Доступність посилання

ТОП новини
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський в ООН про спроби «тіньових угод» із РФ: «Злу не можна довіряти»

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, наголосив на неприпустимості укладення «тіньових угод» із Росією.

«Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру. Я запрошую всіх вас – усіх, хто не толерує жодної агресії, – до спільної підготовки Саміту. Мені відомо про спроби укласти якісь тіньові угоди за лаштунками. Злу не можна довіряти. Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито», – сказав голова держави.

Зеленський зауважив, що запропонована ним Українська формула миру «стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки».

«Тепер ми можемо відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Завтра я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН. Формула не лише про Україну. Понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково її підтримали. Вона пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн і можуть бути використані іншими агресорами», – сказав президент.

Зеленський наголосив, що Росія «перетворює на зброю» у своїй війні проти України все: від продовольства та енергії до викрадених дітей.

За його словами, незважаючи на те, що у світі є різні угоди, які обмежують озброєння, «але не існує реальних обмежень на використання продовольства, енергії та інших речей як зброї».

«Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частини території Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи не була б там застосована. Росія майже поглинула Білорусь, загрожує Казахстану та країнам Балтії», – заявив Зеленський.

Він також наголосив, що незастосування ядерної зброї не запобігло масовому знищенню.

«Україна віддала свій третій за величиною ядерний арсенал. Тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителькою такої сили. Але подальша історія довела, що саме Росія найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще тоді, в 1990-х. Росія заслуговує на роззброєння і зараз: терористи не мають права володіти ядерною зброєю. Поки ядерна зброя лишається на своїх місцях, масове знищення набирає обертів», – заявив голова держави.

Зеленський згадав і суперечку з деякими країнами ЄС щодо українського зерна, заявивши, що вони «влаштовують політичний театр» і «допомагають підготувати сцену для московського актора».

«З початку повномасштабної агресії, Росія заблокувала наші чорноморські та азовські морські порти. Наші порти на Дунаї досі залишаються мішенню для її ракет і безпілотників. Росія намагається використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання окупації деяких – якщо не всіх – захоплених територій. Росія використовує ціни на продовольство як зброю. Ми запустили тимчасовий експортний коридор у Чорному морі. Ми працюємо над збереженням сухопутних маршрутів. Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора», – заявив президент.

Зеленський 20 вересня має виступити на засіданні Ради безпеки ООН щодо України.

Раніше сьогодні президент США Джо Байден під час виступу на засіданні Генасамблеї ООН заявив, що «ніхто не хоче припинити війну більше, ніж Україна... Але лише на Росії лежить відповідальність за цю війну» і «лише Росія стоїть на шляху до миру».

У серпні низка ЗМІ поширили заяву керівника апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом НАТО у випадку територіальних поступок РФ. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, в них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Українська сторона різко відреагувала на цю заяву. У МЗС України назвали такі розмови «абсолютно неприйнятними», а секретар РНБО Олексій Данілов назвав заяву «дивним вкидом».

16 серпня у НАТО назвали «помилкою» заяву Єнссена щодо відмови України від частини своїх територій в обмін на вступ.

А сам Єнссен у коментарі виданню VG уточнив, що його заява «була частиною більшої дискусії щодо можливих майбутніх сценаріїв в Україні». «Я не повинен був так говорити. Це була помилка», – сказав він.

У Білому домі заперечили переговори про територіальні поступки України в обмін на членство в НАТО.

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна сама буде вирішувати, коли настануть умови для ведення будь-яких переговорів і за столом переговорів вирішуватимуть, яке рішення є прийнятним.

Залужний повідомив про узгодження з командувачами на південному фронті подальших кроків ЗСУ

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про зустріч з командувачами та командирами бригад оперативно-стратегічного угруповання на південному фронті.

«Обговорили та узгодили послідовність наших кроків з урахуванням зміни оперативної обстановки на фронті, активності противника та всіх можливих загроз. Попри шалений спротив ворога, наші захисники невпинно та рішуче продовжують вести наступальні дії задля визволення української території», – написав Залужний у фейсбуці.

За даними Генштабу ЗСУ, нині сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку.

18 вересня у Міноборони повідомляли, що від початку наступу на південному напрямку сили оборони звільнили 260 квадратних кілометрів території. У відомстві казали: по всьому півдню армія РФ перебуває у стані оборони.

Умєров повідомив про «продуктивні зустрічі» на полях 15-го «Рамштайну»

Міністр оборони Рустем Умєров підбив підсумки 15-ї зустрічі Контактної групи з оборони України.

За його словами, він провів «продуктивні зустрічі» на полях події на авіабазі Рамштайн, яка пройшла 19 вересня.

«Вдячний колегам зі Сполучених Штатів, Великої Британії, Румунії, Литви, Данії, Швеції, Словаччини, Норвегії за змістовні розмови», – написав він у своєму твітері.

Умєров висловив надію, що результати зустрічі «незабаром будуть відчутні для наших військових на полі бою».

Зустріч «Рамштайн» 19 вересня концентрувалася на передачі Україні систем протиповітряної оборони, артилерії та боєприпасів.

Раніше міністр оборони США Ллойд Остін закликав союзників надалі докладати зусиль для зміцнення української протиповітряної оборони.
П’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося 19 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Це перша зустріч у форматі «Рамштайн», у якій взяв участь новопризначений міністр оборони України Рустем Умєров.

Латвійські компанії в обхід санкцій постачають Росії мікросхеми для виробництва ракет – розслідування

Латвійські компанії, попри санкції, продовжують постачати російські підприємства військово-промислового комплексу мікросхемами, які, зокрема, використовуються для виробництва балістичних ракет «Іскандер», йдеться у розслідуванні видання The Insider.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, запровадження санкцій та посилення експортного контролю з Латвії до Росії, як зазначає видання, було імпортовано мікросхем на мільйони євро.

У РФ, як уточнюють розслідувачі, ввозилася, зокрема, продукція Ризького заводу напівпровідникових приладів (РЗПП) Alfa. У цього підприємства в Росії є філія ТОВ «Альфа», яка, однак не займалася імпортом ризьких мікрочіпів. Ці товари, за даними розслідувачів, до лютого 2022 року ввозили до Росії дві фірми: ТОВ «Компанія Леста-М» та ТОВ «Альфа-ЛР».

Після початку повномасштабної війни з-поміж імпортерів, які закуповують мікросхеми у РЗПП, залишається «Компанія Леста-М». Тільки в контрагентах у неї тепер ризька компанія ALFA RPAR і дві, ймовірно, китайські фірми: Dalian Stella Trading Co. Ltd та Liaoning Jinhechuang Logistics Co. Ltd. За менш ніж рік військових дій, як наголошують розслідувачі, вони закупили у РЗПП продукції на 1,7 млн дол. Отримані від зазначених фірм мікрочіпи «Компанія Леста-М» постачала підприємствам російського військово-промислового комплексу.

Найважливішим торговим партнером «Компанії Леста-М», згідно з даними держзакупівель, був АТ «НДІ електронних приладів» (НДІЕП), з яким вона уклала контракти на 43 млн рублів. Це підприємство, як уточнюють журналісти, входить до складу Ростеху через концерн «Техмаш». НДІЕП брало участь у розробці балістичних ракет «Іскандер», а також у створенні систем радіолокації для ракет «Кинджал», автоматики для ракет «Точка-У».

Крім того, «Компанія Леста-М» постачала ризькі мікросхеми «Іжевському електромеханічному заводу «Купол», який серед іншого виробляє зенітно-ракетний комплекс «Тор-М2Е».

До клієнтів «Компанії Леста-М» також належать: «Уфімське приладобудівне виробниче об’єднання» (випускає бортові прилади для Су-27), «Уральський оптико-механічний завод» (виготовляє оптико-локаційні станції для бойових літаків), НДІ «Полюс» ім. Стельмаха (виготовляє зброю з лазерним наведенням).

За даними джерел The Insider у ЗСУ, у збитих російських ракетах ризьких мікросхем досі не знаходили. Проте, впевнені розслідувачі, це може статися, оскільки виробництво ракетного озброєння у Росії набирає обертів.

Після початку російського повномасштабного військового вторгнення в Україну США та інші країни запровадили заходи експортного контролю, щоб обмежити доступ Росії до технологій та інших ресурсів, які можуть підтримувати її оборонно-промисловий комплекс. З боку США причетним до закупівель передової західної електроніки та обладнання для військово-промислового комплексу Росії загрожує кримінальна відповідальність.

Євросоюз має провести реформи, перш ніж розширюватися – експертна доповідь

Європейський Союз має втілити реформи, перш ніж зможе прийняти більше країн до блоку до 2030 року – про це йдеться в експертному документі, розробленому на замовлення урядів Франції та Німеччини.

У звіті, представленому міністрам ЄС у Брюсселі 19 вересня, сказано, що він не відображає офіційної позиції урядів Німеччини та Франції, але очікується, що він буде використаний для ініціювання дебатів щодо можливих реформ ЄС.

Доповідь замовили французька міністерка з питань Європи Лоренс Бун та її колега з Німеччини Анна Лурман у січні, її підготувала група з 12 незалежних експертів.

«ЄС має посилити свою спроможність діяти, ще більше завдяки приєднанню нових членів до нашого Союзу. В цьому сенсі звіт дає цінні поштовхи», – сказала Лурманн у заяві.

У звіті, з яким ознайомилося Радіо Свобода, йдеться, що ЄС наразі не готовий прийняти нових членів і що найранішою можливою датою є 2030 рік.

«З геополітичних причин розширення ЄС займає важливе місце в політичному порядку денному, але ЄС ще не готовий прийняти нових членів ані в інституційному, ані в політичному плані», – йдеться в звіті.

За висновками експертів, ЄС повинен поставити собі за мету бути готовим до розширення до 2030 року, аби «відновити рівень довіри», а кандидати на вступ повинні працювати над виконанням критеріїв.

«Інститути та механізми ухвалення рішень не були розроблені для групи із до 37 країн, і її поточний склад ускладнює ефективне управління кризами та ухвалення стратегічних рішень навіть для ЄС, який складається з 27 країн», – йдеться в звіті.

12 експертів рекомендують низку реформ для підвищення спроможності ЄС діяти, одночасно зі зміцненням верховенства права та демократичної легітимності блоку.

Доповідь рекомендує, щоб Євросоюз перейшов до ухвалення всіх своїх рішень кваліфікованою більшістю, а не залишав деякі питання для одностайної згоди.

Наразі ЄС вимагає одностайного ухвалення рішень щодо зовнішньої політики та політики безпеки, податків, фінансів, а також деяких сфер правосуддя, внутрішніх справ, соціального забезпечення та захисту.

Доповідь також рекомендує чотири різні рівні європейської інтеграції в майбутньому.

Найглибша інтеграція була б у внутрішньому колі, подібному до зони євро з використанням єдиної валюти та безпаспортної Шенгенської зони.

Другим рівнем буде сам Євросоюз, далі – ще більше коло, що складатиметься з асоційованих членів, які братимуть участь у єдиному ринку товарів і послуг ЄС і дотримуватимуться загальних принципів ЄС.

І, нарешті, буде Європейське політичне співтовариство – форум, запущений минулого року на пропозицію Франції – як зовнішній рівень для політичної співпраці без обов’язкової прив’язки до законодавства ЄС, йдеться в повідомленні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові про стан Союзу 13 вересня заявила, що розширення ЄС є «каталізатором прогресу». У серпні президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС повинен зробити «сміливий крок» і прийняти нових членів до 2030 року.

Наразі вісім країн мають офіційний статус кандидатів до Євросоюзу – Сербія, Чорногорія, Албанія, Північна Македонія, Боснія і Герцеговина, Молдова, Україна та Туреччина, хоча переговори з Анкарою тягнуться роками. Грузія й Косово є потенційними кандидатами на членство.

«Гібридна ракета» – у прокуратурі уточнили, чим війська РФ вдарили по Куп’янську

Російські війська, за уточненими даними, вдарили по Куп’янську на Харківщині гібридною ракетою «Грім-Е1», повідомила пресслужба обласної прокуратури.

Удар був здійснений вдень 19 вересня, внаслідок нього загинули шестеро людей.

«Станом на зараз відомо, що російські військові завдали удару по місту Куп’янськ гібридною ракетою «Грім-Е1», створеною на базі радянської ракети Х-38. Максимальна дальність ураження може становити 120 кілометрів», – йдеться в повідомленні.

Раніше голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв, що удару було завдано керованою авіабомбою.

У прокуратурі додали, що почали розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

«За даними слідства, 19 вересня близько 13:00 російські військові завдали ракетний удар по Куп’янську. Саме в цей час по мосту рухався автомобіль з волонтерами, які евакуйовували мирне населення. Станом на 18:00 встановлено, що загинули четверо чоловіків та двоє жінок. Наразі кількість жертв уточнюється», – йдеться в повідомленні.

На початку цього місяця військові повідомляли, що на Лимано-Куп’янському напрямку армія РФ намагається «прорвати оборону ЗСУ», особливо в районі Новоєгорівки Луганської області.

Місто Куп’янськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні з’явилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Куп’янському напрямку. Обстріли міста посилилися.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обов’язкової евакуації жителів 37 населених пунктів Куп’янського району Харківської області.

Генштаб: ЗСУ відбили 10 атак Росії біля Мар’їнки протягом доби

Протягом доби на фронті відбулося 15 бойових зіткнень, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України увечері 19 вересня

«Сьогодні російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні ударними БпЛА типу Shahed-136/131. За уточненою інформацією протиповітряною обороню було знищено 28 із 31 «шахедів» по маршруту слідування у південних, центральних та західних областях України», – зазначає командування.

Загалом протягом доби російська армія завдала дев’ять ракетних та 67 авіаційних ударів по українських позиціях та населених пунктах, а також здійснили 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку противника в районі західніше Ягідного Донецької області. Ворог намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області, успіху не мав. На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області», – йдеться в зведенні.

Крім того, Сили оборони відбили російську атаку поблизу Роботиного на Запоріжжі. Штаб також повідомляє про продовження наступальної операції на Мелітопольському напрямку та штурмові дії на Бахмутському напрямку.

Генштаб заявляє, що російські військові примусово проживають разом з цивільними мешканцями, «використовуючи мирних жителів як живий щит»:

«У населеному пункті Токмак Запорізької області військовослужбовців російських окупаційних військ масово розселяють до цивільних людей похилого віку в їхні помешкання. Крім того, окупанти грабують квартири та будинки громадян України».

Штаб звітує про 16 ударів по місцях зосередження російського особового складу та техніки й ще два – по зенітно-ракетним комплексам РФ. Також ракетні війська завдали ударів по 14 російських військових цілях.

Чехія, Данія та Нідерланди домовилися постачати зброю Україні

Представники Чехії, Данії та Нідерландів підписали лист про наміри щодо постачання зброї Україні – про це повідомило чеське Міністерство оборони 19 вересня.

За повідомленням, угоду підписали в рамках зустрічі на авіабазі «Рамштайн». Чехію представляв заступник міністра оборони Даніель Блажковець.

За його словами, угода дозволить постачати Україні переважно чеське озброєння за фінансової підтримки Данії та Нідерландів.

«Зокрема, це постачання додаткових танків, гаубиць, стрілецької зброї, бойових машин піхоти, засобів протиповітряної оборони та засобів радіоелектронної боротьби або боєприпасів від компаній нашої оборонної промисловості», – заявив Блажковець.

Очікується, що техніка та боєприпаси будуть передані Україні найближчими місяцями та в 2024 році.

Раніше Reuters з посиланням на інформаційне агентство Ritzau повідомило, що Данія передасть Україні ще 45 танків.

Зустріч «Рамштайн» 19 вересня концентрувалася на передачі Україні систем протиповітряної оборони, артилерії та боєприпасів.

Перший «Рамштайн» Умєрова, Зеленський у США: ATACMS будуть? РФ виженуть з Радбезу ООН?

  • У Нью-Йорку розпочалася 78-а сесія Генеральної асамблеї ООН. До Нью-Йорка приїхали очільники понад 150 держав світу, зокрема президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський. У своїй промові Джо Байден сказав, що США «хочуть більш безпечного, квітучого, рівноправного світу для всіх людей», в якому «жодна нація не зустрічає виклики на самоті». Водночас, за словами президента США, Росія сподівається, що світ «втомиться і дозволить їй розчавити Україну без наслідків». Зеленський виголосить свою промову після 19:00 за Києвом. Виступ українського президента Радіо Свобода буде транслювати наживо з подальшим обговоренням у студії.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Новопризначений міністр оборони України Рустем Умєров 19 вересня вперше узяв участь у засіданні формату «Рамштайн», що проходить у Німеччині. Засідання відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. Він почав виступ з подяки Олексію Резнікову «за його важку працю та самовідданість і за все, що він зробив для вільної України в безпечному світі», водночас Остін відмовився коментувати своє ставлення до прохання України надати далекобійні ракети ATACMS. Результати 15-го засідання у форматі «Рамштайн» будемо обговорювати в ефірі «Свобода Live».

Зустріч «Рамштайн» завершилася: говорили про ППО, артилерію та боєприпаси

Завершилася 15-та зустріч Контактної групи з оборони України, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода 19 вересня.

За її словами, у зустрічі було три пріоритети: протиповітряна оборона, над посиленням якої працюватимуть партнери, а також передача Україні більшої кількості артилерії та боєприпасів для продовження контрнаступальної операції.

Як заявив на зустрічі командувач Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі, за результатами консультацій він зробив висновок, що українська сторона «не планує зупинятися і взимку, вона налаштована звільняти території далі і продовжувати контрнаступ».

Крім того, учасники «Рамштайну» повторили готовність підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Раніше міністр оборони США Ллойд Остін закликав союзників надалі докладати зусиль для зміцнення української протиповітряної оборони.

П’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося 19 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Це перша зустріч у форматі «Рамштайн», у якій бере участь новопризначений міністр оборони України Рустем Умєров.

«Сиділи навпочіпки п’ять годин, руки – назад. Дехто не витримував». Волонтер з Маріуполя розповідає про 108 днів у полоні Росії

108 днів у полоні російської армії, побиття й психологічний тиск, утримання в ізоляторі в Оленівці. Все це пережив житель Маріуполя Сергій Лінь, коли на початку повномасштабної війни взявся волонтерити – евакуйовувати з міста людей. Сергія звільнили дивом. Зараз він продовжує волонтерську роботу – доправляє гуманітарку й забирає жителів з деокупованих територій. Водночас чоловік досі не має статусу колишнього цивільного заручника й не отримав від держави жодних компенсацій.

У Львові завершили ліквідацію наслідків удару «Шахедами» – ОВА

У Львові завершили ліквідацію наслідків російського удару безпілотниками «Шахед», повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Ліквідацію наслідків ворожого удару «Шахедами» по Львову завершили. Близько 12 годин невтомної та жертовної роботи фахівців ДСНС… Окупанти забрали життя однієї людини, травмували двох чоловіків. Лише за попередніми даними, знищили близько 300 тонн гуманітарної допомоги на складі релігійної та благодійної організації Карітас-Спес», – написав голова ОВА у телеграмі.

У ніч на 19 вересня Львівщину атакували дрони-камікадзе. Голова ОВА Максим Козицький повідомив, що, за попередніми даними, у напрямку Львівської області летіли 18 дронів – 15 із них збили Сили повітряного командування «Захід», сім збили безпосередньо у повітряному просторі Львівської області.

Місцева влада повідомила про три влучання у промислові склади у Львові, у тому числі склади, де було продовольство.

За даними Повітряних сил ЗСУ, у ніч на 19 вересня Росія застосувала під час удару по Україні 30 ударних безпілотників Shahed-136/131, а також балістичну ракету Іскандер-М. 27 БПЛА українські військові збили.

Ніхто не хоче припинення війни більше, ніж Україна, але Росія стоїть на шляху до миру – Байден

Генеральная асамблея ООН «вже другий рік» ухвалює резолюції на підтримку мирного врегулювання конфліктів на тлі повномасштабної війни Росії проти України. Про це заявив президент США Джо Байден, виступаючи на засіданні Генасамблеї 19 вересня.

«Як і всі інші держави, США хочуть припинення війни, але ніхто не хоче припинити війну більше, ніж Україна. Ми в найактивніший спосіб підтримуємо Україну в дипломатичному врегулюванні кризи для забезпечення сталого миру. Але лише на Росії лежить відповідальність за цю війну», – заявив він.

Байден додав, що Росія – єдина, хто має можливість негайно припинити війну, водночас «лише Росія стоїть на шляху до миру».

«Ціна Росії за мир: капітуляція України, територія України та діти України», – додав президент США.

Він назвав підтримку України інвестицією в майбутнє кожної держави, яка хоче, аби світ «жив за правилами, які застосовуються до всіх і підтримуються всіма, великими й малими»:

«Суверенітет, територіальна цілісність – це основа цієї великої організації. Всеохопні права людини – це наш дороговказ. Ми не можемо віддати їх на відкуп».

У Нью-Йорку триває 78-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. На сьогодні, 19 вересня, заплановані загальнополітичні дебати.

У Куп’янську до шести зросло число загиблих через російський удар – ОВА

Кількість загиблих через російський удар по Куп’янську 19 вересня збільшилася до шести, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Внаслідок ворожого удару КАБом у Куп’янську загинули четверо чоловіків і дві жінки. Екстрені служби продовжують огляд місця влучання», – написав він у телеграмі.

Раніше влада повідомляла про трьох загиблих.

На початку цього місяця військові повідомляли, що на Лимано-Куп’янському напрямку армія РФ намагається «прорвати оборону ЗСУ», особливо в районі Новоєгорівки Луганської області.

Місто Куп’янськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні з’явилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Куп’янському напрямку. Обстріли міста посилилися.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обов’язкової евакуації жителів 37 населених пунктів Куп’янського району Харківської області.

Промова Байдена в ООН: якщо Росія переможе, незалежність жодної нації не буде в безпеці

Білий дім оприлюднив уривки із промови президента Сполучених Штатів Джо Байдена, яку він планує виголосити на Генеральній асамблеї ООН 19 вересня.

Згідно з нею, США «хочуть більш безпечного, квітучого, рівноправного світу для всіх людей», в якому «жодна нація не зустрічає виклики на самоті». Байден вказує на рекордні теплові хвилі в США та Китаї, лісові пожежі в Північній Америці та південній Європі, посухи в Африці та повінь у Лівії.

Водночас, за словами президента США, Росія сподівається, що світ «втомиться і дозволить їй розчавити Україну без наслідків».

«Але я питаю у вас: якщо ми покинемо ключові принципи Хартії ООН, аби догодити агресору, чи зможе будь-яка держава-член бути впевненою у власній захищеності? Якщо ми дозволимо вирізати Україну, чи незалежність будь-якої нації в безпеці? Відповідь – ні. Ми маємо виступити проти цієї неприхованої агресії сьогодні, аби запобігти іншим потенційним агресорам завтра», – йдеться в тексті.

Відтак Вашингтон, додає Байден, разом із союзниками планує підтримувати Україну в захисті її суверенітету та територіальної цілісності.

У Нью-Йорку відкрилася 78-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. На сьогодні, 19 вересня, заплановані загальнополітичні дебати.

Естонія, Люксембург і Україна створили IT-коаліцію – Міноборони Естонії

Естонія, Люксембург і Україна 19 вересня під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» започаткували ІТ-коаліцію, яка підтримуватиме Збройні сили України в кіберсфері, повідомило Міністерство оборони Естонії.

«Роль інформаційно-комунікаційних технологій у цій війні, безумовно, важче усвідомити, оскільки кінетична діяльність на фронті набагато помітніша. Тим не менш, дії в кіберсфері є значними підсилювачами того, що відбувається на фізичному полі бою. Для Естонії це задоволення й честь мати можливість використати свої компетенції електронної держави для підтримки України», – сказав міністр оборони Ганно Певкур.

Як повідомив міністр оборони України Рустем Умєров, ІТ-коаліція зосереджуватиметься на гарантуванні безпечної та стійкої ІТ-інфраструктури для Міністерства оборони України і Сил оборони, що дозволить Україні бути ефективнішою та дієвішою на полі бою.

«Ми вдячні Естонії та Люксембургу за їхнє лідерство в просуванні цієї ініціативи. Я також хотів би подякувати Бельгії, Латвії, Литві та Данії за те, що вони приєдналися до нас у цій справі, а також Люксембургу за те, що вони вже оголосили про перший внесок до ІТ-коаліції», – сказав він.

За повідомленням, окрім Естонії, Люксембургу та України, під час презентації ІТ-коаліції Декларацію про наміри також підписали Бельгія, Литва і Данія. «Метою сьогоднішнього заходу також було надати союзникам більше інформації про коаліцію, щоб залучити інші держави, оскільки об’єднані сили – завжди сильніші. Низка держав зацікавилися коаліцією, і мета – швидко розширити коло держав-контрибуторів», – додав міністр оборони Естонії.

Створення «IT-коаліції» в червні цього року під час чергового засідання «Рамштайну» анонсував тодішній міністр оборони України Олексій Резніков.

«Веде війну в ім’я жахливої брехні» – представник України закликав суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду

Україна у Міжнародному суді ООН заявила, що Росія використала «неправдиві звинувачення у геноциді» для виправдання свого повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Українська сторона наголосила, що Москва послалася на Женевську конвенцію, щоб «знищувати».

Україна 19 вересня, на другий день попередніх слухань у Міжнародному суді ООН у Гаазі, представила свою справу після того, як Москва виступала напередодні, заявивши, що позов «безнадійно помилковий» і справа має бути закрита.

Слухання, які триватимуть до 27 вересня, будуть зосереджені на правових аргументах щодо юрисдикції Міжнародного суду.

Українська сторона вимагає притягти Москву до відповідальності за спотворення поняття «геноцид» для виправдання нападу: Росія заявляла, що намагалася запобігти геноциду на сході України. Київ відкинув це твердження, пославшись на Конвенцію ООН про геноцид, яка не допускає вторгнення з метою його запобігання. Росія, у свою чергу, стверджує, що ця справа є непідсудною Міжнародному суду, оскільки Конвенція не стосується застосування сили між державами.

Також Київ звинувачує Росію у «плануванні актів геноциду в Україні» та «умисному вбивстві й завданні тяжких поранень представникам української національності», а отже, в тому, що вона сама вчиняє геноцид.

«Росія веде війну проти моєї країни в ім’я цієї жахливої брехні про те, що Україна здійснює геноцид проти власного народу», – заявив суддям 19 вересня представник України Антон Кориневич.

Він закликав Міжнародний суд вирішити, що він має юрисдикцію розглядати справу в повному обсязі, і врешті постановити, що Росія повинна виплатити репарації за вторгнення в Україну під вигаданим приводом.

«Чи може держава використовувати неправдиві звинувачення в геноциді як привід для руйнування міст, бомбардування цивільних жителів і депортації дітей з їхніх домівок? Коли Конвенцією про геноцид так цинічно зловживають, хіба цей суд безсилий? Відповідь на ці запитання має бути «ні», – сказав Кориневич.

18 вересня під час виступу в суді представник Росії Геннадій Кузьмін заявив, що «правова позиція України безнадійно помилкова». Він стверджує, що якщо Україна наполягає на тому, що геноциду не було, «не може бути порушення» Конвенції ООН про геноцид і, отже, справа має бути закрита.

Очікується, що Міжнародний суд 20 вересня також заслухає представників 32 інших держав, які підтримують аргумент України про те, що суд має юрисдикцію для розгляду справи.

У березні 2022 року суд ООН став на бік України, наказавши Росії «негайно зупинити» свої військові дії. Росія наказ суду ігнорує.

Раніше цього року суд прийняв до розгляду клопотання 32 союзників України про приєднання до справи на боці Києва. До них належать усі країни Європейського союзу, крім Угорщини, Велика Британії, Канада, Австралія й інші союзники України, але не США.

Міжнародний суд у Гаазі був створений після Другої світової війни для розгляду правових скарг, поданих державами щодо ймовірних порушень міжнародного права. Це найвища судова установа ООН. Рішення Міжнародного суду є обов’язковими, але він не має прямих засобів їх виконання.

Експерти, яких цитує агентство Reuters, заявили, що рішення на користь Києва не зупинить війну, але може вплинути на майбутні репараційні виплати.

Шмигаль розповів, скільки коштів Україна очікує від МВФ наступного року

Проєкт державного бюджету на 2024 рік вже перебуває на розгляді парламенту, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Про це він розповів на засіданні уряду 19 вересня.

При цьому, за його словами, Україна потребуватиме близько 42 мільярдів доларів для наповнення бюджету наступного року.

«Вже зараз розуміємо, звідки ці кошти можуть надійти. Це програма ЄС Ukraine Facility, це допомога Сполучених Штатів, це програма МВФ та допомога інших наших друзів і партнерів», – сказав він.

Шмигаль назвав програму співпраці з Міжнародним валютним фондом якорем фінансування бюджету.

«У 2024 році очікуємо від Фонду траншів на суму 5,4 мільярда доларів», – заявив голова уряду.

Крім того, додав він, Україна має довгострокові програми співпраці з Норвегією, Японією, Канадою, іншими країнами та «вже зараз має бачення, як можемо закрити фінансування на наступний рік».

Прем’єр-міністр 15 вересня повідомив, що Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду в 1 трильйон 560 мільярдів гривень та видатками загального фонду у 3 трильйони 108 мільярдів гривень.

Уряд пропонує ЄС та сусіднім країнам компроміс щодо української агропродукції – Шмигаль

Уряд України пропонує ЄС та країнам-сусідам – Польщі, Угорщині, Словаччині – компроміс щодо української агропродукції, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зазначив, що Україна запровадить ефективні заходи контролю та верифікації за експортом 4-х груп товарів.

«Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція – це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до 5 держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією», – сказав Шмигаль.

За його словами, якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, Україна буде запроваджувати дзеркальні або взаємні торговельні обмеження.

15 вересня Єврокомісія, попри заклики сусідніх з Україною держав ЄС, не продовжила дію обмежувальних заходів, якими заборонявся агроімпорт української пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшника до п’яти держав Євросоюзу, що межують із Україною – Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Болгарії. Як йшлося в заяві Єврокомісії, Україна погодилася запровадити саморегулювання, щоб уникати викривлень на агроринках сусідніх із нею країн ЄС.

Водночас Словаччина, Польща й Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Після цього Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Польщі, Словаччини й Угорщини.

«Удар. У салоні дим, грязь. Зупинився, висадив людей. І потім ще приліт»: водій тролейбуса про подробиці обстрілу Херсону

Близько 10-ї години ранку 19 вересня російські військові завдали низку артилерійських ударів по Херсону. У результаті атаки загинув старший сержант поліції Андрій Тарчинський. Поранення отримали двоє пасажирів тролейбуса – чоловіки 33 та 57 років, їх шпиталізували. Один із чоловіків пізніше помер у лікарні внаслідок поранень, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«На жаль, у лікарні зупинилося серце 57-річного херсонця, який постраждав внаслідок російського удару по тролейбусу», – написав він у телеграмі.

Під обстріл потрапили також складські приміщення. Охоронці, які перебували на місці в момент обстрілу, розповіли кореспондентові Радіо Свобода, що на території складів були вантажівки, якими перевозили зерно.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG