Доступність посилання

ТОП новини
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Столтенберґ вкотре наголосив, що «війна в Україні не завершиться найближчим часом»

Війна Росії проти України «не завершиться найближчим часом», йдеться в заяві генсека НАТО Єнса Столтенберґа в інтерв’ю для німецької медіагрупи Funke.

Столтенберґ наголосив, що «всі б хотіли швидкого миру». Але, на його думку, «якщо українці припинять боротьбу, то програють Росії».

«Але водночас ми маємо визнати: якщо президент Зеленський та українці перестануть воювати, їхньої країни більше не буде... Якщо президент Путін (президент РФ Володимир Путін – ред.) і Росія складуть зброю, у нас буде мир», – додав генсек НАТО.

Він також висловив упевненість, що «Україна колись приєднається до альянсу».

«Немає жодних сумнівів, що Україна врешті-решт буде в НАТО», – наголосив Столтенберґ.

Обстріл силами РФ Одещини: влада розповіла про наслідки

Сили РФ вночі 17 вересня вкотре атакували Одеську область, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Цієї ночі в Одеській області збили два ударних дрони та 5 російських ракет. Проте, є влучання на території Березівського району», – розповів місцевий чиновник.

Як кажуть в ОВА, російські військові пошкодили сільськогосподарську інфраструктуру, а саме угіддя та зерносховище, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

За словами Кіпера, зараз на місці влучань працюють відповідні служби.

Сили протиповітряної оборони показали, як збивали крилаті ракети російської армії на Одещині.

«На кадрах зафіксована робота захисників повітряного командування «Південь» цієї ночі (17 вересня – ред.). Бійці «приземлили» частину крилатих ракет, які окупанти запустили по Одеській області», – розповів командувач ПС ЗСУ Микола Олещук.

У ніч проти 17 вересня армія РФ вкотре атакувала Україну. У Повітряних силах ЗСУ повідомили про знищення 12 повітряних цілей.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Чорноморський флот Росії. ЗСУ знищують російський авангард окупації

«Новини про можливі пошкодження кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації перестали вже сприйматися як сенсаційні. Втрата кожного корабля – важкий удар для Чорноморського флоту. Адже сьогодні цей флот використовується Росією не лише як важливий інструмент у війні з Україною, а й як засіб дестабілізації у всьому чорноморському басейні», – зазначає політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников.

Його статтю читайте за лінком

«Токмак готується стати «стрижнем» другої головної лінії оборони Росії» – розвідка Британії

Останніми днями російські військові, ймовірно, «посилили оборону» довкола окупованого Токмака на півдні України, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії.

Як кажуть у розвідці, армія РФ розгортає довкола міста додаткові блокпости, «їжакові» протитанкові укріплення, а також копає нові окопи.

«Токмак готується стати «стрижнем» другої головної лінії оборони Росії. Покращення оборони міста, ймовірно, свідчить про зростаюче занепокоєння Росії щодо тактичного проникнення українських військ через першу основну лінію оборони на півночі», – пише розвідка.

Токмак розташований на окупованій частині Запоріжжя.

Вночі по Харкову вдарили ракетами С-300: на території підприємства спалахнула пожежа – ОВА

У ніч проти 17 вересня російська армія атакувала Харків, повідомляє голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, близько армія РФ завдала ракетного удару по Харкову, зафіксовано влучання 4 керованих ракет ЗРК С-300.

«Російські ракети влучили у будівлю цивільного підприємства. На місці «прильоту» сталася пожежа», – каже місцевий чиновник.

Синєгубов не повідомив, чи є постраждалі внаслідок обстрілу.

Вдень у суботу, 16 вересня, російські російські військові також вдарили по Харкову, вони влучили у промислову зону у Холодногірському районі міста.

Російські військові регулярно атакують українські міста з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Управління верховного комісара ООН із прав людини cтаном на 10 вересня підтвердило загибель 9614 загиблих і 17 535 поранених цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. При цьому в організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Справа за позовом України у Міжнародному суді ООН: чому суд у Гаазі не про вчинення Росією геноциду

У Міжнародному суді ООН 18 вересня розпочнуться слухання в унікальній справі: Україна стала першою державою, яка позивається через хибне трактування Конвенції про запобігання геноциду іншою державою – Росією.

Саме звинувачення в геноциді щодо російськомовного населення Путін використав як одне з виправдань для нападу на Україну. Київ у відповідь негайно звернувся до Міжнародного суду в Гаазі – на третій день повномасштабного вторгнення. На підтримку України до справи долучилися ще 32 держави.

Читайте про це за лінком

Нічна атака на Україну: знищено 12 повітряних цілей

У ніч проти 17 вересня російські військові завдали чергового удару по Україні крилатими ракетами і ударними дронами-камікадзе, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

За даним військових, сили протиповітряної оборони «приземлили» 12 повітряних цілі. Загалом було зафіксовано 16 засобів повітряного нападу, а саме:

  • 6 ударних безпілотників типу Shahed-136/131, які армія РФ запускала з південно-східного та південного напрямків – Приморсько-Ахтарська, Чауда;
  • 10 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55, які були випущені з 9 літаків стратегічної авіації Ту-95мс із району Енгельса.

Як пишуть Повітряні сили ЗСУ, «основним напрямком удару був південь Одеської області». Протиповітряна оборона працювала по маршруту слідування ракет й безпілотників, а до відбиття нападу були залучені:

  • авіація;
  • зенітні ракетні підрозділи;
  • мобільні вогневі групи й інші засоби ураження.

Під час захисту було знищено 12 повітряних цілей, а саме:

  • 6 ударних безпілотників типу Shahed-136/131;
  • 6 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

«Зафіксовано влучання ворожих ракет по території цивільного аграрного підприємства в Одеській області, працює ДСНС, про наслідки повідомлять місцеві військові адміністрації», – повідомила пресслужба.

У ніч проти 17 вересня армія РФ вкотре атакувала Україну ударними безпілотниками та крилатими ракетами.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Росія втратила ще 530 військових і чотири танки – нові дані Генштабу ЗСУ

Росія під час повномасштабної війни проти України втратила близько 272 320 своїх військових, зокрема 530 осіб – за останню добу, розповів вранці 17 вересня Генеральний штаб ЗСУ.

Серед інших втрат Росії, за даними Генштабу, – такі:

  • танків – 4620 (+4 одиниці – за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8828 (+4)
  • артилерійських систем – 6003 (+15)
  • РСЗВ – 776 (+2)
  • засобів ППО – 523 (+2)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4742 (+4)
  • крилатих ракет – 1455
  • кораблів/катерів – 20
  • підводних човнів – 1
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8537 (+12)
  • спеціальної техніки – 896 (+5)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 31 тисячі загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

«Змішана атака»: Гуменюк розповіла подробиці нічних обстрілів армії РФ

Атака російської армії у ніч проти 17 вересня була «змішаною», розповіла речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, попередньо, армія РФ використовувала дрони-камікадзе та крилаті ракети.

«Ми передбачили подібний розвиток подій. Окупанти готуються до таких атак певний період часу. Він настає напередодні значущих подій», – сказала Гуменюк, коментуючи нічну атаку.

За її словами, російські військові намагалися «заплутати нашу протиповітряну оборону, оскільки ворожі ракети змінювали напрямок, виконували складні маневри».

«Але протягом атаки може бути залучено виведення на курс ракетоносія морського базування і можуть залучити й такі ракети. Також спостерігаємо маневри ракети. Ворог продовжує шукати максимально ефективну для себе тактику. Наша бойова робота триває», – додала речниця.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось понад 30 бойових зіткнень

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними військових, протягом минулої доби відбулося понад 30 бойових зіткнень.

«Ворог завдав 8 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення міста Харків», – йдеться у зведенні.

Також відомо, що протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по пунктах управління, 12 – по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 5 – по зенітно-ракетних комплексах армії РФ.

«Підрозділами ракетних військ уражено 3 зенітно-ракетних комплекси «Бук-М1» та 5 артилерійських засобів противника», – підсумували в Генштабі.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось понад 30 бойових зіткнень

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними військових, протягом минулої доби відбулося понад 30 бойових зіткнень.

«Ворог завдав 8 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення міста Харків», – йдеться у зведенні.

Також відомо, що протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по пунктах управління, 12 – по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки та 5 – по зенітно-ракетних комплексах армії РФ.

«Підрозділами ракетних військ уражено 3 зенітно-ракетних комплекси «Бук-М1» та 5 артилерійських засобів противника», – підсумували в Генштабі.

Українська збірна виборола 34 медалі на «Іграх Нескорених» у Дюссельдорфі

Збірна України 16 вересня завершила виступи на «Іграх нескорених-2023» у німецькому Дюссельдорфі.

Українська команда, яка складається з 25 ветеранів, завоювала 34 медалі: 12 золотих, 14 срібних та вісім бронзових.

Як повідомляє «Суспільне спорт», українські спортсмени, зокрема, здобули загалом 11 медалей у веслуванні на тренажерах, дев’ять – у плаванні і п’ять – у стрільбі з лука.

«Ігри нескорених» тривали з 8 до 16 вересня. У ньому взяла участь 21 збірна.

Ініціатива Invictus Games або «Ігри Нескорених» – це міжнародні спортивні змагання серед ветеранів війни, які втратили кінцівки, були поранені або травмовані на полі бою. «Ігри Нескорених» в Україні, як зазначається на сайті організації, мають на меті популяризувати спорт як спосіб реабілітації військових та підтримати їх на шляху «фізичного відновлення, психологічної абілітації та соціальної інтеграції».

Фундація Invictus Games була заснована принцем Гаррі ще у 2014 році, у перших іграх в Лондоні взяли участь 400 військових-спортсменів із 13 країн світу. У 2017 році до «Ігор Нескорених» приєдналася і Україна.

Поліція Манчестера: в Україні знайшли тіло, ймовірно, зниклого безвісти британського добровольця

В Україні знайшли тіло, яке може належати добровольцю з Великої Британії Деніелу Берку – про це заявила поліція графства Великий Манчестер 16 вересня.

За повідомленням, про це поліцію сповістили представники української влади.

«Деніел (народжений 7 червня 1987) з Південного Манчестера був оголошений зниклим безвісти у середу, 16 серпня 2023 року його родиною, яка не чула новин від нього і вважала, що він поїхав до України», – йдеться в повідомленні.

Поліція додає, що співпрацює з родиною загиблого та українською владою, аби підтвердити особу загиблого та повернути його до Великої Британії.

«Я та моя команда працюємо з українською владою, щоб провести офіційну ідентифікацію з метою репатріації Деніела після цього процесу», – заявив детектив-суперінтендант Льюїс Г’юз, керівник поліції з ідентифікації жертв стихійних лих.

Поліція не уточнила, де саме знайшли тіло чоловіка. Британський суспільний мовник BBC повідомив із посиланням на родину Берка, що тіло знайшли в Запоріжжі, в 44 кілометрах від лінії фронту.

Українські правоохоронці наразі не коментували цю подію.

Голова штабів США: постачання боєприпасів від КНДР навряд чи матиме «вирішальне» значення для Росії

Північна Корея може збільшити постачання артилерійських боєприпасів до Росії для її війни проти України, але це навряд чи матиме велике значення – таку думку висловив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Про це він заявив журналістам після прибуття до Норвегії на зустріч представників країн НАТО, передає агентство AP 16 вересня.

За словами Міллі, нещодавня зустріч у Росії між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і російським президентом Володимиром Путіним, ймовірно, змусить Пхеньян надати Москві 152-міліметрові артилерійські снаряди радянських часів. Водночас наразі не ясно, скільки та як скоро.

«Чи буде велика різниця (внаслідок постачання боєприпасів – ред.)? Я скептично ставлюся до цього», – сказав Міллі журналістам, які подорожували з ним.

Він додав, що, хоча він не хоче надто применшувати роль цієї зброї, він «сумнівається, що це буде вирішальним».

Також голова Об’єднаного комітету начальників штабів висловив думку, що в Україні залишається потреба в більшій кількості зброї та обладнання, і що союзники та партнери обговорюватимуть, як це вирішити. Він зазначив, що вважає, що в Сполучених Штатах і Конгресі США все ще є широка двопартійна підтримка допомоги Україні.

13 вересня після 4-годинної зустрічі Кім Чен Ина та Володимира Путіна лідер Північної Кореї пообіцяв «повну та беззастережну підтримку» РФ. Путін заявив, що Росія і Північна Корея мають «багато цікавих проєктів», але не став говорити про військову співпрацю.

Раніше газета The New York Times повідомляла, що Кім Чен Ин планує отримати від Путіна більш сучасні технології для космічної галузі та підводного флоту і продовольчу допомогу. Росія, як неодноразово повідомляла західна розвідка, розраховує на запаси корейських боєприпасів та снарядів.

Раніше США та інші країни застерегли Москву і Пхеньян від укладення заборонених угод із передачі зброї. Зокрема, у Держдепартаменті заявили, що Сполучені Штати без вагань запровадять додаткові санкції проти Росії та Північної Кореї, якщо вони укладуть нові угоди щодо продажу зброї.

Українська мова у час війни з Росією: її вивчають для престижного резюме і щоб вижити

Іноземці вивчають українську мову з різних причин – хто з поваги до мужності українського народу у війні, хто задля резюме, а деякі іноземні студенти в Україні – щоб вижити. Така мотивація з’явилася у переліку причин для вивчення мови з початком війни Росії проти України.

«Мотивує в умовах війни студентів саме ось цей емоційно-естетичний аспект. Вони горді тим, що можуть додати до свого curriculum vitae ще одну іноземну мову і цією іноземною мовою є українська», – підсумовує результати цьогорічного опитування іноземних студентів к.ф.н., доцентка Ужгородського національного університету Олена Бойчук.

Читайте і дивіться про це за лінком

Генштаб: Сили оборони мають успіх біля Кліщіївки на Донеччині

Протягом доби на лінії фронту відбулися 30 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України увечері 16 вересня.

За зведенням, російські війська завдали вісім ракетних та понад 50 авіаційних ударів, а також здійснили 22 обстріли з реактивних систем залпового вогню по українських позиціях та населених пунктах.

На Лиманському напрямку штаб не фіксував штурмових дій російських військ. Також ЗСУ «успішно відбили» понад 10 атак російської армії поблизу Кліщіївки Донецької області.

«На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Сєверного Донецької області… На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили понад 10 атак ворога в районі Мар’їнки», – йдеться в повідомленні.

Крім того, українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському та Бахмутському напрямках:

«За результатами ведення наступальних (штурмових) дій наші воїни мають успіх в районі Кліщіївки Донецької області».

За даними штабу, російські війська розквартировуються в приватних будинках місцевих жителів в окупованому Бердянському районі.

«Водночас, поширюється практика вивільнення приватних будинків після проведення фільтраційних заходів та примусове переселення місцевих мешканців по декілька сімей в один будинок», – додає командування.

Генштаб звітує про загалом 19 авіаційних ударів по російських позиціях і техніці, а також вісім ракетних ударів, в тому числі по трьох зенітно-ракетних комплексах «Бук-М1».

У Форумі оборонних індустрій візьмуть участь 86 іноземних компаній – Зеленський

Триває підготовка до Форуму оборонних індустрій, який відбудеться цієї осені – про це повідомив президент України Володимир Зеленський увечері 16 вересня.

«Інтерес до Форуму – дуже високий. Це повністю відображає силу й потенціал України – нашу спроможність захистити себе і допомогти іншим країнам берегти свободу та міжнародний порядок… Вже 86 провідних оборонних компаній світу – а це 21 країна – підтвердили свою участь у Форумі», – заявив він.

Зеленський назвав завданням події створення для України можливостей «виробляти зброю й снаряди, дати сучасні технології, щоб мати надійний захист від будь-яких форм агресії».

«Та, окрім цього, звичайно, поширити наш досвід захисту, досвід української оборони серед союзників і партнерів. Світ повинен бути сильнішим, ніж будь-яка загроза життю від будь-яких агресорів чи терористів», – додав президент.

У серпні Міністерство закордонних справ повідомило про підготовку Форуму оборонних індустрій – відповідну нараду провели голови МЗС, Міністерства оборони та Міністерства стратегічних галузей промисловості.

ОВА: в Запоріжжі почалася пожежа, ймовірно, через російський безпілотник

У одному з районів Запоріжжя почалася пожежа, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко 16 вересня.

«За попередніми даними, причиною займання міг стати ворожий безпілотник невизначеного типу», – заявив він.

Малашко додав, що інформація про постраждалих та пошкодження уточнюється.

Днями Малашко повідомив, що в обласному центрі триває відбудова чотирьох постраждалих від обстрілів РФ багатоквартирних будинків.

Російські війська регулярно обстрілюють неокуповану частину Запорізької області. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

Речник ВМС: Росія перемістила три великих десантних кораблі з Чорного моря в Азовське

Російський великий десантний корабель «Мінськ» не підлягає відновленню після ураження українськими військами – про це заявив речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук у ефірі національного телемарафону 16 вересня.

«З позиції ВМС ми вважаємо, що цей ВДК не підлягає відновленню через», – сказав він.

За його словами, до цього доклалися не тільки ушкодження, отримані кораблем, а й його «поважний вік». Плетенчук додав, що цей ВДК брав участь у постачанні російських військових та техніки до Сирії і має високий відсоток зношення.

«Що стосується самого факту удару по тимчасово окупованій території, це глибокий тил... Можу також додати з позицій ВМС, що ці процеси, які стосуються звільнення нашої території, триватимуть і надалі. До речі, показовим є той факт, що сьогодні російські окупанти чомусь передислокували три великих десантних кораблі з Чорного моря в Азовське», – сказав речник ВМС.

У Севастополі в ніч на 13 вересня пролунала серія гучних вибухів, звуки супроводжувалися яскравими спалахами та задимленням. Було зафіксовано три епіцентри займання. Вони розташовані на території Севастопольського морського заводу: два в Південній бухті та один – у Корабельній бухті.

Міністерство оборони Росії заявило, що удару завдали Збройні сили України нібито 10 крилатими ракетами та безпілотними катерами. Також відомство підтвердило пошкодження двох російських військових кораблів. Місцева влада Севастополя повідомляла про 24 постраждалих.

В українській розвідці заявили, що пошкоджено великий десантний корабель і підводний човен РФ, і зауважили, що ці судна, найімовірніше, не зможуть відновити.

Херсонщина: жителька Берислава поранена через російський обстріл

Російські війська атакували Берислав на Херсонщині, повідомила обласна військова адміністрація 16 вересня.

«Ворог обстріляв один з багатоквартирних будинків у місті. У власній квартирі поранення отримала 63-річна жінка», – заявили в ОВА.

Поранену госпіталізували в стані середньої тяжкості. Їй надають медичну допомогу.

Згодом обласна влада повідомила, що російська армія також вдарила по ліцею в селі Львове Тягинської громади. Будівля зазнала руйнувань: «пошкоджено стіну, дах, вибито вікна».

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG