Доступність посилання

ТОП новини
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У соцмережах повідомляють про звуки вибухів в окупованому Севастополі

У соцмережах повідомляють про звуки вибухів в окупованому Севастополі.

Зокрема, повідомляється про гучні вибухи в районі мису Фіолент. Офіційно російська влада Криму це не коментувала.

Близько 20:30 у центральній частині Севастополя було чутно потужний вибух, повідомляє кореспондент Крим.Реалії – проєкту Радіо Свобода. Від вибуху затремтіли вікна. Місцеві пабліки також публікують фото ймовірного інциденту. Підтвердити достовірність знімка з незалежних джерел неможливо.

Також у соцмережах повідомляють про вибухи у Балаклаві. Телеграм-канал «Кримський вітер» повідомив про рух машин швидкої допомоги у напрямку Фіолента.

Міноборони РФ ввечері 17 вересня заявило про нібито збиття двох українських БПЛА над південно-західною частиною окупованого Криму. Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв стверджує, що пошкоджень інфраструктури в місті немає.

Підтвердити інформацію з незалежних джерел неможливо.

Українська сторона наразі не коментувала ці повідомлення.

У ніч на 13 вересня кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив про щонайменше сім вибухів, які пролунали в Севастополі. Міністерство оборони Росії заявило про пошкодження внаслідок нічного удару двох своїх кораблів, які перебували на ремонті на заводі в Севастополі. За даними української розвідки, з великою ймовірністю, відновленню ці кораблі не підлягають.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Звільнивши Кліщіївку, ЗСУ отримали плацдарм для подальшого наступу – Євлаш

Звільнивши Кліщіївку, українські війська отримали плацдарм для подальшого наступу, заявив керівник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш.

«Населений пункт Кліщіївка сьогодні офіційно звільнено від окупантів. Наші захисники продовжують закріплятися на місцевості, проводять стабілізаційні дії, в тому числі з розмінування. На цьому напрямку завдали дуже потужного ураження низці окупаційних підрозділів, а саме: десантним підрозділам окупаційної армії, батальйону «Ахмат» з кадирівцями, також «Шторм Z», головного розвідувального управління Генштабу РФ, також розбили і завдали потужних ударів по мотострілецьких підрозділах. Так, зараз ми здобули для себе плацдарм, який дозволить розвивати наступальні дії та звільняти нашу землю від окупантів», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, звільнення Кліщіївки дозволяє контролювати логістичні маршрути, які забезпечують окуповане місто Бахмут.

«Також це оголення флангів, зокрема південного. Це дозволить нам в подальшому зручніше просуватися, також завдавати більш точних і більш глибоких вогневих ударів», – додав Євлаш.

Раніше Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють» повідомила про звільнення села Кліщіївка, яке розташоване біля Бахмута.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський підтвердив звільнення Кліщіївки і повідомив, що це зробили військові 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, 5-ї окремої штурмової бригади, Об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють».

15 вересня Генеральний штаб України підтвердив, що ЗСУ «оволоділи Андріївкою у Донецькій області». Сьогодні Генштаб повідомив про спроби російських військ відновити втрачене положення біля цього населеного пункту.

ОВА: через сьогоднішні російські обстріли на Херсонщині загинули дві людини, ще троє поранені

Внаслідок російських обстрілів на Херсонщині постраждали п’ятеро людей, двоє з них загинули, повідомив голова пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

«Російські війська використовують весь арсенал, який у них є. Також авіабомби майже щодня скидають. Сьогодні по Одрадокам’янці скидали ці снаряди – на щастя, без постраждалих. За сьогоднішню добу п’ять людей постраждали через російську агресію. На жаль, двоє з них померли – це 45-річний чоловік-тракторист, який посеред поля натрапив на міну, отримав дуже важкі поранення. Ще один чоловік 24 років був поряд, зазнав поранень середнього ступеня важкості. Після обіду вдарили по Томиній Балці, там 69-річний чоловік загинув на місці. Садове обстріляли, де правоохоронець зазнав поранень спини», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, також через російські обстріли 19-річний волонтер у Херсоні був «поряд з прильотом снаряду», отримав поранення руки та ноги.

Російські війська практично щодня з різних видів озброєння обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Сирський назвав бригади, які звільняли Кліщіївку на Донеччині

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський підтвердив звільнення села Кліщіївка поблизу Бахмута на Донеччині.

Він також назвав бригади, які звільняли населений пункт.

«Бахмутський напрямок. Кліщіївка зачищена від росіян і звільнена силами 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, 5-ї окремої штурмової бригади, Об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють», – написав він у телеграмі.

Раніше Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють» повідомила про звільнення села Кліщіївка, яке розташоване біля Бахмута. Водночас у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомили про успішне відбиття українськими воїнами 5 атак противника в районі Кліщіївки.

15 вересня Генеральний штаб України підтвердив, що ЗСУ «оволоділи Андріївкою у Донецькій області». Сьогодні Генштаб повідомив про спроби російських військ відновити втрачене положення біля цього населеного пункту.

Війська РФ намагалися відновити втрачене положення біля Андріївки на Донеччині – Генштаб ЗСУ

На Бахмутському напрямку російські війська намагалися відновити втрачене положення в районі Андріївки, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

У Генштабі ЗСУ зазначають, що також противник на цьому напрямку завдав авіаційних ударів неподалік Андріївки та Нью-Йорка Донецької області.

За даними штабу, на Авдіївському напрямку війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки, на Лиманському напрямку штурмових дій не вели, але завдали авіаційних ударів поблизу населених пунктів Терни, Торське Сіверськ, Веселе.

На Мар’їнському напрямку протягом доби українські захисники успішно відбили майже 10 російських атак в районі Мар’їнки. За даними Генштабу, на Куп’янському, Запорізькому, Херсонському напрямках противник завдав авіаударів біля Надії Луганської області, в районах Вербового, Роботиного, Новоданилівки Запорізької області, Одрадокам’янки, Миколаївки Херсонської області.

15 вересня Генеральний штаб України повідомив, що ЗСУ «оволоділи Андріївкою у Донецькій області».

«Кліщіївка наша!» – штурмова бригада «Лють» заявила про звільнення села біля Бахмута

Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України «Лють» повідомила про звільнення села Кліщіївка, яке розташоване біля Бахмута.

«Кліщіївка наша! Бійці бригади «Лють» разом із побратимами з сил оборони повернули український стяг над звільненою Кліщіївкою! Щоденно проявляючи титанічні зусилля, героїзм та звитягу, воїни крок за кроком виборювали нашу землю», – йдеться у повідомленні.

У бригаді додають, що робота продовжується.

Напередодні Генштаб ЗСУ заявляв про успіх українських військових в районі Кліщіївки.

Раніше сьогодні голова Офісу президента Андрій Єрмак опублікував у своєму телеграмі фото бійців бригади із підписом «Україна завжди повертає своє», натякаючи на звільнення населеного пункту. Але станом на 17:20 у пресслужбі бригади «Лють» Суспільному повідомили, що у Кліщіївці ведуться активні штурмові дії. Стовідсотковий контроль над населеним пунктом на той момент не підтверджували.

14 вересня повідомлялося про звільнення Андріївки, яка розташована біля Кліщіївки. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр написала у своєму телеграм-каналі, що «Андріївка наша». Однак у відповідь на це у Третій штурмовій бригаді заявили, що ця інформація передчасна і може нашкодити українським військовим. Після цього Маляр відредагувала повідомлення, замінивши слова «Андріївка наша» на «Андріївка – ситуація дуже складна і мінлива» та пояснила ситуацію «комунікаційним збоєм».

Проте 15 вересня Генеральний штаб України повідомив, що ЗСУ «оволоділи Андріївкою у Донецькій області».

ЄС закликає Польщу, Угорщину та Словаччину до конструктиву в питанні імпорту української агропродукції

Європейська комісія закликала Польщу, Угорщину та Словаччину бути конструктивними після того, як вони в односторонньому порядку заявили про продовження заборони на імпорт зерна з України, незважаючи на рішення Єврокомісії скасувати обмеження.

«Ми знаємо про оголошення деяких держав-членів щодо односторонніх заходів. Зараз важливо, щоб усі країни працювали в дусі компромісу та конструктивно взаємодіяли», – сказала речниця комісії, яку цитує Reuters.

Україна була одним із провідних світових експортерів зерна до того, як повномасштабне вторгнення Росії зменшило її здатність доставляти сільськогосподарську продукцію на світові ринки через чорноморські порти. Відтоді українські аграрії зробили ставку на експорт зерна через сусідні країни.

15 вересня сплив термін дії обмежувальних заходів, запроваджених Єврокомісією 2 травня щодо чотирьох категорій українського агроімпорту. На цей крок у Брюсселі пішли, щоби стабілізувати сільськогосподарські ринки Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії, що зіткнулися з напливом української агропродукції.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про односторонні обмеження.

Натомість Болгарія підтримала ідею припинити обмеження імпорту українського зерна, а Румунія, на яку зараз припадають найбільші об’єми експорту й подальшого транзиту української агропродукції, утрималась від запровадження односторонніх заборон. Бухарест заявив, що «залежно від плану дій, представленого українською стороною, уряд Румунії ухвалить рішення про відповідні заходи для захисту румунських фермерів».

Салліван зустрівся з главою МЗС Китаю – обговорювали безпеку, Тайвань та війну РФ проти України

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван І на Мальті цими вихідними, повідомляє пресслужба Білого дому.

За повідомленням, ця зустріч 16-17 вересня була частиною постійних зусиль щодо підтримки відкритих ліній спілкування, обидві сторони провели «відверті, змістовні та конструктивні» дискусії, спираючись на домовленості між президентом США Джо Байденом і президентом Китаю Сі Цзіньпіном на Балі у листопаді 2022 року.

«Обидві сторони обговорили ключові питання двосторонніх відносин США та Китаю, питання глобальної та регіональної безпеки, війну Росії проти України, серед інших тем. Сполучені Штати відзначили важливість миру та стабільності в районі Тайванської протоки. Обидві сторони зобов’язалися підтримувати цей стратегічний канал зв’язку та продовжувати додаткову взаємодію та консультації на високому рівні в ключових сферах між США та КНР в найближчі місяці», – повідомляє Білий дім.

МЗС Китаю, своєю чергою, заявили, що співрозмовники провели «відверту, змістовну та конструктивну стратегічну комунікацію щодо стабілізації та покращення китайсько-американських відносин», повідомляє Reuters.

МЗС Китаю 24 лютого представило план щодо врегулювання війни Росії з Україною. Документ містить 12 пунктів, які, на думку Пекіна, сприятимуть завершенню бойових дій. Серед них – припинення вогню і бойових дій, початок мирних переговорів, припинення односторонніх санкцій та інше. Але офіційні особи України, США та інших західних країн сприйняли заяви Китаю зі значним скептицизмом. Після початку повномасштабного вторгнення Росія Китай не засудив дії РФ проти України, також він не запроваджував санкцій.

За даними ЗМІ, Росія закуповує у Китаю товари військового призначення – дрони, каски та бронежилети. Проте Пекін відкидає звинувачення у військовій підтримці Москви.

Канада виділить понад 24 млн доларів на ППО для України

Канада виділить 24,5 мільйона доларів очолюваному Великобританією партнерству, яке купує для України обладнання протиповітряної оборони. Про це повідомляє міністерство оборони Канади з посиланням на міністра Білла Блера.

У його заяві йдеться, що цей внесок є частиною військової допомоги Києву на суму 500 мільйонів канадських доларів, яку прем’єр-міністр Джастін Трюдо оголосив у червні.

Ця ініціатива була започаткована в червні 2023 року кількома країнами, включаючи Данію, Нідерланди, Велику Британію та Сполучені Штати, і має на меті забезпечити терміново необхідні ракети протиповітряної оборони, щоб допомогти Україні захиститися від ракетних ударів і атак дронами з боку Росії. Тоді ці країни заявили про спільну поставку в Україну сотень ракет ППО.

У червні на той момент міністр оборони Олексій Резніков заявив, що завдяки допомозі країн-партнерів Україна вже змогла побудувати «надійну систему протиповітряного захисту» і продовжує її розвивати. Нині є припущення, що Росія, як і минулого року, атакуватиме об'єкти енергетичної інфраструктури України у холодний період.

Мобілізація в армію Росії: як заганяють до війська чоловіків на окупованих територіях?

Отримати паспорт, а потім і «квиток на війну». За інформацією українського Центру національного спротиву – окупаційна влада на так званих виборах до місцевих органів влади на окупованих частинах української території, що проводилися тиждень тому, збирала дані чоловіків для «військкоматів».

Схоже, що підготовка до чергової хвилі мобілізації в окупації вже йде на повну. Про це тут

Через черговий обстріл Херсонщини загинула людина, ще одна поранена

Російські війська обстріляли село Садове на Херсонщині, травмований поліцейський, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«Вдень окупанти вчергове обстрілювали Херсонщину. Під вогнем було і Садове. Травму спини внаслідок обстрілу отримав правоохоронець», – йдеться у повідомленні.

За даними ОВА, у лікарні постраждалому надали необхідну допомогу, зараз його здоров’ю нічого не загрожує.

Також, як повідомляє Офіс генпрокурора, близько 15:00 російські військові вкотре обстріляли Білозерську громаду Херсонського району, є загиблий.
В ОГП додають, що у селищі від отриманих поранень загинув 69-річний чоловік, який перебував на подвірʼї домоволодіння.

Дані щодо постраждалих уточнюються. Пошкоджено щонайменше пʼять приватних будинків, господарські споруди.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Святкування Рош га-Шана в Умані пройшло «без подій надзвичайного характеру» – місцева влада

Святкування Рош га-Шана в Умані на Черкащині пройшло «без подій надзвичайного характеру», заявив начальник Уманської районної військової адміністрації Ігор Миклащук.

«Захід відбувся без подій надзвичайного характеру. Дуже гарно спрацювали Національна поліція, ДСНС і місцева влада. Не було звернень з боку громадян, що паломники комусь заважають під час комендантської години… Ми періодично перевіряли укриття, то під час повітряної тривоги укриття завжди були заповнені. Все залежить від особистого ставлення паломників до безпеки», – розповів він в ефірі національного телемарафону

За його словами, всього до Умані приїхали близько 35 тисяч хасидів, вони вже починають роз’їжджатися.

15 вересня перший заступник міського голови Умані Олег Ганіч в ефірі Радіо Свобода заявив, що достатньої кількості укриттів для усіх паломників-хасидів в Умані немає, однак більшість із них і не йдуть в укриття, коли лунає тривога.

Тисячі хасидів щороку у вересні з’їжджаються до міста Умань на Черкащині, щоб у дні святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року – відвідати могилу засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана. Вони вірять, що це принесе їм щастя на увесь рік. Цього року святкування Рош га-Шана припало на 15–17 вересня. Попри заклики як української, так і ізраїльської влади утриматися від поїздки до Умані через загрозу обстрілів з боку Росії, до міста прибули тисячі паломників.

На Херсонщині тракторист підірвався на міні, чоловік отримав важку травму

На Херсонщині під час роботи у полі тракторист наїхав на міну, залишену російськими військовими. Чоловік отримав важку травму, зазначає у телеграмі обласна військова адміністрація.

«У селі Максима Горького, що в Бериславському районі, тракторист у полі наїхав на російську міну. Внаслідок детонації боєприпасу 45-річний чоловік отримав осколкові поранення кінцівок, опіки. Стан потерпілого – важкий», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що бригада швидкої допомоги надала необхідну допомогу на місці, постраждалого потім доправили до лікарні.

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих частинах Херсонської та Харківської областях.

Зокрема, троє цивільних підірвалися на боєприпасах на Харківщині 7 вересня. Один із постраждалих помер.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

Червоний Хрест офіційно надав меру Херсона статус полоненого – син Колихаєва

Міжнародний комітет Червоного Хреста офіційно надав меру Херсона Ігорю Колихаєву статус «полоненого», повідомляє «Суспільне».

Інформацію про надання статусу підтвердив виданню син Колихаєва. За його словами, «статус змінився, коли Росія подала мера до списку полонених».

«Я зв’язався з Червоним Хрестом і мені сказали, що російська сторона подала мого батька Ігоря Колихаєва до списку полонених і він знаходиться на території РФ. Де саме та про стан його здоров’я не зазначили. Також оновився його статус в особистому кабінеті координаційного штабу», – сказав Святослав Колихаєв.

Росія тримає у в’язницях півтори тисячі цивільних українців, ще 1 200 000 громадян України були депортовані до Росії, в тому числі 240 тисяч дітей. Про це повідомила на брифінгу 20 червня віцепрем’єр-міністр – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, Росія визнає, що тримає в полоні лише 120 цивільних українців.

28 червня 2022 року російські військові затримали міського голову Херсона Ігоря Колихаєва.

Українська «Богдана» завдає удару по російських силах – фоторепортаж Радіо Свобода з фронту

Розробку артилерійської системи 2С22 «Богдана» розпочали у 2016 році. Вона є першою самохідною гаубицею калібру 155-мм, яка була розроблена фахівцями українського оборонно-промислового комплексу. Її вперше показали у липні 2018 року. У січні 2022 року «Богдана» завершила попередні вогневі випробування.

Дивіться фотогалерею за лінком

Блінкен і Ґутерреш обговорили «зернову угоду» напередодні Генасамблеї ООН

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив із генсекретарем ООН Антоніу Ґутеррешем «зернову угоду» напередодні 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, йдеться в пресрелізі, розміщеному на сайті Держдепартаменту США.

«Секретар і генеральний секретар обговорили широкий спектр питань, включаючи Чорноморську зернову ініціативу, неспровоковану війну Росії проти України та ситуацію із безпекою на Гаїті», – йдеться у матеріалі.

У пресрелізі зазначається, що розмова Блінкена з Ґутеррешем також стосувалася пріоритетів США для Генасамблеї, зокрема «зміцнення основних принципів Статуту ООН і Загальної декларації прав людини, модернізації ООН для вирішення викликів ХХІ століття та зусиль щодо просування цілей сталого розвитку ООН».

Окрім цього, Блінкен поділився інформацією про додаткові заходи, присвячені боротьбі із загрозою синтетичних наркотиків, використанню штучного інтелекту для досягнення цілей сталого розвитку ООН, а також залучення приватного капіталу великих інфраструктурних проєктів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Володимир Зеленський планує вирушити у вересні до Нью-Йорка на засідання Генеральної асамблеї ООН, щоб представити свою «формулу миру».

Президент США Джо Байден зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у Білому Домі у четвер, 21 вересня, після засідання Генасамблеї ООН.

Сесія Генеральної асамблеї відбудеться у Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН із 19 по 25 вересня.

У Болгарії фермери готуються до «блокад по всій країні»: реакція прем’єра

У Болгарії фермери готуються до «блокад по всій країні» через відмову країни забороняти імпорт зерна з України. У відповідь на це, прем’єр-міністр Ніколай Дєнков порівняв їх з «терористами», повідомляє БНР.

Як відзначив прем’єр, заяви фермерів про нібито «відсутність підтримки» з боку держави є «абсолютно неспроможними».

«Представники сектору… не можуть зі зневагою ставитися до європейських вимог з огляду на те, що трактори, якими вони хочуть перекрити дороги, куплені за європейські кошти; вони не можуть казати, що Європа їх не цікавить, коли більша частина коштів, які вони отримують у вигляді субсидій і допомоги, є європейськими», – заявив Дєнков.

Зокрема, він порадив виробникам зерна відмовитись від коштів Євросоюзу, а вже після цього виступати проти заборони українських товарів.

Коментуючи відмову фермерів зустрітись з ним, Дєнков додав: «я не веду переговорів із терористами».

Тим часом як пише видання, вже у понеділок, 18 вересня, фермери планують розпочати «блокади по всій країні», включно з прикордонними переходами.

У Болгарії парламент підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня, повідомляє Болгарська служба Радіо Свобода.

15 вересня сплив термін дії обмежувальних заходів, запроваджених Єврокомісією 2 травня щодо чотирьох категорій українського агроімпорту. На цей крок у Брюсселі пішли, щоби стабілізувати сільськогосподарські ринки Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії, що зіткнулися з напливом української агропродукції.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт української агропродукції уряд Словаччини оголосив про односторонні обмеження услід за Польщею та Угорщиною.

Міноборони РФ каже про «атаки безпілотників» на Москву, Тулу та Крим

В Орловській області РФ нібито після «атаки безпілотника» спалахнула нафтобаза, повідомляє російська служба Радіо Свобода. Крім того, влада РФ каже про «збиття дронів» біля Москви.

Інформацію про пожежу на нафтобазі в Орловській області згодом підтвердили і в Міноборони РФ. Водночас у телеграм-каналі Mash уточнили, що, за попередніми даними, «після детонування дрону сталося займання резервуару із паливом».

Губернатор Орловської області Андрій Кличков каже, що «безпілотник впав на нежитловий об’єкт у Залізничному районі» і що «місце інциденту було оточене спецслужбами».

Пізніше російське видання «Известия» повідомило, що пожежу на нафтобазі в Орловській області ліквідували, постраждалих немає.

Також у ніч проти 17 вересня на підльоті до Москви було «збито кілька безпілотників», пише російська служба Радіо Свобода.

За даними Міноборони РФ та мера Москви Сергія Собяніна, один дрон нібито впав в Істринському районі, інший – у Раменському. Російська влада каже, що постраждалих немає. Внаслідок події, в московських аеропортах Шереметьєво, Домодєдово та Внуково було скасовано шість авіарейсів, понад 30 – затримано.

Крім того, за заявою міноборони РФ, «шість безпілотників було збито над західним, північно-західним та східним узбережжями Криму».

Про «падіння ще одного безпілотника» під Тулою повідомляє міністерство регіональної безпеки Тульської області. Вранці в неділю міноборони РФ заявило також про «перехоплення БПЛА у Воронезькій області».

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій.

Ракетний удар по Харкову: зросла кількість постраждалих

Внаслідок ракетного удару по Харкову в суботу, 16 вересня, зросла кількість постраждалих, йдеться в повідомленні голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова.

16 вересня місцева влада та правоохоронці повідомляли, що внаслідок ракетного удару по Харкову постраждали 5 людей.

Як зазначив Синєгубов, станом на ранок 17 вересня кількість постраждалих зросла вже до 6 людей.

«Зазнали поранення 6 цивільних чоловіків. Вони госпіталізовані в стані середньої тяжкості», – каже місцевий чиновник.

Вибухи в Харкові пролунали 16 вересня близько о 11:10, після чого в регіоні та низці інших областей оголосили повітряну тривогу. Тоді ж Повітряні сили ЗСУ попередили й про ризик застосування балістичного озброєння російськими військами.

Згодом, у ніч проти 17 вересня, армія РФ знову вдарила по Харкову, внаслідок атаки на території одного з підприємств спалахнула пожежа.

Російські військові регулярно атакують українські міста з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Військові розповіли, які сили зосередила РФ на Бахмутському напрямку

На Бахмутському напрямку Росія зосередила 52 тисячі своїх військових, повідомив в ефірі телемарафону керівник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш.

«52 тисячі особового складу та приблизно 274 танки вони там (на Бахмутському напрямку – ред.) утримують. Понад тисячу броньованих машин, також 150 артилерійських систем і понад 120 систем реактивного залпового вогню», – сказав він.

За словами речника, всього на Східному напрямку сили РФ зосередили близько 150 тисячі військових та тисячі одиниць техніки.

«Також вони тримають досить багато своєї техніки. Близько тисячі танків, близько 3 тисяч бойових броньованих машин, тисячу артилерійських систем і 600 систем РСЗВ», – додав Євлаш.

Він заявив, що втрати сил на сході «перевищують українські втрати у 7-8 разів», що «суперечить будь-якій військовій логіці та науці».

Андріївка на Донеччині зараз перебуває під контролем Збройних сил України, в селі зараз тривають стабілізаційні заходи, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода. Ранок) майор, заступник командира тактичної групи «Азов», заступник командира 3-ої окремої штурмової бригади ЗСУ Родіон Кудряшов.

За його словами, звільнення сіл навколо Бахмута далося великою ціною і для українських військових, зокрема для Третьої окремої штурмової бригади.

«Зараз проходять певні стабілізаційні дії, для того, щоб зафіксувати, скажімо так, наш успіх. На сьогодні ми впевнено можемо сказати, що Андріївка є під контролем Збройних сил України, під контролем Третьої окремої штурмової бригади», – сказав Кудряшов.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG