Доступність посилання

ТОП новини
Українські артилеристи ведуть вогонь із американської гаубиці М 777 в районі Курахового
Українські артилеристи ведуть вогонь із американської гаубиці М 777 в районі Курахового

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Чи справді ТЦК роздаватимуть повістки на блокпостах? Де екіпаж російського «Новочеркаська»?

Втрати Росії у війні перевищили 355 тисяч військових – Генштаб ЗСУ

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 355 750 своїх військових, зокрема 790 – за останню добу, свідчать дані українського Генштабу, наведені станом на ранок 27 грудня.

Щодо інших втрат РФ, то в Генштабі заявили про такі:

  • танки – 5913 (14 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини – 10973 (+17)
  • артилерійські системи – 8376 (+10)
  • РСЗВ – 934
  • засоби ППО – 616 (+2)
  • літаки – 329
  • гелікоптери – 324
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6471 (+13)
  • крилаті ракети – 1620 (+2)
  • кораблі /катери – 23
  • підводні човни – 1
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 11140 (+31)
  • спеціальна техніка – 1240 (+1).

«Це неприпустимо і має припинитися» – голова Ради Європи про обстріли РФ Херсона

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила черговий російський обстріл вокзалу в Херсоні, внаслідок якого потерпіли цивільні.

«Я засуджую безвідповідальну атаку Росії на вокзал у Херсоні. Жертвами знову стали цивільні жителі. Це неприпустимо і має припинитися», – написала вона в соцмережі X ввечері 26 грудня.

26 грудня ввечері російські війська завдали удару по залізничному вокзалу в Херсоні. За словами голови МВС України Ігоря Клименка, у цей момент там перебували близько 140 мирних громадян, які чекали на евакуаційний потяг.

Голова Херсонської обласної адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що внаслідок удару загинув лейтенант поліції з Кіровоградської області, який відповідав за евакуацію. Також було поранено двох його колег і двох цивільних.

Офіційний телеграм-канал «Укрзалізниці» повідомив, що внаслідок удару був пошкоджений вокзал і рухомий склад, постраждали кілька співробітників. Пасажири, які чекали на евакуаційний потяг, дісталися автобусами до Миколаєва.

Російські війська щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

На фронті було 80 бойових зіткнень – Генштаб

Протягом минулої доби на фронті відбулося 80 бойових зіткнень, повідомив у ранковому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України.

«Загалом ворог завдав вісім ракетних і 60 авіаційних ударів, здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах», – йдеться повідомленні.

У Генштабі додали, що українські військові відбили атаки загарбників на сімох напрямках: Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському, Запорізькому, Херсонському, найбільше на Авдіївському – 29.

«На Херсонському напрямку українські захисники продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 14 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч і відступив», – йдеться в повідомленні.

Війська РФ вночі запустили по Україні 46 дронів, 32 із них збили – Повітряні сили

Російські війська у ніч на 27 грудня вкотре атакували Україну ударними безпілотниками типу Shahed із двох напрямків: Балаклава в окупованому Криму, Приморсько-Ахтарськ – Краснодарський край (РФ). Загалом зафіксовані пуски 46 Shahed-136/131, які атакували хвилями у різний час, у період з 19:00 26 грудня по 03:50 27 грудня, повідомили в Повітряних силах Збройних сил України.

«До відбиття повітряного нападу залучено тактичну авіацію, зенітні ракетні підрозділи і мобільні вогневі групи Повітряних сил і Сил оборони України. Знищено 32 ворожі ударні БпЛА противника», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Російська армія поцілила у вокзал Херсона, Зеленський повідомив про удар по евакуаційному поїзду

За даними Повітряних сил, більшість безпілотників, які не вдалося збити, атакували прифронтові території, зокрема Херсонщину, і ще кілька БпЛА упали без наслідків.

Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій і Кіровоградській областях, уточнили військові.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

«Обмежений тактичний здобуток». В ISW проаналізували заяви РФ про захоплення Мар’їнки

Ймовірне захоплення Росією Мар’їнки в Донецькій області є «обмеженим тактичним здобутком» і не прогнозує якого значного оперативного прогресу, «якщо тільки російські сили значно не покращили свою здатність виконувати швидкі механізовані рухи вперед, чого вони не демонструють», заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наголошують, що невеликий і повністю зруйнований населений пункт не пропонує російським військам надійного оперативного плацдарму для подальших наступальних дій. Мар’їнка розташована менш ніж за кілометр від тієї лінії фронту, що була до повномасштабного вторгнення, і українські сили вже давно укріпили багато навколишніх населених пунктів, захопити які російські війська так само намагалися, додали в ISW.

В Інституті вивчення війни зауважили, що геолоковані кадри, опубліковані 25 грудня, показують, що російські війська просунулися в північних районах Мар’їнки. ISW вважає, що російські війська, «ймовірно, контролюють більшу частину, якщо не всю Мар’їнку», незважаючи на відсутність візуального підтвердження повного захоплення Мар’їнки Росією станом на 26 грудня.

Російські снайпери використовують в України американські та європейські приціли – ЗМІ

Російські військові використовують у війні проти України приціли для снайперських гвинтівок американського та європейського виробництва. Вони активно демонструють їх на відео, які публікують на YouTube, звернуло увагу видання «Важные истории».

На одному з відео снайпер добровольчого підрозділу футбольних фанатів «Еспаньйола» позує з гвинтівкою, на якій встановлено оптичний приціл австрійської компанії Kahles. На інших відео можна помітити приціли від Leupold (США), Nightforce (США – Японія), Holosun (США – Китай) та Swarovski Optik (Австрія).

Згідно з митними даними, приціли завозять до Росії «для встановлення на мисливській зброї» та «не для військового застосування». У 2022–2023 роках було ввезено прицілів на 16 мільярдів рублів (173,7 мільйона доларів). Більшу частину ввезли інтернет-магазини «Поінтер» та «Навігатор».

«Поінтер» з початку повномасштабного вторгнення ввіз майже 50 тисяч прицілів від Holosun більш ніж на 3 мільярди рублів (32,5 мільйона доларів). А всього товарів для полювання та спорту, багато з яких також використовуються на війні – на 17 мільярдів рублів (184,5 мільйона доларів). «Навігатор» ввіз прицілів приблизно на 400 мільйонів рублів (4,3 мільйона доларів), у тому числі понад дві тисячі Holosun. Усього товарів – на 4,5 мільярда рублів (48,8 мільйона доларів). Як наголошують «Важные истории», ввезення, найімовірніше, відбувається методом паралельного імпорту, і виробники прицілів не підозрюють, хто буде кінцевим одержувачем їхнього товару.

Удар по Херсону: пасажирів доставили до Миколаєва автобусами, ОГП повідомляє про 4 поранених

Пасажири поїзда, який мав прямувати з Херсона, безпечно дісталися Миколаєва автобусами – про це повідомила «Укрзалізниця» 26 грудня.

«Рейси з Краматорська, Львова та Києва у напрямку Херсона завтра попередньо прямуватимуть до Миколаєва», – додали в компанії.

Наразі перевізник оцінює пошкодження вокзалу та вагонів. «Укрзалізниця» також повідомляє про поранених працівників, хоча не уточнює їхню кількість.

Офіс генерального прокурора повідомляє, що, окрім двох поранених поліцейських, є також постраждалі пасажири.

«Внаслідок обстрілу загинув співробітник поліції, ще двоє отримали поранення. Серед пасажирів, які перебували на території станції, двоє травмованих», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці відкрили провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднане із умисним вбивством. Прокуратура уточнила, що російська армія обстріляла вокзал близько 18:10 увечері вівторка.

Раніше президент Володимир Зеленський та «Укрзалізниця» повідомили про влучання по вокзалу в Херсоні під час обстрілу міста.

Голова Херсонщини Олександр Прокудін повідомив про обстріли регіону російською армією протягом дня 26 грудня. Відомо про трьох загиблих і кількох поранених. Голова Херсонської МВА Роман Мрочко раніше повідомив про трьох поранених у місті внаслідок обстрілів протягом дня, один із них – у важкому стані.

Зеленський про зміни в мобілізації: «буде правильним, щоб такі норми обговорювалися»

Президент Володимир Зеленський назвав початком дискусії реєстрації законопроєкту про нові правила мобілізації. Про це він заявив у вечірньому зверненні 26 грудня.

Він вказав на те, що парламент отримав пропозицію від військового командування, Міністерства оборони та «інших залучених органів».

«Буде правильним, щоб такі норми обговорювалися та ухвалювалися не кулуарно. А так, щоб люди розуміли, яке бачення у військового командування, які мотиви в тих чи інших правил та умов, що пропонують депутати та як розв’язуються питання, які вже є в наших воїнів у Силах оборони», – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що закон «стосується всіх», і буде правильно, якщо на базі парламентського комітету військові разом із депутатами визначаться, як має бути забезпечений наступний рік для Сил оборони на законодавчому рівні.

«Чекаємо на остаточний текст закону», – сказав він.

Зеленський також висловив думку, що урядовці мають визначитися із завданнями для дипломатичної роботи у 2024 році, зокрема, щодо домовленостей із партнерами про виробництво зброї, постачання компонентів і обладнання.

«Абсолютно всі плани, чіткий алгоритм дій – все основне має бути визначено для нашого оборонного комплексу, щоб наступний рік був максимально продуктивним. Україна мусить виробляти – самостійно або спільно з партнерами – усе, що необхідно для захисту від будь-яких форм російської агресії. Можемо це забезпечити», – заявив президент.

Він додав, що провів сьогодні нараду щодо роботи з НАТО в наступному році:

«Стратегія України у відносинах з Альянсом абсолютно зрозуміла – це фундамент безпеки і для України, і для всієї Європи разом з Україною. Під таку стратегію формуємо й відповідну тактику дій. Зовнішня політика, комунікація, інституційні кроки в нашій державі. Все має бути максимально змістовним».

19 грудня на пресконференції президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

Кабінет міністрів 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо питань мобілізації. Серед запропонованих положень є зниження призовного віку з 27 до 25 років.

«Шахеди» і тактична авіація – Повітряні сили повідомили про загрози в багатьох областях

Увечері 26 грудня в багатьох областях України оголошена повітряна тривога через пуски російськими військовими групи дронів-камікадзе типу Shahed та загрозу застосування тактичної авіації, повідомляє командування Повітряних сил Збройних сил України.

«Спостерігається значна активність ворожої тактичної авіації на сході та півдні! Є загроза застосування авіаційних засобів ураження!» – ідеться в повідомленні Повітряних сил у телеграмі.

За цими ж даними, загроза застосування ударних БпЛА фіксується в Житомирській, Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Хмельницькій, Миколаївській областях.

Також повітряна тривога триває на Харківщині.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

МВС: через обстріл вокзалу Херсона загинув поліцейський

Під час обстрілу Херсона близько 140 цивільних чекали на евакуаційний поїзд на вокзалі, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, поліцейські, які працювали на вокзалі, почали евакуацію людей. Двом цивільним, які зазнали осколкових поранень, надають медичну допомогу.

«На жаль, внаслідок обстрілу загинув лейтенант поліції з Кіровоградщини. Він у складі зведеного загону ніс службу в Херсоні. Смертельне поранення отримав під час евакуації людей. Наші співчуття рідним та близьким загиблого», – написав він.

За даними Клименка, ще двох поліцейських госпіталізували з осколковими пораненнями.

«Цей черговий воєнний злочин росії ретельно документується. Вони відповідатимуть. За все», – додав міністр.

Раніше президент Володимир Зеленський та «Укрзалізниця» повідомили про влучання по вокзалу в Херсоні під час обстрілу міста.

Голова Херсонщини Олександр Прокудін повідомив про обстріли регіону російською армією протягом дня 26 грудня. Відомо про трьох загиблих і кількох поранених.

У ніч удару по «Новочеркаську» на борту перебували моряки – ЗМІ

У ніч удару по російському великому десантному кораблю «Новочеркаськ» в окупованій Феодосії на його борту перебували моряки, пише видання «Агентство» 26 грудня.

За даними журналістів, на кораблі в момент удару могли перебувати щонайменше два офіцери. Йдеться, зокрема, про капітан-лейтенанта Євгена Івашева. Його дружина в розмові з «Агентством» зазначила, що офіцер у «відносно нормальному» стані.

Дружина командира корабля Миколи Степаненка на запитання, чи перебував її чоловік на борту під час удару, відповіла: «Напевно, я підозрюю». Додзвонилися журналісти і до Степаненка. «Ніхто не постраждав, усе чудово», – заявив він.

За даними МНС в окупованому Криму, внаслідок ракетного удару по «Новочеркаську» одна людина загинула, четверо поранені. Як зазначає «Агентство», влада в Росії та на окупованих українських територіях зазвичай не повідомляє про військові втрати – тому, очевидно, йдеться про постраждалих цивільних.

У ніч на 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що українські сили знищили російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» під час удару в окупованому Криму.

Пізніше у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що близько 02:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі окупованої Феодосії і знищила його. Скільки і які саме ракети застосували – не уточнюють.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що минулої ночі в порту Феодосії в окупованому Криму був пошкоджений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ». Як повідомляють російські агенції, зокрема «Интерфакс» і «РИА Новости» з посиланням на дані Міноборони РФ, корабель був пошкоджений внаслідок удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет. Про характер цих пошкоджень у російському відомстві не розповіли.

17 листопада речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що можливості сил РФ у Чорному морі останнім часом «значно зменшилися» завдяки роботі українських Сил оборони. Російські військові змушені «триматися якнайдалі та значно обмежені у своїх діях». За його словами, російський флот зазнав «серйозних збитків» – зокрема, було знищено 15 кораблів, 12 – пошкоджено.

Російська армія поцілила у вокзал Херсона, Зеленський повідомив про удар по евакуаційному поїзду

Російський обстріл Херсона прийшовся по залізничному вокзалу – про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 26 грудня.

За його словами, про це він дізнався з доповіді, яку заслухав перед зверненням.

«Російський удар по залізничному вокзалу. Евакуаційний поїзд, всі служби зараз на місці, кількість убитих і постраждалих наразі встановлюється. На місці було багато цивільних», – заявив він.

Зеленський додав, що про наслідки удару повідомлять відповідні служби.

«Укрзалізниця» також заявила, що внаслідок обстрілу Херсона пошкоджено вокзал і залізничний рухомий склад.

«Наразі відомо про декількох поранених працівників. Пасажири в укритті», – заявив перевізник.

Компанія додала, що чекає на стабілізацію ситуації біля вокзалу, щоб пересадити пасажирів у автобуси до Миколаєва, де готують резервні вагони.

«Ситуація контрольована, залізничники готові продовжувати рух», – заявила УЗ.

Голова Херсонщини Олександр Прокудін повідомив про обстріли регіону російською армією протягом дня 26 грудня. Відомо про трьох загиблих і кількох поранених.

Після удару по «Новочеркаську» з бухти Феодосії пішли два військових кораблі Росії – Крим.Реалії

З акваторії морського порту окупованої Феодосії вдень 26 грудня вийшли два російських військових кораблі, повідомляє кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Це сталося за кілька годин після того, як українські військові завдали удару по порту й десантному кораблю «Новочеркаськ» Чорноморського флоту Росії, що був там розташований.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, через серпанок і велику відстань ідентифікувати кораблі не було можливості, проте, судячи з розмірів, йдеться про один військовий корабель і один військовий катер ЧФ Росії.

Судячи з напрямку, кораблі залишали феодосійську бухту.

У ніч на 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що українські сили знищили російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» під час удару в окупованому Криму.

Пізніше у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що близько 02:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі окупованої Феодосії і знищила його. Скільки і які саме ракети застосували – не уточнюють.

Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов підтвердив атаку в районі Феодосії і повідомив, що територія порту оточена. Пізніше він заявив, що загинула одна людина, ще двоє – поранені, пошкоджені шість будинків, у яких вибиті вікна.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що минулої ночі в порту Феодосії в окупованому Криму був пошкоджений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ». Як повідомляють російські агенції, зокрема «Интерфакс» і «РИА Новости» з посиланням на дані Міноборони РФ, корабель був пошкоджений внаслідок удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет. Про характер цих пошкоджень у російському відомстві не розповіли.

17 листопада речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що можливості сил РФ у Чорному морі останнім часом «значно зменшилися» завдяки роботі українських Сил оборони. Російські військові змушені «триматися якнайдалі та значно обмежені у своїх діях». За його словами, російський флот зазнав «серйозних збитків» – зокрема, було знищено 15 кораблів, 12 – пошкоджено.

Що ж сказав про мобілізацію і законопроєкт Залужний? Коротко про головне

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 26 грудня дав пресконференцію щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Він, зокрема, прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч людей, електронні повістки, питання відстрочки від мобілізації, пропозиції щодо обмеження термінів служби, а також розповів про роботу територіальних центрів комплектування. Далі – детальніше.

Мар’їнський напрямок: ЗСУ продовжують стримувати армію РФ біля Новомихайлівки та Побєди – Генштаб

Російські війська завдали за добу п’ять ракетних та 21 авіаційний удар по українських населених пунктах та позиціях ЗСУ, а також здійснили 38 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генеральному штабу Збройних сил України 26 грудня. Штаб зафіксував 59 бойових зіткнень на лінії фронту протягом дня.

За повідомленням, Сили оборони відбили вісім атак на Куп’янському напрямку поблизу Синьківки та північно-східніше Петропавлівки Харківської області. Також 11 атак відбили на Лиманському напрямку.

ЗСУ також відбили три атаки на Бахмутському напрямку, біля Кліщіївки та Андріївки.

«На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 10 атак ворога східніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 13 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області… На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Новомихайлівки та Побєди Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших захисників», – йдеться в зведенні.

Командування також повідомляє про чотири відбитих атаки на захід від Вербового та Роботиного на Запоріжжі. На Шахтарському напрямку штурмових дій Росії не фіксували.

«Загарбники не відмовляються від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 14 безуспішних штурмових дій, отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику», – додає штаб.

Командування звітує про удари авіації по 17 місцях скупчення російських військ і техніки, ще п’ять – по російських зенітно-ракетних комплексах. Крім того, ракетні війська завдали ударів по російських військових цілях.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив 26 грудня, що українські війська ще перебувають у північній частині Мар’їнки, але «цього населеного пункту вже не існує».

Прокудін: у Чорнобаївці через російський удар поранені четверо людей

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив додаткові дані внаслідок російського обстрілу регіону.

«Двоє чоловіків, 43 та 47 років, на момент обстрілу знаходилися в автівці. Вони отримали поранення середнього ступеня тяжкості», – заявив він.

Також 39-річна місцева жителька потрапила під обстріл у власному житлі. За оцінкою медиків, вона в стані середньої тяжкості.

Крім того, 57-річний житель села отримав важкі травми.

«Усі потерпілі знаходяться у лікарні. Медики надають їм допомогу», – додав Прокудін.

Він також оприлюднив відео, на якому чути вибухи від обстрілів Херсона російською армією.

Раніше голова області повідомив про загиблого та кількох поранених внаслідок обстрілів Херсонщини протягом дня 26 грудня.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

«Міста у нас немає і дому немає»: літні переселенці, яких прихистило Дніпро

В одному з геріатричних закладів Дніпра мешкає понад 80 переселенців з «гарячих» точок України. Здебільшого – з Донеччини й Луганщини. Люди бажають бути ближче до дому й одразу, коли буде безпечно, повернутися до рідних осель. А втім, на малій батьківщині житло вціліло далеко не в кожного. І їхнім єдиним домом поки лишається соціальний заклад у Дніпрі.

Ця установа досить велика – має два п’ятиповерхові корпуси загальною площею 20 тисяч квадратних метрів, перебуває тут близько 600 людей. Здебільшого літніх, самотніх і з інвалідністю. Один із корпусів повністю відремонтований, натомість, у другому роботи лише планують.

Напередодні Нового року проєкт Радіо Свобода «Ти як?» завітав до геріатричного закладу, щоб побачити, як тут живеться переселенцям, які подекуди втратили все.

Залужний пояснив проєкт мобілізації. Як працюватимуть нові правила?

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав пресконференцію щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Він розповів, що незадоволений роботою територіальних центрів комплектування (ТЦК). І повідомив, що буде радий будь-якому способу залучення до лав ЗСУ, який забезпечить людей. Втім, каже, розсилання електронних повісток не є пропозицією Генштабу чи ЗСУ, як і реєстру боржників.
  • Напередодні уряд вніс законопроєкт щодо мобілізації у ВР, а його текст з’явився на парламентському сайті. У ньому розписані нові правила й пропозиції поповнення лав ЗСУ. Як працюватимуть нові правила мобілізації? Коли вони запрацюють? Як сприймають громадяни оновлені правила? Хто потрапить у реєстр боржників і які обмеження планують накласти на військовозобов'язаних? Що про це кажуть юристи?
  • Тим часом депутати фракції «Слуга народу» нібито отримали рекомендації уникати коментарів нового законопроєкту про мобілізацію. Мовляв, нехай це коментують військові. Про це написало видання «Українська правда». Хто має роз’яснювати нову мобілізацію: військові чи політики?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Як Медведчук з Росії розграбовує металургію окупованої частини Донбасу – розслідування

Віктор Медведчук – колишній депутат Верховної Ради України і кум російського президента Володимира Путіна – активно включився у переділ власності як у Росії, так і на захоплених територіях України, з’ясував розслідувальний проєкт «Система» (створений спільно телеканалом «Настоящее время» та російською службою Радіо Свобода). Журналісти відстежили інтереси Медведчука у московській нерухомості, сибірській нафті та донецькій металургії. Як люди Медведчука витіснили оточення експрезидента України-втікача Віктора Януковича із торгівлі металом Донбасу на $2 млрд – у частині розслідування «Системи» про переділ Донбасу, який публікує проєкт Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG