Доступність посилання

ТОП новини
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Контрнаступ України «впевнено» просувається – глава Пентагону

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що контрнаступ України досягає «стійкого» прогресу.

«Контрнаступ Києва продовжує впевнено просуватися. Хоробрі українські війська проривають міцно укріплені рубежі російської армії. Прогрес України є свідченням бойового духу її народу. Можливості, надані членами цієї контактної групи в рамках нашого спільного зобов’язання, будуть життєво важливими під час поточних битв і надалі», – сказав він, відкриваючи засідання Контактної групи з питань оборони України.

На авіабазі Рамштайн у Німеччині розпочалося п’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України. Це перша зустріч у форматі «Рамштайн», у якій бере участь новопризначений міністр оборони України Рустем Умєров.

Обов’язкова евакуація дітей з деяких районів Херсонщини ще не почалась – речник ОВА

Обов’язкова евакуація дітей із небезпечних населених пунктів Херсонщини, яку раніше анонсували в Херсонській ОВА, досі не почалася, повідомив в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Ранок) речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

Йдеться про 31 населений пункт, які розташовані вздовж правобережжя Дніпра. Рішення про обов’язкову евакуацію дітей ухвалили на Раді оборони Херсонщини, проте, за словами Толоконнікова, важливо спочатку зробити перепис населених пунктів. Нині ж, каже представник Херсонської ОВА, складають списки дітей, які виїхали або залишились у населених пунктах, звідки оголошена евакуація.

«Є вже результати населених пунктів, де немає вже дітей, але потрібно прискорити цей процес.. Потім окремо будемо повідомляти через старост та голів громад, коли в населених пунктах будуть проводитися заходи, тому що ми не будемо офіційно заявляти на своїх ресурсах про збори для того, щоб не наражати людей на небезпеку та обстріли. Будемо проводити евакуацію, а потім оголошувати результат», – заявив Толоконніков.

Речник додає, що на Херсонщині є також люді, які переховують своїх дітей, щоб їх не вивезли.

«Росатом» перетворив окуповану ЗАЕС на катівню, одного співробітника вбили – Truth Hounds

Російська державна корпорація з атомної енергії «Росатом», яка контролює Запорізьку АЕС з березня 2022 року, та її агенти були повністю поінформовані та навіть залучені до переслідування працівників станції. Про це йдеться в дослідженні «Ядерна в’язниця: як «Росатом» перетворив найбільшу в Європі атомну електростанцію на катівню і як світ може це зупинити» – його 19 вересня презентує українська організація Truth Hounds, яка обʼєднує документаторів та розслідувачів міжнародних злочинів.

«Свідки розповіли Truth Hounds про цілу мережу місць незаконного утримання на ЗАЕС та в місті Енергодарі, де цивільних піддають катуванню та нелюдському поводженню, зокрема застосовують побиття, катування електричним струмом, удушення, імітацію страт, погрози зґвалтуванням тощо. Росіяни утримують десятки людей у переповнених маленьких камерах, призначених для двох-чотирьох осіб. Увʼязненим дозволяють їсти їжу, яку їм приносять родичі, але тих, хто не мають рідних, змушують випрошувати їжу та воду в інших затриманих. За даними української влади, з березня 2022 року в Енергодарі близько тисячі людей були затримані та піддані катуванню. Щонайменше в одному підтвердженому випадку співробітника станції Андрія Гончарука, який працював водолазом, закатували до смерті», – йдеться в пресрелізі Truth Hounds.

Через артилерійський обстріл Херсона загинула людина, ще двоє поранені – МВС

Унаслідок ранкового артилерійського обстрілу Херсона загинув 49-річний поліцейський, двоє поранені, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Вранці в Херсоні внаслідок обстрілу російської артилерії загинув 49-річний сержант поліції. Ще двоє цивільних отримали тяжкі поранення – ворожа арта понівечила тролейбус із пасажирами. Травмованих госпіталізовано», – написав він у телеграмі.

За його словами, також внаслідок російського влучання загорілася складська будівля – рятувальники гасять пожежу площею близько 1000 кв.м.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Вугілля з анексованих РФ територій України продається в Туреччину – Reuters

Цього року до Туреччини, яка є членом НАТО, було експортовано вугілля на суму щонайменше 14,3 мільйона доларів, видобутого в окупованих Росією територіях України. Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані російської митниці.

З лютого по липень 2023 року до Туреччини прибуло близько 160,4 тис. тонн вугілля з окупованих східних українських областей Донецької та Луганської областей.

Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили Reuters, що вони відправляли вугілля з двох регіонів до Туреччини протягом цього періоду.

На відміну від США та Європейського союзу, Туреччина не обмежувала торгівлю з Росією чи контрольованими Москвою районами України.

Жертвами обстрілів за минулу добу стали 5 цивільних – влада

Щонайменше пʼятеро людей загинули, ще 15 зазнали поранення унаслідок російських обстрілів Донеччини та Херсонщини 18 вересня. Про це повідомили виконувач обовʼязків начальника Донецької ОВА Ігор Мороз та голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

«За 18 вересня росіяни вбили 2 жителів Донеччини: у Північному й Авдіївці. Ще 4 людини в області за добу дістали поранення», – написав Мороз у фейсбуці.

Прокудін вказав, що «через російську агресію три людини загинули, ще 11 − дістали поранення».

«За минулу добу противник здійснив 95 обстрілів, випустивши 430 снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», БПЛА, танків та авіації. По місту Херсон ворог випустив 11 снарядів. Російські військові поцілили в житлові квартали населених пунктів області; будинок культури в Бериславському районі; територію гаражного кооперативу та підприємства у Херсоні», – вказав голова ОВА.

Садовий: через нічну атаку РФ знищені склади, на яких було продовольство

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що внаслідок нічної атаки РФ у Львові знищені склади, на яких було продовольство. Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода – програма «Свобода.Ранок».

«Знищено цілий ряд складів, у тому числі склади, де було продовольство. Це трагічно, тому що Львів – місто цивільне. У нас багато гуманітарних складів, продовольчих складів, і оці нелюди туди луплять. Фактично те, що заборонено всіма конвенціями», – розповів він.

За його словами, це була локація, де розташовано багато складів.

«Продовольчі склади. Одяг, гуманітарна допомога. Оце туди вони цілились, лупили. Отримують задоволення, коли вбивають мирних людей, нищать госпіталі, садочки. Тепер от склади», – додав Садовий.

Нічна атака РФ: Повітряні сили ЗСУ заявили про знищення 27 з 30 безпілотників

Українські військові під час нічної атаки знищили 27 безпілотники Shahed-136/131 у південних, центральних та західних областях, повідомляє у телеграмі Повітряних сил ЗСУ.

За даними ЗСУ, у ніч на 19 вересня противник застосував ударні БПЛА типу Shahed-136/131, а також балістичну ракету Іскандер-М.

«Усього зафіксовано пуски 30 ударних БпЛА з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ – РФ), а також одну балістичну ракету Іскандер-М, яку противник випустив з території тимчасово окупованого Криму у напрямку Кривого Рогу», – йдеться у повідомленні.

Про пожежу внаслідок російської нічної атаки повідомили на Львівщині, також у Кривому Розі «внаслідок ворожого влучання» виникла пожежа в багатоповерховій будівлі.

Харків, Львів, Кривий Ріг, Одеса, Хмельниччина: наслідки атаки російських «шахедів» і їм протидіяти

78-та сесія Генасамблеї ООН: чи варто очікувати обмеження прав країни-агресора Росії у Раді безпеки

У Нью-Йорку відкривається 78-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Сьогодні, 19 вересня, будуть загальнополітичні дебати. У «тиждень високого рівня» в Нью-Йорк приїдуть очільники понад 150 держав світу, зокрема президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський.

Із лідерів країн-постійних членів Радбезу ООН особисто братиме участь у цій сесії Генасамблеї ООН лише Байден. Очікується, що він запропонує збільшити кількість постійних членів у Раді Безпеки. Виступ президента США, як виступ президента України, заплановані на вівторок 19 вересня.

Чи можна сподіватися, що з цієї сесії ООН розпочнеться реформування Радбезу ООН, дійсним членом якого з правом вето досі є країна-агресор Росія, яка порушила Статут цієї міжнародної організації? Про це в ефірі програми «Свобода Live» Радіо Свобода розпитало Валерія Чалого, надзвичайного і повноважного посла України у США (2015-2019 рр.)

– Якщо дозволите, почну з того, що всі ці рухи на нас мало вплинуть. ООН показала свою повну імпотентність, свою неспроможність з точки зору Статуту ООН, який мав би попереджати війни.
ООН показала свою повну імпотентність, свою неспроможність

І, маючи Росію постійним членом ООН, Радбезу ООН, це все розвалилося. Тобто тут повний провал. І ніякі зміни, на мій погляд, ось таке переставлення стільців, нічого не дадуть у цій царині.

Але вони можуть призвести до певних процесів, які дійсно змінять ООН. І я не знаю, як це буде в майбутньому після таких ініціатив.

Справа в тому, що розширення Радбезу пропонувала, я вам нагадаю, Росія, розширення Радбезу пропонував Китай. І тоді США були проти.

Зараз США зіграли, думаю, творчо підійшли до справи – вони перехопили ініціативу. І вони тепер хочуть тій самій Індії, Німеччині, Японії, Бразилії, за що виступають Франція з Британією, мабуть, і ПАР дати місця у Радбезі....

Але при цьому у них не буде права вето. Тобто буде дві групи країн (на сьогоднішньому етапі це не пропонується) – одні з правом вето, інші без права вето.

Росія втратила ще 520 військових і 35 артсистем – нові дані Генштабу ЗСУ

Росія під час повномасштабної війни проти України втратила близько 273 460 своїх військових, зокрема 520 осіб – за останню добу, розповів вранці 19 вересня Генеральний штаб ЗСУ.

Серед інших втрат Росії, за даними Генштабу, – такі:

  • танків – 4628 (+5 одиниць – за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8851 (+17)
  • артилерійських систем – 6062 (+35)
  • РСЗВ – 778 (+2)
  • засобів ППО – 526 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4784 (+15)
  • крилатих ракет – 1479 (+17)
  • кораблів/катерів – 20
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8601 (+30)
  • спеціальної техніки – 903 (+2)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 31 тисячі загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища.

У Кривому Розі вночі після влучання горіла багатоповерхівка, без жертв – Вілкул

У Кривому Розі вночі 19 вересня «внаслідок ворожого влучання» виникла пожежа в багатоповерховій будівлі, повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«Пожежу вже загасили. Також вибуховою хвилею пошкоджено фасади трьох багатоповерхових будівель, багато вікон та дверей в інших багатоповерхівках, а також у школі та дитячому садочку. Головне – без втрат. На базі школи (в цьому мікрорайоні одна школа, і мешканці добре знають, де вона розташована) створено штаб ліквідації наслідків. З 9-ї ранку там буде видача будматеріалів – плівка, ОСБ, рейка та інше, прийом заяв на пошкоджене майно та матеріальну допомогу з міського бюджету», – написав Вілкул.

ЗСУ продовжують наступ на Мелітопольському та Бахмутському напрямках – Генштаб

Українські військові ведуть наступальну операцію на Мелітопольському напрямку і наступальні дії на Бахмутському напрямку, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Протягом минулої доби відбулося 35 бойових зіткнень. Ворог завдав 22 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – вказано в повідомленні.

За цими ж даними, протягом минулої доби українська авіація завдала девʼять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а підрозділи ракетних військ уразили два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, три зенітно-ракетних комплекси, 19 артилерійських засобів, один пункт управління противника.

Звільнення Кліщіївки та Андріївки «може означати серйозну деградацію» сил РФ на південь від Бахмута – ISW

Звільнення Збройними силами України двох сіл на південь від Бахмута, «може означати серйозну деградацію російських підрозділів, які їх захищали», вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Вони проводять паралелі з аналогічним просуванням українських військових у Запорізькій області, яке вплинуло на російську оборону саме в такий спосіб.

Експерти ISW вказують, що більшість російських зʼєднань на Запоріжжі не має ротації підрозділів оперативного рівня, і це може призводити до додаткових втрат.

За цими ж повідомленнями, російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка – Донецьк, в районі кордону Донецької та Запорізької області, на заході Запоріжжя, і 18 вересня на окремих ділянках просунулися вперед. Українські війська 18 вересня вели наступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту і просунулися на західній ділянці фронту в Запорізькій області.

Наприкінці минулого тижня українські військові повідомили про звільнення сіл Андріївка та Кліщіївка, розташованих за 10 і 7 кілометрів на південь від Бахмута.

Зеленський відвідав у Нью-Йорку клініку, де лікуються українські військові

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває з візитом у США, відвідав у Нью-Йорку клініку Staten Island University Hospital, де проходять лікування та реабілітацію поранені українські військовослужбовці. Про це 19 вересня повідомляє сайт глави держави.

Зеленський оглянув кімнату реабілітації, де встановлено спеціальне обладнання для відновлення фізичних можливостей поранених, поспілкувався з військовослужбовцями та побажав їм одужання. Президент нагородив військових орденами «За мужність» III ступеня.

«Страшні деталі злочинів Росії в Україні має знати весь світ». Варшавський центр готує звіт для Білого дому

Варшавський центр документування російських злочинів в Україні імені Лемкіна, який створили у перші дні повномасштабного вторгнення зафіксував вже приблизно 1,5 тисячі свідчень жертв російської агресії. Люди, які повернулися з неволі та рідні бранців Кремля розповідають про жорстокі тортури, голод, зґвалтування і вбивства. Попри численні свідчення, Росія і далі заперечує навмисні напади на мирних жителів або вчинення інших воєнних злочинів.

Цивільні та військові надають докази працівникам центру Лемкіна про викрадення, катування, зґвалтування, фільтраційні табори та вбивства. Свідчення російських злочинів надають ті, хто постраждав після повномасштабного вторгнення, і родичі вʼязнів, які роками борються за звільнення своїх рідних з російської неволі.

Це ті, яких викрали і увʼязнили після анексії Криму та окупації частини Донецької та Луганської областей у 2014 році, засудили за вигаданими звинувачення, фактично лише за проукраїнську позицію і небажання співпрацювати з окупаційною владою...

«Я ніколи не думала, що приїду сюди як злиденна біженка»: українська модельєрка готується до показу у Парижі

43-річна Ольга Сахно – модельєрка з Донеччини. Все життя вона пересувається на кріслі колісному – у дитинстві лікарі поставили їй діагноз ДЦП. Та це не завадило жінці здобути освіту і зробити перші кроки у фешн-індустрії. Минулоріч, рятуючись від війни, вона переїхала у Париж – місто, про яке мріяла все життя. Тут вона хотіла презентувати свої колекції і прославляти Україну. Це бажання є у модельєрки і нині.

Сьогодні ж у прихистку для біженців вона малює ескізи, кроїть, шиє сукні і вже готується провести власний показ у столиці моди. Про життя з нуля, умови для українських мігрантів у Франції, мрії та нову колекцію Ольга Сахно поділилася із журналістами проєкту Радіо Свобода «Ти як?»...

Упродовж ночі вибухи чули в Кривому Розі, Одесі та на Хмельниччині

Пізно ввечері 18 вересня і вночі 19 вересня в багатьох українських містах лунали сигнали повітряної тривоги і було чути вибухи.

Після 3:00 голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив: «Кривий Ріг. Вибух. Нічого не знімаємо та не викладаємо в інтернет».

Звуки вибухів також було чути в Одесі, повідомило Суспільне близько 2:00.

Згодом, після 3:30, аналогічні повідомлення надійшли з Хмельниччини.

Повітряні сили в ніч на 19 вересня оголосили про загрозу в кількох областях.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що метою цих ударів є лише військова інфраструктура України.

У Львові через атаку дронів виникла пожежа, є постраждалі

У Львові впродовж ночі 19 вересня тривала атака з використанням російських безпілотників. За повідомленням голови Львівської ОВА Максима Козицького, внаслідок атаки виникла пожежа на одному з промислових складів, під його завалами перебували люди.

«За уточненими даними, з-під завалів у Львові дістали двох людей – жінку та чоловіка. Жінка попередньо без травм. Чоловік у тяжкому стані. Більше інформації згодом. Дякуємо нашій протиповітряній обороні. Вона сьогодні гідно прийняла дуже складний виклик», – написав чиновник о 6:05, відзначивши, що загроза минула.

Мер Львова Андрій Садовий уточнив, що постраждалому чоловікові 26 років, у нього відкритий перелом кінцівки. «Він уже в лікарні, і йому надають всю необхідну допомогу», – відзначив Садовий.

Зеленський прибув до Нью-Йорка і повідомив про найближчі плани візиту до США

Ввечері 18 вересня президент України прибув до Нью-Йорка (США), про що сам же повідомив у Telegram.

«Одразу з аеропорту їду до наших воїнів, які проходять в Америці лікування та реабілітацію. Передусім – підтримка наших людей і вдячність тим, хто допомагає Україні й українцям. Далі – важливі й насичені дні. Генеральна Асамблея ООН, Саміт цілей сталого розвитку, Рада Безпеки. Вже намічені вагомі двосторонні зустрічі. Територіальна цілісність держави – ключовий принцип усіх базових міжнародних документів, зокрема Статуту ООН. І треба повернути йому повну силу, зруйновану російським вторгненням, та збільшити можливості ООН зупиняти агресії та запобігати їм. Україна зробить чітку пропозицію щодо цього членам ООН», – повідомив Зеленський.

Також він зазначив, що у Вашингтоні заплановані його переговори з президентом США, з лідерами палат і партій Конгресу, з військовим керівництвом.

«Зустрінуся з американським бізнесом, журналістами, громадою. Подякую за лідерство США в підтримці нашої боротьби за свободу та незалежність», – додав Зеленський.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Володимир Зеленський, ймовірно, вирушить до Нью-Йорка на засідання Генеральної асамблеї ООН, щоб представити свою «формулу миру». Також повідомлялося про ймовірну зустріч Байдена і Зеленського після засідання Генасамблеї ООН.

Попередня зустріч Зеленського і Байдена відбулася 12 липня на полях саміту НАТО у Вільнюсі. Востаннє Зеленський відвідував США у грудні 2022 року. Тоді він зустрівся з Байденом і виступив перед обома палатами Конгресу в Капітолії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG