Доступність посилання

ТОП новини
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Сили РФ вдарили по Авдіївці та околицях Торецька, загинули двоє людей – ОГП

На Донеччині російські війська завдали ударів про Авдіївці та околицях Торецька, повідомляє Офіс генерального прокурора.

У відомстві кажуть, що внаслідок ударів загинуло двоє мирних жителів, ще один отримав поранення.

«За даними слідства, 18 вересня 2023 року о 07:30 окупаційні війська РФ обстріляли селище Північне міста Торецька, ймовірно з артилерії. Від розриву ворожого снаряду загинув чоловік, який їхав на велосипеді. Інший місцевий мешканець під час атаки перебував на вулиці та дістав осколкове поранення грудної клітини», – кажуть в ОГП.

Також відомо, що об 11:45 із застосуванням авіації російська армія завдала ракетного удару по Авдіївці. Через влучання боєприпасу у приватний сектор на подвір’ї домоволодіння загинула жінка, кажуть у відомстві.

«Ворожим вогнем у населених пунктах зруйновані приватні будинки, пошкоджений автомобіль», – уточнили в ОГП.

Російські військові регулярно атакують українські міста з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

У Донецьку після вибуху горіла будівля адміністрації ватажка «ДНР»

У центрі окупованого Донецька 18 вересня пролунали вибухи біля будівлі адміністрації ватажка угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, повідомили російське державне новинне агентство «РИА Новости» та місцеві телеграм-канали.

Вони публікують фото будівлі.

Пушилін опублікував відеозвернення, в якому заявив про руйнування будівлі, але постраждалих, за його словами, нібито немає.

Редакція Радіо Свобода наразі не може оперативно перевірити цю інформацію.

Українські військові ситуацію не коментували.

Україна разом з країнами НАТО готується розміновувати Чорне море – Генштаб ЗСУ

Україна продовжує «зміцнювати співпрацю з країнами-членами НАТО в питаннях розмінування акваторії Чорного моря», йдеться в повідомленні Генштабу ЗСУ.

Як зазначили Генштабі, міжнародна співпраця з розмінування української акваторії «постійно посилюється».

Ще торік Штаб тактичної групи протимінних дій проходив курс планування протимінних операцій, що допомогло підготувати особовий склад для злагодженої співпраці, кажуть українські військові.

Українські військові розповіли, що все це проводилося «відповідно до стандартів НАТО, які українські Сили оборони прагнуть опанувати в повному обсязі та підкреслили, що саме єдині принципи стануть запорукою успішного виконання спільних завдань, а також повністю забезпечать в майбутньому безпеку України від Росії».

«Тому, окрім теоретичної частини, важливим етапом передувало вивчення військовослужбовцями англійської мови на рівні достатньому для розуміння технічної документації та можливості вільного спілкування з міжнародними партнерами. Вже у 2023 році наші моряки мали нагоду продемонструвати засвоєні знання на практиці», – йдеться у повідомленні.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що разом із постійною діючою протимінною групою НАТО «Standing NATO Mine Countermeasures Group» була спланована навчальна операція «щодо розмінування умовного кризового району біля північно-східного узбережжя Шотландії». Штаб керував протимінними силами, які виконували завдання.

«Наразі українські моряки продовжують навчання за кордоном та активно готуються до того часу, коли врешті-решт загроза російського окупаційного флоту буде знешкоджена, і українську акваторію можна буде розмінувати. А до того часу важливо досягти повної взаємосумісності з нашими західними партнерами відповідно до стандартів НАТО», – наголосили в ЗСУ.

Минулого року в Державній службі з надзвичайних ситуацій закликали жителів Одеської області не відвідувати пляжі через те, що вони були заміновані. Повідомляли про загибель і поранення людей через підрив у морі.

У травні цього року в Одеській РВА повідомили про підготовку до часткового доступу на ділянки узбережжя Чорного моря у межах Одеси. Після підриву греблі на Каховській ГЕС у червні влада заявила про найбільшуекологічну катастрофу в Україні, зокрема забруднення Чорного моря.

У Нідерландах заарештували чиновника Міністерства оборони, який продавав авіазапчастини до РФ

У Нідерландах заарештували чиновника Міністерства оборони, якого звинувачують в «експорті авіадеталей до Росії через треті країни попри санкції ЄС», повідомляє Euractiv.

«Слідча інформація привела 30 серпня до обшуку за місцем проживання та арешту 48-річного чоловіка з міста Арнема. Його також підозрюють в обході санкційного законодавства через свої компанії шляхом експорту авіаційних деталей до Росії», – повідомили в Службі фіскальної інформації та розслідувань Нідерландів.

Зазначається, що чоловік працює в Міністерстві оборони країни. За місцем проживання чиновника правоохоронці вилучили документи, цифрові носії інформації та боєприпаси.

Також повідомляється, що його 53-річного спільника, який і надав слідству необхідну інформацію, щоб вийти на слід чиновника Міноборони, взяли під варту за день до цього.

Обох чоловіків звинувачують в експорті запчастин до Росії через треті країни після початку повномасштабної війни в Україні та запровадження санкцій ЄС у лютому минулого року.

Після 24 лютого 2022 року у відповідь на військову агресію Росії проти України Європейський Союз масово розширив санкції проти Росії з метою суттєвого обмеження її спроможності вести війну, позбавивши її критичних технологій і ринків і послабивши економічну базу Росії. У чорні списки втрапили близько 1 800 юридичних і фізичних осіб. Останнім забороняється в’їзд до ЄС, їхні активи підлягають замороженню.

Загроза балістики: в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу (відбій)

В Україні оголошена масштабна повітряна тривога через загрозу застосування балістичного озброєння.

Про це повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Станом на 14.55 тривогу було оголошено в місті Києві, а також у Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Чернігівській, Кіровоградській, Запорізькій та Харківській областях.

О 15.25 було оголошено про відбій повітряної тривоги. Пусків крилатих ракет зафіксовано не було.

У ніч проти 18 вересня Повітряні сили ЗСУ знищили всі запущені військовими РФ ракети і три чверті дронів.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що метою цих ударів є лише військова інфраструктура України.

Смерть колишнього голови Херсонської ОВА: в поліції розповіли подробиці

Правоохоронці відкрили кримінальну справу щодо можливого самогубства колишнього голови Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути, йдеться в коментарі начальниці відділу комунікації поліції Києва Юлії Гірдвіліс виданню «РБК-Україна».

Вона повідомила, що дружина Лагути звернулась до поліції через зникнення чоловіка 13 вересня.

Через три дні, 16 вересня, Лагуту знайшли мертвим біля гаражів у Солом’янському районі Києва.

Поліція відкрила кримінальну справу по ст. 115 стаття – «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією «самогубство».

Експорт зерна: Польща може заблокувати вступ України до ЄС

Влада Польщі може заблокувати вступ України до Євросоюзу, якщо не вирішиться питання щодо заборони імпорту зерна, йдеться в заяві міністра сільського господарства Роберта Телуса, якого цитують польські ЗМІ.

Він зазначив, що «позиція Польщі щодо заборони імпорту зерна з України є твердою». Телус також додав, що це нібито «будує можливість вступу України до Євросоюзу».

«Якщо ми сьогодні не побудуємо ці інструменти, то Польща точно не погодиться на вступ України (до ЄС – ред.)... Коли Польща приєдналася до Євросоюзу, ми повинні були виконати умови. І ці умови нам висували дуже жорстко. І ми повинні поставити Україні умови», – сказав він.

Головний дипломат Китаю відвідує Росію для переговорів із безпеки

Провідний дипломат Китаю Ван І відвідує Росію для переговорів з питань безпеки. Близького союзника Москви Пекін звинувачують у непрямій підтримці Росії під час війни, що китайська влада заперечує, пише 18 серпня Бі-Бі-Сі.

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що Ван І перебуває в Росії протягом чотирьох днів для «консультацій зі стратегічної безпеки».

Російське інформаційне агентство ТАСС із посиланням на Кремль повідомило, що він зустрінеться зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, і війна в Україні буде ключовою темою їхніх переговорів.

Візит Ван І відбувається після зустрічі президента РФ Володимира Путіна з північнокорейським лідером Кім Чен Ином, яка, ймовірно, призвела до угоди про отримання Росією зброї з КНДР.

Російські ЗМІ вважають, що поїздка Ван І також стане основою для того, щоб Путін незабаром здійснив візит до Пекіна. Раніше цього місяця Путін заявив, що очікує на зустрічі із головою Китаю Сі Цзіньпіном, але не уточнив дату переговорів.

Комітет Ради підтримав пропозицію Зеленського щодо е-декларування

Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради підтримав пропозицію президента Володимира Зеленського щодо законопроєкту №9534 про відкриття реєстру декларацій, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Рішення підтримали усі члени Комітету Ради.

Железняк зазначив, що «питання скоро розглядатимуть у залі парламенту».

5 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №9534, яким відновила декларування для чиновників, але без негайного відкриття реєстру (відповідну поправку депутати не підтримали).

12 вересня пресслужба Зеленського повідомила, що він ветував закон.

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України.

Ухвалення закону про відновлення декларування необхідне Україні для початку переговорів про вступ у ЄС, а також є «структурним маяком» у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування.

Росія має проблеми з отриманням дронів із Китаю – ЗМІ

Запроваджені владою Китаю обмеження на експорт дронів серйозно ускладнили їх постачання до Росії і спричинили дефіцит складників, наприклад, тепловізорів. Продавці китайських дронів намагаються налагодити паралельний імпорт, але стикаються з протидією, у тому числі й у Казахстані, де днями посилили процедуру ввезення, повідомляє російське видання «Коммерсант».

Як розповіли співрозмовники видання, великі російські виробники дронів встигли створити запаси запчастин та сподіваються, що їхні постачальники в Китаї зможуть отримати ліцензії на експорт до Росії та дозвіл митної служби. Проте їхнє оформлення може тривати до року. Для цього необхідно довести, що безпілотник не буде використаний у військових цілях та надати інформацію про кінцевого одержувача.

Якщо китайський експортер порушить вимоги ліцензії, то йому загрожує адміністративна відповідальність, а в разі навмисного порушення – кримінальна.

З 1 вересня 2023 року Китай на два роки обмежив експорт дронів, що мають вагу понад чотири кілограми і максимальну злітну масу від семи кілограмів із тривалістю польоту понад 30 хвилин, здатні літати за межами природної видимості операторів, перевозити обʼєкти та скидати їх на землю.

Після цього постачання складників та самих апаратів до Росії на невизначений термін припинилося.

На Лимано-Куп’янському напрямку спостерігається «затишшя» - Східне угруповання військ

На Лимано-Куп’янському напрямку фронту спостерігається «деяке затишшя», повідомив начальник пресслужби Східного угруповання військ Збройних сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону 18 вересня.

«Зокрема, ми бачимо перекидання на Лимано-Куп’янському напрямку 25-ї армії. Зараз там відбувається деяке затишшя, в тому плані, що там не відбувається безпосередніх бойових зіткнень. Противник зараз більше робить акцент на артилерію», – сказав він.

При цьому речник повідомив, що «на цьому напрямку росіяни 464 рази обстріляли українські позиції та 13 разів використали авіацію».

«Тут нам нічого сказати» – у Кремлі прокоментували чутки про здоровʼя Кадирова

Кремль не має інформації про стан здоровʼя очільника російського регіону Чечня Рамзана Кадирова. Про це 18 вересня сказав речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

«У будь-якому разі адміністрація президента навряд чи може давати довідки про стан здоровʼя, тому тут нам нема чого вам сказати», – сказав Пєсков.

Відповідаючи на уточнювальне питання про те, чи міг Кадиров під час імовірного візиту до Москви зустрічатися з президентом РФ, представник Кремля заявив: «Ні, ніяких зустрічей з Путіним не було».

ЗСУ підняли державний прапор над звільненою Андріївкою

Українські військові підняли національний прапор над деокупованим селом Андріївка в Донецькій області, повідомляє 3-тя окрема штурмова бригада.

«Український прапор над населеним пунктом Андріївка здійнято! Відвойовано підрозділами Третьої окремої штурмової бригади», – зазначили бійці.

Вперше про звільнення Андріївки офіційно повідомили 17 вересня 2023 року. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр написала у своєму телеграм-каналі, що «Андріївка наша». Однак у відповідь на це у Третій штурмовій бригаді заявили, що ця інформація передчасна і може нашкодити українським військовим. Після цього Маляр відредагувала повідомлення, замінивши слова «Андріївка наша» на «Андріївка – ситуація дуже складна і мінлива» та пояснила ситуацію «комунікаційним збоєм».

У ранковому зведенні 15 вересня Генеральний штаб України повідомив, що ЗСУ «оволоділи Андріївкою у Донецькій області».

Дуда і Зеленський у Нью-Йорку обговорять питання експорту українського зерна – Польське радіо

Президенти України Володимир Зеленський та Польщі Анджей Дуда 19 вересня зустрінуться у Нью-Йорку на полях сесії Генеральної асамблеї ООН. Про це, як повідомляє 18 вересня Польське радіо, сказав лідер Польщі Анджей Дуда.

«У нас запланована двостороння зустріч», – сказав польський президент під час пресбрифінгу в Джерсі-Сіті поблизу Нью-Йорка.

Раніше Дуда заявив, що має намір обговорити із Зеленським, зокрема, питання українського зерна, але такі переговори на той момент не були включені в офіційний графік візиту президента Республіки Польща до Нью-Йорка.

Міжнародний суд ООН розпочинає розгляд позову України до РФ про геноцид

У Міжнародному суді ООН у Гаазі з 18 до 27 вересня відбудуться попередні слухання за позовом України до Росії у звʼязку з порушенням міжнародної Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього – у звʼязку з російським широкомасштабним вторгненням в Україну.

Україна подала позов 27 лютого 2022 року, через три дні після початку російського військового вторгнення. Суд раніше ухвалив, що до позову України мають право приєднатися 32 країни – це майже всі європейські держави, а також Канада, Австралія та Нова Зеландія. Сполученим Штатам суд відмовив із формальної причини.

Під час попередніх слухань російська сторона, як очікується, доводитиме непідсудність справи Міжнародному суду ООН. «Претензії Києва насправді зводяться до оскарження правомірності проведення спеціальної військової операції відповідно до Статуту ООН, а також статусу «ДНР» та «ЛНР». До цих питань згадана конвенція не має жодного стосунку», – заявили раніше в російському МЗС.

Українська сторона вважає, що дії Росії проти України мають ознаки геноциду. Як один із доказів наводиться насильницьке вивезення дітей з України – за підозрою в причетності до нього ордер на арешт Володимира Путіна раніше видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Серед висунутих цим судом звинувачень однак геноциду немає.

Кабмін звільнив всіх заступників міністра оборони України

Кабмін звільнив всіх заступників міністра оборони, повідомив представник уряду у Верховній раді Тарас Мельничук.

Відповідно до рішення уряду, з посади звільнено всіх заступників чинного голови Міноборони (в тому числі й Ганну Маляр), а також держсекретаря Міноборони України.

Зокрема, були звільнені:

  • Гаврилов Володимир Валеріанович з посади заступника міністра оборони України;
  • Замлинський Ростислав Теодозійович з посади заступника міністра оборони України;
  • Маляр Ганна Василівна з посади заступника міністра оборони України;
  • Шарапов Денис Олександрович посади заступника Міністра оборони України;
  • Шевченко Андрій Віталійович з посади заступника Міністра оборони України з питань європейської інтеграції;
  • Дейнега Віталій Олегович з посади заступника Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
  • Ващенко Костянтин Олександрович з посади державного секретаря Міністерства оборони України.

Верховна Рада 6 вересня підтримала призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони.

На Хмельниччині уламки збитих ракет пошкодили залізничну колію – влада

У Хмельницькій області уламки збитих силами протиповітряної оборони ракет пошкодили залізничну колію, повідомив заступник голови обласної військової адміністрації Сергій Тюрін.

«Відбулось падіння уламків та два вибухи на території виробничого підприємства. Пожежу ліквідовано силами ДСНС. Уламками пошкоджено залізничну колію. Розпочато відновлювальні роботи», – написав він.

Крім того, за словами місцевого чиновника, внаслідок збиття ракет вибуховою хвилею пошкоджено дахи та вікна у кількох домоволодіннях, в результаті атаки постраждалих немає.

«Вони отримають відповідь» – Буданов про ймовірні обстріли інфраструктури з боку РФ

Росія зазнає ударів у відповідь, якщо спробує повторити кампанію проти української інфраструктури, подібну до тієї, яку російські військові здійснили минулої зими. Про це в інтервʼю виданню The Economist заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

«Нехай розпочинають. Вони теж отримають відповідь», – сказав Буданов.

Керівник української розвідки вважає, що російська економіка протримається лише до 2025 року, а потік зброї вичерпається у 2026 році, «можливо, раніше». The Economist тут робить зауваження, що «докази, що підтверджують його твердження, є неоднорідними».

Зеленський запевнив, що «вже відомо, де ЗСУ зможуть прорвати російську оборону»

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що «вже відомо, де Збройні сили зможуть прорвати російську оборону».

«Усі хочуть, щоб ми прорвали лінії оборони. Ми цього дуже хочемо», – сказав він в інтерв’ю CBS.

За словами українського лідера, це «нелегкий шлях, враховуючи, що тільки на сході України перебувають 200 тисяч росіян».

«Це буде, я в цьому впевнений. І я не можу сказати, де це буде швидше. Я не можу цього сказати, не хочу ділитися інформаційно, вибачте, бо знаю, де ми збираємося прорвати – і потужно прорвати», – додав президент.

Унаслідок атаки дрона в Бериславі поранені четверо цивільних – голова Херсонської ОВА

Унаслідок атаки з використанням безпілотника в місті Берислав Херсонської області зранку 18 вересня зазнали поранень четверо місцевих жителів.

«Окупанти цілеспрямовано атакували місце скупчення людей, скинувши вибухівку поблизу місцевої автостанції. Поранені – це троє чоловіків, 75, 56 та 73 роки, а також 67-річна жінка. Усі постраждалі зараз перебувають у лікарні. Медики надають їм допомогу», – повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Він також додав уточнені дані щодо попередніх обстрілів.

«Надійшло повідомлення про вчорашній вечірній обстріл Миколаївки. Близько девʼятої вечора окупаційні війська атакували будинки місцевих жителів. Загинув 40-річний чоловік, ще один – поранений», – вказав чиновник.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG