Доступність посилання

ТОП новини
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Шойгу 19 вересня відвідує Іран

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідує Тегеран 19 вересня, повідомило напівофіційне інформаційне агентство Ірану Tasnim, додавши, що він зустрінеться з іранськими високопосадовцями.

Російське агентство «Интерфакс» цитує Міноборони Росії, яке заявило, що «цей візит сприятиме зміцненню російсько-іранських військових зв’язків і стане важливим етапом розвитку співпраці між двома країнами».

Після запровадження Заходом санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну в 2022 році Тегеран і Москва поглибили свої двосторонні зв’язки, зокрема у військовій сфері.

Минулого місяця заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що військова співпраця Росії з Іраном не піддасться геополітичному тиску. Він сказав про це після повідомлень про те, що Вашингтон закликав Тегеран припинити продаж безпілотників Москві в обмін на пом’якшення санкцій.

Стратком ЗСУ заявляє про «успішний удар» по штабу російських військ в окупованому Мелітополі

Збройні сили України завдали «успішного удару» по штабу російських військ в окупованому Мелітополі, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

«Близько 7:00 Збройні сили України завдали успішного удару по штабу окупантів в районі тимчасово окупованого Мелітополя», – йдеться у повідомленні.

Раніше сьогодні міський голова Іван Федоров з посиланням на місцевих жителів заявив, що в окупованому Мелітополі було щонайменше п’ять вибухів. За його даними, найгучніше було в районі заводу «Автокольорлит».

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може незалежно перевірити ці дані.

Мелітополь у Запорізькій області війська РФ окупували на початку повномасштабної війни. Обраний мер міста Іван Федоров, який перебуває на вільній території України, регулярно повідомляє про вибухи в місті та його околицях, внаслідок яких гинуть чи зазнають поранень особи, призначені Росією в окупаційну адміністрацію.

ДБР розслідує відео зі «знущаннями» у військкоматі на Львівщині

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом знущань у приміщенні військкомату в місті Самбір – про це відомство заявило 19 вересня.

«Відео, на якому двоє військових знущаються з чоловіка і погрожують йому зброєю, з’явилося на одному з телеграм-каналів. Попередньо, подія сталась сьогодні, 19 вересня, у приміщенні Самбірського Територіального центру комплектування та соціальної підтримки», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження про порушення статутних правил, взаємовідносин між військовослужбовцями із застосуванням зброї. ДБР додає, що співробітники Бюро встановлюють обставини на місці події.

У соцмережах з’явилося відео, на якому люди у військовій формі погрожують чоловіку в цивільному. Його прокометував раніше Львівський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

На відео «видно частину події», заявили в ТЦК, відтак з’ясовується, що передувало діям військових. Центр додав, що призначена службова перевірка, а військовослужбовці відсторонені від свої обов’язків до з’ясування всіх обставин.

У серпні минулого тижня президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів та призначення на ці посади офіцерів, які беруть участь у бойових діях.

Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».

В Офісі президента відреагували на статтю New York Times щодо обстрілу Костянтинівки

В Офісі президента України відреагували на статтю New York Times щодо обстрілу ринку в Костянтинівці 6 вересня.

«Безумовно, поява в іноземних ЗМІ публікацій із сумнівами щодо причетності Росії до нападу на Костянтинівку тягне за собою зростання конспірологічних теорій, а тому потребує перевірки та правової оцінки з боку слідчих органів. Суспільство обов’язково отримає відповідь на запитання, що саме сталося у Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні в рамках неспровокованої війни», – написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він зауважив, що правоохоронні органи за замовчуванням проводять ретельне та детальне розслідування кожного випадку в рамках фіксації та документування російських воєнних злочинів.

«Також вивчаються обставини обстрілу Костянтинівки. У будь-якому разі юридична істина буде встановлена. Водночас не можна забувати: саме Росія розпочала вторгнення в Україну, і саме вона несе відповідальність за розв’язання війни в нашій країні. І саме Росія регулярно завдає масованих ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню. Україна ж веде виключно оборонні дії, захищаючи себе та свої території», – додав Подоляк.

Видання The New York Times заявило, що удар по ринку в місті Костянтинівка Донецької області, який 6 вересня спричинив загибель 16 і поранення понад трьох десятків людей, був «трагічною невдачею» українських військових, а не російським обстрілом. Про це видання повідомило, посилаючись на результати власного розслідування. У публікації йдеться, що трагедія стала наслідком несправності ракети протиповітряної оборони, випущеної з системи «Бук».

Водночас, як повідомила Служба безпеки України низці українських медіа, 6 вересня 2023 року по ринку у Костянтинівці вдарили російські війська, використовуючи С-300.

Джерело NV у СБУ зауважило, що автор цієї статті Томас Гіббонс-Неф (Thomas Gibbons-Neff) неодноразово просував російські наративи.

«Він систематично готує антиукраїнські матеріали в The New York Times, де намагається дискредитувати Україну та нашу армію», – сказав співрозмовник.

Українська влада стверджувала, що це російські війська обстріляли 6 вересня ринок у Костянтинівці, який розташований у центральному районі міста. За інформацією правоохоронців, серед 16 загиблих наймолодший – юнак 2005 року народження.

Прокуратура повідомляє про двох поранених через російський обстріл на Сумщині

Двоє місцевих жителів отримали поранення внаслідок російського обстрілу Сумської області, повідомив Офіс генерального прокурора 19 вересня.

За даними слідства, російські військові обстріляли місто Середина-Буда Шосткинського району з території Росії близько 11:30 у вівторок.

«Внаслідок обстрілу поранено двох місцевих жителів, які перебували на території власних домогосподарств, пошкоджено два приватні будинки», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці за процесуального керівництва Шосткинської окружної прокуратури відкрили досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння обстрілюють прикордоння України, зокрема Чернігівщину та Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

ООН про удар РФ по Львову: згорів склад, на якому було 300 тонн гуманітарних вантажів

В Організації Об’єднаних Націй повідомили, що внаслідок нічної атаки РФ по Львову згорів склад, де було близько 300 тонн гуманітарних вантажів.

«Я найрішучіше засуджую російський удар, унаслідок якого сьогодні вранці було зруйновано склад неурядової організації «Карітас-Спес» у Львові на заході України. Цей важливий гуманітарний склад, де було близько 300 тонн гуманітарних вантажів, вигорів вщент», – йдеться в заяві гуманітарної координаторки ООН в Україні Деніз Браун.

В організації додають, що впродовж року удари по гуманітарних активах посилились, що впливає на тих, хто вже потерпає від жахливих наслідків війни.

Гуманітарні співробітники, установи та активи захищені згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, а удари по них або невибіркові удари суворо заборонені, наголошують в ООН.

Повітряна тривога тривала майже 2,5 години, Львівщину атакували дрони-камікадзе. Голова ОВА Максим Козицький повідомив, що, за попередніми даними, у напрямку Львівської області летіли 18 дронів – 15 із них збили Сили повітряного командування «Захід», сім збили безпосередньо у повітряному просторі Львівської області.

Місцева влада повідомила про три влучання у промислові склади у Львові, у тому числі склади, де було продовольство. Під завалами знайшли тіло загиблого чоловіка, який працював на складі. Відомо про постраждалого 26-річного чоловіка, його госпіталізували. Також на місці влучання була жінка, госпіталізації не потребувала.

За даними Повітряних сил ЗСУ, у ніч на 19 вересня Росія застосувала 30 ударних безпілотників Shahed-136/131, а також балістичну ракету Іскандер-М. 27 БПЛА українські військові збили.

Ранковий артобстріл Херсона: кількість загиблих зросла

Кількість загиблих внаслідок ранкового артилерійського обстрілу Херсона зросла, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«На жаль, у лікарні зупинилося серце 57-річного херсонця, який постраждав внаслідок російського удару по тролейбусу», – написав він у телеграмі.

Уряд звільнив уповноваженого з питань зниклих безвісти

Кабінет міністрів звільнив уповановаженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Про це повідомив представник уряду в Верховній Ради Тарас Мельничук 19 вересня.

«Звільнено Котенка Олега Олексійовича з посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», – заявив він у Телеграмі.

Крім того, уряд призначив двох заступників голови Національної служби здоров’я України – Ірину Надашкевич та Олександра Рябця (з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації).

Відповідних рішень наразі немає на сайті Кабміну.

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко 13 вересня повідомив про намір подати у відставку після того, як уряд вніс зміни до переліку його повноважень.

Через російський удар авіабомбою у Куп’янську загинули три людини – ОВА

Через російський удар авіабомбою у Куп’янську загинули три людини, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Сьогодні ворог завдав удару керованою авіабомбою по місту Куп’янськ. Внаслідок цього удару загинули троє цивільних людей. Наразі на місці працюють екстрені служби», – написав він у телеграмі.

Життя українських біженців у цифрах: результати дослідження на основі опитування українців у різних країнах

Близько половини біженців можуть залишитися за кордоном і після закінчення війни Росії проти України – ця цифра зросла за останні пів року. А це – понад три мільйони людей, порахували в Центрі економічної стратегії. На рішення українців повернутися впливатиме низка факторів: окрім завершення війни, вони також сподіваються знайти роботу, яка забезпечила би їм гідне життя. І хоча переселенцям більше до вподоби жити саме в Україні, за кордоном вони продовжують адаптуватися. Про це йдеться у звіті Центру економічної стратегії, підготованого на основі соціологічних опитувань агенції InfoSapiens..

Проєкт «Ти як?» Радіо Свобода поспілкувався зі співавторкою дослідження Дарією Михайлишиною. Економістка наголошує – Україна може заохочувати біженців повертатися додому, і почати це робити слід уже зараз.

За прогнозами, якщо велика частина українців не повернеться, держава Україна може втрачати щорічно до 7% ВВП. А у звіті Центру економічної стратегії йдеться, що після завершення війни з Росією в Україну можуть не повернутися від 1,3 йдеться, що до 3,3 мільйона біженців. Невтішними є також демографічні прогнози фахівців – населення України стрімко скорочується, і сподіватися на бебі-бум підстав немає...

Російська агресія зруйнувала понад 220 бібліотек в Україні – Мінкульт

Російські війська знищили понад 200 бібліотек в Україні – про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики з посиланням на виконувача обов’язків міністра Ростислава Карандєєва 19 вересня.

За повідомленням, про це Карандєєв заявив на відкритті 13-го Львівського міжнародного бібліотечного форуму «Бібліотека вільних людей».

«За словами Ростислава Карандєєва, наразі відомо про руйнування росіянами в Україні понад 220 бібліотек та пошкодження близько 400. Орієнтовний обсяг втрат бібліотечного фонду – понад 187 мільйонів примірників», – йдеться в заяві.

Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних транспортерів

Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних транспортерів, повідомляє міністерство оборони країни.

«Це важливо для забезпечення постачання в райони, де немає доріг», – сказав міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Вантажівка є гусеничною та здатна маневрувати на місцевості, недоступній для колісної техніки. Вони можуть перевозити боєприпаси, продовольство та воду українським військам у польових умовах.

Норвезька версія гусеничних транспортерів M548 має назву NM199.

Мін’юст США: у Гонконгу заарештували росіянина за підозрою в постачанні мікроелектроніки до РФ

У Гонконгу заарештували громадянина Росії Максима Марченка, якого звинувачують у незаконній закупівлі американської мікроелектроніки подвійного та військового призначення для покупців у Росії. Про це повідомило Міністерство юстиції Сполучених Штатів.

За даними американського слідства, 51-річний Марченко керує кількома фіктивними компаніями в Гонконгу — Alice Components, Neway Technologies, RG Solutions. Схему закупівель він реалізовував разом із двома неназваними спільниками, також громадянами Росії.

Продукцію, зокрема, OLED-мікродисплеї, закуповували для перерахованих підставних компаній, щоб приховати, що вони призначалися для Росії. Кінцевими користувачами називалися Китай, Гонконг та інші країни.

Читайте також: У Фінляндії заарештували підприємця через постачання в Росію компонентів для БПЛА

«Після несправедливого вторгнення Росії в Україну Марченко та спільники, як припускається, використовували підставні компанії та інші обманні шляхи, аби отримати мікроелектроніку, вироблену в США, в тому числі приціли, окуляри нічного бачення, теплову оптику та збройні системи для використання росіянами. Цей офіс (прокуратура США – ред.) буде невпинно переслідувати тих, хто прагне порушувати закони США, щоб постачати Росії військові технології», – заявив прокурор США у Південному окрузі Нью-Йорка Деміан Вільямс.

Усього Марченка звинуватили за сімома пунктами, серед яких – контрабанда та шахрайство. За кожним із них максимальне покарання становить від п’яти до 20 років ув’язнення.

Наприкінці червня в Казахстані на запит США затримали колишнього головного редактора журналу «Хакер», топменеджера компанії F.A.C.C.T. та громадянина Росії Микиту Кісліцина.

У 2020 році Мін’юст США звинуватив Кісліцина в змові з метою продажу даних, вкрадених його спільником у соцмережі Formspring.

СБУ заявила про викриття блогера зі Львова, який закликав знищити будівлю управління Служби

Служба безпеки України заявляє про викриття блогера, який знімав будівлю Служби безпеки у Львові та закликав вдарити по ній російськими ракетами.

Як повідомляє пресслужба відомства, співробітники внутрішньої безпеки СБУ «по гарячих слідах» викрили у Львові чоловіка, який публічно закликав знищити адмінбудівлю регіонального управління Служби безпеки.

«Для здійснення теракту зловмисник агітував поцілити в режимний об’єкт російськими ракетами.Щоб поширити такі заклики, фігурант здійснював онлайн-трансляцію на власній сторінці в Інстаграм поблизу будівлі української спецслужби. Під час стріму він разом зі своїм спільником із-за кордону дискредитував співробітників СБУ і закликав вдарити по них російською зброєю », – йдеться у повідомленні.

У СБУ додають, що цей контент блогер поширив на власну аудиторію у понад 1,7 тис. користувачів.

За даними слідства, йдеться про двох жителів обласного центру, які позиціонують себе як блогери – один з них наразі перебуває в одній з країн ЄС, звідки періодично «приєднується» до стрімів свого поплічника в Україні.

Наразі фігурантам планується повідомлення про підозру, триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину, можливої додаткової кваліфікації та притягнення винних до відповідальності.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні.

Вночі 19 вересня Росія атакувала Львів ударними безпілотниками. За даними місцевої влади, внаслідок удару загинула одна людина, ще одну госпіталізували.

«Група семи» закликала Китай тиснути на Росію для припинення війни

Країни «Групи семи» (G7)закликали Китай чинити тиск на Росію, щоб та припинила війну в Україні. Відповідна заява міністрів закордонних справ G7 була опублікована МЗС Японії після того, як представники групи зустрілися на полях сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомляє Reuters.

У G7 сподіваються, що Китай добиватиметься негайного, повного та беззаперечного виведення російських військ з України, йдеться у документі.

Як зазначає агентство, заяву випустили на тлі візиту провідного китайського дипломата Ван І до Росії. 18 вересня він обговорював війну в Україні з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, а 19 вересня провів із секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим консультації щодо стратегічної безпеки. Про деталі цих дискусій сторони не повідомляли.

Глава Пентагону закликав союзників надалі зміцнювати ППО України

Міністр оборони США Ллойд Остін закликав союзників надалі докладати зусиль для зміцнення української протиповітряної оборони.

«Я вже казав і повторю: протиповітряна оборона рятує життя. Тому я закликаю цю групу продовжувати зміцнювати наземну протиповітряну оборону України. Ми повинні продовжувати домагатися забезпечення України системами протиповітряної оборони та засобами перехоплення », – сказав він, відкриваючи засідання Контактної групи з оборони України.

Глава Пентагону зауважив, що вже надані системи ППО Patriot, IRIS-T, HAWK, NASAMS, SAMP/T захищають критично важливу інфраструктуру України, включаючи зерно та енергоносії.

«В останні місяці Росія продовжувала атакувати порти України та її зернову інфраструктуру. Ці атаки наразі знищили щонайменше 280 000 тонн зерна. Цього достатньо, щоб прогодувати 10,5 мільйонів людей протягом року. Атаки Росії продовжують загрожувати глобальній продовольчій безпеці і створюють ризик непотрібних гуманітарних криз по всій планеті», – зауважив Остін.

Читайте також: Німеччина анонсувала новий пакет військової допомоги Україні, але без Taurus – Bild

На авіабазі Рамштайн у Німеччині розпочалося п’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України. Це перша зустріч у форматі «Рамштайн», у якій бере участь новопризначений міністр оборони України Рустем Умєров.

Понад 80% членів Американської торгової палати повністю продовжують діяльність в Україні – опитування

Американська торгова палата в Україні спільно з компанією Citi Ukraine, яка також входить до числа членів палати, провели дослідження «Ведення бізнесу у воєнній Україні». Згідно з опитуванням 84% членів обʼєднання повністю зберегли свою діяльність після півтора року повномасштабної війни Росії проти Україні. Ще 16% компаній продовжують працювати частково.

«Респонденти визначили пʼять головних проблем своїх компаній щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців. Проблема №1 – безпека персоналу (91%). Серед інших викликів – ракетні атаки Росії на життєво важливу інфраструктуру та бізнес-активи (66%), здоров’я та психічне благополуччя співробітників (65%), економічний і споживчий спад (45%), а також доступ до електроенергії, води, мобільної мережі або теплопостачання (44%)», – вказано в повідомленні.

Компанії-учасниці AmCham продовжують підтримувати своїх співробітників під час війни. Віддалена робота та/або гнучкий графік (93%), додаткова фінансова підтримка (67%) та програми психічного здоров’я та благополуччя (57%) є найпоширенішими способами підтримки.

Досить упевнені щодо відновлення економіки України у 2024 році 78% респондентів: з них частково впевнені 59%, впевнені – 19%. 22% висловили сумнів щодо економічного відновлення наступного року.

Згідно з результатами опитування, найбільшою можливістю для залучення прямих іноземних інвестицій в Україну у 2023 році та надалі будуть перемога України, відбудова та відновлення всієї країни, вступ до ЄС, державно-приватне партнерство для залучення коштів та державні програми для стимулювання інвестицій, а також гарантії безпеки чи страхування інвестицій.

В опитуванні, яке проводилося з 6 до 15 вересня 2023 року, взяли участь 127 керівників та чільних представників компаній-членів AmCham.

«Ядерна вʼязниця»: як Росія перетворила ЗАЕС на велику катівню, залучивши «Росатом»

Російська армія та російська державна корпорація «Росатом» перетворили окуповану українську Запорізьку атомну станцію на катівню, а одного співробітника вбили – повідомила у своєму звіті організація Truth Hounds. Що зараз відбувається на Запорізькій АЕС, і чи збільшуються ядерні загрози? Хто здійснює катування українських працівників електростанції, і хто причетний до організації цих тортур? Навіщо Росії потрібна ЗАЕС, і чи є ймовірність ухвалення санкцій проти «Росатому». Інформацію про це зібрав проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що загалом станом на 18 вересня у катівнях окупованого міста перебувають близько сотні жителів, з них близько двох десятків – це працівники ЗАЕС. Ця кількість періодично змінюється, адже декого російські військові відпускають через 1-2 тижні, а декого тримають у полоні місяцями.
  • Ув'язнені зазнають регулярних моральних знущань та фізинчих тортур. Їх змушують підписати контракт із «Росатомом» чи взяти паспорт Росії. Часто їхні близькі не мають жодного зв'язку з ними. Найбільш жорстоких катувань зазнають люди, які відмовляються співпрацювати з окупантами, зазначив Орлов.
  • За його даними, 23 червня цього року окупанти викрали інженера з охорони праці Сергія Потинга, а 18 липня – начальника зміни турбінного відділення експлуатаційного підрозділу Сергія Спартесного. Згодом стало відомо, що обох чоловіків тримають у будівлі місцевого відділку окупаційної поліції.
  • У будинках атомників окупанти неодноразово проводили обшуки. Також була інформація, що до Потинга російські військові застосовували жорсткі катування та фізичне насильство. Наразі немає жодної інформації про стан обох чоловіків. Невідомі ані причини їхнього викрадення, ані звинувачення, які їм висувають, зазначив міський голова Енергодара.
  • Про викрадення Потинга і Спартесного повідомляла також державна компанія України «Енергоатом», яка звернулася до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й усієї світової спільноти із закликом докласти максимальних зусиль та вжити всіх можливих заходів для звільнення усіх працівників ЗАЕС, яких тримають у полоні російські військові.

Організація Truth Hounds, яка займається документуванням воєнних злочинів Росії в Україні, 19 вересня презентувала дослідження із назвою «Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити».

Данія передасть Україні ще 45 танків – ЗМІ

Данія передасть Україні ще 45 танків, повідомляє Reuters з посиланням на інформаційне агентство Ritzau.

Міністр оборони країни Троелс Лунд Поульсен повідомив, що Києву нададуть 30 танків Leopard 1 і 15 танків Т-72.

Офіційно про це міністерство оборони Данії не повідомляє, проте днями Копенгаген анонсував пакет допомоги Україні у розмірі 5,8 мільярдів датських крон. Ця допомога має забезпечити українську оборону танками, бойовими машинами піхоти, танковими боєприпасами. За даними оборонного міністерства Данії, це найбільший пакет допомоги Україні з моменту вторгнення.

Ердоган заявив, що «солідарний» з Росією і вірить Путіну

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що з економічних міркувань солідарний із Росією, а також довіряє словам російського лідера Володимира Путіна щодо «якнайшвидшого припинення» війни проти України. Про це Ердоган заявив у поширеному 19 вересня інтервʼю американському громадському мовнику PBS.

«Половина мого природного газу постачається з Росії, а це означає, що ми солідарні. Ми робимо взаємні кроки вперед, і ми співпрацюємо також у сфері оборонної промисловості. Ми можемо робити ці речі з Росією», – сказав Ердоган.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG