Доступність посилання

ТОП новини
Українські бійці ведуть вогонь з протитанкової гармати«Рапіра» біля лінії фронту на Харківщині. 25 липня 2022 року
Українські бійці ведуть вогонь з протитанкової гармати«Рапіра» біля лінії фронту на Харківщині. 25 липня 2022 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Одна машина в 3 години, без харчів від волонтерів: водії про ситуацію на кордоні з Польщею

Водії, які стоять у черзі перед пунктом пропуску на польсько-українському кордоні в Дорогуську, повідомляють, що черга майже не просувається. За їхніми словами, останні чотири доби поляки стали гірше пропускати українські вантажівки, передає кореспондент Радіо Свобода.

«Страйкарі пропускають одну вантажівку в три години. Їздимо до них, просимо, але вони нас не чують. Кажуть, лише коли українська влада виконає всі їхні вимоги, лише тоді вони розблокують кордон. Завтра нібито мають бути чергові переговори. Якщо на них не буде досягнуто домовленостей, то вони погрожують взагалі перестати пропускати наші вантажівки. Я стою у черзі 11 добу. До пункту пропуску мені ще 10 кілометрів, якщо вони будуть пропускати так як зараз, то мені ще 15-20 діб стояти», – розповів Радіо Свобода водій Михайло.

За словами далекобійника, протестувальники поставили на кордоні вагончик, у якому гріються і святкують, одягнули новорічний одяг і показують свої страви. Зокрема, таке відео у TikTok опублікувала одна з організаторок протесту в Дорогуську Едита Озигала.

«Я вже вісім років працюю далекобійником, ще Різдво в кабіні машини не святкував. Зі страв у нас були лише макарони швидкого приготування. Волонтери не привозили харчі, а магазини не свята були зачинені. Попереду Новий рік, напевно будемо святкувати так само як і Різдво», – скаржиться Михайло.

Ще один далекобійник, Олександр, вперше опинився перед кордоном у Польщі. Раніше їздив через Румунію, щоб оминути черги. Він везе з Гданська до Києва везе харчові добавки для тварин і у черзі вже теж провів 11 діб.

«Це повне беззаконня, вони не мають права перекривати міжнародні пункти пропуску. Нам кажуть, що переговори тривають, але жодного результату ми не бачило», – каже водій.

Ще один водій Богдан з сантехнікою прямує до Одеси. Каже, за весь час блокади вже вдруге стоїть у черзі:

«Минулого разу хоч трохи рухається черга, а зараз ні. За весь вчорашній день вони пропустили лише шість машин. Протестувальникам хтось телефонує і каже, скільки пропускати сьогодні. Хтось ними керує. З нами вони спілкуватися не хочуть, та й поліція не дуже пропускає на переговори, лише двох-трьох наших водіїв. Вони налаштовані тримати нас тут до кінця, поки всі їхні вимоги не будуть виконані».

Те, що польські перевізники посилили блокаду кордону і пропускають лише одну машину в три години, Радіо Свобода підтвердив генеральний консул України у Любліні Олег Куць і українські прикордонники.

«Кілька днів тому через консультаційний пункт «Дорогуськ» ми отримали інформацію про те, що польські перевізники продовжують акцію протесту та інформують, що пропускатимуть лише один вантажний транспортний засіб впродовж трьох годин на виїзд з Республіки Польща та жодного на в’їзд до Польщі. Таку ситуацію зараз і маємо на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ. З польського боку у черзі там стоїть 1500 вантажівок», – повідомила речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

Блокада польського кордону триває з 6 листопада. На період свят блокаду зняли лише з одного пункту пропуску – «Медика-Шегині». Там протестували польські фермери.

Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

Російський обстріл Херсонщини: місцева влада повідомляє про поранених і загиблого

Російська армія обстріляла Херсонську область, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін 26 грудня.

Зокрема, в Херсоні 56-річний чоловік зазнав легких поранень. Він лікуватиметься амбулаторно.

«Під вогнем знову опинилося Микільське. Від отриманих поранень загинув 70-річний чоловік. Ще одна місцева жителька, 50 років, зараз знаходиться у лікарні. Медики оцінюють її стан як середньої тяжкості», – написав Прокудін.

У селі Широка Балка через обстріл постраждав 50-річний чоловік, його госпіталізували. За попередніми даними голови області, також є постраждалі у Степанівці та Чорнобаївці.

Раніше Прокудін повідомляв, що російські війська продовжують атакувати Херсонщину.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

АІ-військові, молитви, заклики до перевороту: як і якими ІПСО Росія атакує українців

Інформаційно-психологічні спецоперації (ІПСО) Росії проти України стали невід'ємною частиною гібридної війни ще з початку агресії у 2014 році. У перші кілька місяців повномасштабного вторгнення вже у 2022-му експерти зауважували провал російської пропаганди та дезінформації у впливі на українців та на країни-союзники України – то зараз стверджують, що Росія намагається вчитися на помилках та вдосконалювати підходи.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) проаналізували, які деструктивні наративи просуває Росія зараз, у яку форму вони «запаковані» й де їх можна зустріти зненацька – коли переглядаєш, здавалося б, звичайний український контент.

Залужний розповів, чому терміни служби пропонують обмежити до 36 місяців

Люди, які йдуть на військову службу, повинні розуміти, скільки їм доведеться воювати – таку думку висловив головнокомандувач Збройних сил Україи Валерій Залужний.

Таким чином він прокоментував положення запропонованого законопроєкту про зміни в мобілізації, який зареєстрували у Верховній Раді напередодні.

«Я чітко розумію, що наші бійці в надскладних умовах роблять свою справу. Звісно, мені б хотілося, щоб люди, які йдуть до війська, і особливо ті, хто вже служить у війську, чітко розуміли, скільки необхідно буде воювати», – сказав він.

Залужний зазначив, що Міністерство оборони і Генштаб погодилися на цей термін за умови, що не буде загострення на фронті і людей за 36 місяців буде ким замінити. При цьому 36 місяців повномасштабної війни виповниться в 2025 році.

«Це вже уряд, який взявся реалізовувати закон, чітко розуміє, які в нашої держави можливості. І я сподіваюся, ми впораємося з цим завданням», – додав головнокомандувач.

19 грудня на пресконференції президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

Кабінет міністрів 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо питань мобілізації. Серед запропонованих положень є зниження призовного віку з 27 до 25 років, а також підстава для звільнення з військової служби в разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

Залужний каже, що незадоволений роботою ТЦК

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що на сьогодні роботою територіальних центрів комплектування незадоволений.

«Люди, які працюють в ТЦК, – це окрема спеціальність. Необхідно мати певний набір знань, навичок і саме головне набір умінь, які дозволяють керівнику ТЦК виконувати свої обов’язки. Як зовні, поза межами ТЦК, так і всередині цього організму. Але станом на сьогодні хочу сказати, що можливості щодо прийому особового складу територіальні центри комплектування не втратили», – сказав головнокомандувач ЗСУ.

Раніше Залужний заявив, що цифра 400-500 тисяч мобілізованих враховує «покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які можуть бути наступного року».

У серпні президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів. Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».

Після збиття російських літаків на Херсонському напрямку війська РФ не застосовують КАБи – Гуменюк

Після збиття російських винищувачів на Херсонському напрямку війська РФ не застосовують керовані авіабомби, повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Робота по авіації в нашій зоні відповідальності була дуже важливою і показовою, бо пам’ятаємо, що ворог дуже потужно застосовував тактичну авіацію, використовуючи в напрямку лінії бойового зіткнення зі скиданням керованих авіабомб як по населених пунктах правого берега, так і пізніше по плацдарму лівого берега. Загалом можемо сказати, що нараховано понад 330 керованих авіабомб тільки в грудні, які були скинуті з літаків тактичної авіації», – сказала Гуменюк під час брифінгу.

За її словами, після 22 грудня, коли на Херсонському напрямку було знищено російські літаки, «ворог серйозно замислився про те, що робити і як протидіяти».

«З 22 грудня ми не фіксуємо жодного пуску керованих авіабомб у нашій зоні відповідальності. Не тільки на суходолі, а й в акваторії Чорного моря», – додала вона.

Повітряні сили Збройних сил України 22 грудня повідомили, що опівдні на південному напрямку було знищено три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34.

«Це носії КАБів, Х-59. Ті, які обстрілювали Херсонщину», – повідомила пресслужба командування Повітряних сил.

Російська сторона офіційно про технічні втрати не повідомляла, але російські провоєнні телеграм-канали збиття літаків підтверджують.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

На Дніпропетровщині сили ППО збили дві російські ракети – Лисак

На Дніпропетровщині українські військові збили дві російські ракети, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«2 ракети ворога. Їх ПвК «Схід» знищило у Дніпровському районі», – написав він у телеграмі.

Близько 15:30 Повітряні сили ЗСУ зафіксували активність російської тактичної авіації на сході та півдні. Згодом військові повідомили про рух ракет у напрямку Дніпра.

Російські військові регулярно атакують українські населені пункти з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

«Ми раді будь-якому способу, який забезпечить потребу у людях» – головнокомандувач ЗСУ про електронні повістки

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, коментуючи питання про електронні повістки, заявив, що «ми раді будь-якому способу, який забезпечить нашу потребу в людях».

Залужний наголосив, що це не пропозиція Генштабу чи Збройних сил – «у нас навіть немає можливості оцінити, чи можливо це», передає кореспондентка Радіо Свобода.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Міноборони України розглядає можливість розсилати військовозобов’язаним електронні сповіщення для запрошення у військкомати.

Водночас міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 24 грудня заявив, що розсилки повісток через додаток «Дія» не буде.

«Повісток у Дії не буде ніколи. І тільки так», – написав він у телеграмі.

Як ЗСУ рознесли «Новочеркаськ» в окупованому Криму? Подробиці

У ніч проти 26 грудня командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив у телеграмі, що Сили оборони знищили великий десантний корабель (ВДК) «Новочеркаськ».

«Дякую пілотам Повітряних сил і всім причетним за філігранну роботу», – написав він.

Менш ніж за годину до цього кримські телеграм-канали повідомляли про серію вибухів у районі Феодосійського порту в окупованому Криму – причому один з пабліків зазначив, що був підірваний корабель, який перевозив боєприпаси з Ірану.

Пізніше Сили оборони Півдня України уточнили, що знищений «Новочеркаськ» – це корабель проєкту 775, що будувався для СРСР у соціалістичній Польщі з 1975 до 1991 року з урахуванням можливості проведення операцій в океані. ЗСУ вже намагалися його атакувати – 24 березня 2022 року в порту окупованого Бердянська.

Цього разу навіть Міноборони Росії визнало, що ВДК «Новочеркаськ» отримав пошкодження «під час відбиття удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет».

Однак, судячи з фото, опублікованого проєктом DeepState в обід дня атаки, корабель практично знищений. Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі Радіо Свобода (програма Свобода. Ранок) повідомив, що його знищили крилатими ракетами з бортів української тактичної авіації.

Головні питання випуску:

Чим ЗСУ змогли дістатись великого десантного корабля Росії у Феодосії – на крайньому південному сході окупованого Криму?

Що «Новочеркаськ» робив у Криму – тоді як багато кораблів ЧФ РФ уже ховаються в Новоросійську?

І чому Сили оборони, зважаючи на все, зосередили свою увагу на Чорному морі?

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Питання відстрочки від мобілізації не в моїй компетенції – Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що питання відстрочки від мобілізації не в його компетенції, для цього є центральний орган виконавчої влади.

«Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди у військо й могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку чи не матиме, кого будуть призивати – на сьогодні, я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральний орган виконавчої влади, який може це визначити. Ще раз повторюся, що мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати введення бойових дій», – сказав він в ефірі національно телемарафону.

Також, за його словами, у законопроєкті щодо питань мобілізації військові погодилися, що мають залишити два поняття – людина, яка придатна до військової служби, і людина, яка не придатна до військової служби.

«У тому законопроєкті ми погодилися з тим, що потрібно залишити два поняття в нашому законодавстві: це людина, яка придатна до військової служби, і людина, яка не придатна до військової служби. Позбутись такого поняття як «обмежено придатна». Відповідно, ми дамо відповідь на запитання «придатний або не придатний», ми зрозуміємо, чи є сенс далі оперувати такими поняттями, як інвалід другої групи та інвалід третьої групи», – зазначив Залужний.

Головнокомандувач наголосив, що рішення про придатність до військової служби людини визначає військово-лікарська комісія.

19 грудня на пресконференції президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

Кабінет міністрів 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо питань мобілізації. Серед запропонованих положень є зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Залужний прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч людей

Головнокомандувачем Збройних сил України Валерій Залужний прокоментував мобілізаційні плани в Україні на наступний рік.

«Військове командування продовжує виконувати функції захисту своєї держави, відповідно формує запити на зброю, боєприпаси і відповідно на людський ресурс. Це робиться постійно. Окремим форматом чи заходом на КМУ чи Раду ми не здійснюємо», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, цифру 400-500 тисяч мобілізованих військове командування сформувало на наступний рік.

«Що стосується цієї цифри – ми ту цифру сформували. Ми відповідно сформували і на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які можуть бути наступного року. Відповідно озвучувати цю цифру і уточнювати, яка стосується розділу цих показників, я не можу. Це військова таємниця», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Залужний ще раз наголосив, що жодних подань чи законопроєктів Збройні сили не робили на Кабмін і не можуть цього робити, оскільки Генштаб не має функції законодавчої ініціативи.

«Разом з тим, ми працювали разом з Міноборони, яке формує держполітику в сфері оборони. Відповідно у складі робочої групи працювали також наші фахівці, які слідкували насамперед за тим, щоб не порушились механізми, які застосовувались у військовому управлінні, безпосередньо на законодавчому рівні, які могли б завадити діяльності військовому командуванню», – сказав він.

19 грудня на пресконференції президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

Кабінет міністрів 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт щодо питань мобілізації. Пояснювальна записка містить положення, які пропонує документ. Серед них, є зниження призовного віку з 27 до 25 років.

ОВА: через російські обстріли на Херсонщині загинули дві людини

Через російські обстріли на Херсонщині загинули дві людини, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Опівдні по Микільському зафіксовано щонайменше 26 «прильотів». Ворожим вогнем пошкоджено з десяток житлових будинків. Під завалами однієї з осель рятувальники виявили тіло загиблого 71-річного чоловіка», – написав він у телеграмі.

Також, за його словами, через російський обстріл Тягинки ще одна людина отримала травми, несумісні з життям.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 21 листопада підтвердили щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних людей, понад 560 з яких становили діти, а також більше ніж 18 500 випадків поранення цивільних від початку повномасштабного вторгнення Росії.

У противника FPV-дрони на деяких ділянках починають замінювати артилерію – Гуменюк

У грудні війська РФ особливо активно застосовували FPV-дрони, на деяких ділянках вони починають замінювати артилерію противника, повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Характерною ознакою грудня стало використання ворогом у підвищеній активності FPV-дронів. FPV-дрони на деяких ділянках починають замінювати артилерію ворога, яку ми знищуємо, вибиваємо, завдаємо ударів по вогневих позиціях. 112 ударів FPV-дронами ми нарахували», – сказала вона під час брифінгу в Одесі.

Також, за її словами, паралельно діє комплекс БПЛА, до яких противник прикріплює осколкові боєприпаси.

«Понад 220 таких боєприпасів було випущено по мирному населенню Херсонщини. Правий берег особливо потерпає від таких уражень. Останні два тижні ворог активізував цю діяльність і на протилежному березі Дніпровсько-Бузького лиману», – додала Гуменюк.

Вона додала, що у грудні майже щоночі російські війська атакували дронами на півдні, лише чотири ночі були без дронових атак.

Водночас українські військові також стикнулися з дефіцитом боєприпасів. Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський 18 грудня повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

Барабаш: кількість обстрілів Авдіївки зросла, сьогодні через атаки загинула людина, ще одна поранена

Кількість російських обстрілів Авдіївки зросла, внаслідок сьогоднішніх атак загинула людина, ще одна поранена, повідомив голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

«Місто більше руйнується, більше обстрілів, більше гине мирне населення. Збільшена кількість обстрілів як по місту, так і по позиціях навколо міста. Якщо ще тиждень тому ми фіксували в середньому 30 обстрілів протягом доби на території громади, то останні кілька днів 40 і більше. Розуміємо, що ворог не може реалізувати свої плани з оточення і взяття міста, намагається це компенсувати щільністю обстрілів», – заявив він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, сьогодні внаслідок обстрілів загинула одна людина – чоловік 1966 року народження, його дружина поранена.

«Ворог штурмує цілодобово. Гатять цілодобово. Тихіше і легше не стає», – додав Барабаш.

Він зазначив, що в Авдіївці залишаються 1203 людини.

9 грудня аналітики ISW повідомляли, що російська армія отримала завдання захопити Авдіївку та Куп’янськ до президентських виборів у РФ, які відбудуться у березні 2024 року.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

В ООН станом на 21 листопада підтвердили щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних людей, понад 560 з яких становили діти, а також більше ніж 18 500 випадків поранення цивільних від початку повномасштабного вторгнення Росії.

За останні 4 місяці було знищено 20% російського Чорноморського флоту – міністр оборони Британії про удар у Феодосії

Удар українських сил по російському військовому кораблю в окупованому Криму в ніч на 26 грудня свідчить про те, що «помиляються ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут», заявив міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс.

«Вони не помітили, що за останні чотири місяці було знищено 20% російського Чорноморського флоту. Домінування Росії в Чорному морі зараз поставлене під сумнів, і нова Коаліція морських можливостей під керівництвом Великої Британії і Норвегії допомагає Україні перемагати на морі», – написав Шаппс у соцмережі X.

У ніч на 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що українські сили знищили російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» під час удару в окупованому Криму. Подробиць він не повідомив.

Пізніше у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що близько 02:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі окупованої Феодосії і знищила його. Скільки і які саме ракети застосували – не уточнюють.

Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов підтвердив атаку в районі Феодосії і повідомив, що територія порту оточена. Пізніше він заявив, що загинула одна людина, ще двоє – поранені, пошкоджені шість будинків, у яких вибиті вікна.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що минулої ночі в порту Феодосії в окупованому Криму був пошкоджений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ». Як повідомляють російські агенції, зокрема «Интерфакс» і «РИА Новости» з посиланням на дані Міноборони РФ, корабель був пошкоджений внаслідок удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет. Про характер цих пошкоджень у російському відомстві не розповіли.

17 листопада речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що можливості сил РФ у Чорному морі останнім часом «значно зменшилися» завдяки роботі українських Сил оборони. Російські військові змушені «триматися якнайдалі та значно обмежені у своїх діях». За його словами, російський флот зазнав «серйозних збитків» – зокрема, було знищено 15 кораблів, 12 – пошкоджено.

2024 рік має стати часом суттєвого зростання оборонного виробництва України – Зеленський після Ставки

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час засідання Ставки Верховного головнокомандувача обговорювалося планування наступного року та забезпечення Сил оборони.

«Доповіді Мінстратегпрому, Міноборони, погодження від Генерального штабу. Розподіл замовлень, збільшення кількості виробників. Нині вже сотні компаній задіяні в ключових виробництвах, і я вдячний кожному підприємству, яке забезпечує потрібний результат для наших воїнів. 2024 рік має стати часом суттєвого зростання внутрішнього оборонного виробництва. Контрактування й бюджет забезпечуємо», – написав він у телеграмі.

За його словами, Україна мусить стати здатною забезпечувати всі необхідні потреби в дронах.

Зеленський додав, що також на засідання були доповіді Головкома ЗСУ та командувачів напрямків щодо ситуації на фронті – «конкретні позиції, конкретні потреби».

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що метою Міністерства оборони України на 2024 рік є локалізація виробництва озброєнь в Україні.

Протягом повномасштабного вторгнення Росії українські сили залежать від очолюваної США коаліції країн, яка надала зброю, а також економічну й соціальну допомогу на десятки мільярдів доларів. Зараз потік американської допомоги близький до виснаження – якщо Конгрес США не підтримає пропозиції президента Байдена.

Лукашенко заявив про завершення поставок російської ядерної зброї до Білорусі

Олександр Лукашенко заявив, що Росія завершила поставки ядерної зброї до Білорусі. Як повідомила пресслужба Лукашенка, про це він сказав 25 грудня, відповідаючи на запитання журналістів у рамках саміту ЄАЕС у російському Санкт-Петербурзі.

«Давно. Я ж говорив уже, коли закінчилося постачання. Ще у вересні по-моєму або у жовтні. На початку жовтня остання. Все на своїх місцях у хорошому стані», – сказав він.

Лукашенко не уточнив, скільки зброї було відправлено і де вона розташована.

У березні цього року президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю у Білорусі. За його словами, Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою зброю на її території.

У червні Путін заявив, що до Білорусі доставлено перші ядерні боєголовки.

Наприкінці червня Олександр Лукашенко заявив, що «більша частина» російської ядерної зброї, яку планувалося перемістити до Білорусі, вже в країні.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що рішення Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі є частиною її кампанії «погроз» і «залякування» сусідніх країн і водночас підкреслює домінування Москви над Мінськом.

НАТО, членом якої є Литва, назвало цей крок «небезпечним і безвідповідальним».

У резолюції, ухваленій 13 вересня, Європарламент назвав Білорусь «державою-сателітом Росії» і висловив стурбованість «нестримним політичним, економічним, військовим і культурним підпорядкуванням Білорусі Москві».

Хоча Мінськ не направив сили для приєднання до війни Росії проти України, він дозволив Кремлю використовувати свою територію як плацдарм для повномасштабного вторгнення, розпочатого в лютому 2022 року.

Кремль: Путіну доповіли про удар по російському кораблю в Феодосії

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доповів президентові РФ Володимиру Путіну про удар українських сил, внаслідок якого був уражений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» у порту Феодосії в окупованому Криму, повідомив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Деталей він не навів.

У ніч на 26 грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив, що українські сили знищили російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» під час удару в окупованому Криму. Подробиць він не повідомив.

Пізніше у Повітряних силах ЗСУ уточнили, що близько 02:30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі окупованої Феодосії і знищила його. Скільки і які саме ракети застосували – не уточнюють.

Підконтрольний Росії голова Криму Сергій Аксьонов підтвердив атаку в районі Феодосії і повідомив, що територія порту оточена. Пізніше він заявив, що загинула одна людина, ще двоє – поранені, пошкоджені шість будинків, у яких вибиті вікна.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що минулої ночі в порту Феодосії в окупованому Криму був пошкоджений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ». Як повідомляють російські агенції, зокрема «Интерфакс» і «РИА Новости» з посиланням на дані Міноборони РФ, корабель був пошкоджений внаслідок удару ЗСУ із застосуванням авіаційних керованих ракет. Про характер цих пошкоджень у російському відомстві не розповіли.

ОВА: за добу через обстріли в Авдіївці поранені дві людини

На Донецькому напрямку внаслідок обстрілів минулої доби поранені дві людини в Авдіївці, повідомляє у телеграмі Донецька обласна військова адміністрація.

За даними місцевої влади, війська РФ з артилерії обстріляли Красногорівку, Костянтинівку і Катеринівку, під обстріл також потрапила промзона Курахового.

Під російські обстріли також потрапили Торецьк, Переїзне, Верхньокам’янське, Торське, Зарічне, Сіверськ, додають у Донецькій ОВА.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

В ООН станом на 21 листопада підтвердили щонайменше 10 тисяч випадків загибелі цивільних людей, понад 560 з яких становили діти, а також більше ніж 18 500 випадків поранення цивільних від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Другий Новий рік в окупації: жителі Бердянська розповіли про ціни в рублях, настрій та загрози

Скільки коштує накрити новорічний стіл в окупованому Бердянську? Які там ціни на ялинки? Чи вистачає містянам грошей на святкування та з яким настроєм зустрічають черговий рік під тотальним контролем російських військових?

Про це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розпитав місцевих жителів. Вони діляться інформацією з російської окупації на умовах анонімності через небезпеку переслідування.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG