Доступність посилання

ТОП новини
Артилерія 15-ї бригади «Кара-Даг» Нацгвардії працює на САУ «Гвоздика». Покровський напрямок, 3 жовтня 2024 року
Артилерія 15-ї бригади «Кара-Даг» Нацгвардії працює на САУ «Гвоздика». Покровський напрямок, 3 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У горах на кордоні з ЄС знайшли останки українця призовного віку – ДПСУ

На українсько-румунському кордоні виявили тіло чоловіка, на яке натрапив турист, пробираючись горами, навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Шибени», повідомили у Держприкордонслужбі України.

«Загиблий – 36-річний житель Запоріжжя. За зовнішніми ознаками, тіло, скоріше навіть – скелет у теплому одязі – пролежало там тривалий час», – йдеться в повідомленні.

За даними ДПСУ, з початку повномасштабного вторгнення РФ це вже 24 зафіксований випадок, коли український чоловік призовного віку загинув на кордоні України з країнами Євросоюзу. Попередні 23 випадки були виявлені на кордоні з Румунією та Угорщиною на Закарпатті, з них 19 – біля річки Тиса.

САП: народній депутатці обрали запобіжний захід у справі про хабар за допомогу в перетині кордону

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід чинній народній депутатці, яка підозрюється у зловживанні впливом.

«20 вересня слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим генеральним прокурором, обрав запобіжний захід чинному народному депутату, яка спільно зі своєю помічницею за грошову винагороду обіцяла громадянам забезпечити ухвалення уповноваженим особами обласної військової адміністрації рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаційної системи «Шлях». На сьогодні встановлено два епізоди протиправної діяльності нардепа та її помічниці, а саме отримання 11,3 тис. доларів від двох громадян за безперешкодний перетин кордону», – йдеться в повідомленні САП.

Суд застосував до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 53,6 тис. грн. «Це максимальний розмір застави, передбачений законом для цього злочину», – вказали у САП.

Повідомляється, що підозрювана має прибувати до детектива, прокурора та суду за кожною вимогою, повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи, утримуватися від спілкування зі свідками, а також іншими підозрюваними у справі, здати свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон чи інші документи, що дають таке право.

У відомстві не вказують прізвища підозрюваної депутатки, однак з матеріалів справи випливає, що мова йде про одну і ту ж особу, про яку ЗМІ писали в липні. Видання «Тернополяни»​ називало фігуранткою нардепку Людмилу Марченко зі «Слуги народу».

Зеленський запросив новопризначену спецпредставницю США з відновлення України приїхати в країну

Президент Володимир Зеленський у Нью-Йорку провів зустріч із новопризначеною спецпредставницею президента США з відновлення України Пенні Пріцкер, повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Дуже важливим питанням для нас є відновлення – як післявоєнне, так і вже зараз, поки триває війна. Зокрема, ви можете прибути в Україну й побачити, як зараз працюють школи, бомбосховища, госпіталі та енергетична інфраструктура, яка є ключовою напередодні зими», – сказав Зеленський на зустрічі з Пріцкер.

Повідомляється, що Зеленський звернув увагу на важливість участі американського бізнесу у відновленні об’єктів інфраструктури та енергетичних об’єктів в Україні.

Президент США Джо Байден 14 вересня оголосив про призначення Пенні Пріцкер на посаду спецпредставника з питань економічного відновлення України. Як заявили у Білому домі, працюючи в тісному контакті з українським урядом, союзниками, міжнародними фінансовими установами, Пріцкер керуватиме зусиллями США, щоб допомогти відновити українську економіку.

Армія РФ вдарила з «Тюльпану» по Торецьку та околицях: четверо загиблих – прокуратура

Російські військові 20 вересня атакували з міномета місто Торецьк на Донеччині, йдеться в повідомленні обласної прокуратури.

«Армія держави-агресора продовжує вбивати цивільне населення Донецької області та навмисне б’є з різних видів озброєння по районах, де відсутня будь-яка військова інфраструктура», – йдеться у повідомленні.

За повідомленням відомства, армія РФ вдарила по місту та його околицях 240-міліметровою активно-реактивною міною 3Ф2 системи 2С4 «Тюльпан».

«Від влучання засобу ураження постраждало саме місто та селище Північне. У Торецьку внаслідок отриманих тілесних ушкоджень загинули 19-річна дівчина та 20-річний чоловік», – кажуть у Донецькій обласній прокуратурі.

Відомо, що під час обстрілу люди перебували в приватному житловому будинку.

«Ще двоє людей – 84-річна мати та її 60-річний син дістали поранення, несумісні з життям, на одній із вулиць Північного», – підсумували в прокуратурі.

За даними відомства, атака зруйнувала приватні оселі й пошкодила господарські споруди.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

США планують оголосити у четвер про допомогу Україні на 325 мільйонів доларів – Reuters

Президент США Джо Байден планує у четвер оголосити про пакет військової допомоги Україні на 325 мільйонів доларів, передає агенція Reuters із посиланням на слова анонімного джерела з числа американських посадовців.

Очікується, що пакет оборонної допомоги передбачатиме другу партію касетних боєприпасів калібру 155 мм.

Повідомляється, що під час запланованої зустрічі Джо Байдена із Володимиром Зеленським буде оголошено і про інші нові види озброєння для України, але наразі не про ракети ATACMS, сказав американський посадовець. Крім того, Вашингтон планує надати додатково системи ППО малої дальності Avenger, які використовують ракети Stinger.

Також у запланований пакет допомоги Україні увійдуть протитанкові системи TOW та AT4, ракети для систем HIMARS та протитанкові ракети Javelin та інше обладнання.

За словами посадовця США, пакет ще перебуває на стадії доопрацювання і може змінитися.

Президент України Володимир Зеленський планує відвідати Капітолійський пагорб у четвер вранці, щоб зустрітися із законодавцями США, а потім проведе переговори у Білому домі з Джо Байденом.

Після російського вторгнення США передали Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад 40 мільярдів доларів.

Війська РФ обстрілами пошкодили енергетичний об’єкт на Дніпропетровщині – ОВА

Російські військові 20 вересня двічі обстріляли населені пункти Нікопольського району, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Вранці ворог спрямував два БпЛА на Червоногригорівську громаду. Пообіді – накрив артилерійським вогнем Марганець. Пошкоджені три приватні будинки та дві господарські споруди. Руйнувань зазнала й нежитлова будівля. Понівечені енергетичний об’єкт і лінія електропередач. Без світла – тисяча родин. Зайнялася суха трава. Пожежу рятувальники вже приборкали», – написав Лисак у телеграмі.

За його словами, минулося без загиблих і постраждалих.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння завдають ударів по Дніпропетровській області. При цьому Москва, попри наявність свідчень і доказів, заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

Україна демонструє «нетерпимість до корупції», а США контролюють витрачені кошти – Блінкен

Українська влада демонструє «нетерпимість до корупції», а США контролюють витрачені кошти, що має «додатково гарантувати для американських платників податків, що їхня допомога витрачається з користю», зазначив державний секретар Ентоні Блінкен в інтерв’ю CBS Mornings.

«Сам факт того, що президент Зеленський (президент України Володимир Зеленський – ред.) вжив заходів, очевидно, для боротьби з випадками корупції, свідчить про те, що українці сприймають це надзвичайно серйозно. І вони знають, що Сполучені Штати та десятки інших країн, які підтримують Україну, хочуть бути певними, що підтримка, яку ми їм надаємо, використовується правильно», – зауважив голова Держдепартаменту США.

Крім того, він підкреслив, що в Україні, а також в інших країнах «працюють команди американських фахівців, які стежать за тим, щоби гроші витрачалися на цілі, для яких надсилаються в Україну».

«Я спілкувався з членами Конгресу, які їздили в Україну, і вони бачили наші зусилля на підтвердження того, що ці кошти добре обліковуються. Вони повернулися під великим враженням від цього контролю, цих заходів, і вони сказали нам, що вони не бачили нічого настільки ефективного в інших місцях раніше», – зазначив держсекретар США.

Він також окремо прокоментував звільнення керівництва Міноборони України.

«Чи були всі вони звільнені через корупцію – це відкрите питання. Я думаю, що в деяких випадках є й інші причини. Але для нас, для мене, той факт, що Зеленський вживає рішучих дій скрізь, де він щось бачить, є доказом, що вони сприймають це серйозно», – зауважив очільник Держдепартаменту США.

Раніше в Держдепартаменті зауважили, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року США надали Україні допомоги у сфері безпеки на 43,2 млрд доларів, 2,9 млрд доларів гуманітарної допомоги і 20,5 млрд доларів бюджетної підтримки через механізми Світового банку.

Зведення Генштабу: ЗСУ наступають на двох напрямках та знищили ЗРК «Стріла-10»

Українські військові наступають на Донбасі та в Запорізькій області, йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

«За добу ворог завдав 72 авіаційних удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – зазначають українські військові.

Водночас, за інформацією Генерального штабу, Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, «завдають армії РФ втрат в живій силі та техніці».

«Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ уражено 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10» та 4 артилерійських засоби противника», – підсумували українські військові.

У Росії заочно засудили українського журналіста Муждабаєва до шести років в’язниці

Російський другий західний окружний військовий суд заочно засудив одного з керівників кримськотатарського телеканалу ATR Айдера Муждабаєва до шести років позбавлення волі «за заклики до тероризму», пише російське видання ТАРС із посиланням на пресслужбу суду.

«Суд визнав винним Муждабаєва за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму) і засудив його до шести років позбавлення волі заочно з відбуванням покарання у виправній колонії терміном чотири роки», – розповіли в суді.

25 червня Слідчий комітет Росії 25 червня заочно звинуватив заступника генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдера Муждабаєва в публічних закликах і виправданні тероризму.

До 2015 року Айдер Муждабаєв працював в Росії заступником головного редактора газети «Московский комсомолец». На тлі незгоди з колегами щодо ставлення до окупації та анексії Криму він виїхав із Росії. В Україні взяв участь у перезапуску ATR, який перебрався з Криму до Києва після фактичної заборони на роботу телеканалу на окупованому півострові.

Зеленський у Раді безпеки: «вето в руках агресора загнало ООН у глухий кут»

Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН вкотре закликав до реформи організації і перелічив необхідні для цього, на його думку, кроки. Зокрема, за словами українського президента, реформи потребує застосування права вето, що «може стати ключовою реформою, тим, що повертає силу Статуту ООН».

Зеленський наголосив, що ООН перебуває «у глухому куті щодо агресій».

«Всі у світі бачать, що саме робить ООН недієздатною. У цьому кріслі в Раді безпеки, яке Росія займає незаконно через закулісні маніпуляції після розпаду Радянського Союзу, сидять брехунці, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює Росія. Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут. Хоч би ким ви були, наявна система ООН робить вас все одно меншим, ніж право вето, яке є лише в кількох і яке використовується одним – Росією – на шкоду всім іншим членам ООН», – сказав президент.

Він додав, що вето не має слугувати зброєю для тих, «хто одержимий ненавистю і війною».

За словами українського президента, Генеральній асамблеї ООН треба дати «реальну можливість» долати вето.

«Це перший необхідний крок. За умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану, – глобальної кваліфікованої більшості – вето має реально долатися, і така резолюція Генеральної асамблеї повинна бути обов’язковою для виконання всіма державами-членами», – сказав він.

Крім того, за словами Зеленського, Рада безпеки ООН має бути повністю підзвітною націям світу.

«Я вітаю пропозиції різних лідерів розширити представництво націй у Раді безпеки. Коло постійних членів Ради безпеки має відображати сучасність. Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути тут представлена – постійно. І держави Тихого океану», – сказав голова держави.

Водночас він наголосив, що будь-яка участь будь-якої держави – члена Ради безпеки має призупинятися на час, коли така держава в порушення Статуту ООН іде агресією проти іншої нації.

«Третій крок. Потрібна система превенції агресій через раннє реагування на дії, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету держав. Серед іншого – потужні санкції проти агресора. Кожен, хто хоче почати війну, має бачити ще до своєї фатальної помилки, що саме втратить, коли почне війну. Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Ради безпеки ООН автоматично, коли будь-який член Генеральної асамблеї заявляє про загрозу агресії», – заявив Зеленський.

Президент також вкотре згадав , які «конкретних дії мають бути реалізовані, «щоб архітектура безпеки була міцною».

«Перше: повне виведення всіх російських військ і військових формувань, включно з Чорноморським флотом Росії або тими дірявими коритами, які від нього залишаться за час війни, а також виведення всіх найманців і квазівійськових формувань Росії з усієї суверенної території України в межах наших міжнародно визнаних кордонів 1991 року», – сказав він.

«Друге: повне повернення Україні ефективного контролю над усім нашим державним кордоном і виключною економічною зоною в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці. Лише виконання таких двох пунктів матиме результатом чесне, надійне й повне припинення бойових дій», – додав Зеленський.

Постійний представник Росії в ООН Володимир Небензя заперечував проти виступу Зеленського на початку засідання, прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, який головує на засіданні, у відповідь заявив, що якщо Москва не хоче виступів Зеленського на засіданнях Ради безпеки, вона повинна припинити війну.

Після виступу Рама подякував Зеленському. Він заявив, що ще недавно «неможливо було уявити», щоб член Ради безпеки «почав непровоковану війну». За його словами, вона загрожує Європі та усьому світу. «Буде ганебним для нашої організації, якщо ми не зможемо чітко сказати, хто агресор, а хто жертва агресії», – заявив він.

Представник Еквадору, який виступав далі, також зажадав від Росії негайно припинити війну.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України як Рада безпеки, так і ООН загалом почали зазнавати все більш різкої критики. Особливо політиків непокоїть поведінка Росії як постійного члена Радбезу. Москва неодноразово застосовувала право вето, блокуючи невигідні їй пропозиції міжнародного співтовариства. У грудні 2022 року Україна закликала позбавити Росію статусу постійного члена Ради безпеки та виключити її з ООН. Однак, за чинним статутом ООН, це неможливо зробити без згоди самої Росії.

Провести реформу Ради безпеки закликає сам генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, а також представники багатьох країн світу.

Президент США Байден на 77-й сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні минулого року закликав надати постійне представництво у Раді безпеки країнам Африки, Латинської Америки та Карибського регіону. Після цього дипломати почали працювати над детальною пропозицією.

Пізніше видання The Washington Post повідомило, що адміністрація США запропонує розширити склад Ради безпеки ООН: до шести країн можуть набути статусу постійних членів Ради безпеки, однак без права вето. Цей захід покликаний розширити глобальне представництво у головній міжнародній організації.

Рада безпеки ООН була заснована у 1945 році. Відповідно до статуту ООН, рішення у Раді ухвалюються на основі згоди всіх країн-членів: це п’ять постійних членів – США, Велика Британія, Франція, Росія та Китай – і 10 непостійних.

Удар авіабомбою по Куп’янську: в поліції розповіли про особи загиблих

Внаслідок атаки російських військових по Куп’янську 19 вересня загинуло двоє волонтерів, четверо людей, яких евакуювали з зони постійних обстрілів, і двоє військовослужбовців, розповів начальник Головного управління Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко.

«Двоє волонтерів здійснювали черговий рейс у селище Ківшарівка, звідки евакуювали до Харкова цивільних, зокрема, дві жінки і чоловік із цього селища, та ще одного чоловіка, місце реєстрації якого поки що нам не відомо, скоріше за все, це також місцевий житель, який евакуювався. В результаті прямого влучання був повністю знищений автомобіль. У ньому також були двоє військовослужбовців, яких просто по дорозі волонтери підвозили з однієї точки до іншої. Всього вісім осіб загинули», – розповів Тимошко.

За його словами, на момент удару автомобіль рухався дорогою Куп’янськ – Куп’янськ Вузловий, а саме по мосту через річку Оскіл. Мостом одночасно з мікроавтобусом волонтерів рухалися ще два автомобілі.

«Дві автівки впали у воду, але люди змогли виплисти», – зазначив Тимошко.

Як повідомили в громадській організації «П’ятихатки-Бам», загинули двоє їхніх волонтерів – Вадим Забара та Сергій Шалигін.

19 вересня російські військові атакували Купʼянськ. 20 вересня на місці удару завершилися оперативні роботи екстрених служб, число загиблих зросло до 8 людей, повідомив 20 вересня голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області.

У ЗСУ підтвердили «успішний удар» по командному пункту Чорноморського флоту РФ

Вранці 20 вересня Збройні сили України завдали «успішного удару» по командному пункту Чорноморського флоту російських військових, йдеться в повідомленні Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ.

«Вранці 20 вересня ЗСУ завдали успішного удару по командному пункту Чорноморського флоту окупантів біля Верхньосадового», – йдеться у повідомленні.

Цей населений пункт розташований у Криму поблизу окупованого Севастополя.

20 вересня в соцмережах писали про звуки вибухів в окупованому Севастополі. Також йшлося про те, що в Південній бухті Севастополя і в Інкермані військові РФ застосували димову завісу.

Кримські телеграм-канали писали про звуки вибухів з боку військового аеродрому Бельбек. Також повідомлялось про роботу російської ППО в районі селища Чорноморське.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Зеленський у США: корупція, зброя, гарантії безпеки. Україна – Польща: зерно розбрату?

  • Президент України Володимир Зеленський візьме учать у відкритих дебатах Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй на тему: «Дотримання принципів та цілей Статуту ООН через ефективну багатосторонність: підтримання миру та безпеки України». Росію, яка обіймає місце постійного члена Радбезу, представлятиме міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Уперше від початку повномасштабного вторгнення український президент опиниться із російською делегацією в одному просторі – на полях Генасамблеї ООН.

Деталі – у програмі «Свобода Live» о 18:00 на @Радіо Свобода:

  • МЗС Польщі викликало посла України та передало рішучий протест польської сторони заявам президента Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН, йдеться у повідомленні. А президент Польщі порівняв дії України з ситуацією людини, яка тоне і хапається за соломинку, та сказав, що у справі українського зерна він та польський уряд твердо захищатимуть інтереси польських фермерів.
  • Міноборони Азербайджану заявив про домовленість щодо припинення вогню у Нагірному Карабаху. Повідомлялося, що досягнуто домовленості про призупинення «локальних антитерористичних заходів» 20 вересня 2023 року о 13:00. Що відбувається в регіоні і яка роль Росії у цьому протистоянні?

В «Енергоатомі» підрахували, скільки українських атомників залишається на ЗАЕС

На окупованій російськими військовими Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) залишаються працювати 822 українських атомників, зазначив в ефірі телемарафону президент «Енергоатому» Петро Котін.

«У нас є зв’язок із працівниками ЗАЕС, але він неофіційний, тому що працівникам станції заборонено використовувати засоби зв’язку. На Запорізькій АЕС на сьогодні продовжують працювати 822 людини, і вони зазнають тиску від окупантів», – зазначив він.

Крім того, за словами Котіна, в Енергодарі залишаються 2083 працівника ЗАЕС, яких окупанти не допускають до робочих місць.

«Загарбники періодично затримують та катують український персонал станції, щоб змусити їх працювати на «Росатом», – додав він.

Редакція Радіо Свобода наразі не може перевірити ці дані з незалежних джерел через окупацію ЗАЕС російськими військовими.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року.

В українському МЗС закликали «відкинути емоції» після виклику Польщею посла України

Міністерство закордонних справ України закликало «польських друзів відкинути емоції» після повідомлення про те, що МЗС Польщі викликало посла України і передало «рішучий протест» польської сторони на заяви президента Володимира Зеленського під час засідання Генасамблеї ООН.

У МЗС України заявили, що «детально поінформовані» про зустріч українського посла у Варшаві із заступником міністра закордонних справ Польщі.

«Під час цієї зустрічі український посол вкотре роз’яснив українську позицію щодо неприйнятності для України польської односторонньої заборони на імпорт українського зерна. Він також наголосив на некоректності порівняння із Україною, яке зробив президент Польщі під час свого візиту до Нью-Йорка. Закликаємо наших польських друзів відкинути емоції. Українська сторона запропонувала Польщі конструктивний шлях вирішення зернової проблематики. Очікуємо, що наші пропозиції стануть основою для переведення діалогу в конструктивне русло», – написав у фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко.

20 вересня МЗС Польщі повідомило, що викликало посла України. «(Заступник міністра закордонних справ Павел Яблонський) передав рішучий протест польської сторони щодо вчорашніх заяв президента Володимира Зеленського на Генеральній асамблеї ООН про те, що деякі країни ЄС удавали солідарність, опосередковано підтримуючи Росію», – йдеться в повідомленні МЗС.

Яблонський зазначив, що ця теза є неправдивою щодо Польщі і що тиск на Варшаву на багатосторонніх форумах чи надсилання скарг до міжнародних трибуналів не є відповідними методами вирішення суперечок між країнами.

19 вересня президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, згадав про суперечку з деякими країнами ЄС щодо українського зерна.

«Ми працюємо над збереженням сухопутних маршрутів. Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора», – заявив президент.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що у справі українського зерна він і польський уряд твердо захищатимуть інтереси польських фермерів. Про це, як передає «Польське радіо», він сказав під час пресконференції в Нью-Йорку.

Дуда заявив, що Польща хоче максимально допомогти Україні, але має відстоювати свої інтереси. Також він закликав Україну пам’ятати про допомогу, яку вона отримує від Польщі.

Президент Польщі порівняв дії України із ситуацією потопельника, який хапається за соломинку.

«Україна піддається нападу Росії, вона, безсумнівно, перебуває в дуже складній ситуації. Вона хапається за все, що може. Чи можна мати до неї за це претензії? Ну, звичайно, можна. Чи потрібно нам діяти, щоб захистити себе від того, аби потопаючий завдав нам шкоди? Звісно, ми повинні діяти, щоб захистити себе від того, щоб потопаючий заподіяв нам шкоду, тому що якщо потопаючий завдасть нам шкоди і втопить нас, він позбудеться допомоги», – заявив польський президент.

Анджей Дуда також повідомив, що запланована зустріч із Володимиром Зеленським не відбулася через перенесення часу його виступу на Асамблеї ООН. Анджей Дуда висловив сподівання, що розмова відбудеться пізніше.

Раніше повідомлялося, що президенти України Володимир Зеленський та Польщі Анджей Дуда 19 вересня мали зустрітися у Нью-Йорку на полях сесії Генеральної асамблеї ООН, щоб обговорити питання щодо українського зерна.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про односторонні обмеження.

Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Польщі, Словаччини й Угорщини.

Дослідження УГСПЛ: у половині справ про воєнні злочини не ведеться досудове розслідування

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини дослідили розслідування воєнних злочинів, скоєних у рамках російської повномасштабної російської агресії – результати презентували в Києві 20 вересня, передає кореспондент Радіо Свобода.

Зокрема, як повідомила юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Анна Козьменко, автори дослідження проаналізували 21 кримінальне проваджння, довільно обране з тих, у яких юристи Центру представляють інтереси потерпілих.

«Це справи про вбивства цивільних осіб, руйнування майна, катування, незаконне позбавлення волі та порушення імунітету комбатанта», – уточнила вона.

Досудове розслідування на момент ознайомлення з матеріалами тривало близько року. Ними займаються переважно органи Служби безпеки України та Національної поліції. Йдеться про різні області, в тому числі Київ та Київщину.

Козьменко вказала на те, що в деяких випадках правоохоронці, а саме – локальні управління СБУ на Закарпатті та в Донецькій і Луганській областях – демонстрували «відмінну комунікацію зі стороною потерпілих». В одній зі справ провели комплекс слідчих дій, одній людині заочно повідомили про підозру.

«Ложка дьогтю – в половині з досліджуваних кримінальних проваджень розслідування не проводилося взагалі, зокрема й стосовно вбивств цивільних осіб. Ми в матеріалах виявили лише заяву про злочин і докази, які були надані стороною потерпілих. У решті випадків комунікація органів досудового розслідування з потерпілими була незадовільна», – констатувала адвокатка.

Автори дослідження зазначають, що зверталися до правоохоронних органів. Зокрема, представники Нацполіції та Офісу генпрокурора в анонімному опитуванні скаржилися на велике навантаження та брак знань і ресурсів поміж інших чинників, які ускладнюють розслідування. Представники СБУ в анонімному опитуванні участі не брали.

Правоохоронні органи публічно не реагували на дослідження.

За даними Офісу генпрокурора, нині в Україні вже зафіксовано понад 104 000 воєнних злочинів. Їхня кількість зростає щоденно.

Росія послідовно не визнає причетність своїх військових до злочинів проти мирного населення, попри наявність доказів і свідчень.

Гелікоптер Жеваго передали українським військовим – ДБР

У Державному бюро розслідувань заявили, що українським військовим передадуть гелікоптер екснардепа та акціонера банку «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго.

Як повідомляє пресслужба відомства, тепер це повітряне судно буде виконувати завдання в одній з бойових частин ЗСУ.

Гелікоптер був арештований у межах розслідування кримінального провадження ДБР у березні 2023 року.

У бюро нагадують, що це повітряне судно належало підконтрольній колишньому депутату юридичній особі. Жеваго використовував його в особистих цілях під час перебування на території України.

На початку серпня Агентство з розшуку та менеджменту активів заявляло про неефективне управління арештованим майном Костянтина Жеваго. За даними АРМА, управителю передали 24 активи у центрі Києва, Дніпропетровській, Полтавській та Донецькій областях загальною площею більш ніж 15 тисяч квадратних метрів. За оцінкою установи, нерухомість площею в тисячі квадратних метрів у центрі столиці має «апріорі приносити державі більше, аніж 100 тисяч гривень на місяць».

У грудні минулого року Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті в Куршeвелі за запитом української влади. Його підозрюють у розтраті 113 мільйонів доларів банку «Фінанси та кредит», що завдало шкоди його вкладникам та інтересам держави. Банк «Фінанси та кредит» збанкротував у 2015 році.

Суд погодився відпустити Костянтина Жеваго на волю під заставу у мільйон євро. Зараз Костянтин Жеваго проживає у Парижі без права залишати територію Франції.

Крім того, на початку серпня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили власнику групи «Фінанси і кредит» про підозру у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

Президентка Єврокомісії каже, що Україна досягла «значного прогресу» в проведенні реформ

Україна досягає «значного прогресу» у проведенні реформ, необхідних для її вступу до Євросоюзу, зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв’ю виданню Bloomberg.

«Я вражена тим, як Україна проводить дуже складні реформи, в той час як вони ведуть війну. Якщо вони збережуть цей темп — а я бачу, що вони абсолютно мотивовані — це буде вирішальний момент», — сказала фон дер Ляєн.

Вона переконана, що Україна «врешті-решт досягне успіху» в своїй заявці на членство в ЄС.

Президентка Єврокомісії також висловила впевненість, що «ЄС зможе виконати свою обіцянку щодо поставки мільйона боєприпасів Україні впродовж 12 місяців».

«Ми дуже сильно підштовхуємо промисловість, військово-промислову базу. Ми приділяємо цьому багато уваги. Ми робимо все можливе і наполегливо працюємо, щоб досягти поставлених цілей», – сказала вона.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові про стан Союзу 13 вересня заявила, що розширення ЄС є «каталізатором прогресу». У серпні президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС п

Шпигунський скандал у Німеччині: справа агента Лінке, що «підмочила репутацію» розвідки ФРН

«Найгучнішим шпигунським скандалом в історії ФРН» вже назвали оглядачі нещодавнє викриття співробітника Федеральної служби розвідки (BND) Карстена Лінке, який, як стверджує слідство, працював на Росію. Російська служба Радіо Свобода зібрала інформацію про цю справу, у якій вже розпочався судовий процес.

Норвегія заборонить в’їзд автомобілям із російськими номерами

Норвегія услід за Фінляндією, Польщею і країнами Балтії заборонить в’їзд автомобілям із російськими номерами.

Міністерство закордонних справ країни вже працює над новими правилами, що забороняють в’їзд на норвезьку територію легковим автомобілям із російською реєстрацією, повідомило місцеве видання NRK із посиланням на держсекретаря країни Ейвінда Вада Петерссона.

«Норвегія, як і Фінляндія, запровадить обмеження на ввезення та використання автомобілів із російською реєстрацією. Зараз ми вивчаємо, як це має бути зроблено, і скоро повернемося з конкретними заходами», – заявив він.

Раніше в’їзд у країну для автомобілів із російськими номерами закрили Польща, Фінляндія, Латвія, Литва та Естонія.

Влада Фінляндії уточнила, що заборона не торкнеться громадян і сімей Євросоюзу та Європейської економічної зони, у тому числі з другим громадянством, які постійно проживають у Росії. Також обмеження не поширюються на автомобілі з дипломатичними номерами та транспортні засоби, які здійснюють гуманітарні перевезення.

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що автомобілі з російськими номерами потрібно або конфіскувати, або перереєструвати в Естонії. Литва також пригрозила вилучати автомобілі з російськими номерами на території ЄС. Влада Латвії, у свою чергу, підкреслила, що не конфіскуватиме такий транспорт, якщо він уже перебуває на території ЄС.

8 вересня Єврокомісія роз’яснила порядок застосування санкцій, згідно з якими митниця країн Євросоюзу має право не пропускати на територію блоку товари з Росії, імпорт яких заборонений, зокрема автомобілі й особисті речі росіян.

Через кілька днів було опубліковане уточнення, згідно з якими митні органи повинні звертати увагу насамперед на автомобілі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG