись у відрядження по всій території України і збирав інформацію про стратегічні об’єкти, яку передавав окупантам. Його затримали на Львівщині під час збору розвідінформації», – додала Яворська.

Серед затриманих, які пропагували війну, підтримували окупанта, виправдовували збройну агресію Росії проти України, публічно закликали підтримувати ворога, 18 людей діяли у статусі переселенців або ж під їхнім виглядом, з них 8 вже засуджені, повідомляють у СБУ.

В умовах воєнного стану спецслужби фактично щодня повідомляють про виявлення підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, а також агентурних мереж.

ОГП: правоохоронці почали розслідування розстрілу українських військовополонених під Запоріжжям

Правоохоронці розпочали розслідування за фактом розстрілу противником українських військовополонених під Запоріжжям, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

Провадження відкрили за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

За даними слідства, військовослужбовці РФ у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників – через годину у порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими їх розстріляли.

В ОГП наголошують, що це черговий випадок грубого порушення країною-агресором міжнародного гуманітарного права щодо поводження з військовополоненими.

Відео розстрілу поширюють в мережі. Продовж останнього місяця у мережі зʼявлялися відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон.

Про деокупацію села Роботине в Запорізькій області стало відомо у серпні. Після звільнення Роботиного українські війська продовжували наступ на захід Запорізької області.

ОГП: суд заочно засудив ватажка угруповання «ДНР» Пушиліна до 15 років увʼязнення

Суд ухвалив вирок призначеному Кремлем ватажку угруповання «ДНР» Денису Пушиліну – він отримав заочно 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

Пушиліну інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

«Прокурори у суді довели, що у вересні 2022 року очільник псевдореспубліки скликав та провів позачергове засідання фейкової ради «ДНР». На зборах нелегітимний депутатський корпус ухвалив так званий закон «про референдум днр з питання входження до складу РФ. Зрештою на тимчасово окупованих територіях під контролем озброєних військових РФ проведено незаконне «народне волевиявлення», – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора додають, що Пушилін також неодноразово наголошував у підконтрольних медіа на необхідності приєднання тимчасово окупованої території Донецької області до РФ – закликав до захоплення РФ території України.

30 вересня 2022 року Пушилін підписав із президентом держави-агресора «договір» про входження квазіреспубліки та нових окупованих територій Донецької області до складу РФ нібито на правах суб’єкта, додають в ОГП.

У серпні справу Пушиліна передали до суду.

У 2022 році, після повномасштабного вторгнення, Росія оголосила про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Ця анексія також не визнана майже всіма країнами світу. При цьому жодна з цих областей, на відміну від окупованого Криму, повністю не є під контролем російської армії.

Пушилін очолив «ДНР» після загибелі свого попередника Олександра Захарченка в 2018 році. Він є фігурантом міжнародних санкцій.

«Коли більшість людей відзначають свята, в Україні тривають атаки Росії» – посол США про обстріл Херсона

Посол США в Україні Бріджит Брінк обстріл залізничного вокзалу в Херсоні назвала нагадування про те, що в той час, «коли більшість людей відзначають свята, в Україні тривають атаки Росії».

«Минулої ночі росіяни жорстоко обстріляли залізничний вокзал у Херсоні, звідки понад 100 цивільних намагалися евакуюватися після багатогодинних обстрілів. Це ще одне нагадування про те, що в той час, коли більшість людей перебувають вдома, відзначаючи свята в колі сім’ї, в Україні тривають варварські атаки з боку Росії», – написала вона в соцмережі Х.

У МЗС відповіли прем’єру німецької Саксонії, який пропонує переговори з РФ і тимчасову відмову України від територій

У Міністерстві закордонних справ України відкинули заяви прем’єр-міністра німецької Саксонії Міхаеля Кречмера, який закликав Україну змиритися із тимчасовими поступками територіями задля перемир’я з Росією і висловився за «розворот» у політиці Німеччини щодо РФ.

«Якщо Україна змириться із тимчасовою втратою територій, російські війська стануть ближчими до Німеччини і Саксонії зокрема. До речі, Путіну добре відомий цей регіон за часи його служби під Дрезденом. Поступки територіями неодмінно призведуть до більшої агресії Росії, яка безсумнівно вийде за межі України. Мир в Європі лежить через поразку Москви», – написав у фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко.

«Закликаємо німецького політика подивитися правді в очі: спочатку пані канцлер Ангела Меркель, а згодом із канцлер Олаф Шольц докладали величезних політичних зусиль, аби переконати Путіна зупинити війну. Це не допомогло. Як і не допоможуть будь-які інші поступки. Його мета – знищення України та дестабілізація всієї Європі», – додав він.

ЗМІ: у 2023 році Німеччина встановила рекорд з експорту зброї – понад третина поставок для України

Уряд Німеччини встановив новий рекорд з експорту озброєнь у 2023 році, санкціонувавши продаж на суму щонайменше 11,71 мільярда євро, головним чином завдяки допомозі Україні. Ця цифра була оприлюднена в середу після того, як Міністерство економіки відповіло на письмове звернення депутата Бундестагу, яке потрапило в розпорядження агенції DPA.

Попередній рекорд у 9,35 млрд євро з 2021 року вже був перевищений на 25% до середини грудня. Порівняно з 2022 роком, цьогорічне зростання становило 40%.

За даними агенції, понад третина затвердженого експорту пішла в Україну для її оборонної кампанії проти російських загарбників на загальну суму 4,15 мільярда євро.

Ці цифри стосуються періоду з 1 січня по 12 грудня, за цей час Німеччина схвалила поставки зброї на суму 6,15 млрд євро та іншого військового обладнання на 5,57 млрд євро. Майже 90% пішло до країн ЄС і НАТО, України та країн, які прирівняні до країн НАТО з точки зору контролю за експортом озброєнь – наприклад, до Японії, Австралії та Південної Кореї. Для так званих третіх країн, таких як Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати або Саудівська Аравія, німецький уряд дав дозвіл на продаж зброї та іншого оборонного обладнання німецького виробництва на суму 1,76 млрд євро.

Читайте також: Столтенберґ про подальшу підтримку України: зараз виклик полягає в її продовженні

Уряд Німеччини 22 грудня оновив список поставленої Україні військової допомоги. Берлін, серед іншого, передав Києву три зенітні установки Gepard і 30 240 боєприпасів до них.

Німеччина є ключовим союзником України в Європі. За обсягом наданої Києву допомоги вона поступається лише Сполученим Штатам.

Оцінка ситуації для України і Росії під кінець другого року війни та прогноз на 2024 рік

Що втратила Росія і в чому їй вдалося випередити Захід за два роки війни проти України? Скільки і яких озброєнь тепер виробляє російський військово-промисловий комплекс? На що ж таки справді вплинули західні санкції? Наскільки загрозливою для України є ситуація, що склалася наприкінці 2023-го року і чого очікувати протягом січня та лютого? Вирішення яких проблем є нагальним для України і чим Україна продовжує дивувати світ? І чому в інтересах Заходу продовжувати і нарощувати підтримку України? Думки провідних американських аналітиків зібрав «Голос Америки».

Ситуацію наприкінці 2023-го року, прогнози щодо 2024-го та довгострокові перспективи щодо російсько-української війни обговорювали провідні експерти у вашингтонському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень...

У Херсоні через масовані обстріли РФ знеструмлені майже 94 тисячі споживачів – Міненерго

У Херсоні внаслідок нічного масованого обстрілу з боку російських військ знеструмлені 93,7 тисячі споживачів, загалом у місті без електропостачання – 98,4 тисячі клієнтів, повідомило Міністерство енергетики України 27 грудня.

«Також постраждав сусідній населений пункт, де відключено 1,7 тисячі абонентів. В області без напруги 46 населених пунктів – 28,2 тисячі точок обліку», – додали в міністерстві.

За даними Міненерго, внаслідок масованого обстрілу знеструмлені дві повітряні лінії 35 кВ у Херсоні, що ускладнило роботу ТЕЦ.

«Однак енергетики працюють над тим, щоби не було перебоїв з теплопостачанням», – йдеться в повідомленні.

Загалом по Україні дефіциту електроенергії не зафіксовано і не передбачається на поточну добу, кажуть у Міненерго.

Тарнавський: війська РФ для наступу активно застосовують бронетехніку – українські воїни знищують близько 60%

Російські війська для наступу активно застосовують броньовану техніку – близько 60% знищують українські воїни, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

«Окупанти активно застосовують для наступу броньовану техніку – близько 60 відсотків знищують наші воїни. Решта швидко відступає», – написав він у телеграмі.

За його словами, минулої доби українські захисники знищили 35 одиниць військової техніки – 3 танки, 1 ББМ, 28 БПЛА та 2 автомобілі. Ще 17 одиниць техніки противника пошкоджені.

Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні повідомив, що протягом минулої доби на фронті відбулося 80 бойових зіткнень, українські військові відбили атаки загарбників на сімох напрямках: Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському, Запорізькому, Херсонському, найбільше на Авдіївському – 29.

За даними Генштабу ЗСУ, Росія за минулу добу втратила 14 танків, 17 бойових броньованих машин, 10 артустановок та 13 БПЛА оперативно-тактичного рівня. Москва про свої втрати у техніці не повідомляє.

Число жертв через атаку дронами на Одещині зросло – влада

На Одещині зросла кількість постраждалих через російську атаку дронами – загинули дві людини, ще четверо поранені, уточнив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

Раніше повідомлялося про одного загиблу людину та двох поранених.

«Постраждалих в передмісті Одеси виявлено 4, серед яких 17-річний підліток. Одна людина загинула на місці, ще один чоловік, доставлений у важкому стані до лікарні, помер. Підліток залишається в лікарні, жінка і чоловік лікуються амбулаторно», – написав він у телеграмі.

Кіпер додав, що 6-річна дитина, про яку повідомлялося раніше, постраждала внаслідок побутової пожежі, не пов’язаної з дроновою атакою.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомили, що російські війська у ніч на 27 грудня вкотре атакували Україну ударними безпілотниками типу Shahed, загалом зафіксовані пуски 46 Shahed-136/131. За повідомленням, сили ППО знищили 32 дрони. Сили оборони півдня повідомили, що на Одещині знищили вісім дронів, якими РФ ночі атакувала Україну.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк 26 грудня повідомила, що російські війська у грудні на півдні атакували дронами майже щоночі, лише чотири ночі були без дронових атак.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

У ВМС розповіли, скільки великих кораблів російського флоту залишилося в Чорному морі

Кількість великих десантних кораблів російського флоту, що залишається у Чорному морі, «добре відома» Збройним силам України: нині їх шість одиниць, при цьому ще сім суден виведені з ладу Силами оборони, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

Він додав, що частина суден знищена, ще кілька – перебувають на ремонті.

«Кількість (кораблів – ред.) нам чудово відома. Перед початком повномасштабного вторгнення росіяни завели до Чорного моря шість одиниць з інших флотів. З Балтійського та Північного флоту. І якщо до початку тут було сім одиниць, додали шість, стало 13. Із них три вже знищено. Причому знищено різними родами (військ – ред.). Перший із них було знищено в Бердянську Сухопутними військами. Ще два знищено Повітряними силами – це той самий «Мінськ» разом із підводним човном. Тепер цей великий десантний корабель. Ще чотири одиниці перебуває в ремонті, серед них всім відомий «Оленегорский горняк» й інші кораблі. Це вже, фактично, сім одиниць виведено з ладу і ще шість залишається в строю», – заявив Дмитро Плетенчук.

За його словами, знищення чергового великого десантного корабля «Новочеркаськ» може бути серйозним ударом по логістиці РФ, зокрема і в Чорному морі. Плетенчук зауважив, що Росія не може повною мірою використовувати Керченський міст, до того ж є труднощі у використанні й великих десантних кораблів.

«Це може бути серйозною втратою логістичного інструменту. Тому що, фактично, так званий «Кримський міст» не використовується зараз для військової логістики через ті пошкодження, які він отримав внаслідок спільної операції Служби безпеки України і Військово-морських сил ЗСУ. Є висока вірогідність, що вони для цього використовують саме морську військову логістику. Враховуючи те, що великі десантні кораблі за призначенням в Чорному морі вони використовувати не можуть досить давно, єдине що їм залишається – підпрацьовувати паромами, аби перевозити військові вантажі», – сказав речник.

Військовий також додав, що ударом по Феодосії складно пошкодити чи знищити інфраструктуру порту, оскільки це досить добре укріплені гідротехнічні споруди. Проте знищення самого корабля не підлягає сумніву, наголосив Плетенчук. Він додав, що наразі верифікується кількість знищеного особового складу. Подібний корабель не міг простоювати в порту без персоналу на борту, зауважив речник ВМС.

Сирський: на Лиманському напрямку армія РФ відновила інтенсивний наступ, на Куп’янському – проводить перегрупування

На Лиманському напрямку війська РФ відновили інтенсивні наступальні дії, повідомив командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

«На Лиманському напрямку агресор відновив інтенсивні наступальні дії з метою витіснення наших військ з району Серебрянського лісництва та розширення Торського виступу. Також, ворог не відмовляється від спроб захоплення Тернів та виходу до річки Чорний Жеребець», – написав він у телеграмі.

За його словами, на Куп’янському напрямку противник намагається будь-якою ціною захопити Синьківку та створити умови для блокування Куп’янська.

«Після понесених втрат проводить перегрупування своїх підрозділів. Продовжує нарощувати зусилля за рахунок переміщення підрозділів з інших напрямків. Загальна кількість особового складу штурмових ворожих підрозділів складає більше двох тисяч», – повідомив Сирський.

Він зазначає, що на Сіверському напрямку війська РФ намагаються розвинути наступ в районах Спірного та Білогорівки, на Бахмутському напрямку намагаються захопити Богданівку, відновити втрачене положення в районах Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки.

Читайте також: РФ повертає на фронт солдатів із «Шторму-Z» навіть після ампутацій – британська розвідка

«Застосовує штурмові групи «добровольчого корпусу», які перемістив з південного напрямку. Залучений особовий склад морської піхоти Каспійської флотилії», – написав командувач Сухопутних військ ЗСУ.

За його словами, противник останнім часом значно збільшив застосування броньованої техніки, дронів-камікадзе та продовжує вести інтенсивні артилерійські обстріли.

Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні повідомив, що протягом минулої доби на фронті відбулося 80 бойових зіткнень, українські військові відбили атаки загарбників на сімох напрямках: Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському, Запорізькому, Херсонському, найбільше на Авдіївському – 29.

Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський прогнозує, що наступний рік на фронті може бути «ще важчим».

Генштаб ЗСУ: Росія від початку вторгнення здійснила 465 хімічних атак, 81 з них – у грудні

Від початку повномасштабного вторгнення Росія 465 разів застосувала боєприпаси, споряджені хімічними речовинами, зокрема 81 випадок було зафіксовано в грудні 2023 року, заявив 27 грудня Генеральний штаб Збройних сил України.

«При цьому динаміка застосування зростає. Так, всього за один день 19 грудня Росія здійснила вісім атак із використанням хімічних речовин. Найчастіше ворог використовує гранати, такі як К-51, РГР і ручна газова граната Дрофа-ПМ, які скидає з БПЛА. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли із вмістом хімічно небезпечних речовин», – йдеться в повідомленні Генштабу.

В українському командуванні також зазначили, що 14 грудня виявили застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО зі вмістом «невідомої хімічної речовини».

Приховати воєнний злочин: пів року окупанти не дають поховати тіла вбитих підлітків у Бердянську

Однією із гучних та трагічних подій 2023 року стало вбивство влітку двох підлітків у захопленому Росією Бердянську. Окупаційна влада визнала фактично страту російськими силовиками українців Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова, назвавши їх «терористами». В Україні хлопців вважають героями та патріотами.

Під час щорічної зустрічі Ради міністрів ОБСЄ голова МІПЛ Ольга Решетилова порушила питання рідним повернення тіл убитих бердянців. Вона закликала ОБСЄ втрутитися у цю ситуацію, адже тіла не віддають рідним майже пів року.

Чому в Бердянську раптово скасували похорон і досі не дають рідним поховати підлітків? Що переживають сімʼї убитих? Чому вони бояться говорити про те що, трапилося та про те, що з ними відбувається зараз. Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Тарнавський: наступний рік на фронті може бути ще важчим

Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський прогнозує, що наступний рік на фронті може бути «ще важчим». Про це він заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

«Я думаю, що наступний рік буде, можливо, ще важчим. Тому що ми повинні закінчувати ведення бойових дій і звільнення наших територій. І чим ближче до виконання цього завдання, головної мети – виходу на наші кордони, воно буде ще складніше. Ворог про це знає і буде творити все для того, щоб ми це завдання не виконали. Тому, як кажуть, нам – удачі, ну, а їм – вони свій вибір зробили. Тому я кажу, що рік буде важкий», – сказав він.

Тарнавський каже, що завжди є брак ресурсу – як людського, так і технічного.

«Це у всіх військових частинах і угрупованнях. І скільки б ресурсів не було – цього все одно мало. Те, що для перемоги в цій війні нам реально потрібні додаткові сили та засоби – ми всі це прекрасно розуміємо. Тому що ті люди, які сьогодні виконують завдання, вони мають таке поняття, як втома. Тому їх потрібно підмінити, замінити. А коли ми не маємо ресурсу для заміни – це, на жаль, виснаження для особового складу. Настає моральна втома під час виконання бойових завдань», – зауважив командувач угрупування військ «Таврія».

Олександр Тарнавський 18 грудня повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

ОВА: через атаки РФ минулої доби на Донеччині загинули 5 людей, ще 3 поранені

Через російські обстріли минулої доби на Донеччині загинули п’ять людей, ще 3 поранені, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«За 26 грудня росіяни вбили 5 жителів Донеччини: 2 в Торецьку, 1 у Північному, Авдіївці і Красногорівці. Ще 3 людини в області за добу дістали поранення», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Барабаш: кількість обстрілів Авдіївки зросла, сьогодні через атаки загинула людина, ще одна поранена

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

В ООН станом на 21 листопада підтвердили щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних людей, понад 560 з яких становили діти, а також більше ніж 18 500 випадків поранення цивільних від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Прокудін про наслідки обстрілів Херсонщини за добу: три людини загинули, 16 – поранені

На Херсонщині за добу внаслідок російських обстрілів загинули три людини, 16 – поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін вранці 27 грудня.

«За минулу добу противник здійснив 161 обстріл, випустивши 853 снаряди з мінометів, артилерії, «Градів», танків, авіації і БПЛА, з них – сім Shahed. По місту Херсон ворог випустив 90 снарядів», – написав Прокудін у телеграмі.

За його даними, російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; обʼєкти інфраструктури, підприємства, торгівельний центр, залізничний вокзал у Херсоні і заклад освіти у Херсонському районі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG