Доступність посилання

ТОП новини
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року
Рідні тих, кого Росія утримує у полоні, провели акцію у центрі Києва. 16 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ВМС: Росія тримає у Чорному морі шість кораблів

Станом на 18 вересня Росія тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі шість кораблів, ракетоносіїв серед них немає, йдеться в повідомленні Військово-морських сил Збройних сил України (ВМС ЗСУ).

За даними військових, в Азовському морі на бойовому чергуванні – чотири російських кораблі, а в Середземному – один.

У Севастополі в ніч на 13 вересня пролунала серія гучних вибухів, звуки супроводжувалися яскравими спалахами та задимленням. Було зафіксовано три епіцентри займання. Вони розташовані на території Севастопольського морського заводу: два в Південній бухті та один – у Корабельній бухті.

В Україні вбитий полковник Кондрашкін, командувач 31-ї бригади ЗС РФ

На війні в Україні загинув командувач 31-ї десантно-штурмової бригади російських Збройних сил полковник Андрій Кондрашкін. Про це повідомив командир батальйону «Восток» Олександр Ходаковський, який у складі угруповання «ДНР» воює проти України з 2014 року. Обставини загибелі Кондрашкіна Ходаковський не навів.

Відомо, що Кондрашкін брав участь у війні в Чечні. Сам він говорив про участь щонайменше у трьох воєнних конфліктах.

Міністерство оборони Росії загибель командувача 31-ї десантно-штурмової бригади не коментувало.

За даними українського журналіста Юрія Бутусова, бригада, якою командував Кондрашкін, «брала участь у всіх найбільших битвах війни, починаючи з десанту до аеропорту Гостомель».

Бутусов стверджує, що зараз цей підрозділ перебуває під Бахмутом. Кондрашкін, за його словами, відбивав атаки Третьої штурмової бригади ЗСУ та наданих їй частин на південь від села Андріївка. Українські військові прорвалися до Андріївки, зокрема, через ділянку, на якій діяла бригада Кондрашкіна, стверджує український журналіст.

Про звільнення села Андріївка українські військові повідомили 15 вересня, російські офіційні джерела ці повідомлення не підтверджували.

«Де немає українського голосу, там звучить голос папи Франциска про Україну» – митрополит Ґудзяк

Рим – Папу Римського Франциска і надалі слід переконувати та більше працювати з подолання амбівалетної позиції Ватикану щодо російсько-української війни. Так вважає Борис Ґудзяк – митрополит Української греко-католицької церкви, голова архиєпархії у Філадельфії (США). Він був серед учасників Синоду єпископів УГКЦ , що завершився в Римі минулого тижня.

За підсумками церковного зібрання у розмові з Радіо Свобода відомий науковець та громадський діяч Ґудзяк поділився думками про:

  • (не) можливість візиту Святішого отця до України,
  • недоліки колишньої української дипломатії,
  • підтримку українців з боку понтифіка та католиків у світі,
  • про сміливість УГКЦ говорити з Франциском відверто,
  • про відповідальність кожного на своєму місці в Україні та в діаспорі....

Ігнат пояснив, чому силам ППО складно збивати «шахеди»

Дрони-камікадзе типу «Шахед», якими російські військові атакують Україну, й досі залишаються «непростою ціллю» для сил протиповітряної оборони, зазначив в ефірі телемарафону речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

«Не завжди є там засоби ураження, які противник намагається обійти. Ну і зрештою удари противник планує заздалегідь. Він намагається вразити об’єкти, які ми захищаємо і прокладає маршрути саме таким чином», - сказав Ігнат.

За його словами, дрони-камікадзе «непроста ціль» попри їхню невелику площу і швидкість.

Маляр розповіла, скільки території вже звільнили ЗСУ на південному напрямку

Від початку наступу на південному напрямку, Сили оборони вже звільнили 260 квадратних кілометрів території, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Наш основний напрямок наступу – це південь. І на півдні у нас так само були просування вперед минулого тижня. Зокрема, йдеться про Мелітопольський напрямок. Але по всьому півдню ворог знаходиться в обороні. І Запорізький та Херсонський напрямок – це там, де ворог захищається», – сказала вона.

Маляр каже, що Збройні сили України «дуже впевнено знищують потенціал ворога».

«Тобто їм (російським військовим – ред.) захищатися дуже складно», – додала чиновниця.

Що зараз в Кліщіївці? НАТО каже готуватися до довгої війни. Зеленський в Нью-Йорку | Cвобода.Ранок

«Кліщіївка наша» – штурмова бригада «Лють» заявила про звільнення села біля Бахмута. Цю інформацію підтвердили також в Офісі українського Президента.

Що зараз відбувається у Кліщіївці та чи спробують російські сили повернути контроль над селом? Розпитаємо у військових.
Увімкнення з фронту та про все головне на ранок 18 вересня дивіться у програмі Cвобода.Ранок:

Повітряні сили ЗСУ вночі 18 вересня знищили всі запущені військовими РФ ракети і три чверті дронів – офіційно

17 із 17 запущених військовими РФ ракет знищили вночі 18 серпня бійці Повітряних сил ЗСУ, йдеться в офіційному повідомленні.

«Пуски крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС окупанти здійснили з Волгоградської області. Залучено вісім бортів, зафіксовано пуски 17 крилатих ракет типу Х-101/Х-555/Х-55. Усі 17 – знищено силами та засобами Повітряних сил у межах Дніпропетровської, Полтавської та Хмельницької областей», – вказано в повідомленні.

Також російські військові запустили з двох напрямків 24 безпілотники Shahed, із них 18 були збиті силами української ППО.

Росія втратила ще 620 військових і 24 артсистеми – нові дані Генштабу ЗСУ

Росія під час повномасштабної війни проти України втратила близько 272 940 своїх військових, зокрема 620 осіб – за останню добу, розповів вранці 18 вересня Генеральний штаб ЗСУ.

Серед інших втрат Росії, за даними Генштабу, – такі:

  • танків – 4623 (+3 одиниці – за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8834 (+6)
  • артилерійських систем – 6027 (+24)
  • РСЗВ – 776
  • засобів ППО – 525 (+2)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4769 (+27)
  • крилатих ракет – 1462 (+7)
  • кораблів/катерів – 20
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8571 (+34)
  • спеціальної техніки – 901 (+5)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 31 тисячі загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища.

Радіо Свобода Weekly: Сили оборони України звільнили два села біля Бахмуту

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Звільнивши Кліщіївку, ЗСУ отримали плацдарм для подальшого наступу – Євлаш

Звільнивши Кліщіївку біля Бахмуту, українські війська отримали плацдарм для подальшого наступу, заявив керівник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш увечері 17 вересня в ефірі національного телемарафону.

«Населений пункт Кліщіївка офіційно звільнено від окупантів. Наші захисники продовжують закріплятися на місцевості, проводять стабілізаційні дії, в тому числі з розмінування. На цьому напрямку завдали дуже потужного ураження низці окупаційних підрозділів, а саме: десантним підрозділам окупаційної армії, батальйону «Ахмат» з «кадирівцями», також «Шторм Z», головного розвідувального управління Генштабу РФ, також розбили і завдали потужних ударів по мотострілецьких підрозділах. Так, зараз ми здобули для себе плацдарм, який дозволить розвивати наступальні дії та звільняти нашу землю від окупантів», – наголосив він...

Унаслідок нічного обстрілу Херсонщини є загиблі і поранені – влада

Упродовж ночі 18 вересня російські військові обстрілювали Херсонську область, що спричинило жертви серед цивільного населення, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

«У результаті «прильоту» по Херсону загинув 72-річний чоловік. Ще один отримав травми, йому надана допомога на місці. У Кізомисі було влучання в приватний будинок. Від отриманих травм літня жінка померла на місці. Чоловіка 60 років у стані середньої важкості доставили до лікарні. Під вогнем була й Ольгівка. Постраждала 63-річна жінка. Її госпіталізовано», – написав Прокудін у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що метою цих ударів є лише військова інфраструктура України.

Літак Кадирова вже три дні перебуває в Москві – ЗМІ на тлі повідомлень про стан здоровʼя глави Чечні

Від початку вересня літак, що належить очільникові російського регіону Чечня Рамзану Кадирову, тричі літав до Москви, а впродовж останніх трьох днів він із високою ймовірністю залишається в російській столиці, повідомляє видання «Верстка» з посиланням на один із сервісів, що відстежують авіаперевезення.

За даними сервісу, бізнес-джет із номером RA-73417 приземлявся в Москві 6 і 9 вересня. Востаннє він вилетів зі столиці Чечні Грозного в напрямку Москви 15 вересня, і відтоді, якщо дані трекера є правильними, до Чечні не повертався.

«Верстка» звернула увагу на переміщення лайнера на тлі чуток про різке погіршення здоровʼя очільника Чечні та його лікування в московській Центральній клінічній лікарні Управління справами президента Росії. У середині тижня кілька чеченських опозиційних каналів без посилань на джерела повідомили, що Рамзан Кадиров перебуває в комі. 17 вересня вдень чеченський опозиціонер і правозахисник Абубакар Янгулбаєв написав, що Кадиров помер.

вже три дні перебуває в Москві – ЗМІ на тлі повідомлень про стан здоровʼя глави Чечні

«Сили оборони продовжують штурмові дії в районі Кліщіївки» – ранкове зведення Генштабу ЗСУ

Активні бойові дії тривають на Бахмутському напрямку, де впродовж останнього тижня Збройні сили України досягли успіхів, відзначає Генеральний штаб у ранковому зведенні 18 серпня.

«У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районі Білої Гори Донецької області. Противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ в районі Андріївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії в районі Кліщіївки Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах», – вказано в повідомленні.

За цими даними, впродовж минулої доби відбулося понад 35 бойових зіткнень. «Ворог завдав 15 ракетних та понад 70 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – інформують українські військові.

Також у зведенні йдеться, що українська авіація завдала девʼять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а підрозділи ракетних військ уразили два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, два зенітно-ракетних комплекси, 11 артилерійських засобів, три склади боєприпасів та станцію РЕБ противника.

«Російське суспільство виростило другого Гітлера» – Зеленський про Путіна

Президент України Володимир Зеленський у передачі «60 хвилин» американської телекомпанії СBS закликав подумати, що буде зі світом через 10 років, якщо Україна програє.

«Якщо росіяни досягнуть Польщі, що буде далі? Третя світова війна?» – риторично запитав український лідер, додавши, що «ми не можемо змінити Путіна».

«Російське суспільство втратило повагу світу. Воно обрало і переобрало його і виростило другого Гітлера. Воно зробило це. Ми не можемо повернутися в минуле. Але ми можемо зупинити це тут», – наголосив Зеленський.

Президент України визнав, що український наступ розвивається повільно, але ЗСУ продовжують рух уперед.

«У нас є ініціатива. Це плюс. Ми зупинили російський наступ і перейшли в контрнаступ. І попри це, він не дуже швидкий. Важливо, що ми щодня просуваємося вперед і звільняємо території», – сказав Зеленський у день, коли українська влада оголосила про звільнення села Кліщіївка на південь від міста Бахмут у Донецькій області.

Телеканал CBS нагадує, що цього тижня Зеленський планує відвідати США, щоб побувати на Генеральній асамблеї ООН, провести переговори в Білому домі і виступити в Конгресі.

ОВА: війська РФ атакували Сумщину з гелікоптерів та артилерії, є постраждалі

Російських обстрілів зазнали дев’ять громад Сумщини – одна людина загинула, дві людини поранені, повідомила у телеграмі Сумська обласна військова адміністрація.

За повідомленням, російські війська з гелікоптерів, дрону-камікадзе «FPV», артилерії та мінометів атакували Краснопільську, Новослобідську, Білопільську, Хотінську, Великописарівську, Юнаківську, Есманську, Ворожбянську, Зноб-Новгородську громаду.

В обласній адміністрації заявили, що російські війська з території РФ з гелікоптерів запустили чотири ракети по Краснопільській громаді, одну ракету по Новослобідській громаді, 6 ракет – по Білопільській громаді, 6 ракет – Хотінській громаді

«Великописарівська громада: зафіксовано артилерійський обстріл (18 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів один житель громади загинув, це один мирний житель був поранений. Його було госпіталізовано до медичного закладу. Крім того, з території РФ з літака здійснено пуск 6 ракет (типу – НУРС)», – повідомляє місцева влада.

У Сумській ОВА додають, що внаслідок артилерійського обстрілу Ворожбянської громади поранений місцевий житель.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння обстрілюють прикордоння України, зокрема Чернігівщину та Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Повітряні сили ЗСУ повідомили про роботу ППО на Миколаївщині

На Миколаївщині працюють сили протиповітряної оборони, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

Військові закликали людей залишатись в укриттях.

Раніше українські військові попередили про запуск Росією кількох груп ударних безпілотників у напрямку південних областей. На той момент повітряну тривогу оголосили в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях.

Наразі небезпека триває у Луганській, Кіровоградській, Херсонській, Миколаївській областях та Криму.

Вночі 17 вересня Росія атакувала Україну 6 ударними безпілотниками Shahed-136/131 та 10 ракетами повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55. 12 з них українські військові збили. Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, «основним напрямком удару був південь Одеської області».

Місцева влада повідомила, що на Одещині збили два ударних дрони та 5 російських ракет, але є влучання на території Березівського району. За даними ОВА, російські військові пошкодили сільськогосподарську інфраструктуру, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Після виходу із Чорноморської зернової ініціативи Росія посилила обстріли південних областей України, атакуючи ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

Російська влада Севастополя пояснила дим над Південною бухтою «маскуванням Чорноморського флоту»

Російська влада Севастополя пояснила дим над Південною бухтою «маскуванням Чорноморського флоту».

«Якщо бачите дим у районі Південної бухти, то не переживайте. За інформацією від Чорноморського флоту, використовуються засоби аерозольного маскування. Так, запах неприємний, але це абсолютно безпечно. У місті все спокійно», – написав у телеграмі російський голова міста Михайло Развожаєв.

Після повідомлень про звуки вибухів в окупованому Севастополі у соцмережах пишуть про пожежу в центрі Севастополя та їдкий запах.

Підтвердити цю інформацію з незалежних джерел неможливо.

Міноборони РФ ввечері 17 вересня заявило про нібито збиття двох українських БПЛА над південно-західною частиною окупованого Криму. Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв стверджував, що пошкоджень інфраструктури в місті немає.

Видання «Українська правда» з посиланням на джерело в розвідці повідомило, що вибухи в Севастополі – це спільна операція ГУР і ВМС.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Музейники США за допомогою технологій НАСА допомагають Україні збирати докази воєнних злочинів РФ

Всесвітньовідомий музейний центр Смітсонівський інститут у США (Smithsonian) за допомогою супутникових фотографій допомагає Україні збирати докази воєнних злочинів, скоєних Росією.

Відразу після повномасштабного вторгнення у 2022 році Інститут створив Ініціативу культурного порятунку у співпраці з Природничим музеєм штату Вірджинія та Мерілендським Університетом, які мають необхідне обладнання та досвід з моніторингу та збереження об’єктів культурної спадщини. Про це тут

Путін вже зруйнував «русский мир» – історик Тімоті Еш про війну Росії з Україною

«Російські вигнанці», які сьогодні живуть за кордоном, зовсім не планують розпаду Росії, на який, з огляду на війну, сподіваються у світі та зокрема в Україні, вважає колишня високопоставлена співробітниця Державного департаменту США Фіона Гілл, у минулому – офіцерка Національної розвідки США, нині старша наукова співробітниця Центру США та Європи Інституту Брукінгса. Про це Гілл сказала у своєму виступі під час конференції «Україна, Захід і світ: перелом чи трансформаційний момент?» в Інституті Брукінгса.

А професор європейських студій Оксфордського університету Тімоті Ґартон Еш зазначив: «Найважливіше, що ми маємо зробити якнайшвидше – це дати можливість Україні виграти цю війну. І найкращим розвитком подій для самої Росії була б її поразка».

Він також зацитував також промову у німецькому Бундестазі 1985 року про те, що «поразка була найкращим, що трапилося з Німеччиною», на ній була збудована німецька свобода, процвітання, демократія і верховенство права. Більше про це за лінком

CNN: Зеленський виступить із промовою перед сенаторами США

Президент України Володимир Зеленський збирається поспілкуватися з сенаторами Сполучених Штатів під час свого візиту до Вашингтону у четвер, повідомляє CNN.

Президент України виступить із промовою перед сенаторами.

Як повідомила минулого тижня телекомпанія CNN з посиланням на джерело з Республіканської партії, Зеленський не мав виступати на спільному засіданні Конгресу.

Цей візит відбудеться в той час, коли Конгрес розглядає запит Білого дому про додаткову допомогу Україні.

Зеленський також зустрінеться з президентом США Джо Байденом у Білому домі. Востаннє він перебував з офіційним візитом у Сполучених Штатах у грудні 2022 року, вперше залишивши межі України після початку повномасштабного вторгнення Росії.

ЗСУ попередили про запуск РФ кількох груп ударних безпілотників

Повітряні сили ЗСУ повідомляють про запуск Росією кількох груп ударних безпілотників у напрямку південних областей.

«Зафіксовано запуск ворогом кількох груп ударних БпЛА з району полігону Чауда (Крим) у напрямку південних областей. Можливе поширення тривог за напрямом руху ударних БпЛА. У разі оголошення повітряної тривоги – прямуйте в укриття», – йдеться у повідомленні.

Наразі повітряну тривогу оголосили в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях.

Вночі 17 вересня Росія атакувала Україну 6 ударними безпілотниками Shahed-136/131 та 10 ракетами повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55. 12 з них українські військові збили. Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, «основним напрямком удару був південь Одеської області».

Місцева влада повідомила, що на Одещині збили два ударних дрони та 5 російських ракет, але є влучання на території Березівського району. За даними ОВА, російські військові пошкодили сільськогосподарську інфраструктуру, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Після виходу із Чорноморської зернової ініціативи Росія посилила обстріли південних областей України, атакуючи ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG