Доступність посилання

ТОП новини
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область
Український артилерист неподалік Бахмута. Донецька область

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російські окупанти закрили у Маріуполі всі дитячі відділення у лікарнях – міськрада

Російські окупанти закрили у Маріуполі всі дитячі відділення у лікарнях, повідомляє пресслужба міської ради.

За словами місцевих, у Маріуполі знищені «майже всі лікарні». А в тих медзакладах, які залишились, немає дитячих відділень. Тепер, для того щоб лікувати дітей при гострих станах їх треба везти до Донецька, зазначає місцева влада.

«У дитини стався набряк Квінке, три лікарні об'їздили, скрізь розвели руками, ніякої допомоги», – скаржаться місцеві.

Редакція Радіо Свобода наразі не може перевірити цю інформацію із незалежних джерел через окупацію міста російськими військами.

Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.

Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Серед них – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди. Міноборони Росії називає ці звинувачення «фейками».

Успіхи ЗСУ на Бахмутському напрямку: що загрожує російським сила на сході України

У Повітряних силах натякнули, чим могли атакувати бухту Севастополя

Українські військові могли завдатиудару по бухті Севастополя 13 вересня за допомогою далекобійних ракет, які отримали від західних партнерів, розповів командувач Повітряних сил генерала-лейтенанта Микола Олещук.

Він зазначив, що британські та французькі журналісти цікавляться, яким типом крилатих ракет «українські пілоти відправили плавзасоби «Мінськ» та «Ростов-на-Дону» услід за «Москвою».

«Доповідаю! В авіації Повітряних Сил є два типи крилатих ракет, надані партнерами для боротьби з окупантом. Британські Storm Shadow ми підвішуємо під ліве крило Су-24М, французькі Scalp – під праве. Обидві ракети чудово працюють, без шансів для окупанта!», –написав генерал-лейтенант.

«Чекаємо на хороші новини»: Залужний обговорив потреби армії з партнерами із Британії та США

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний разом з керівником ГУР Кирилом Будановим та іншими генералами обговорили потреби українських військ та ситуацію на фронті з американськими та британськими партнерами.

За повідомленням Залужного, під час переговорів були також присутні командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа та заступник головнокомандувача ЗСУ генералом Михайло Забродський.

Головнокомандувач ЗСУ каже про те, що партнерів «детально ознайомили із оперативною обстановкою по всьому фронту». Крім того, заслухали командирів та «обговорили проблематику, що склалася в угрупованнях військ».

«Обговорили потребу української армії в снарядах, озброєнні та військовій техніці. Чекаємо на хороші новини», – написав головнокомандувач ЗСУ.

Українську телеведучу Марію Єфросиніну заочно засудили у Росії на 7 років

Басманний районний суд Москви заочно засудив українську телеведучу Марію Єфросиніну до семи років колонії, повідомило російське видання «Медіазона».

Повідомляється, що Єфросиніну визнали винною у справі про «поширення фейків про російську армію».

Телеведуча прокоментувала новину в інстаграмі: «Мені начхати на всі ці вироки. Знаєте чому? Тому що я – вільна: у своїх діях, у своїх висловлюваннях, у своїх рішеннях».

Згідно з ухвалою суду, кримінальну справу проти Єфросиніної відкрили 7 квітня 2022 року. У березні 2023-го її було оголошено в розшук, а в травні Басманний районний суд заочно відправив її у СІЗО.

Єфросиніна – українська журналістка, телеведуча, блогер, родом з нині окупованого Криму.

Британія визнала російську ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Уряд Великої Британії оголосив про визнання російської приватної військової компанії «Вагнер» терористичною організацією. Це рішення набирає законної сили 15 вересня на підставі відповідного рішення парламенту від 6 вересня.

Згідно з повідомленням уряду, членство в ПВК «Вагнер» або його активна підтримка буде кваліфікуватися як кримінальне правопорушення, за яке передбачено покарання до 14 років позбавлення волі.

Раніше міністр внутрішніх справ Британії Суелла Браверман заявила, що «Вашгнер» продовжує служити політичним цілям Кремля. За її словами, діяльність ПВК загрожує глобальній безпеці.

ПВК «Вагнер» стала 78-ю організацією в списку заборонених у Великій Британії організацій.

Раніше російську ПВК «Вагнер» визнали терористичною організацією парламенти Литви та Франції, Парламентська асамблея ОБСЄ. У США ПВК «Вагнер» визнали транснаціональною злочинною організацією та ввели санкції проти пов’язаних із нею компаній.

Росія втратила трьох комбатів та піхоту 71 бригади: як ЗСУ брали Андріївку під Бахмутом

У КМДА показали, як з обеліска «Місто-герой Київ» прибирають радянські елементи (фото)

У Київміськадміністрації повідомили, що на Галицькій площі (колишня назва – Площа Перемоги) у Києві завершується демонтаж елементів з радянського обеліска на честь міста-героя Києва.

«Декомунізація в дії: працівники Департаменту територіального контролю завершують роботи з демонтажу елементів з обеліска на Галицькій площі. Далі буде», написала у фейсбуці заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За даними КМДА, під час робіт з демонтажу прибрали зірки на бічних сторонах обеліска та анотаційну дошку російською мовою, а також змінили напис «1941» на «1939» – рік, коли почалася Друга світова війна.

Обеліск «Місто-герой Київ» увійшов до попереднього переліку пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну процес декомунізації в столиці пожвавився.

Україна повернула тіла ще 51 загиблого військового – координаційний штаб

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у п’ятницю повідомив про повернення тіл 51 загиблого українського військового.

«Українською стороною здійснено низку заходів, за результатами яких на підконтрольну українському уряду територію вдалося репатріювати тіла 51-го загиблого оборонця. Передача тіл відбулася завдяки спільній роботі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ та Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС», – йдеться в повідомленні штабу у фейсбуці.

За даними відомства, з початку повномасштабного російського вторгнення вдалося репатріювати тіла 1832 українських військових.

Наприкінці серпня повідомлялося, що в Україну повернули тіла 84 загиблих військовослужбовців.

СБУ офіційно оголосила, що інкримінує Шуфричу. Обшуки також тривають у його близького оточення

Служба безпеки повідомила, що спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом генпрокурора «зібрала аргументовану доказову базу про антиукраїнську діяльність» чинного народного депутата Нестора Шуфрича.

В офіційному повідомленні СБУ йдеться, що Шуфричу повідомлено про підозру за статтею державна зрада.

У відомстві підтвердили раніше поширену інформацію про те, що Шуфрич «тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, завдання якого – координація російської агентури в Україні».

«Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни – нібито «один народ». Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», – розповіли в СБУ.

У відомстві уточнили, що за місцями проживання фігуранта та у його близького оточення здійснюється 45 обшуків.

«Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає до 15 років тюрми», – зазначили в СБУ.

Раніше сьогодні джерела у СБУ повідомили Радіо Свобода про обшуки у народного депутата члена депутатської групи «Платформа за життя та мир» Нестора Шуфрича за підозрою у державній зраді. Сам Нестор Шуфрич публічно не коментував подію.

Європейські експерти виявили понад 30 фальшивих «спостерігачів» під час псевдовиборів РФ на окупованих територіях України

Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE) повідомила, що виявила 34 іноземців неросійського походження, які взяли участь у так званому «міжнародному спостереженні» за російськими псевдовиборами на окупованих українських територіях 8-10 вересня.

Експерти платформи кажуть, що йдеться про громадян США, Франції, Італії, Румунії, Іспанії, Португалії, Сербії, Індонезії, Індії, Мексики та інших країн. У EPDE не лише ідентифікували їхні імена, а й вказали, у якій саме частині окупованої території України вони виступили так званими «спостерігачами».

«Незаконно проникнувши на територію України, всі «міжнародні спостерігачі» порушили українські закони, і ми закликаємо відповідну національну владу поінформувати своїх громадян про наслідки, з якими вони можуть зіткнутися за участь у російській пропагандистській діяльності», – йдеться в повідомленні EPDE.

У Європейській платформі за демократичні вибори зазначають, що точна кількість фіктивних «міжнародних спостерігачів», які взяли участь у російських псевдовиборах на окупованих територіях України, наразі невідома, але «дослідження та аналіз показують, що Кремль відправив чотири групи по 10 «міжнародних спостерігачів» у тимчасово окуповані частини Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей».

Раніше Європейський союз рішуче засудив проведення на початку місяця російських так званих виборів на тимчасово окупованих українських територіях, назвавши це «марною спробою Росії легітимізувати чи нормалізувати свій незаконний військовий контроль». ЄС також заявив, що не визнає і не «визнаватиме ні проведення цих так званих «виборів», ні їхні результати».

США назвали псевдовибори на окупованих територіях України «нічим іншим, як пропагандистським заходом» і заявили, що «ніколи не визнають претензій РФ на якусь суверенну територію України». США також нагадали «будь-яким особам, які можуть підтримати фіктивні вибори Росії в Україні, у тому числі виступаючи як так звані «міжнародні спостерігачі», що вони можуть піддатися санкціям і візовим обмеженням».

У РФ звільнили голову «Росавіації», якому в Україні оголошено підозру

Прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін звільнив Олександра Нерадька з посади голови «Росавіації», йдеться на сайті російського уряду.

Новим головою«Росавіації» призначено заступника Нерадька Дмитра Ярдова, який займався питаннями аеронавігації та авіапорятунку.

Нерадько очолював Росавіацію з 2009 року. Раніше російське видання «Известия» написало, що торік голова Росавіації отримав зауваження від уряду за «неналежне виконання ним посадових обов’язків».

У березні Служба безпеки України звинуватила Нерадька у наданні цивільних літаків для перекидання військ РФ до кордону України восени 2022 року. Російському чиновнику висунули підозру у «плануванні, підготовці, розв’язанні та веденні агресивної війни».

Стефанішина про е-декларування: негайне відкриття реєстрів не було «суперпринциповим» для ЄС

Віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердила, що повернення електронного декларування в Україні як передумови її руху до ЄС «певний час було принциповим питанням». Водночас зауважила, що терміни відкриття реєстрів не були ключовим його пунктом.

«Зрештою наші європейські колеги не вважали, що це суперпринципове питання. Бо в розумінні європейської бюрократії один рік – це взагалі незначний проміжок часу. Водночас президент (Володимир Зеленський – ред.) насамперед відреагував на суспільний запит», – заявила Стефанішина.

Коментуючи причини затримок відкриття реєстрів, урядовиця розповіла, що народні депутати керувалися різними міркуваннями.

«Були певні безпекові побоювання. Хтось був не впевнений, що буде технічна готовність, скажімо так, одразу відкрити реєстри. Хтось із політиків відверто не хотів декларувати або публікувати свої статки. Багато різних було речей», – зазначила віцепрем’єрка.

12 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що очікує на нове голосування Верховної Ради за закон про електронне декларування. За його словами, він ветував закон одразу після того, як він надійшов із парламенту.

«Очікую нового голосування – із позитивом щодо негайного відкриття реєстру декларацій. Вже у вересні таке рішення має бути», – заявив голова держави.

Зеленський додав, що новий «історичний крок» між Україною та Європейським союзом має відбутися цього року, і «всі гілки державної влади в Україні повинні спрацювати на цей крок».

5 вересня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №9534, яким відновила декларування для чиновників, але без негайного відкриття реєстру (відповідну поправку депутати не підтримали).

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України.

Ухвалення закону про відновлення декларування необхідне Україні для початку переговорів про вступ у ЄС, а також є «структурним маяком» у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування.

Шойгу заявив, що флот Росії отримає 12 нових кораблів цього року

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 15 вересня заявив, що російський флот отримав два нових кораблі цього року і має отримати ще 12 до кінця 2023-го, повідомило російське державне інформаційне агентство «РИА Новости».

ТАСС, інше державне інформаційне агентство, процитувало слова Шойгу про те, що РФ розробляє нові атомні підводні човни та підводні безпілотники.

У липні президент Росії Володимир Путін заявив, що російський флот отримає 30 нових кораблів у 2023 році. У своєму коментарі Шойгу не назвав причину різкого скорочення очікуваних поставок.

У ніч на 13 вересня внаслідок удару українських сил по Севастополю в окупованому Криму були пошкоджені два кораблі російського Чорноморського флоту, які перебували на ремонті. В українській розвідці заявили, що пошкоджено великий десантний корабель і підводний човен РФ, і зауважили, що ці судна, найімовірніше, не зможуть відновити.

Про це ж заявила розвідка Великої Британії. Там також зазначили, що існує реальна ймовірність того, що складне завдання з вилучення уламків із сухих доків виведе їх з експлуатації на багато місяців. Через це Чорноморський флот Росії постане перед «серйозною проблемою» щодо підтримки технічного обслуговування флоту, кажуть у розвідці Британії.

«Втрата «Ростова» прибирає один із чотирьох підводних човнів ЧФ Росії – носіїв крилатих ракет, які відіграли важливу роль у завданні ударів по Україні й поширенні російської влади на Чорне море і Східне Середземномор’я», – йдеться в повідомленні.

Вранці 14 вересня Стратком ЗСУ заявив про «пошкодження» двох російських патрульних кораблів проєкту 22160 типу «Василій Биков» у Чорному морі.

Міністерство оборони Росії вранці 14 вересня заявило про «спробу атаки» на патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергей Котов» в акваторії Чорного моря. У російському відомстві стверджували, що нібито відбили атаку і знищили морські дрони.

На житлові будинки в Новій Каховці впала, ймовірно, російська авіабомба – мер

Вранці 15 вересня жителі окупованої Нової Каховки на Херсонщині повідомили про вибух. Згодом в соцмережах почали з’являтися відео та дописи, що під обстріл потрапив житловий район «Сокіл». Як повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, попередньо, на будинки впала авіабомба з російського літака.

«Ворог час від часу обстрілює правий берег якраз КАБами, і сьогодні він вранці цю операцію виконував. І дійсно, мені людина розповідала, яка їхала з велосипедом на дачу, каже: летіла з боку Криму, якраз долітають до Тополівки, Райського, якраз там де уріз дачних кооперативів міста. І я, каже, побачив три бомби, дві пішло на правий берег, а одна впала, бачу, що вона впала набагато ближче», – розповів Коваленко.

Він впевнений, що руйнації не схожі на артобстріл.

«Тому що сила руйнацій настільки величезна, що в один вибух повилітало все. Там одразу оточили цей район, цей квартал оточили вороги своїм особовим складом. Почали туди приїжджати, обхід робити», – сказав міський голова.

Про загиблих чи поранених йому невідомо.

«Нікому не дають можливість це побачити, тим більше сфотографувати. Те, що там автомобілі, на яких їх намагаються вивезти, таку інформація отримував буквально з вуст людини, яка це бачила. Бомба впала в двір, а будинки ці по периметру, як замкнутий простір. Вся ця хвиля, яка вибухова відбулася, майже в межах чотирьох будинків», – додав він.

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань також повідомив, що по житлових будинках «прилетіла» керована авіабомба (КАБ), випущена з російського літака, яка, ймовірно, не долетіла до правого, звільненого, берега Херсонщини.

Володимир Сальдо, призначний Кремлем керувати захопленою частиною Херсонської області, у своєму телеграм-каналі заявив, що місто нібито «обстріляли українські військові з важкого озброєння». Він стверджує, що одна людина загинула, 12 – поранені, пошкоджені чотири багатоповерхівки: в квартирах вибиті вікна, посічені зовнішні стіни, двори завалені уламками.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може незалежно перевірити ці дані.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Стефанішина про шлях до ЄС: найскладніше – з Угорщиною, але є прогрес

Україна зробила в частині законодавства про нацменшини «дуже багато», а з Угорщиною проводить двосторонні консультації, заявила в інтерв’ю Радіо Свобода віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина.

За словами урядовиці, другий раунд цих консультацій пройде сьогодні.

«Ми ухвалили два закони щодо нацменшин, державна програма щодо нацменшин запроваджена. 15 вересня відбуваються в Будапешті консультації між Україною й Угорщиною щодо освітнього питання: це дуже важливо (…). Це, як ви можете собі уявити, складний процес, але він відбувається. І для нас це дуже великий показник», – зазначила Стефанішина.

Віцепрем’єрка зауважила, що з Угорщиною – найскладніший діалог, але також відзначила і наявність прогресу, зокрема після візиту до України президентки Угорщини та її зустрічі з Володимиром Зеленським.

«Консультації, які відбуваються 15 вересня в Будапешті, – це ще і в розвиток двосторонніх перемовин президентів. Це, я вважаю, з точки зору політичної позиції Угорщини як такої – вже великий прорив. Сподіваюся, будуть хороші результати консультацій. На сьогодні Міністерство освіти проінформувало мене, що домовленість досягнута по цілій низці питань», – резюмувала Стефанішина.

Відповідаючи на запитання, чи можливе членство України в ЄС під час війни, віцепрем’єрка з євроінтеграції зауважила, що не бачить «особливих застережень», і розповіла про обнадійливий прецедент.

«Після підписання Угоди про асоціацію є певні роз’яснення щодо територіального застосування і того, що ми зараз не здійснюємо ефективного контролю над окупованими територіями. Тому такий прецедент є вже саме щодо України», – нагадала урядовиця, додавши, що переговорний процес – справа не одного дня чи місяця.

«Він (переговорний процес – ред.) потребує часу і вже, сподіваюся, на момент завершення перемовин територіальні питання не будуть предметом дискусії», – підсумувала Стефанішина.

Україна майже одразу після початку масштабного російського вторгнення подала заявку на вступ до Євросоюзу. Її приклад наслідували також Грузія та Молдова.

У червні 2022 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу. Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

22 червня цього року Єврокомісія дала проміжну усну оцінку тому, як Україна втілює критерії для початку переговорів про вступ до ЄС: два з семи критеріїв виконані повністю, решта мають прогрес.

Влада про атаку дронами РФ по Хмельниччині – руйнування є, жертв немає

У Хмельницькій обласній військовій адміністрації повідомили про наслідки атаки дронами з боку військ РФ сьогодні по регіону.

«Внаслідок збиття «шахеда» уламки впали в одному з сіл Хмельницького району. Пошкоджено 12 домоволодінь, вікна в котельні, 28 вікон в школі та лінії електропередач. Відновлювальні роботи вже тривають. Головне, що внаслідок атаки немає постраждалих», – повідомив перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін.

Раніше сьогодні у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що усього було збито 17 ударних БПЛА, які різними маршрутами рухались у напрямку Хмельниччини.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік – Шмигаль

Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік з власними доходами загального фонду в 1 трлн 560 млрд грн та видатками загального фонду у 3 трлн 108 млрд грн, повідомив у Telegram прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Ключовий акцент цього проєкту – оборона й безпека нашої країни. Направляємо більше половини всіх ресурсів бюджету – 1 трильйон 685 млрд грн. Ця сума на 113 млрд грн більша, ніж цього року. Буде ще більше зброї та техніки. Більше дронів, боєприпасів, ракет. Так само як і цьогоріч, кожна копійка податків громадян та бізнесу піде на забезпечення наших Сил безпеки й оборони», – повідомив Шмигаль.

За його словами, крім оборони та безпеки, видатки спрямують на такі потреби:

  • Соціальна сфера (видатки бюджету складуть 469 млрд грн, що на 25 млрд більше, ніж цього року);
  • Медицина та освіта ( на освіту – 179 млрд грн, що на 23 млрд більше, ніж цього року. На медицину – 202 млрд грн, що на 24 млрд перевищує видатки 2023 року);
  • Підтримка ветеранів (видатки – з 6,8 млрд грн у 2023 році до 14,3 млрд грн у наступному).

Також Шмигаль відзначив ще один пріоритет – це відновлення економіки.

«Жодного підвищення податків не передбачається. Уряд продовжує програми пільгового кредитування, програму безповоротних грантів єРобота, підтримку українських стартапів. Також запускаємо нові програми для індустріальних парків, для реалізації інвестиційних проєктів, для підтримки українського виробника», – повідомив голова уряду.

Раніше в уряді обіцяли, що схвалять проєкт державного бюджету на 2024 рік до середини вересня.

Згідно з нормами Бюджетного кодексу, уряд має схвалити проєкт закону про держбюджет на наступний рік та подати його у парламент до 15 вересня року, що передує плановому. Далі документ розглядатиме ВР.

В уряді відреагували на заяви польського міністра не пустити Україну до ЄС через зерно

Віцепрем’єрка з питань євроінтеграції України Ольга Стефанішина не вважає, що нинішня проблема з зерном настільки глибока, щоби прирівнювати її до питання членства України в ЄС. Про це вона сказала в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи заяву польського міністра з сільського господарства Роберта Телуса про те, що Польща не дозволить Україні приєднатися до ЄС, якщо умови не будуть застосовані до сільськогосподарського виробництва країни.

«Однозначно вважаю, що ця проблема недостатньо серйозна для того, щоб її прирівнювати або до питання членства, або взагалі до питання україно-польських стосунків як таких. Якщо б ми не мали повномасштабної війни (…), то ці напруження у відносинах України і Польщі або інших сусідніх країн вважалися б звичайними торговими подразниками, як це було в інші часи до початку війни, від початку дії Угоди про асоціацію», – зауважила Стефанішина.

Урядовиця також заявила, що їй шкода, що цей процес став «предметом політичних маніпуляцій і спекуляцій».

«Нам як уряду України важко дивитися в очі наші аграріям, кажучи їм, що Європа вас позбавляє можливості працювати в умовах війни, перекриваючи ці канали реалізації зерна, які на сьогодні – єдині доступні. Ми розуміємо, що це рішення з технічного переросло в дуже емоційне політичне (…) Але нам треба вижити. Якщо за це треба буде боротися, ми будемо за це боротися», – наголосила Стефанішина.

У травні Єврокомісія дозволила Польщі, Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. П’ять країн регіону намагалися захистити власні сільськогосподарські сектори на тлі потоку продуктів з України, звинувачуючи імпорт у падінні цін на місцевих ринках.

Обмеження закінчуються 15 вересня, Угорщина та Польща попросили комісію продовжити їх. Натомість парламент Болгарії підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що підстав продовжувати заборону Єврокомісії на імпорт українських зернових до ЄС після 15 вересня немає.

Україна стала повністю залежною від альтернативних маршрутів ЄС для експорту зерна після того, як Росія в липні відмовилася від угоди, яка дозволяла транспортувати українське зерно через чорноморські порти.

До війни країни Східної Європи не входили до числа основних імпортерів українського зерна, але минулого року експорт українських зернових та олійних культур до Польщі та Румунії різко зріс, свідчать дані української митниці.

«Не всі паломники ідуть в укриття, коли лунає тривога» – міська влада Умані про безпеку під час Рош га-Шана

Достатньої кількості укриттів для усіх паломників-хасидів в Умані немає, однак більшість із них і не йдуть в укриття, коли лунає тривога, заявили в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) перший заступник міського голови Умані Олег Ганіч.

«Не всі паломники йдуть в укриття. Ігнорують повітряну тривогу. Ми говорили ще до приїзду, що такої кількості укриттів немає на цій території паломництва», – сказав Ганіч.

Посадовець також зазначив, що хасиди стриманіше реагують на зауваження ізраїльської поліції, яка цього року вдруге допомагає українським правоохоронцям контролювати громадський порядок у місті на період святкувань Рош га-Шана.

«Вони більше є комунікаторами, бо ми всі чітко розуміємо, що ніяких повноважень, прав на нашій території вони не мають. Але вони допомагають нашій Національній поліції у комунікації. І паломники-євреї на свою поліцію реагують більш стримано-виважено», – каже Ганіч.

Він також розповів, що на час масового паломництва хасидів до Умані у місті прибирають вісім разів на добу, а сміття вивозять десять разів на добу. Це, зокрема, стало можливим завдяки туристичному збору, який запровадили торік в Умані.

«Всі паломники та відвідувачі цієї території на цей період зауважили, що в цьому році набагато чистіше на наших вулицях. Тому що останні два роки місто отримує туристичний збір. За ці кошти ми можемо прибрати, достойно зустріти наших гостей, а також підтримати наші Збройні сили, що є сьогодні основною ціллю для нас», – сказав Ганіч.

Тисячі хасидів щороку у вересні з’їжджаються до міста Умань на Черкащині, щоб у дні святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року – відвідати могилу засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана. Вони вірять, що це принесе їм щастя на увесь рік. Цього року святкування Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня. Попри заклики української влади утриматися від поїздки до Умані через загрозу обстрілів з боку Росії, за даними Міністерства внутрішніх справ України, станом на ранок 15 вересня до міста прибули понад 32 тисячі паломників.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застерігав громадян Ізраїлю від поїздок до України на Рош га-Шана. «Це надзвичайно небезпечно. Люди мають зрозуміти, що вони наражають себе на небезпеку. Надто багато єврейської крові вже пролито в Європі. Як ми можемо йти на такий ризик?» – цитує голову уряду видання i24News. Він також заявляв про відсутність достатньої кількості укриттів в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG